Banky.cz Články Pojištění Co ovlivňuje cenu pojištění nemovitosti

Co ovlivňuje cenu pojištění nemovitosti

Pojištění nemovitosti
17.7.2024 Pojištění

Náklady na pojištění nemovitosti se různí, v závislosti na mnoha faktorech. Možná si říkáte, že levnější pojistku bude mít menší dům nebo menší byt, než jejich větší varianty. Jenže to vůbec nemusí být pravda. Cena se odvíjí od mnoha faktorů, a výsledkem tak může být levnější pojistka pro větší nemovitost. Co všechno se propíše do výsledné ceny pojistky a jak na optimalizaci pojištění, se dozvíte právě zde.

REKLAMA

Co vlastně je pojištění nemovitosti

Pojištění nemovitosti je pojistná smlouva, která chrání vlastníky nemovitostí před finančními ztrátami způsobenými škodami na jejich majetku. Toto pojištění kryje škody způsobené například požárem, povodněmi, bouřemi (živly), záplavami, vandalismem, či jinými nepředvídatelnými událostmi,“ vysvětluje Miroslav Čejka, specialista na pojištění Hyponamíru.cz

Důležité je uvědomit si, že v případě pojištění nemovitosti jde o pojištění domu, bytu, rekreačního objektu, garáže apod., ale jen co se týká samotné stavby, pozemku a věcí s nimi pevně spojených. Vybavení a další věci, které jsou s nemovitostí pevně spojeny, nejsou do tohoto pojištění nepatří. Na ně se vztahuje až pojištění domácnosti.

Jaké faktory ovlivňují cenu pojištění nemovitosti

Faktorů je velké množství. Stejně, jako je i množství nemovitostí a situací, v nichž se tyto nemovitosti nacházejí, či pojistného krytí o které jejich majitelé stojí.

Na výslednou cenu pojištění nemovitosti má vliv mnoho faktorů. K nejdůležitějším patří typ nemovitosti (byt, dům, chata/chalupa), lokalita, v níž je nemovitost situovaná, současný stav nemovitosti a její zabezpečení, velikost nemovitosti (rozloha a počet podlaží), rozsah sjednaných připojištění a výše pojistných částek, v neposlední řadě i zvolená pojišťovna a fakt, zda jde o individuálně nastavený produkt, nebo o standardizovaný balíček pojištění,“ vyjmenovává paletu faktorů Alice Tomanová, ředitelka úseku pojištění Broker Trustu.

Chci sjednat pojištění nemovitosti online

Typ nemovitosti

Dům, byt, chata, garáž, komerční prostor a pozemek. Typů nemovitostí je mnoho. U občanského pojištění bude hrát roli především to, zda pojišťujete dům, byt nebo jinou, vámi osobně využívanou nemovitost. Vyšší cenu má samozřejmě pojištění domu, nejnižší částky čekejte u garáží nebo zahradních chatek.

Lokalita a její přednosti i rizika

Lokalita dává nemovitosti výhody i výhody. Atraktivní lokalita zvyšuje hodnotu nemovitosti, a proto i cenu jejího pojištění. Jenže do ceny se může negativně (zvýšením) propsat i lokalita zcela neatraktivní: například v pásmu zvýšeného rizika některých živelních událostí. 

Hodnota nemovitosti

Hodnota nemovitosti pojištění také ovlivní. Cena pojistky bude tím vyšší, čím hodnotnější nemovitost budete pojišťovat. To vše za předpokladu, že chcete mít nemovitost pojištěnu na částku odpovídající její ceně. Dostatečnou úroveň krytí pojištění důrazně doporučujeme, neboť takzvaným PODpojištěním nemovitosti se můžete připravit i o miliony korun

Typ pojištěné ceny

Nemovitost se dá pojistit na cenu novou, cenu časovou nebo cenu obvyklou. Rozdíly jsou mezi nimi velké, a to včetně výsledné ceny pojištění. Nejdražší je pojištění na cenu novou. Druh pojištěné ceny vybírejte pečlivě, zejména když si pojišťuje své bydlení.

Typ pojištěné ceny

Současný stav nemovitosti

Stav nemovitosti se promítá do její celkové hodnoty. Ruku v ruce s tím jde i vliv na cenu výsledného pojištění. Je zda však i vliv opačným směrem: čím lepší stav nemovitosti, tím nižší riziko pojistné události vyvolané právě stavem budovy. Čím kvalitněji postavenou a udržovanou nemovitost pojišťovně předložíte, tím (cenově) výhodnější pojištění můžete získat.

