Banky.cz Články Pojištění Co ovlivňuje cenu pojištění domácnosti?

Co ovlivňuje cenu pojištění domácnosti?

Co ovlivňuje cenu pojištění domácnosti?
20.8.2024 Pojištění

Podle Indexu prosperity a finančního zdraví má v České republice sjednané pojištění domácnosti 60 % Čechů. Plánujete si domácnost pojistit i vy a chcete mít lepší představu o tom, kolik za pojištění domácnosti zaplatíte? Připravili jsme si pro vás informace o tom, co vše ovlivňuje cenu pojištění domácnosti i jaké pojišťovny nabízejí nejvýhodnější pojistky.

REKLAMA

Jaké faktory ovlivňují cenu pojištění domácnosti?

Nejzásadnějším faktorem, který má vliv na cenu pojištění domácnosti je výše pojistné částky, která by měla v ideálním případě odpovídat skutečné pojistné hodnotě. Na výši pojistného se podílí také zvolená spoluúčast (jakou měrou se budete podílet na úhradě vzniklých škod), výluky, lokalita, ve které se pojištěná domácnost nachází, a také úroveň zabezpečení pojišťované domácnosti,“ říká Petr Jermář, specialista na finance z portálu banky.cz. Pojďme se na tyto faktory podívat blíže:

  • Pojistná částka: Pojistná částka představuje nejvyšší možnou finanční částku, kterou vám pojišťovna vyplatí v případě, že dojde ke vzniku pojistné události. Pojistná částka by měla v ideálním případě odpovídat pojistné hodnotě neboli skutečné hodnotě vašeho majetku. Při výpočtu pojistné hodnoty vám může pomoci kalkulačka pojištění domácnosti, která je k dispozici zdarma na internetu.
  • Spoluúčast: V případě pojištění nemovitosti se spoluúčast standardně pohybuje okolo 1.000 Kč. Sjednat si však můžete také nulovou spoluúčast, příkladně vysokou spoluúčast. Čím vyšší spoluúčast zvolíte, tím bude cena pojištění domácnosti nižší.
  • Lokalita: Obecně platí, že je cena pojištění domácnosti vyšší ve větších městech, kde existuje větší riziko kriminality. Za pojistku si připlatíte také v případě, že se nemovitost nachází v záplavové oblasti.
  • Úroveň zabezpečení: Cenu pojistného mohou ovlivnit i bezpečnostní prvky, kterými je domácnost vybavená, jako jsou bezpečnostní dveře, alarm nebo hlásiče kouře či úniku plynu.
  • Slevy: Na pojistce můžete ušetřit díky slevám na pojištění domácnosti. Některé pojišťovny například nabízejí slevy za sjednání pojištění online, za předchozí bezeškodní průběh nebo nabízejí výhodnější pojistku v případě, že máte u pojišťovny sjednané další produkty.

Podobné faktory jsou spojené také s cenou pojištění nemovitosti. Více o tom, co vše má vliv na cenu pojištění nemovitosti se dozvíte v našem článku.

Životní pojištění od expertů

Co vše kryje pojištění domácnosti?

Při sjednávání pojištění domácnosti sami zvolíte rizika, proti kterým chcete být krytí. I množství zvolených rizik se samozřejmě promítá do výsledné částky pojistky. K rizikům, která bývají v základních balíčcích pojištění, zpravidla patří pojištění proti živelním pohromám (požár, výbuch, úder blesku, vichřice, krupobití, zemětřesení, lavina, pád stromu a sesuv půdy) a také pojištění proti krádeži a loupeži a případně i vandalismu. Zvolit však můžete také další rizika:

  • Rozšíření živelních pohrom (kouř, vodovodní škody, tíha sněhu),
  • rozbití skel (skla jsou standardní součástí pojištění nemovitosti),
  • náraz vozidla nebo pád letadla,
  • přepětí, zkrat nebo podpětí v elektrické síti,
  • poruchy chladicího zařízení,
  • připojištění škod na věcech mimo adresu bydliště apod.

