Banky.cz Články Osobní a rodinné finance Cena domácí solární elektrárny: Přehled nákladů, dotací a návratnosti

Cena domácí solární elektrárny: Přehled nákladů, dotací a návratnosti

Solární panely

Výdaje za energie v rodinném domě může výrazně snížit správně navržený solární systém. Existuje několik typů solárních systémů, přičemž nejčastěji jsou instalovány fotovoltaické elektrárny. Počáteční výdaje se pohybují v řádu stovek tisíc korun. Při splnění určitých podmínek je možné získat dotaci. Jaká je aktuální cena solární elektrárny a jak rychle se tato investice vrátí?

REKLAMA

Co si z článku odnést:

  • Na střechy domů v Česku jsou nejčastěji instalovány fotovoltaické elektrárny.
  • Existuje několik variant fotovoltaických systémů: on-grid, off-grid a hybridní.
  • Výkonnost fotovoltaické elektrárny ovlivňuje řada faktorů, jako jsou výkon a počet panelů, plocha a orientace střechy apod.
  • Pořízení fotovoltaické elektrárny stojí statisíce korun.
  • Pořizovací náklady lze snížit pomocí státní dotace. Získat můžete od 51 000 Kč do 160 000 Kč.
  • Návratnost investice do fotovoltaické elektrárny se obvykle pohybuje mezi 9 a 12 lety.

V posledních letech roste zájem domácností o fotovoltaické elektrárny. Ty představují efektivní způsob, jak snížit náklady na energie, zajistit si alespoň částečnou energetickou soběstačnost a zároveň přispět k ochraně životního prostředí.

Abyste byli s fotovoltaikou skutečně spokojeni, je potřeba vše řádně naplánovat a spočítat. Zvažte všechny náklady spojené s instalací, ať už jde o samotné panely, měniče nebo případné úpravy elektroinstalace. „Nezapomeňte také konzultovat své záměry s odborníky, kteří vám pomohou s výběrem nejvhodnější technologie a správnou instalací. Důležité je rovněž podívat se na reálné kalkulace a simulace spotřeby, aby bylo jasné, jak rychle se vám investice do fotovoltaické elektrárny vrátí,“ doporučuje Petr Jermář z portálu Banky.cz.

Typy solárních systémů

Solární systémy jsou zařízení, která využívají energii ze slunce k výrobě elektřiny nebo tepla. Existují tři typy solárních systémů.

V Česku jsou nejrozšířenější fotovoltaické systémy, které přeměňují sluneční světlo přímo na elektrickou energii pomocí fotovoltaických (solárních) panelů. Vyrobená elektrická energie je poté buď okamžitě spotřebována na místě, uložena do baterií k pozdějšímu odběru nebo převedena do elektrické sítě.

Druhou skupinu tvoří solární termální systémy, které využívají sluneční energii k ohřevu vody. Tyto systémy fungují tak, že absorbují teplo ze slunečního záření a pomocí teplonosného média a výměníku ohřívají vodu pro přímou spotřebu nebo vytápění budov.

Třetí skupinu tvoří koncentrační solární systémy. Ty využívají zrcadla nebo čočky k soustředění slunečního světla na malé plochy, kde se sluneční energie přeměňuje na teplo. Toto teplo se pak využívá k výrobě páry, která pohání turbíny a generuje elektrickou energii. Tyto systémy se využívají především ve velkých solárních elektrárnách.

Typy solárních systémů

Kam se instalují fotovoltaické elektrárny

Fotovoltaické elektrárny mohou být instalovány na různých místech. Malé instalace se často nacházejí na střechách rodinných domů, kde efektivně využívají dostupný prostor k pokrytí energetických potřeb domácnosti.

Kromě toho mohou být fotovoltaické panely instalovány také na střechách bytových domů, administrativních budov a průmyslových objektů. Další možnosti zahrnují pozemní instalace na volných plochách, integraci do fasád budov, zastřešení parkovišť, střechy zemědělských objektů, plovoucí instalace na vodních nádržích nebo dokonce v městské infrastruktuře, jako jsou zastávky veřejné dopravy či pouliční osvětlení.

