Banky.cz Články Pojištění Co ovlivňuje cenu životního pojištění: Kompletní průvodce

Co ovlivňuje cenu životního pojištění: Kompletní průvodce

Životní pojištění
10.7.2024 Pojištění

Chcete ušetřit na životním pojištění? Zjistěte, jak váš věk, zdraví, profese a dokonce i koníčky ovlivňují cenu pojistky. Naučíme vás, jak vybrat nejlepší životní pojištění pro vaše potřeby a zároveň ušetřit peníze. Kompletní průvodce vám odhalí triky a tipy, jak vybrat správné krytí rizik, jak optimalizovat náklady na životní pojištění a jak využít všechny dostupné slevy.

REKLAMA

Co je životní pojištění

Životní pojištění je finanční produkt, který poskytuje ochranu vám a vaší rodině v případě nepříznivých životních událostí, jako je úmrtí, invalidita, závažné onemocnění nebo pracovní neschopnost. Funguje na principu pravidelného placení pojistného, za které pojišťovna v případě pojistné události vyplatí sjednanou částku. Životní pojištění může sloužit k finančnímu zabezpečení rodiny, ale i ke krytí finančních závazků (často hypotéka),“ vysvětluje podstatu tohoto pojistného produktu Miroslav Čejka, specialista pojištění Hyponamíru.cz.

Vedle životního pojištění se často mluví i o pojištění úrazovém. Podívejte se, čím se liší, kdy se hodí a jak jej případně sjednat.

Jaké faktory ovlivňují cenu životního pojištění

Cenu životního pojištění ovlivňuje značné množství parametrů. Jmenujme alespoň ty základní: sjednaná rizika, sjednaná délka trvání pojištění, pojistné částky, dále věk, riziko vykonávané profese a zdravotní stav pojištěnce. Mladší a zdravější lidé obvykle platí nižší pojistné, protože je u nich menší riziko vzniku pojistné události. Naopak vyšší pojistku platí lidé pracující v méně bezpečných profesích,“ vyjmenovává Alice Tomanová, ředitelka úseku pojištění Broker Trustu, faktory s vlivem na cenu pojištění. Pojďme se na ně podívat blíž.

Jaké faktory ovlivňují cenu životního pojištění

Věk

Věk hraje v pojištění jednoznačnou roli: čím mladší pojištěnec, tím levnější může mít pojistku (v porovnání se stejným pojištěním pro staršího člověka). Dětské pojištění patří k nejlevnějším právě díky faktoru věku, stejně tak pojištění mladých do cca 25 let.

Zdravotní stav

Zdravotní stav a pojištění spolu úzce souvisejí. A to nejen v oblasti ceny. Zdravotní stav dokonce může zapříčinit, že pojišťovna zcela odmítne sjednat pojistnou smlouvu. Méně závažné stavy se pojistit dají, ale s výlukami. 

A často i s cenovou přirážkou: protože některé negativní události jsou pro člověka s horším zdravotním stavem o dost pravděpodobnější než pro člověka zdravého. A vyšší pravděpodobnost pojistné události vede k vyšší ceně pojištění. Levnější pojistku proto mívají lidé zdraví (a pravidelně navštěvující lékaře při preventivních prohlídkách).

Profese

Profese jsou rozděleny podle své rizikovosti. Jiné riziko úrazu nebo nemoci z povolání mají lidé pracující v kanceláři nebo ve školství, a jiné mají lidé pracující v terénu, s rizikovými látkami, se stroji atd. Čím vyšší rizikovost profese, tím i dražší životní pojištění.

Životní styl

Byť se „životní styl“ může někdy jevit jako módní slovo, nebo až klišé, u ceny životního pojištění jde o významný faktor. Pojišťovny se zajímají o to, zda je klient kuřák, zda má nadváhu (případně je obézní), jestli nemá v lékařských záznamech problémy s alkoholem či jinými návykovými látkami.

Životní pojištění od expertů

Opět platí, že čím zdravější životní styl, tím nižší výsledná cena pojištění. 

Některé pojišťovny motivují klienta nižší cenou a závazkem, že například do dvou let shodí určitý počet kilogramů nebo přestane kouřit. Klient tím získá dvě výhody najednou: lepši životní styl a cenu pojištění.

