Banky.cz Články Pojištění 8 faktorů, které ovlivňují cenu pojištění majetku + 4 tipy, jak ji snížit

8 faktorů, které ovlivňují cenu pojištění majetku + 4 tipy, jak ji snížit

Pojištění majetku
23.8.2024 Pojištění

Ochrání váš byt, nábytek i nervy. Tak se dají shrnout přínosy pojištění majetku. Jak ale získat takové, které nabízí co nejlepší ochranu a stojí co nejméně peněz? Stačí si pohlídat několik faktorů, které cenu pojištění majetku ovlivňují.

REKLAMA

Co si z článku odnést

Pojištění majetku zahrnuje pojištění nemovitosti a pojištění domácnosti. Váš majetek přitom chrání před škodami způsobenými živly, technickými závadami i zloději a vandaly.

Cenu pojištění majetku můžete sami snížit pomocí:

  • správně nastavené spoluúčasti,
  • kvalitního zabezpečení
  • nebo způsobu platby pojistného.

Co je pojištění majetku

Nejprve si musíme ujasnit, co všechno do pojištění majetku spadá. Právě od předmětu pojištění se odvíjejí faktory, které mají vliv na jeho cenu.

Pojištění majetku zahrnuje pojištění nemovitosti a pojištění domácnosti. První z nich se vztahuje na domy, byty či garáže a týká se samotné stavby – tedy zdí, podlah, oken, dveří či střechy. Pojištění domácnosti řeší škody na movitých věcech. Například na nábytku, elektronice nebo cennostech,“ popisuje pojištění majetku Miroslav Čejka, pojišťovací specialista portálu Banky.cz.

Co ovlivňuje cenu pojištění majetku

Mezi hlavní faktory ovlivňující cenu pojištění majetku patří:

  • typ majetku,
  • hodnota majetku,
  • lokalita,
  • stav nemovitosti,
  • zabezpečení,
  • rozsah krytí,
  • spoluúčast
  • a historie škod.
Co ovlivňuje cenu pojištění majetku

Typ majetku

Je jasné, že trochu jiné podmínky se týkají pojištění budov a pojištění movitých věcí. Cenu pojištění ale ovlivňuje i to, jakou nemovitost pojišťujete.

Je rozdíl, jestli pojišťujete rodinný dům, panelákový byt, nebo například garáž. Zatímco u rodinného domu je pojistné zpravidla nejvyšší, u garáže naopak zaplatíte nejméně,“ upozorňuje Alice Kouřilová (Tomanová), ředitelka úseku pojištění společnosti Broker Trust.

Hodnota majetku

V tomto případě funguje přímá úměra – vyšší hodnota majetku = vyšší pojistné. Pokud vás totiž má pojistka dobře chránit, potřebujete se pojistit tak, aby dokázala nahradit škody. A čím vyšší je cena majetku, tím vyšší pojistnou částku musíte nastavit.

O to víc pak za pojištění zaplatíte.

Rozhodně ale hodnotu majetku nepodceňujte, hrozilo by vám podpojištění. Nezískáte tak dostatek peněz, které potřebujete k náhradě škody. A pojišťovna navíc může pojistné plnění ještě krátit.

Lokalita

Také lokalita má velký vliv na cenu pojištění majetku. Pokud máte dům v luxusní čtvrti, bude jeho hodnota vyšší – a tím pádem zaplatíte vyšší pojistné.

Hlouběji musíte do peněženky sáhnout, také když bydlíte v rizikové lokalitě. V takovém případě roste pravděpodobnost, že váš dům vykradou, posprejují nebo ho například zaplaví blízká řeka. To všechno pojišťovny zohledňují.

Životní pojištění od expertů

Stav nemovitosti

Pojišťovny vycházejí z pravidla, že u starších a nepříliš udržovaných nemovitostí je vyšší riziko škod. Proto u nich zaplatíte vyšší pojistné.

Levnější je tedy pojištění nových nemovitostí.

Zabezpečení

Pokud chcete svůj majetek chránit co nejlépe, investujte také do zabezpečení. Nejen, že tak lépe zastavíte zloděje nebo zabráníte požáru, ale ocení to také pojišťovna. A nabídne vám nižší pojistné.