Jaká rizika zvolit? Při výběru vám může pomoci informace od pojišťoven ohledně nejčastějších pojistných událostí spojených s pojištěním domácnosti. Jedná se o vodovodní škody, škody z krupobití a vichřice, škody z krádeže a škody z přepětí v elektrické síti.

Jaké jsou výhody pojištění domácnosti?

Základní výhoda pojištění domácnosti vyplývá už ze samotné podstaty pojištění, a je jí ochrana majetku v případě, že dojde ke škodě, a to jak ve vlastním domě či bytě, tak i v pronájmu. Pojištění domácnosti oceníte například ve chvíli, kdy vám doma vyteče pračka a zničí drahou elektroniku nebo nábytek nebo vám ukradnou sportovní vybavení ze sklepa. Některé pojišťovny navíc do pojištění majetku automaticky zahrnují i věci, které máte v garáži nebo v zahradním domku a součástí pojištění bývá i zajištění zámečníka nebo řemeslníka.

Chci sjednat pojištění domácnosti online

Jaké jsou nevýhody pojištění domácnosti?

Nevýhodou pojištění domácnosti je skutečnost, že se pojistka nevztahuje na samotnou stavbu a její součásti, které jsou s ní pevně spojené, jako jsou zdi, okna nebo střecha. Pokud tedy chcete chránit i samotnou stavbu, musíte si kromě pojištění domácnosti sjednat také pojištění nemovitosti. Více o tom, jak se liší pojištění nemovitosti a pojištění domácnosti se dozvíte v tomto článku.

Za nevýhodu je samozřejmě možné považovat také cenu pojištění, která se může pohybovat i v řádu tisíců korun ročně. V případě pojištění je třeba také počítat s výlukami, které mohou znemožnit plnění v případě škody. V neposlední řadě se můžete u některých pojišťoven setkat s takzvanou amortizací, při které pojišťovny kalkulují se ztrátou hodnoty majetku. Za poškozený majetek by vám tak pojišťovna vyplatila v průběhu let nižší částku. A jakým chybám se v případě pojištění domácnosti vyhnout? Přečtěte si tento článek.

Jaké jsou běžné výluky v pojištění domácnosti?

Při podepisování pojistné smlouvy byste měli věnovat pozornost výlukám z pojištění neboli škodám a událostem, na které se pojištění nevztahuje. K nejčastějším výlukám z pojištění majetku patří kromě teroristických útoků, válečných událostí a škod úmyslně způsobených majitelem také škody způsobené pod vlivem alkoholu a omamných látek a škody způsobené hrubou nedbalostí,“ říká Petr Jermář, specialista na finance z portálu banky.cz.

Životní pojištění od expertů

Které pojišťovny nabízejí nejvýhodnější pojištění domácnosti?

V první řadě je třeba říci, že nejvýhodnější automaticky neznamená nejlevnější pojištění domácnosti. Při výběru pojištění domácnosti byste měli brát v potaz kromě ceny také výši pojistného plnění, rizika nebo spoluúčast. Nabídky jednotlivých pojišťoven se mohou lišit i o tisíce korun, vyplatí se proto využít srovnání pojištění domácnosti. Internetové srovnávače porovnají nabídky za vás a vy si následně vyberete pojištění, které vám vyhovuje nejvíce. Totéž platí i pro další druhy pojištění majetku, tedy pojištění domácnosti a pojištění odpovědnosti, o kterých se dozvíte více v článku Jak na pojištění majetku: Podívejte se, co umí a na co si dát pozor.

Jak správně nahlásit škodnou událost v rámci pojištění domácnosti?

