Banky.cz Články Banka [AKTUÁLNĚ] Max banka se v říjnu spojí s Bankou CREDITAS

[AKTUÁLNĚ] Max banka se v říjnu spojí s Bankou CREDITAS

Spojení bank
21.8.2024 Banka

Chystaná fúze Max banky a Banky CREDITAS je tu! Bývalá Expobank CZ (nyní Max banka) se 1. října 2024 definitivně začlení do Banky Creditas: stane se její součástí. Tím získají klienti Max banky možnost využívat okamžité platby. Ale pozor: vedle bank se s prvním říjnem sloučí i limity pro pojištění vkladů (ovlivní klienty, co mají účty u obou bank). Stávající kód Max banky 4000 zůstane funkční ještě dalších šest měsíců.

REKLAMA

Radostně krátká příprava

Banka Creditas, která před dvěma lety koupila tehdejší Expobank CZ a dočasně ji přejmenovala na Max banku, již oznámila konkrétní datum fúze - 1. října 2024. „Máme velkou radost, že se nám obě banky podařilo připravit na fúzi ve velmi krátkém čase. Klientů Banky CREDITAS se změna téměř nedotkne, klienty Max banky čeká od října v podstatě jen změna kódu banky v čísle účtu. Skvělou zprávou je pro ně zavedení okamžitých plateb, které Max banka dosud nenabízela. Věříme, že klienti budou v nové bance spokojeni,“ uvedla Eva Collardová, generální ředitelka Banky CREDITAS.

Připomeňme, že Creditas počítala se sloučením obou bank již v době, kdy Max banku (tehdejší Expo bank) kupovala. Podrobně jsme o tom informovali hned v září 2022.

U ČNB fúze prošla

Fúzi již schválila Česká národní banka. Akciová společnost Max banka tedy k 1. říjnu právně zanikne. A veškerá její práva a povinnosti přejdou na akciovou společnost Banka Creditas. Po technické stránce započne proces již 30. září. Prvním krokem bude uzavření poboček a odstavení klientských systémů (bankovnictví) obou bank.

Jste teď u Maxbanky? Co budete muset udělat?

Podle informací od Skupiny Creditas, která je majitelem obou bank, nemusejí klienti Max banky po 1. říjnu prozatím podnikat žádné kroky, aby i nadále mohli přijímat platby na svůj účet. Jejich služby, účty i karty budou nadále fungovat. Navíc získají možnost využívat okamžité platby, které Max banka dosud nenabízela (ale Creditas banka ano).

Čísla účtů zůstávají stejná, změní se jen lomítko – ale to až v březnu

Po 1. říjnu zůstanou klientům Max banky stejná čísla účtů, změní se pouze kód banky (čtyři čísla za lomítkem), také IBAN (číslo účtu pro evropské SEPA platby) a SWIFT (zahraniční platby mimo EU a EHP). Nový swiftový kód BIC bude CTASCZ22 (doposud je u Max banky EXPNCZPP).

Max banka má kód za lomítkem čísla účtu „4000“, Banka Creditas pak „2250“. Stávající kód Max banky, tedy „4000“, bude platit ještě půl roku: do března příštího roku. Současně však už bude možné používat i kód Creditas: 2250. Na účet klientů současné Max banky proto od prvního října dorazí platby, ať budou zadány s kódem 4000 nebo 2250.

Od března 2025 už ale bude platit pouze kód Creditas: 2250. V tiskové zprávě skupina Creditas upozorňuje, že klienti by měli tuto změnu nahlásit například zaměstnavateli, finančnímu úřadu, ČSSZ (důchod, rodičovská, ošetřovné aj.), dodavatelům energií atd.

Běžný účet s bonusem 3 000 Kč

Pozor u odchozích plateb, inkas a SIPO – lomítko se změní hned!

U odchozích plateb z účtu současné Max banky bude hned od prvního října za lomítkem kód 2250. To sice na první pohled nemusí vypadat jako bůhvíjak velká komplikace, ale ve skutečnosti je. Pro všechny, kdo mají současné číslo účtu u Max banky (s lomítkem 4000) autorizované pro platby investic, pojištění, inkasa atd.

Změnu čísla účtu za lomítkem musíte u inkasa nahlásit hned od prvního října. Oznamte to přímo společnosti, která je příjemcem inkasa. U SIPO je situace jednodušší: dělat nemusíte nic. Česká pošta si totiž, v součinnosti s bankou, pravidelně aktualizuje údaje k účtům spojeným s čísly SIPO.

Změňte také číslo účtu za lomítkem u všech institucí, které vyžadují nejprve autorizaci čísla účtu, a pak teprve z něj přijímají platbu.