Rozsah krytí

Při sjednání pojistné smlouvy se sami rozhodnete, jaké škody chcete krýt. Čím větší rozsah zvolíte, tím dražší bude i vaše pojistka.

Dobře si proto promyslete, jaké škody vám reálně hrozí. A vyřaďte rizika, kterých se bát nemusíte.

Pokud bydlíte například v 9. patře panelového domu, který stojí na kopci vysoko nad nejbližší řekou či rybníkem, pojištění proti povodni bude zbytečné.

Spoluúčast

Spoluúčast je další možností, jak snížit cenu pojištění. Čím vyšší spoluúčast totiž zvolíte, tím levnější vaše pojistka bude.

Počítejte ale s tím, že se budete výrazněji podílet na náhradě škod.

Historie škod

Pokud se na pojišťovnu každoročně obracíte kvůli náhradě škod, logicky si vás zařadí do škatulky „rizikového klienta“. A tím pádem vám bude účtovat vyšší pojistné.

Chci sjednat pojištění domácnosti online

Jaké škody řeší pojištění majetku

Jak už jsme zmínili, jedním z faktorů ovlivňujících cenu pojištění majetku je rozsah krytí. Pojistit se můžete například proti:

  • požáru a výbuchu
  • úderu blesku,
  • krupobití a srážkám,
  • vichřici,
  • pádu stromu,
  • povodním (zatopení vodou z řeky, rybníku nebo například z přehrady),
  • záplavám (bývají způsobené srážkami),
  • zemětřesení,
  • vodovodním škodám,
  • mrazu,
  • vandalismu,
  • krádeži,
  • loupeži,
  • přepětí a podpětí,
  • nárazu vozidla
  • a dalším škodám.

Pojišťovny často nabízejí balíčky s pojištěním různých typů rizik. Z nich si vyberete takový, který vám nejvíce vyhovuje. Někteří poskytovatelé ale umožňují sestavit pojištění na míru. Sami si tak zvolíte vhodné krytí,“ říká Alice Kouřilová (Tomanová) ze společnosti Broker Trust.

Výhody pojištění majetku

Hlavní přínos pojištění majetku je jasný – v případě pojistné události vám uhradí škody. A vy tak získáte peníze na potřebné opravy nebo na nákup nového vybavení.

Díky tomu můžete být klidnější i v těch nejnáročnějších situacích.

Majetkové pojištění vám navíc pomůže splnit podmínky pro získání úvěru. Banky totiž při sjednání hypotéky požadují, abyste uzavřeli pojištění nemovitosti. Bez něj půjčku nedostanete,“ podotýká Miroslav Čejka, pojišťovací specialista portálu Banky.cz.

Životní pojištění od expertů

Nevýhody pojištění majetku

Samozřejmě musíte počítat i s některými minusy. Tím hlavním jsou výluky a omezení, se kterými se u pojištění majetku setkáte.

Ne každou škodu vám tedy pojišťovna uhradí.

Ze svého musíte zpravidla uhradit škody způsobené zchátralostí nemovitosti, vaší hrubou nedbalostí nebo dokonce úmyslem. Stejně tak jsou mezi výlukami škody způsobené válečnými událostmi nebo teroristickými činy,“ vypočítává nejčastější výjimky Alice Kouřilová (Tomanová) ze společnosti Broker Trust.

Jak získat co nejlevnější pojištění majetku

Při sjednávání pojistky vždy pamatujte, že na prvním místě musí být správně nastavená ochrana. A teprve na druhém cena. Vždy tedy hledejte takové pojištění, které kryje všechna potřebná rizika.

A jak mezi nimi najít to nejlevnější?

V první řadě tak, že využijete online srovnání pojištění nemovitosti a také online srovnání pojištění domácnosti. Díky němu vyberete produkty, které nabízejí potřebné krytí a zároveň vám neudělají díru do rozpočtu.

Následně zvažte některé kroky, kterými můžete cenu pojištění majetku ještě snížit.