Zabezpečení nemovitosti

I zde platí, že čím lépe si nemovitost zajistíte proti vandalům, zlodějům, ale i proti živelným událostem, tím levnější pojistnou smlouvu můžete získat. Zajištění se prokazuje revizemi, fakturami od nainstalovaných zabezpečovacích systémů, či smlouvou s bezpečností agenturou. 

Velikost nemovitosti

Rozměry zastavěné plochy a jednotlivých podlaží jsou u pojištění nemovitostí další cenotvorný faktor. Čím bude větší, tím dražší pojistka vám vyjde. 

Životní pojištění od expertů

Sjednaná rizika

I pojištění majetku v podobě nemovitosti nabídne různé rozsahy rizik, která kryje. Rozdíly napříč pojišťovnami mohou být obrovské. V pojistných podmínkách si pečlivě najděte, zda událost, jakou byste rádi pojistili, není náhodou ve výlukách (jinými slovy: zda se pojištění vztahuje například na všechny možné druhy vyplavení nemovitosti vodou).

Čím komplexnější pojištění, tím pravděpodobně vyšší bude jeho výsledná cena.

Historie škod

Pojišťovny zohledňují při výpočtu ceny též předchozí historii: především vyplácené škody (tzv. škodní frekvenci). Čím více předchozích škodních událostí, tím vyšší riziko pro pojišťovnu, proto i vyšší cena pojištění. Změna může nastat, když stavbu zrekonstruujete nebo začnete využívat jinak, a tím odstraníte příčiny předchozích škodních událostí. 

Pojistné částky 

Na čím víc si nemovitost a jednotlivá rizika pojistíte, tím vyšší cenu pojištění budete muset akceptovat. Výše uvedené další faktory ale ukazují, že i rozsáhlé pojištění se dá zlevnit: třeba vhodným zabezpečením domu/bytu.

Individuální pojistka nebo balíček

Pojištění bytu, domu, chaty či garáže se dá sjednat se zcela individuálním nastavením, nebo si zvolit pojišťovnou nastavený balíček, zahrnující ještě i domácnost, odpovědnost a často i asistenční služby. Balíčky pojištění mohou být levnější než součet cen samostatně sjednaných pojistek.

Obchodní politika pojišťovny

Cenu pojištění si pojišťovny nastavují samy. Přistup k ceně se odvíjí od jejich obchodní politiky, a ta se navíc může v čase měnit. Proto se klientům často stává, že „jejich“ pojišťovna po nějaké době už nepatří ke špičce na trhu, byť jí ještě před dvěma lety byla. Výběru (a aktualizaci) pojištění je nutné věnovat čas a pozornost opakovaně.

Životní pojištění od expertů

Jak vybrat správné pojištění nemovitosti

Výběr správného pojištění nemovitosti vyžaduje několik po sobě jdoucích kroků. Pamatujte i na pravidelnou aktualizaci pojištění. I při ní můžete postupovat následovně:

  1. Zvolte si typ pojištění – chcete pojistit pouze nemovitost (stavbu) nebo i domácnost (vybavení)?
  2. Ujasněte si rizika, která chcete pojistit – zvažte, zda sáhnout po širokém připojištění (i rizika s menším dopadem na finance – například poškození malých staveb na pozemku (skleník), odcizení věcí (z oplocené zahrady). Nebo jestli pojistit jen velká rizika, jako jsou živelní pohromy, požár, krádež vloupáním.
  3. Stanovte si, jak vysoké krytí u kterých rizik potřebujete – pozor zejména na podpojištění. A pamatujte, že ani přepojištění není správná cesta.
  4. Porovnejte si nabídky – sami si můžete projít nabídky jednotlivých pojišťoven, nejlépe shromážděné na jednom místě v online srovnávači, navíc s možností konzultace s odborníkem.
  5. Pamatujte na výluky – při výběru se zaměřte i na výluky a celkově na pojistné podmínky. Zajímat se o ně až po škodné události, už může být pozdě.
  6. Pravidelně aktualizujte pojištění – abyste pořád měli správně nastavenou pojistnou smlouvu, přitom za nejlepší dostupnou cenu, pravidelně své pojištění vyhodnocujte, a případně aktualizujte. Libovolně můžete jednou za rok přecházet mezi pojišťovnami, podobně jako třeba u povinného ručení. U nemovitostí se aktualizace doporučuje jednou za dva roky, při vysoké inflaci raději jednou za rok.
  7. Pojišťovnu včas informujte o důležitých změnách – jde zejména o rekonstrukce, změny zabezpečení nebo změny ve využívání nemovitosti (například pronájem).
  8. Pojištění neodkládejte – čím dříve nemovitost pojistíte, tím dříve budete chráněni před riziky.
  9. Využijte slevových akcí a bonusů – online srovnávače vám poskytnou přehled o aktuálních nabídkách, díky kterým můžete pojištění nemovitosti získat výhodněji.
  10. Pojistné plaťte pravidelně a včas – vyhnete se tak problémům s plněním v případě pojistné události.