Už jen jedno pojištění vkladů

Jste-li dnes klienty obou bank, vztahuje se na vaše peníze dvojí pojištění vkladů: dvakrát do 100 000 eur. Limit pojištění je nastaven na klienta a banku. Nyní se ze dvou bank stane jedna, proto se limit pojištění sníží na jedenkrát 100 000 eur. Jestliže vaše úložky tento limit (dlouhodoběji) překračují, část peněz uložte na účtu u jiné banky, či raději do investic: pakliže tyhle peníze nějaký čas nebudete potřebovat.

Online srovnání kreditních karet

Jste u Max banky a splácíte úvěr, platíte pojištění? Za září pošlete splátku dřív

Max banka vyzývá klienty, aby v souvislosti s fúzí pod Banku Creditas odeslali zářiové platby dříve: nejlépe do 27. září. Později odeslaná platba už totiž nemusí jejímu příjemci doputovat včas. Týká se to jak splátek půjčky, tak plateb pojistného, či jakékoliv další pravidelné (ale i jednorázové) platby z účtu u Max banky.

Služby a platební karty jsou beze změny

Nastavení služeb, produktů a jejich obsluha zůstanou pro klienty beze změny. I nadále budou moci klienti obsluhovat své účty z původní bankovní aplikace Max banky.

Platební karty vydané Max bankou budou nadále fungovat, včetně období fúze, tedy 30. 9. a 1. 10. 2024. Stejně tak karty klientů Banky Creditas. Karty budou funkční bez jakékoliv odstávky, fúze se jich nijak nedotkne.

Klienti Max banky mohou beze změny využívat všechny služby a produkty ve svém stávajícím mobilním a internetovém bankovnictví. V oblasti depozitní nabídky či účtů, podmínek a poplatků jsou si obě značky velmi blízké – např. vedení účtu zdarma, výběr z bankomatů po celém světě zdarma či atraktivní úročení vkladů,“ vysvětlila Ivana Pícková, generální ředitelka Max banky a členka představenstva Banky CREDITAS.

Běžný účet bez poplatků

Širší portfolio produktů pro současné klienty May banky

Výhodou Banky CREDITAS je výrazně širší portfolio produktů, například řada investičních možností nebo dětské účty,“ doplnila Ivana Pícková. Stávající klienti Max banky tedy dostanou možnost rozšířit si portfolio produktů, například o již uvedené investice. Dodejme jen, že Banka Creditas letos spustila možnost investovat do ETF, během prvního roku dokonce zcela bez poplatků.

Odstávka pro technické provedení fúze se dotkne i klientů Banky Creditas

Klienty obou bank čeká odstávka klientských systémů a uzavření poboček den před sloučením:

  • Internetové a mobilní bankovnictví Creditas i Max banky nebude dostupné od 30. září do 1. října. Konkrétně: od 30. 9. od 12:00 do 1. 10. do 13:00.
  • Hotovostní pokladna Max banky v Praze na Pankráci bude uzavřena ve dnech 30. 9. a 1. 10. (oba dny po celý den).
  • Pobočky Banky Creditas se uzavřou 30. září už v 11 hodin, znovu se otevřou 1. října ve 13 hodin.
  • Infolinky budou fungovat v omezeném režimu. Registrace nových klientů Banky Creditas se dočasně pozastaví.
  • Platby kartou a výběry z bankomatů by, jak už jsme uvedli, měly fungovat bez omezení.

Jste klienty Banky Creditas? Vás se dotkne jen odstávka systémů. Karty budou fungovat pořád

Pro klienty Banky Creditas se touto fúzí nemění vůbec nic. Snad jen vědomí, že se banka rozroste o asi 60 tisíc klientů a bude svým klientům spravovat o zhruba 70 miliard korun víc.

Klientů Banky Creditas se ale dotkne jen nutná odstávka: v bankovnictví, na pobočkách a v omezení provozu klientského telefonického centra, viz informace výše v textu.

Okamžité platby, platby na kontakt nebo bankovní identita

Klienti Max banky doposud neměli k dispozici okamžité platby, platby na kontakt nebo bankovní identitu. Zavedení okamžitých plateb pro současné klienty Max banky ihned po fúzi už Skupina Creditas potvrdila. Jak to bude se spuštěním BankIDplateb na kontakt, prozatím nevíme.

Pár slov o obou bankách

Po fúzi bude mít Banka Creditas přes 250 tisíc klientů a bilanční sumu kolem 200 miliard korun. Max banka, která vznikla přeměnou z Expobank CZ, začínala s 16 tisíci klienty a ke konci loňského roku jich měla téměř 60 tisíc.

