Banky.cz Články Pojištění Co ovlivňuje cenu pojištění zvířat?

Co ovlivňuje cenu pojištění zvířat?

Pojištění zvířat
26.8.2024 Pojištění

Podle průzkumu z roku 2023 má v Česku domácího mazlíčka 58 % dospělých, nejčastěji se jedná o kočky a psy. Co se týče nákladů, téměř každý třetí majitel psa u veterináře zaplatí přes 5.000 Kč. V některých případech mohou náklady za ošetření psů nebo koček dosáhnout i desítek tisíc korun. Odpovědí na to, jak se chránit před neočekávanými vysokými výdaji, je pojištění zvířat, které má uzavřené zhruba 10 % Čechů. Co vše má vliv na jeho cenu?

REKLAMA

Co si z článku odnést 

Na cenu pojištění zvířat má vliv několik faktorů. Jedná se zejména o rizika, která pojištění kryje, pojistné limity, výši spoluúčasti i druh zvířete, kterého chcete pojistit. Cena za pojištění domácích mazlíčků se zpravidla pohybuje okolo 100 až 600 Kč za měsíc dle zvolené varianty pojištění a pojišťovny.

Jaké faktory ovlivňují cenu pojištění zvířat?

Na ceně pojištění zvířat se podílí několik faktorů. Částka se v první řadě odvíjí od toho, jakého domácího mazlíčka chcete pojistit (pes vs. kočka). Pojištění pro kočky je zpravidla levnější než pojištění pro psy. U pojištění psů hraje roli i velikost psa, obecně platí, že čím je pes větší, tím je náchylnější ke zdravotním problémům, a pojistka je tím pádem dražší. S cenou může zahýbat i to, jakým aktivitám se se psem věnujete (závody, výstavy apod.). Cenu pojištění zvířat do značné míry ovlivňují i zvolená rizika, pojistné limity, výše spoluúčasti a možná připojištění,“ říká Petr Jermář, specialista na finance z portálu banky.cz.

Jak cenu pojištění mazlíčků ovlivňuje spoluúčast?

Spoluúčastí se rozumí částka, kterou budete muset v případě pojistné události uhradit vy. Spoluúčast může být vyjádřena procentuálně nebo konkrétní částkou. Nejčastěji se v případě pojištění zvířat setkáte se spoluúčastí okolo 10 %, případně částkou okolo 500 až 1.000 Kč. Čím je spoluúčast nižší, tím je pojištění dražší. Více informací o ceně pojištění se dozvíte v článku Co ovlivňuje cenu pojištění a jak ji snížit?

Kolik zaplatíte za pojištění zvířat?

To, kolik měsíčně za pojištění mazlíčků zaplatíte, se tedy odvíjí od výše uvedených faktorů a také od toho, pro jakou pojišťovnu se rozhodnete. Zpravidla se cena za pojištění pohybuje okolo 100 až 600 Kč měsíčně. Výslednou cenu mohou ovlivnit také různé slevy na pojištění zvířat, jako například sleva za sjednání pojištění online. A jaké je nejlepší pojištění zvířat? To záleží na tom, co od něj očekáváte. Níže jsme si pro vás připravili tabulku, která vám přiblíží hlavní výhody a nevýhody pojištění zvířat u několika pojišťoven.

Co všechno pojištění zvířat kryje?

Rizika, která pojištění zvířat kryje, se mohou lišit pojišťovnu od pojišťovny. Základem pojištění je zpravidla pojištění veterinární péče, které pomáhá výrazně snížit náklady v případě akutního onemocnění nebo úrazu zvířete. Pojišťovna v tomto případě uhradí ošetření, operaci a také případnou hospitalizaci. Zahrnovat může i pojištění odpovědnosti, které se vám vyplatí v případě, že domácí mazlíček způsobí škodu jiné osobě, ať už na zdraví nebo na majetku. U některých pojišťoven si navíc můžete sjednat i:

  • Pojištění zvířete pro případ smrti,
  • pojištění nadstandardních nákladů na léčení (rehabilitace, alternativní léčba apod.),
  • pojištění asistence,
  • pojištění nákladů na opatrování,
  • pojištění pro případ odcizení nebo ztráty zvířete.