Zájem o fotovoltaiku strmě roste. Ke konci roku evidovali distribuční společnosti více než 167 tisíc připojených fotovoltaických elektráren (FVE). Z toho od začátku roku 2022 bylo nově připojeno více než 116 tisíc.

Běžný účet s bonusem 3 000 Kč

Fotovoltaická elektrárna pro rodinný dům

„Existují tři základní typy fotovoltaických systémů, které se liší způsobem fungování a využitím vyrobené energie. Každý z nich má své výhody i nevýhody a je vhodný pro různé typy uživatelů podle jejich potřeb a možností,“ uvádí Petr Jermář. Nyní si je představíme podrobněji.

On-grid systémy (připojené k síti)

On-grid systémy jsou připojené k veřejné elektrické síti. Tento typ fotovoltaické elektrárny umožňuje, aby veškerá vyrobená energie, která není okamžitě spotřebována, byla dodána do sítě. Pokud je výroba elektřiny nižší než spotřeba, chybějící energie se odebírá ze sítě.

Výhody:

  • Nižší pořizovací náklady (není nutné pořizovat baterie).
  • Možnost prodeje přebytků energie do sítě.
  • Nepřetržitý přísun energie i v případě nedostatku slunečního svitu.

Nevýhody:

  • Závislost na dostupnosti veřejné sítě.
  • Bez záložního zdroje není systém funkční při výpadku sítě.

Off-grid systémy (nezávislé na síti)

Off-grid systémy nejsou připojené k veřejné elektrické síti. Veškerá energie vyrobená fotovoltaickými panely je ukládána do baterií, odkud se následně odebírá pro spotřebu v domácnosti. Tento systém je vhodný pro místa, kde není přístup k veřejné síti, nebo pro uživatele, kteří chtějí být zcela soběstační.

Výhody:

  • Úplná nezávislost na veřejné elektrické síti.
  • Možnost provozu i v odlehlých lokalitách.

Nevýhody:

  • Vyšší pořizovací náklady kvůli nutnosti bateriového úložiště.
  • Omezená kapacita energie (závislá na velikosti baterií).
  • Potřeba pečlivého plánování spotřeby energie.

Online sjednání pojištění nemovitosti

Hybridní systémy

Hybridní systémy kombinují prvky obou výše uvedených systémů. Jsou připojeny k veřejné síti, ale zároveň obsahují baterie pro ukládání přebytečné energie. Tato energie může být využita v době, kdy slunce nesvítí nebo je spotřeba vyšší než aktuální výroba.

Výhody:

  • Možnost maximálního využití vyrobené energie.
  • Záloha v případě výpadku sítě nebo při vysoké spotřebě.
  • Flexibilita v řízení spotřeby energie (například využití energie z baterií v době vyšších cen elektřiny).

Nevýhody:

  • Vyšší pořizovací náklady díky kombinaci s bateriovým systémem.
  • Potřeba kvalitního řízení a monitoringu systému.

Výběr fotovoltaické elektrárny

Při výběru velikosti fotovoltaické elektrárny pro dům je třeba zohlednit několik klíčových faktorů.

Spotřeba energie: Nejprve zjistěte, jaká je vaše současná průměrná roční spotřeba elektrické energie. Tento údaj najdete na fakturách od vašeho dodavatele elektřiny. Spotřeba se obvykle udává v kilowatthodinách (kWh) za rok.

Způsob využití: Důležitou roli hraje také způsob, jakým plánujete využívat elektrickou energii. Je vaším cílem dosáhnout energetické soběstačnosti, nebo se zaměřujete na snížení výdajů za energie? Na tyto otázky si odpovězte při prvních úvahách o fotovoltaické elektrárně.

Využitelná plocha střechy: Velikost a orientace vaší střechy ovlivní, kolik solárních panelů můžete nainstalovat. V ideálním případě by střecha měla být orientována na jih, s dostatečným sklonem a bez stínění.

