Banky.cz Články Komerční sdělení Co je to operativní leasing?

Co je to operativní leasing?

Co je to operativní leasing?

Operativní leasing je v podstatě dlouhodobý pronájem auta. Vyhnete se díky němu vysokým počátečním nákladům spojeným s koupí nového auta, řadu služeb včetně pojištění za vás řeší leasingová společnost a vy můžete bezstarostně jezdit a neřešit nic navíc.

REKLAMA

Ačkoliv si řada lidí myslí, že operativní leasing je určen pro firmy a živnostníky, není to úplně tak. Auto na operák si může vzít kdokoliv - matka na rodičovské, senior, začínající řidič, student… Zkrátka je určen pro každého, komu se nechce utrácet statisíce za nové auto, nebo si na něj dokonce půjčovat.

Díky operativnímu leasingu budete přesně vědět, kolik vás auto bude každý měsíc stát i jaké všechny služby vám v základu (nebo v rámci nadstandardních nabídek) může leasingová společnost zajistit. Stejně tak předem víte, na jak dlouho si auto tímhle způsobem pronajímáte. A po skončení smlouvy ho jednoduše vrátíte, případně rovnou vyměníte za jiné.

Různé tarify operativního leasingu

Pokud se podíváme například na leasingovou společnost Birne, uvidíme v její nabídce hned tři různé tarify operativního leasingu (a podobně to má většina leasingovek). Díky tomu si můžete svobodně vybrat, který typ vám sedne nejvíc a který se vám zároveň nejvíc vyplatí.

Zpravidla si můžete sjednat smlouvu na dva roky, na tři roky nebo zkrátka tak, jak to nabízí daná leasingová společnost. Zároveň má každý typ tarifu předem daný maximální nájezd. Takže stačí uvědomit si, jak často jezdíte - a jestli se vám vyplatí levnější tarif s nižším nájezdem nebo potřebujete nějakou zlatou střední cestu.

U Birne najdete i jednu výjimečnou nabídku. Mezi tarify operativního leasingu je i Flexi tarif, který je stejně flexibilní, jak naznačuje jeho název. Nejen, že nemá žádné omezení nájezdu (takže můžete pronajatým autem objet třeba celou zeměkouli), ale zároveň vás nezavazuje ani k dlouhodobému a striktně danému pronájmu. Auto u něj totiž můžete vrátit klidně už po několika měsících.

Servisy budou bezstarostné

Operativní leasing je specifický tím, že majitelem vozidla po celou dobu zůstává leasingová společnost. Což někomu nevyhovuje a raději si koupí své vlastní auto. Ale na druhou stranu to v sobě skrývá i řadu výhod - třeba tu, že se nemusíte stresovat s pravidelnými servisy nebo vyšilovat nad porouchaným autem.

S tím vším vám totiž pomůže majitel vozu, tedy leasingovka. Ať už jde o vadný katalyzátor nebo pomuchlaný nárazník po nehodě, vždy se můžete obrátit na svou leasingovou společnost, která vám poradí, kam zajet do servisu, jak tam auto objednat, jak se popasovat s následující fakturou - a jak vše vyřešit s pojišťovnou.

“U servisů je potřeba hodně zvážit, jakou formu servisu v operáku klient má. Někdy se jedná o skutečně kompletní servis, kdy veškeré náklady na údržbu řeší leasingová společnost - například výměnu brzdových destiček, kotoučů tlumičů a tak dále. Jindy jde ale jen o servis předepsaný výrobcem, kam tyto výměny nemusí patřit,” upozorňuje marketingový specialista Daniel Gorol z Birne.

Firmy si ušetří administrativu

Ačkoliv může být operativní leasing výhodným řešením i pro jednotlivce, pár nebo rodinu, tak nejvíc se typicky vyplatí firmám. Těm totiž ušetří spoustu papírování a byrokracie. Plus nemusejí vynakládat velké peníze na koupi nového auta. S operativním leasingem si navíc mohou sestavit třeba celou firemní flotilu a vybrat si do ní přesně taková auta, jaká potřebují.

Běžný účet s bonusem 3 000 Kč

S autem na operák se pojí i různé daňové úlevy a firma nebo živnostník navíc přesně vědí, jak vysoké náklady na auto každý měsíc budou mít. Takže je nemůže nic překvapit.