Životní pojištění od expertů

Kdy nemusíte u zvířete volit pojištění odpovědnosti?

Máte sjednané pojištění odpovědnosti z občanského života? V tom případě při sjednávání pojištění zvířat nemusíte volit pojištění odpovědnosti. Pojištění občanské odpovědnosti se totiž vztahuje i na domácí mazlíčky. Více o pojištění odpovědnosti zde.

Jaké jsou běžné výluky v pojištění zvířat?

Abyste předešli případným nepříjemnostem, dobře se seznamte se smluvními podmínkami pojistné smlouvy. Pojištění je totiž spojené s některými výlukami. Pojištění se například nevztahuje na preventivní prohlídky a očkování, na kastraci, ošetření chrupu nebo vrozená onemocnění a ošetření, která souvisejí s porodem. Pojišťovny proplácí pouze zákroky prováděné veterinářem.

Chci sjednat pojištění zvířat online

Možné překážky v pojištění zvířat

Pojišťovny při sjednávání pojištění vyžadují, aby bylo zvíře čipované nebo tetované. V některých případech není pojištění možné sjednat od určitého věku zvířete nebo pokud zvíře trpí chronickým onemocněním či vrozenou vadou. Překážkou může být i špatný zdravotní stav zvířete.

Jaké jsou výhody pojištění zvířat?

Částky za operace domácích mazlíčků se mohou pohybovat i v řádech desítek tisíc korun. Správně nastavená pojistka zvířat dokáže jejich majitelům ušetřit nemalé peníze v době jejich úrazu nebo nemoci. Některé pojistky se navíc vztahují i na škody způsobené třetím osobám a setkat se můžete i s finanční kompenzací v případě smrti zvířete. V některých případech mohou být součástí pojištění asistenční služby, které zahrnují například konzultaci s veterinářem nebo pomoc při hledání ztraceného zvířete. Za relativně nízké měsíční částky tak můžete díky pojištění předejít vysokým nákladům,” říká Petr Jermář, specialista na finance z portálu banky.cz.

Jaké jsou nevýhody pojištění zvířat?

Za nevýhodu pojištění domácích mazlíčků je samozřejmě možné považovat jeho cenu, která se může v některých případech vyšplhat i na více než 1.000 Kč za měsíc. Je také třeba myslet na to, že u některých pojišťoven s přibývajícím věkem zvířete dochází k omezení pojistného plnění a setkáte se i s pojišťovnami, jež zvířata od určitého věku nepojistí. Řada pojišťoven navíc léčbu mazlíčků proplácí pouze u smluvních lékařů.

Životní pojištění od expertů

Jak správně nahlásit škodnou událost v rámci pojištění zvířat?

Nahlášení škodní události je v případě pojištění zvířat obdobné jako u jakéhokoliv jiného pojištění. Pojišťovny zpravidla umožňují pojištění nahlásit prostřednictvím on-line formuláře na webových stránkách pojišťovny, telefonicky nebo na pobočce pojišťovny. Při hlášení škody po vás bude pojišťovna pravděpodobně vyžadovat lékařskou zprávu a doklad o úhradě za úkony veterinárního lékaře nebo za léčbu. 