Podnebí a lokalita: Množství slunečního svitu, které vaše lokalita dostává, ovlivní množství energie, kterou solární panely vyprodukují. V oblastech s vyšším počtem slunečných dní můžete očekávat vyšší výrobu energie.

Úspory a návratnost investice: Zvažte, jaká je vaše očekávaná úspora na nákladech za elektřinu a jak dlouho trvá návratnost investice do solárního systému. To závisí na velikosti instalace, ceně elektřiny a případných státních dotacích.

Stavební spoření ČS s bonusem 8 500 Kč

Výkon fotovoltaické elektrárny

Fotovoltaická elektrárna je komplexní zařízení. Jedním z klíčových faktorů ovlivňujících její výkonnost je kvalita a počet solárních panelů. Výkon solárních panelů se udává v jednotkách watt-peak (Wp), což představuje maximální výkon za plného slunce. Čím vyšší je výkon panelu, tím více energie vyrobí. Jeden fotovoltaický panel má obvykle výkon mezi 250 a 450 Wp. Obecně platí, že solární panely s výkonem 1 kWp vyprodukují v našich podmínkách přibližně 950 až 1 050 kWh elektřiny ročně.

V průměru jedna domácnost v České republice spotřebuje kolem 3 000 kWh elektřiny ročně. K pokrytí této spotřeby by byla zapotřebí fotovoltaická elektrárna o výkonu minimálně 3 kWp. Pro určení optimálního výkonu solární elektrárny se vyplatí provést odbornou analýzu, která zohlední konkrétní situaci v místě instalace i požadavky domácnosti.

Cena fotovoltaické elektrárny

Pořízení fotovoltaické elektrárny pro rodinný dům v České republice se aktuálně pohybuje v rozmezí 200 000 až 500 000 Kč, v závislosti na velikosti a výkonu systému. Cena zahrnuje solární panely, měniče, montážní práce, a často i bateriové úložiště. Menší systémy s výkonem kolem 3 kWp, které pokryjí základní spotřebu domácnosti, se pohybují v nižším cenovém spektru, zatímco větší instalace s výkonem přes 5 kWp, umožňující vyšší míru soběstačnosti, jsou dražší. Významnou roli hrají také státní dotace, které mohou cenu snížit až o 50 %.

S jakými dalšími náklady na solární elektrárnu počítat? Při výběru dodavatele se zajímejte o výdaje související s instalací. Provozní výdaje jsou minimální, prodražit se ovšem mohou nutné opravy nefunkčních baterií či měničů.

TIP: Nezapomeňte na pojištění fotovoltaiky! Pojištění fotovoltaické elektrárny je vhodné sjednat co nejdříve po instalaci, protože škody způsobené přírodními katastrofami, vandalismem nebo technickými poruchami mohou nastat kdykoliv. Je možné ho zahrnout do pojištění nemovitosti, ale je nutné navýšit pojistnou částku, aby v případě škody pokryla plnou cenu elektrárny před odečtením dotace. Při sjednávání je důležité zaměřit se na rozsah krytých rizik, výši pojistné částky a výluky. Po dobu provozu je třeba udržovat elektrárnu v bezvadném technickém stavu.

Dotace na fotovoltaiku 2024

Na pořízení fotovoltaické elektrárny propojené s distribuční soustavou můžete využít státní dotaci z programu Nová zelená úsporám. Minimální podporovaný instalovaný výkon je 2 kWp. Aktuálně je možné získat částku od 51 000 Kč do 160 000 Kč. O dotaci na solární elektrárnu mohou žádat vlastníci samostatně stojících i řadových rodinných domů, pokud jsou využívány k trvalému bydlení.