Jak snížit cenu pojištění majetku

Možností, jak snížit cenu pojištění majetku, máte několik. Patří mezi ně zejména:

  • zvýšení spoluúčasti,
  • zlepšení zabezpečení nemovitosti,
  • platba ročního pojistného místo čtvrtletního,
  • využití slev a akčních nabídek.

Také si můžete sjednat komplexní pojištění, které obsahuje pojištění nemovitosti i pojištění domácnosti. Takový produkt často vyjde levněji, než když zmíněné pojistky sjednáte samostatně.

Vždy se ale ujistěte, že nabízí potřebné krytí. A nabídku následně porovnejte s produkty od dalších poskytovatelů.Nezapomeňte také pojištění alespoň 1× za 2 roky aktualizovat. Zohledníte tak aktuální cenu svého majetku, vyhnete se podpojištění a můžete využít nové (a výhodnější) produkty, které pojišťovny nabízejí.

REKLAMA

ANKETA k článku 8 faktorů, které ovlivňují cenu pojištění majetku + 4 tipy, jak ji snížit

Znáte faktory, které ovlivňují cenu pojištění majetku?

Počet odpovědí: 87

KOMENTÁŘE k článku 8 faktorů, které ovlivňují cenu pojištění majetku + 4 tipy, jak ji snížit

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Dálniční známka na Slovensko – Komplexní průvodce

Dálniční známka na Slovensko – Komplexní průvodce

11.9.2024 Pojištění

Slovensko využívá systém elektronických dálničních známek pro zpoplatnění používání dálnic a rychlostních silnic. Tento systém se vztahuje na všechna dvoustopá motorová vozidla do celkové hmotnosti 3,5 tuny. Motocykly neplatí. Přečtěte si vše důležité, co o slovenském mýtném musíte vědět, než se k našim sousedům vydáte svým vozem, obytným vozem, s přívěsem, či na motorce.

Pojištění auta: Jak vybrat nejlepší variantu

Pojištění auta: Jak vybrat nejlepší variantu

9.9.2024 Pojištění

Pojištění auta je klíčovým aspektem nejen pro ochranu vašeho vozidla, ale i pro zajištění bezpečnosti na silnicích. Správná volba pojištění může ušetřit až desítky procent z vaší celkové ceny. K dispozici jsou různé balíčky a možnosti, které si můžete přizpůsobit podle vašich specifických potřeb a rozpočtu.

Přepis auta: Kompletní průvodce převodem vozidla krok za krokem

Přepis auta: Kompletní průvodce převodem vozidla krok za krokem

6.9.2024 Pojištění

Přepis auta je nevyhnutelnou součástí procesu prodeje a koupě vozidla v České republice. Bez ohledu na to, zda prodáváte nebo kupujete auto, je nutné dodržet několik kroků a zajistit, že všechno proběhne hladce. Tento článek poskytne detailní návod, jak tento proces správně provést.

Dálniční známka do Rakouska – Komplexní průvodce

Dálniční známka do Rakouska – Komplexní průvodce

3.9.2024 Pojištění

Rakousko využívá systém dálničních známek pro zpoplatnění používání dálnic a rychlostních silnic, k tomu ještě tzv. úsekové mýtné. Systém dálničních známek se v osobní dopravě vztahuje na všechna vozidla do celkové hmotnosti 3,5 tuny. Pro rok 2024 je barva rakouských dálničních známek žlutá, využít ale můžete i známku elektronickou. Přečtěte si vše důležité, co o rakouském mýtném musíte vědět, než se k našim sousedům vydáte svým vozem, obytným vozem, s přívěsem anebo na motorce.

Jak na pojištění majetku: Podívejte se, co umí a na co si dát pozor

Jak na pojištění majetku: Podívejte se, co umí a na co si dát pozor

30.8.2024 Pojištění

Střecha zničená vichřicí, nábytek poškozený požárem nebo například kolo ukradené z garáže. To všechno jsou škody, se kterými se (bohužel) můžete běžně setkat. A které bývají velmi vysoké. Naštěstí existuje jednoduchý způsob, jak je řešit – jmenuje se pojištění majetku.

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2024, všechna práva vyhrazena