 Přibližná cenaVýhodyNevýhodyWebové stránky
Generali Česká pojišťovna – Pojištění psů a kočekCca od 300 Kč měsíčněSleva 20 % při sjednání onlineTři varianty pojištěníPojištění platí po celé EvropěAsistenční službyMožnost navštívit při potížích jakéhokoliv veterinářeVyšší cena při vyšším plněníPojištění je limitované věkem zvířatOdkaz zde
ČSOB Pojišťovna – Pojištění psů a koček PetExpertOd 299 Kč měsíčněJednoduché sjednání onlineČtyři varianty pojištěníVysoké pojistné limity   Je třeba navštívit smluvního veterináře PetExpertNejdražší varianta pojištění od 599 Kč za měsícOdkaz zde
Colonnade – Pojištění domácích mazlíčkůUž od 189 Kč za měsícNízká cena základní variantyBez omezení věku a váhy zvířatMožnost navštívit při potížích jakéhokoliv veterinářeDvě varianty pojištění Nižší plnění u pojištění odpovědnostiNezahrnuje pojištění smrtiOdkaz zde
ČPP – Pojištění psů HAFANUž od 78 Kč za měsíc (od 940 Kč za rok)Velmi nízká cenaPět variant limitů (10.000 až 50.000 Kč)Spoluúčast už od 1.000 KčNenabízí pojištění kočekNezahrnuje pojištění smrti ani odpovědnostiPlatí jen v rámci ČROdkaz zde
REKLAMA

ANKETA k článku Co ovlivňuje cenu pojištění zvířat?

Máte pojištěné vaše domácí mazlíčky?

Počet odpovědí: 78

KOMENTÁŘE k článku Co ovlivňuje cenu pojištění zvířat?

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Dálniční známka na Slovensko – Komplexní průvodce

Dálniční známka na Slovensko – Komplexní průvodce

11.9.2024 Pojištění

Slovensko využívá systém elektronických dálničních známek pro zpoplatnění používání dálnic a rychlostních silnic. Tento systém se vztahuje na všechna dvoustopá motorová vozidla do celkové hmotnosti 3,5 tuny. Motocykly neplatí. Přečtěte si vše důležité, co o slovenském mýtném musíte vědět, než se k našim sousedům vydáte svým vozem, obytným vozem, s přívěsem, či na motorce.

Pojištění auta: Jak vybrat nejlepší variantu

Pojištění auta: Jak vybrat nejlepší variantu

9.9.2024 Pojištění

Pojištění auta je klíčovým aspektem nejen pro ochranu vašeho vozidla, ale i pro zajištění bezpečnosti na silnicích. Správná volba pojištění může ušetřit až desítky procent z vaší celkové ceny. K dispozici jsou různé balíčky a možnosti, které si můžete přizpůsobit podle vašich specifických potřeb a rozpočtu.

Přepis auta: Kompletní průvodce převodem vozidla krok za krokem

Přepis auta: Kompletní průvodce převodem vozidla krok za krokem

6.9.2024 Pojištění

Přepis auta je nevyhnutelnou součástí procesu prodeje a koupě vozidla v České republice. Bez ohledu na to, zda prodáváte nebo kupujete auto, je nutné dodržet několik kroků a zajistit, že všechno proběhne hladce. Tento článek poskytne detailní návod, jak tento proces správně provést.

Dálniční známka do Rakouska – Komplexní průvodce

Dálniční známka do Rakouska – Komplexní průvodce

3.9.2024 Pojištění

Rakousko využívá systém dálničních známek pro zpoplatnění používání dálnic a rychlostních silnic, k tomu ještě tzv. úsekové mýtné. Systém dálničních známek se v osobní dopravě vztahuje na všechna vozidla do celkové hmotnosti 3,5 tuny. Pro rok 2024 je barva rakouských dálničních známek žlutá, využít ale můžete i známku elektronickou. Přečtěte si vše důležité, co o rakouském mýtném musíte vědět, než se k našim sousedům vydáte svým vozem, obytným vozem, s přívěsem anebo na motorce.

Jak na pojištění majetku: Podívejte se, co umí a na co si dát pozor

Jak na pojištění majetku: Podívejte se, co umí a na co si dát pozor

30.8.2024 Pojištění

Střecha zničená vichřicí, nábytek poškozený požárem nebo například kolo ukradené z garáže. To všechno jsou škody, se kterými se (bohužel) můžete běžně setkat. A které bývají velmi vysoké. Naštěstí existuje jednoduchý způsob, jak je řešit – jmenuje se pojištění majetku.

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2024, všechna práva vyhrazena