Banka Creditas funguje od roku 2017 a navázala na činnost stejnojmenné záložny. V současnosti má přes 200 tisíc klientů, 35 poboček a bilanční sumu přes 130 miliard korun. Po fúzi naroste na bilanční suma na cirka 200 miliard korun, počet klientů na zhruba 260 tisíc.

REKLAMA

KOMENTÁŘE k článku [AKTUÁLNĚ] Max banka se v říjnu spojí s Bankou CREDITAS

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Nejlepší banka - jak ji poznat a podle čeho vybrat

Nejlepší banka - jak ji poznat a podle čeho vybrat

5.9.2024 Banka

Výběr správné banky je důležitým rozhodnutím, které může mít významný vliv na vaše finance. V tomto článku se podíváme na klíčové faktory, které byste měli zvážit při hledání té nejlepší banky pro vaše potřeby. Článek jsme koncipovali jako soubor otázek a odpovědí spojených s výběrem banky. Po přečtení článku budete mít jasno, co od banky chtít. A na co se zaměřit při výběru bankovního domu, který se bude nabízenými službami nejvíce blížit vašim potřebám.

Komerční banka končí s papírovými výpisy: Co to znamená pro vás?

Komerční banka končí s papírovými výpisy: Co to znamená pro vás?

4.9.2024 Banka

Komerční banka ohlásila změnu v oblasti bankovních výpisů. Jako první velká banka v Česku ruší zasílání papírových a e-mailových výpisů z účtu. Co to znamená pro vás, jste-li jejími klienty? Jak se změní přístup k informacím o vašich financích? Přidají se i ostatní banky?

[AKTUÁLNĚ] Max banka se v říjnu spojí s Bankou CREDITAS

[AKTUÁLNĚ] Max banka se v říjnu spojí s Bankou CREDITAS

21.8.2024 Banka

Chystaná fúze Max banky a Banky CREDITAS je tu! Bývalá Expobank CZ (nyní Max banka) se 1. října 2024 definitivně začlení do Banky Creditas: stane se její součástí. Tím získají klienti Max banky možnost využívat okamžité platby. Ale pozor: vedle bank se s prvním říjnem sloučí i limity pro pojištění vkladů (ovlivní klienty, co mají účty u obou bank). Stávající kód Max banky 4000 zůstane funkční ještě dalších šest měsíců.

Získejte odměny s Kate Coiny: nový program ČSOB

Získejte odměny s Kate Coiny: nový program ČSOB

18.7.2024 Banka

Československá obchodní banka (ČSOB) představila nový věrnostní program, který nabízí klientům možnost získávat digitální mince nazvané Kate Coiny (KTC). Tyto mince lze následně vyměnit za různé slevy a odměny. Program je dostupný pouze prostřednictvím bankovní aplikace ČSOB Smart a přináší mnoho výhod pro stávající i nové klienty banky.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

19.4.2024 Banka

Air Bank a O2, dva významní hráči na českém trhu se spojují pod značkou Unity, aby svým klientům nabídli více výhod. Program, do kterého se později zapojí i další partneři ze skupiny PPF, přináší slevy a benefity pro ty, kteří aktivně využívají služby obou společností.

Z naší bankovní poradny

Nedostatek prostředků k platbě

10.9.2017 Běžný účet
Dobrý den, pokud bych měl u vás běžný účet, jaká je obvyklá praxe ve věci, kterou uvedu dále. Příklad ze života: klient má nedostatek finančních prostředků na běžném účtu. Aniž by si to uvědomil, prostě to přehlédl, zadá příkaz k úhradě na vyšší částku. Nemá žádný kontokorent, nic, co by umožnilo jít do mínusu. Co se stane dál? Bude vaším systémem nebo pracovníkem nějak včas upozorněn, nebo bude neprovedená transakce automaticky sankcionována ceníkovým poplatkem? Např. u jedné nejmenované banky to je 40 Kč. Děkuji mockrát za vyčerpávající informace mailem. Marcel Dobrý den, tuto situaci řeší každá banka trochu jinak. Jako vůbec nejlepší mi přijde platbu pozastavit do momentu, kdy bude opět na účtu dostatek prostředků. Tak postupuje např. Equa bank, která při nedostatku prostředků platbu neodešle, ale "zaparkuje ji" do sekce "budoucí platby" a v poznámce vidíte popis "čeká na dostatek prostředků na účtu". Jakmile peníze na účet dorazí, platba se automaticky odešle. Toto řešení poskytuje ochranu v případě, kdy by Vám někdo zcizil platební kartu a prolomil PIN - zloděj pak nemůže vybrat více, než máte na účtu. Jiné banky platbu odešlou a chybějící peníze vedou jako nepovolený debet s úrokem až 25% nebo si účtují jiné poplatky.  ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte. Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější. V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %. Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku. Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit. Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu. Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem. Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2024, všechna práva vyhrazena