Banky.cz Články Peníze

Peníze

osobní a rodinné finance, finanční manuál, ekonomika, inflace, HDP, chudoba, úroky, důchody, jak správně řídit rozpočet domácnosti? 

Jak na udržitelné a nízkoenergetické bydlení?

Jak na udržitelné a nízkoenergetické bydlení?

2.9.2024 Peníze

Nízkoenergetické domy přináší jejich majitelům množství nesporných výhod. Kromě toho, že šetří energie, souvisejí také s možností získat dotaci, díky které může být investice do úsporných opatření podstatně nižší. Jaké jsou parametry nízkoenergetických a pasivních domů a jaké dotace můžete aktuálně využít na udržitelné bydlení?

Nové sdílené vkladomaty: Komerční banka, Moneta a Air Bank spojí síly

Nové sdílené vkladomaty: Komerční banka, Moneta a Air Bank spojí síly

20.8.2024 Peníze

Komerční banka, Moneta a Air Bank nově umožňují svým klientům vkládat hotovost do téměř 800 sdílených vkladových bankomatů. Klienti těchto tří bank mohou nově využívat sdílené vkladomaty za stejných podmínek, jaké mají nastavené u své vlastní banky.

Co s penězi v bance v případě úmrtí?

Co s penězi v bance v případě úmrtí?

12.8.2024 Peníze

Češi mají podle posledních průzkumů své peníze uložené zejména na běžných účtech, na spořicích účtech nebo v investicích. Co se s těmito finančními prostředky děje po smrti jejich majitelů? Připravili jsme si pro vás přehledné shrnutí toho, jak banky postupují při úmrtí majitele finančních produktů a také to, kdo má právo s finančními prostředky nakládat před ukončením dědického řízení.

Jak poslat peníze na PayPal: Kompletní průvodce

Jak poslat peníze na PayPal: Kompletní průvodce

22.7.2024 Peníze

Finanční nástroj PayPal v současné době patří k nepostradatelným pomocníkům při nákupu zboží ze zahraničních e-shopů. Umožňuje během pár kliknutí provést nebo přijmout platbu bez nutnosti zadávání bankovních údajů. Plánujete si i vy založit účet na PayPal a začít ho využívat? Poradíme vám, jak posílání peněz se službou PayPal.

Jak vložit peníze do bankomatu?

Jak vložit peníze do bankomatu?

8.7.2024 Peníze

V současné době se kromě bankomatů určených k výběru peněz setkáte i s bankomaty známými také jako vkladomaty, které umožňují vklad peněz. Vkladomaty fungují tak, že se po vložení hotovosti peníze automaticky propíšou na váš bankovní účet. Kde všude najdete bankomaty s funkcí vkladu a jak do bankomatu vložit hotovost?

Změny od července, které se dotknou našich financí

Změny od července, které se dotknou našich financí

1.7.2024 Peníze

Červenec přináší řadu změn, které ovlivní finance mnoha lidí. U penzijního spoření se mění pravidla pro státní příspěvek. Zaměstnavatelé musí nově evidovat všechny zaměstnance s DPP. Nově se zavádí status zranitelného zákazníka a hromadné žaloby. Digitální občanka a plná moc budou v mobilu. Zvýší se příspěvky na péči. Milostivé léto umožní odpustit penále z dluhů na zdravotním pojištění. Změny čekají i zahraniční zaměstnance, pro mnoho z vás budou důležité změny stavebního zákona. Podívejte se na detailní přehled červencových změn.

ČNB po zasedání bankovní rady snižuje úrokové sazby

ČNB po zasedání bankovní rady snižuje úrokové sazby

28.6.2024 Peníze

Česká národní banka oznámila další snížení úrokových sazeb. Dvoutýdenní repo sazba (2t repo), která ovlivňuje bankovní úvěry i vklady, klesla znovu o 0,5 procentního bodu: tentokrát na 4,75 %. Ve stejném rozsahu se snížila i diskontní sazba a sazba lombardní, vše s platností od 28. červan 2024.

Kapesné pro děti, aneb jak naučit děti finanční zodpovědnosti

Kapesné pro děti, aneb jak naučit děti finanční zodpovědnosti

25.6.2024 Peníze

Kapesné, zdánlivě obyčejná záležitost, hraje ve skutečnosti klíčovou roli v životě dětí. Nejde jen o peníze, ale o cenný nástroj, který pomáhá rozvíjet finanční gramotnost, zodpovědnost a samostatnost. Kapesné otevírá dveře do světa financí, kde se děti učí hospodařit, plánovat a rozhodovat o svých výdajích. Zároveň posiluje jejich sebevědomí a připravuje je na dospělost. Podívejte se, jak kapesné nastavit, jak jej dítěti vyplácet a jak pomáhat s případnými komplikacemi.

Fio banka spouští okamžité Europlatby

Fio banka spouští okamžité Europlatby

10.5.2024 Peníze

Fio banka se stává jednou z prvních českých bank, která se plně zapojila do systému okamžitých plateb v eurech (SEPA platby). Odesílání i přijímání těchto plateb je nyní zdarma.

[AKTUÁLNĚ] Důchod dosáhl nové výše

[AKTUÁLNĚ] Důchod dosáhl nové výše

4.4.2024 Peníze

Průměrná výše důchodu dosáhla v roce 2023 na novou úroveň: 20 310 Kč. Mnoho krajů ČR se ovšem na tuto výši nedostane, a důchodci v regionech pobírají nižší částky. Situaci ohledně výše důchodů v krajích a počtu jejich příjemců v roce 2023 (a v porovnání s rokem 2018) ukázal Český statistický úřad na příkladu Kraje Jihomoravského. Právě tam průměrná výše důchodu zaostává dlouhodobě.

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2024, všechna práva vyhrazena