Dnes si operák sjednáte i online

Pryč jsou ty doby, kdy jste museli obcházet nebo obvolávat jednotlivé leasingovky, vyptávat se jich na aktuálně dostupná auta a úmorně z nich dolovat všechny podmínky. Moderní leasingové společnosti fungují online.

U Birne je například na výběr z desítek nových aut nejrůznějších značek, s různým pohonem i palivy. Všechna si je můžete prohlédnout na mobilu nebo počítači z pohodlí domova, a jakmile si nějaké vyberete, stačí si ho zarezervovat. To vše zvládnete během pár minut a pak už jen počkáte na výzvu k vyzvednutí auta, což se stane do několika dní.

Ušetříte si tak spoustu času a zároveň si vše můžete v klidu promyslet, probrat s rodinou nebo spolupracovníky a zvolit si přesně takový vůz a takový tarif, který pro vás bude nejvhodnější.

“Výběr auta na operák je dnes jednoduchý. Auto si vyberete zpravidla online - a například v Birne si můžete dokonce i vyzkoušet, jestli vám auto sedne. Aut si můžete vybrat třeba víc, pokud jsou na place a nevíte jistě, které vám bude vyhovovat. A teprve po vyzkoušení si vyberete to pravé. Pokud nějaké informace online nenajdete, tak se určitě nebojte do společnosti zavolat a dodatečné infor si zjistit,” říká marketingový specialista z Birne Daniel Gorol.

Pozor na krytí drobných poškození

Operativní leasing se vyplatí z hlediska minimální administrativy, nízkých počátečních nákladů, daňových úlev… ale nakonec se vám může pěkně vymstít. Ne všechny leasingové společnosti jsou totiž úplně fér a po skončení smlouvy a vrácení auta se z vás mohou pokusit sedřít kůži za každý drobný škrábaneček. A těch může na laku během desítek měsíců používání auta vzniknout nespočet.

Dejte si proto hned na začátku pozor, s kým plánujete podepsat smlouvu, hledejte recenze klientů a zkoumejte, jak je to s krytím drobných poškození při vrácení vozidla.

Běžný účet od mBank zdarma

U Birne máte například hned od začátku jasno - v základu máte jistotu krytí drobných poškození do 5 000 Kč. Pokud se bojíte, že by vám to nemuselo stačit, můžete si jakožto doplňkovou službu sjednat krytí do 10 000 Kč. A pokud si už vůbec nevěříte, můžete si nechat třeba i snížit běžnou spoluúčast u havarijního pojištění na polovinu, což vám také může ušetřit nemálo peněz.

Zvažujte různé možnosti

Všechny leasingové společnosti svorně tvrdí, že jejich produkt je nejlepší a je vhodný pro všechny. Nenechte se ale do ničeho tlačit a dobře zvažte, jaký typ financování si vyberete. Operativní leasing může být pro někoho skvělou volbou, jinému se vůbec nevyplatí. Leckdo touží po vlastním autě a chce ho mít třeba i patnáct let, jiný zase chce co tři roky jezdit novým autem.

Vše je o preferencích a potřebách, stejně jako o finančních možnostech:

  • Operativní leasing se chlubí nízkými počátečními náklady i přesně vypočítaným měsíčním “nájemným”.
  • Klasický leasing může být cenově podobný, ale po skončení smlouvy vás nutí k odkoupení vozidla, což může být dost finančně náročné.
  • Koupě vlastního auta je sice super, ale můžete se kvůli ní zadlužit na spousty let.

Proto nedělejte ukvapené závěry a porovnejte si výhody a nevýhody různých možností.

Věděli jste, že si operativní leasing můžete vyzkoušet na pár měsíců?

Operativní leasing je závazek. Sice dostanete nové auto a za zády máte leasingovou společnost, která vám pomůže s různými problémy, ale pořád máte vidinu, že příštích 24 nebo 36 měsíců budete každý měsíc muset platit za auto. A co když vám nesedne? Co když ho nebudete využívat, takže se vám operák nakonec pěkně prodraží?

Abyste si ověřili, jestli je operativní leasing to pravé řešení pro vás, můžete vyzkoušet jedinečnou službu, kterou nabízí právě Birne. nazývá se Zkus a kup a její princip je snadný - sjednáte si speciální operativní leasing na půl roku a posléze se rozhodnete, co dál. Můžete přejít na klasický operativní leasing, můžete si auto odkoupit s výraznou slevou nebo ho zkrátka vrátíte a rozloučíte se.