Jakou částku získáte:

  • Základní podpora – 35 000 Kč
  • Základní podpora s využitím tepelného čerpadla – 60 000 Kč
  • Za 1 kWp instalovaného výkonu – 8 000 Kč
  • Za 1 kWh el. akumulačního systému – 8 000 Kč
  • Dodatečný bonus za připojení bojleru o minimálním objemu 120 l – 10 000 Kč
  • Dodatečný bonus za kombinaci se zateplením – 30 000 Kč
  • Bonus pro sociálně a strukturálně postižené regiony – 10 % z celkové výše dotace

Návratnost investice do fotovoltaické elektrárny

Návratnost investice do fotovoltaické elektrárny se v České republice obvykle pohybuje mezi 9 až 12 lety, v závislosti na velikosti instalace, výši počátečních nákladů a aktuálních cenách energie. Po této době přináší fotovoltaická elektrárna čisté úspory.

Výši návratnosti si můžeme spočítat na následujícím příkladu. Jedna z montážních společností nabízí instalaci fotovoltaiky o výkonu 3,6 kWp. Součástí komplexní dodávky je 8 fotovoltaických panelů, měnič a akumulační baterie o kapacitě 4,8 kWh.

Nabídková cena bez dotace činí 274 000 Kč včetně DPH. Majitel domu využije státní dotaci ve výši 102 200 Kč. Po odečtení dotace je výsledná cena s daní 171 800 Kč. Po zprovoznění fotovoltaické elektrárny majitel domu ušetří za energie 17 550 Kč ročně. V tomto případě by se investice zaplatila za necelých 10 let.

REKLAMA

ANKETA k článku Cena domácí solární elektrárny: Přehled nákladů, dotací a návratnosti

Máte na svém domě solární elektrárnu?

Počet odpovědí: 76

KOMENTÁŘE k článku Cena domácí solární elektrárny: Přehled nákladů, dotací a návratnosti

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Nejlepší aplikace pro věrnostní karty: Využijte své slevy naplno

Nejlepší aplikace pro věrnostní karty: Využijte své slevy naplno

V době digitální transformace má smysl mít své věrnostní karty vždy po ruce, a to bez nutnosti nosit těžkou peněženku plnou plastových kartiček. Nejpohodlnější řešení představují aplikace pro věrnostní karty, které umožňují ukládání všech vašich karet na jednom místě. Tento trend se rychle rozšiřuje, přičemž mnoho uživatelů již přešlo na používání mobilních aplikací jako je Stocard, které jsou intuitivní a snadno ovladatelné.

Cena domácí solární elektrárny: Přehled nákladů, dotací a návratnosti

Cena domácí solární elektrárny: Přehled nákladů, dotací a návratnosti

Výdaje za energie v rodinném domě může výrazně snížit správně navržený solární systém. Existuje několik typů solárních systémů, přičemž nejčastěji jsou instalovány fotovoltaické elektrárny. Počáteční výdaje se pohybují v řádu stovek tisíc korun. Při splnění určitých podmínek je možné získat dotaci. Jaká je aktuální cena solární elektrárny a jak rychle se tato investice vrátí?

Aktuální a historický vývoj inflace

Aktuální a historický vývoj inflace

Dlouhé roky Češi inflaci příliš nevnímali. Ceny zboží a služeb totiž rostly pozvolným tempem. Zlom nastal až v roce 2022, kdy inflace meziročně vzrostla o hrozivých 15,1 procenta, což byla nejhorší hodnota od roku 1993. Kupní síla peněz v uplynulých dvou letech klesla a domácnosti i firmy si dnes za své nákupy výrazně připlatí. Přečtěte si, co je inflace, jaké jsou její příčiny, jak se v uplynulých letech vyvíjela a co vše ovlivňuje.

Důchodová reforma komplexně

Důchodová reforma komplexně

Jaké změny nás (pravděpodobně) čekají v souvislosti s chystanou reformou penzijního systému? A které už platí? Posaďte se, a můžete se pustit do čtení. Reforma je, prozatím, poskládaná zhruba dvacítkou změn důchodového systému. Některé už nabyly účinnosti, jiné se teprve schvalují, takže je jejich osud zatím ještě nejistý. Přinášíme komplexní přehled všeho, co se doposud k penzijní reformě vztahuje.