Pokud dojde ke škodě na vašem majetku, ze všeho nejdříve byste měli zabezpečit, aby se škoda nadále nezvětšovala. Co nejdříve pořiďte detailní fotografie, případně video, které vám usnadní komunikaci s pojišťovnou. Neodstraňujte ale následky škody. Pojistnou událost co neprodleně nahlaste pojišťovně, buďto prostřednictvím webového formuláře na stránkách pojišťovny nebo na bezplatné lince, případně osobně na pobočce pojišťovny. S pojišťovnou se domluvíte na návštěvě likvidátora, který k vám přijde na prohlídku a zhodnotí škody. Co vše budete potřebovat k nahlášení pojistné události?

  • Jméno a příjmení pojistníka,
  • číslo pojistné smlouvy,
  • datum a místo vzniku pojistné události,
  • soupis poškozených věcí, případně i soupis zachraňovacích nákladů,
  • informace o tom, proč ke škodě došlo,
  • číslo bankovního účtu, na které chcete zaslat pojistné plnění,
  • kontakty na případné svědky.

REKLAMA

ANKETA k článku Co ovlivňuje cenu pojištění domácnosti?

Znáte faktory ovlivňující cenu pojištění domácnosti?

Počet odpovědí: 71

KOMENTÁŘE k článku Co ovlivňuje cenu pojištění domácnosti?

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Dálniční známka na Slovensko – Komplexní průvodce

Dálniční známka na Slovensko – Komplexní průvodce

11.9.2024 Pojištění

Slovensko využívá systém elektronických dálničních známek pro zpoplatnění používání dálnic a rychlostních silnic. Tento systém se vztahuje na všechna dvoustopá motorová vozidla do celkové hmotnosti 3,5 tuny. Motocykly neplatí. Přečtěte si vše důležité, co o slovenském mýtném musíte vědět, než se k našim sousedům vydáte svým vozem, obytným vozem, s přívěsem, či na motorce.

Pojištění auta: Jak vybrat nejlepší variantu

Pojištění auta: Jak vybrat nejlepší variantu

9.9.2024 Pojištění

Pojištění auta je klíčovým aspektem nejen pro ochranu vašeho vozidla, ale i pro zajištění bezpečnosti na silnicích. Správná volba pojištění může ušetřit až desítky procent z vaší celkové ceny. K dispozici jsou různé balíčky a možnosti, které si můžete přizpůsobit podle vašich specifických potřeb a rozpočtu.

Přepis auta: Kompletní průvodce převodem vozidla krok za krokem

Přepis auta: Kompletní průvodce převodem vozidla krok za krokem

6.9.2024 Pojištění

Přepis auta je nevyhnutelnou součástí procesu prodeje a koupě vozidla v České republice. Bez ohledu na to, zda prodáváte nebo kupujete auto, je nutné dodržet několik kroků a zajistit, že všechno proběhne hladce. Tento článek poskytne detailní návod, jak tento proces správně provést.

Dálniční známka do Rakouska – Komplexní průvodce

Dálniční známka do Rakouska – Komplexní průvodce

3.9.2024 Pojištění

Rakousko využívá systém dálničních známek pro zpoplatnění používání dálnic a rychlostních silnic, k tomu ještě tzv. úsekové mýtné. Systém dálničních známek se v osobní dopravě vztahuje na všechna vozidla do celkové hmotnosti 3,5 tuny. Pro rok 2024 je barva rakouských dálničních známek žlutá, využít ale můžete i známku elektronickou. Přečtěte si vše důležité, co o rakouském mýtném musíte vědět, než se k našim sousedům vydáte svým vozem, obytným vozem, s přívěsem anebo na motorce.

Jak na pojištění majetku: Podívejte se, co umí a na co si dát pozor

Jak na pojištění majetku: Podívejte se, co umí a na co si dát pozor

30.8.2024 Pojištění

Střecha zničená vichřicí, nábytek poškozený požárem nebo například kolo ukradené z garáže. To všechno jsou škody, se kterými se (bohužel) můžete běžně setkat. A které bývají velmi vysoké. Naštěstí existuje jednoduchý způsob, jak je řešit – jmenuje se pojištění majetku.

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2024, všechna práva vyhrazena