REKLAMA

KOMENTÁŘE k článku Co je to operativní leasing?

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Kooperativa připravila na pátek třináctého unikátní asistenci

Kooperativa připravila na pátek třináctého unikátní asistenci

Asistenční služby většina pojišťoven nabízí hlavně u havarijního pojištění, povinného ručení nebo cestovního pojištění. V poslední letech se ale rozšiřují také do oblasti pojištění domácností a nemovitostí.

10 důvodů, proč zvolit operativní leasing

10 důvodů, proč zvolit operativní leasing

Operativní leasing může být pro leckoho výhodným řešením, jak získat nové auto a ušetřit si spoustu peněz i starostí. Ale vždy je třeba řádně si promyslet, jestli se skutečně vyplatí zvolit auto na operák nebo si vzít klasický leasing. Anebo si na nové auto půjčit. Sepsali jsme pro vás 10 důvodů, proč říct ANO operativnímu leasingu.

Co je to operativní leasing?

Co je to operativní leasing?

Operativní leasing je v podstatě dlouhodobý pronájem auta. Vyhnete se díky němu vysokým počátečním nákladům spojeným s koupí nového auta, řadu služeb včetně pojištění za vás řeší leasingová společnost a vy můžete bezstarostně jezdit a neřešit nic navíc.

Jak sestavit rozpočet na rekonstrukci bytu

Jak sestavit rozpočet na rekonstrukci bytu

Rekonstrukce bytu je náročný projekt, který vyžaduje důkladné plánování a správně sestavený rozpočet. Ten vám pomůže udržet se na správné cestě a vyhnout se neočekávaným výdajům. Poradíme vám, jak na sestavení odhadného rozpočtu pro jednotlivé části bytu, které obvykle vyžadují rekonstrukci. Upozorníme, na co si dát při rekonstrukci pozor i jak váš projekt financovat.

Co je bezpečnější: Platit hotově, nebo digitálně?

Co je bezpečnější: Platit hotově, nebo digitálně?

Zprávy ze světa financí se občas čtou stejně vesele jako černá kronika. Zlodějíčci, kteří okradou důvěřivce přímo v jejich domácnosti, hackerské útoky na bankovní účty i dobrodějové, kteří ve snaze „zachránit“ ohrožené finance nasměrují kroky nešťastníků k nejbližšímu bitcoinmatu. Jaké benefity a rizika přinášejí hotovostní a bezhotovostní transakce a které z nich jsou bezpečnější?

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte. Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější. V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %. Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku. Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit. Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu. Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem. Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

90% Hypotéka

Až 90 procent z ceny nemovitosti, kterou ručíte. Přesně tolik si můžete půjčit na hypoteční úvěr. Abyste ale 90% hypotéku dostali, musíte splnit několik požadavků. Jsou to zejména základní podmínky pro získání hypotéky – tedy například: věk,příjemči bonita.Oproti nižším půjčkám ale musíte u 90% hypotéky počítat s méně výhodnými podmínkami. Protože má hypotéka pokrýt 90 procent z ceny nemovitosti, je pro banku riskantnější než menší úvěry. A proto poskytovatelé toto riziko obvykle kompenzují vyšším úrokem. Pro většinu lidí je přitom 90% hypotéka nejvyšší možná. Podle pokynů České národní banky mohou poskytovatelé víc peněz půjčit jen v 5 procentech případů. Potřebujete tak mít naspořeno alespoň 10 procent z kupní ceny. V praxi to vypadá tak, že u bytu za 3 000 000 korun získáte maximálně 2 700 000 korun. Zbytek doplatíte vy. Pokud si chcete pomocí hypotéky půjčit víc než 90 procent z ceny domu či bytu, musíte ručit více nemovitostmi. V takovém případě stoupne hodnota zástavy, ze které se půjčka počítá. Výhodou je, že se tím pádem můžete dostat na nižší LTV (obvykle do 80 %) a získáte tak nižší úrok než u 90% hypotéky. Pokud jste například původně ručili bytem za 2 500 000 korun a nyní k němu přidáte další byt ve stejné ceně, stoupne hodnota zástavy na 5 000 000 korun. U hypotéky na zmíněných 2 500 000 tak bude LTV 50 %. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2024, všechna práva vyhrazena