Vláda schválila důchodovou reformu

Vláda schválila důchodovou reformu

Vláda schválila novelu zákona o důchodovém pojištění, která přináší řadu již dříve avizovaných změn. Cílem je udržitelnost důchodového systému a zároveň zachování důstojné penze i pro budoucí generace. Reformní body se dotknou především mladší generace, na současné důchodce míří jen zlomek opatření.

Z naší bankovní poradny

Jak řešit dluhy?

Dobrý den, dostal jsem se do situace, kdy nezvládám splácet své dluhy a to i například energie, dluh na pojištění, mobilní operátor atd. Zkrátka bezvýchodná situace. Celková výše dluhů je zhruba 150 000 Kč. Pomalu ale jistě se blížím exekuci. Bohužel jsem v registru dlužníků a rád bych se z této situace dostal jinak než například insolvencí. Jsem zaměstnaný a můj čistý výdělek je 17 000 Kč a mám DPČ, kde si měsíčně přivydělám zhruba 15 000 Kč. Můj osobní názor je, že by pro mě bylo nejjednodušší si někde půjčit oněch 150 000 Kč, z toho vše zaplatit a splácet jednu půjčku, u které si jsem jistý, že nebudu mít problém s řádnými splátkami. Nicméně mi zřejmě nikde nepůjčí. Je nějaké řešení této situace? Předem děkuji za odpověď. Dobrý den, s negativními záznamy v registrech Vám nikdo nepůjčí, tedy máte jen 2 možnosti: 1) snížit výdaje na minimum, žít o chlebu a vodě a všechny dluhy (150 000 Kč) z příjmu 32 000 Kč splácet co to dá 2) požádat o osobní bankrot (insolvenci), což by pro Vás bylo vlastně dost podobné jako první možnost (z 32 000 Kč by Vám zůstávalo jen 14 680 Kč) Máte-li silnou vůli, dávejte měsíčně 17 000 Kč na splátky dluhů. Nemáte-li silnou vůli, požádejte o insolvenci a bude to za Vás nedobrovolně dělat ins. správce (který si z toho bude strhávat měsíčně odměnu min. 1 100 Kč, tedy dluh se Vám bude snižovat pomaleji). ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Dluhy

Pokračování dotazu č. 10837: Je to dokument ověřeny na poště podpisem ze strany dlužníka “dlužný úpis”, ve kterém je uznán dluh. Měl mi splácet 4 000 Kč týdne a zaplatit to měl nejpozději do cca 15.1. 2020. Já tenhle dluh nechci zatím vyplatit, mám tam zákonem dané úroky z prodlení, ale chci tenhle dluh darovat moji ženě a chci ho přepsat na její jméno. Zatím tam figuruji jen já. Tak kdo mi tohle udělá? Díky Dobrý den, a jak dluh vznikl? Pokud jste např. dlužníkovi půjčil peníze, měl jste dle zákona o spotřebitelském úvěru nejprve prověřit dlužníkovu bonitu a ujistit se, že Vám bude peníze schopen splácet (zkontrolovat, že má dostatečný příjem, nemá negativní záznamy v registrech dlužníků atd.). Na splácení všech úvěrů mohlo jít max. 45% příjmů dlužníka, tedy pokud jste požadoval splátku 4 000 Kč týdně (16 000 Kč měsíčně), musel dlužník mít čistý příjem min. 35 500 Kč. Když dlužník nesplácí, je lepší na nic nečekat a zahájit vymáhání. Spekulování na kumulaci úroků a pokut se nevyplácí, protože dlužník může požádat o osobní bankrot, kde se příslušenství ve výši nad 100% jistiny považuje za podřízenou pohledávku (s téměř nulovou výtěžností). Dluh může být navíc časem promlčen (přestože podepsáním uznání dluhu se lhůta promlčení výrazně prodloužila).  Toto vše je třeba důkladně prověřit a pro převod pohledávky na jinou osobu (darování manželce) doporučuji vyhledat odbornou právní pomoc. V manželství navíc máte vše společné, tedy pokud jste peníze půjčil za dobu trvání manželství, je tato pohledávka součástí SJM. ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2024, všechna práva vyhrazena