TIP: Víte, že kromě pojištění nemovitosti, existuje také pojištění rozestavěné stavby? Podívejte se, jaký je mezi pojištěními rozdíl a zda se pojištění stavby vyplatí.

Často se ptáte

Jaké jsou aktuální tržní ceny různých typů pojištění nemovitosti?

Aktuální tržní ceny, včetně bonusů a akčních slev pojišťoven najdete v online srovnávači pojištění nemovitosti.

Jak mohu optimalizovat své pojištění nemovitosti?

Stačí postupovat podle návodu, který najdete výše v článku. 

Sjednává se k pojištění nemovitosti automaticky i pojištění domácnosti?

Nikoliv, o automatický krok rozhodně nejde. Ovšem natrefit můžete na zvýhodněné balíčky pojišťoven: pokud si uzavřete obě pojištění u jedné pojišťovny, můžete získat bonusovou cenu, věrnostní slevu, či jinou klientskou výhodu.

REKLAMA

ANKETA k článku Co ovlivňuje cenu pojištění nemovitosti

Znáte všechny faktory, které ovlivňují cenu pojištění nemovitosti?

Počet odpovědí: 73

KOMENTÁŘE k článku Co ovlivňuje cenu pojištění nemovitosti

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Přepis auta: Kompletní průvodce převodem vozidla krok za krokem

Přepis auta: Kompletní průvodce převodem vozidla krok za krokem

6.9.2024 Pojištění

Přepis auta je nevyhnutelnou součástí procesu prodeje a koupě vozidla v České republice. Bez ohledu na to, zda prodáváte nebo kupujete auto, je nutné dodržet několik kroků a zajistit, že všechno proběhne hladce. Tento článek poskytne detailní návod, jak tento proces správně provést.

Dálniční známka do Rakouska – Komplexní průvodce

Dálniční známka do Rakouska – Komplexní průvodce

3.9.2024 Pojištění

Rakousko využívá systém dálničních známek pro zpoplatnění používání dálnic a rychlostních silnic, k tomu ještě tzv. úsekové mýtné. Systém dálničních známek se v osobní dopravě vztahuje na všechna vozidla do celkové hmotnosti 3,5 tuny. Pro rok 2024 je barva rakouských dálničních známek žlutá, využít ale můžete i známku elektronickou. Přečtěte si vše důležité, co o rakouském mýtném musíte vědět, než se k našim sousedům vydáte svým vozem, obytným vozem, s přívěsem anebo na motorce.

Jak na pojištění majetku: Podívejte se, co umí a na co si dát pozor

Jak na pojištění majetku: Podívejte se, co umí a na co si dát pozor

30.8.2024 Pojištění

Střecha zničená vichřicí, nábytek poškozený požárem nebo například kolo ukradené z garáže. To všechno jsou škody, se kterými se (bohužel) můžete běžně setkat. A které bývají velmi vysoké. Naštěstí existuje jednoduchý způsob, jak je řešit – jmenuje se pojištění majetku.

Co ovlivňuje cenu pojištění motorky

Co ovlivňuje cenu pojištění motorky

28.8.2024 Pojištění

Pojištění motorky je důležitou součástí zodpovědného vlastnictví tohoto dopravního prostředku. Podobně jako u automobilů, se i u motorek setkáváme se dvěma hlavními typy pojištění: s povinným ručením a s havarijním pojištěním. Každé z nich má svá specifika a faktory, které ovlivňují jeho cenu. Pojďme se na obě pojištění podívat podrobněji, včetně faktorů, které jejich cenu dokáží zvýšit či snížit. Poradíme, jak na výběr nejlepšího pojištění pro motorku.

Co ovlivňuje cenu pojištění zvířat?

Co ovlivňuje cenu pojištění zvířat?

26.8.2024 Pojištění

Podle průzkumu z roku 2023 má v Česku domácího mazlíčka 58 % dospělých, nejčastěji se jedná o kočky a psy. Co se týče nákladů, téměř každý třetí majitel psa u veterináře zaplatí přes 5.000 Kč. V některých případech mohou náklady za ošetření psů nebo koček dosáhnout i desítek tisíc korun. Odpovědí na to, jak se chránit před neočekávanými vysokými výdaji, je pojištění zvířat, které má uzavřené zhruba 10 % Čechů. Co vše má vliv na jeho cenu?

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2024, všechna práva vyhrazena