Rozsah sjednaných připojištění

Někdo si nechá pojistit jen smrt, trvalé následky a invaliditu (úrazem i nemocí). V této podobě ho životní pojištění chrání před tím nejhorším, co se člověku (a jeho rodině) může v životě stát. Zároveň se jedná od ty nejméně pravděpodobné, a tak pro pojišťovnu „nejlevnější“ události. 

Jednoduchá pojistka bude  levnější než kompletní portfolio sjednaných připojištění, kam patří ještě i denní odškodné při úrazu (bolestné), hospitalizace, vážná onemocnění, ošetřování člena rodiny a běžná pracovní neschopnost. Některé pojišťovny mohou nabídnout ještě i specifická připojištění, například chirurgických úrazů nebo rizikových sportů (viz níže).

Sjednané pojistné částky

Cenu pojištění ovlivní i sjednané pojistné krytí. Čím vyšší pojistná částka, tím vyšší bude i vypočtené pojistné. Některé pojišťovny nabídnou slevu u vysokých pojistných částek na hlavní rizika: vážná nemoc, invalidita úrazem i nemocí a smrt. Slevu poskytují za „správně nastavenou pojistku“.

Sjednání životního pojištění online

Rizikové sporty

Kategorií sama pro sebe jsou rizikové sporty. Většina životních pojistek totiž rizikové sporty nezahrnuje. Jestliže se věnujete sportu, v němž je prokazatelně vyšší pravděpodobnost vážného úrazu, bude nutné k pojistce přidat i specifické připojištění rizikových sportů. Celkovou cenu pojistky to samozřejmě zvýší, a ne málo.

Někdy se rizikové sporty pojí s dovolenou v zahraničí. Podívejte se, jak vybrat nejlepší cestovní pojištění na dovolenou.

Investiční složka

K pojištění lze přidat i investiční složku, čímž z rizikového životního pojištění (základ) uděláte životní pojištění investiční (rozšířený produkt s investicí a s možností odpočtu pojistného ze základu daně z příjmů). Někdy se mu říká i kapitálové životní pojištění Jakmile přidáte investice, pojistná částka se zvyšuje o investiční složku, ale nikoliv v přímé úměře (s investiční složkou pojišťovna pracuje poměrově).

Životní pojištění od expertů

Mohlo by vás zajímat: co ovlivňuje cenu jakéhokoliv pojištění, a jak ji snížit.

Jak vybrat správné životní pojištění pro své potřeby

Výběr správného životního pojištění v sobě zahrnuje dva prvky, s vzájemnou propojeností. Tím prvním je nastavení rizik a odpovídajícího krytí, tím druhým pak využití nejlepší strategie pro snížení nákladů na životní pojištění. Detailněji si o životním pojištění můžete přečíst v tomto článku.

Ve výsledku se dostanete k deseti krokům, které vám se pomohou s výběrem toho  správného životního pojištění:

  1. Zvolte si typ pojištění - chcete rizikové životní pojištění nebo nebo investiční životní pojištění?
  2. Ujasněte si rizika, která si chcete pojistit - zvažte, jestli sáhnout po širokém připojištění (i rizik s jen mírným dopadem na osobní finance - denní odškodné, péče o dítě), nebo si pojistit jen velká rizika s obrovskými dopady do financí (invalidita, vážná nemoc, smrt).
  3. Stanovte si, jak vysoké krytí potřebujete u kterých rizik - upřednostněte vyšší krytí u velkých rizik, u méně závažných stačí jen nižší částky, které budou sloužit jako finanční podpora. Menší rizika patří k těm dražším (jsou pravděpodobnější)
  4. Porovnejte si nabídky – můžete si sami projít nabídky jednotlivých pojišťoven. Anebo využít online srovnávač životního pojištění s možností konzultace pojistky s odborníkem: se specialistou životního pojištění, který má detailní přehled o celém trhu. Detailně je potřeba se zaměřit na výluky a na pojistné podmínky. S tím vám nejlépe pomůže odborník.
  5. Pravidelně kontrolujte pojistnou smlouvu a vyhodnocujte si, zda by některé krytí rizika nešlo snížit, zcela vynechat, či zda stále ještě platí celý sjednaný peleton pojistných rizik (pojistná smlouva se může po pojistné události dost změnit).
  6. Pojišťovnu včas informuje o důležitých změnách ve vašem životě - především velké události, jako je svatba, rozvod, narození dítěte nebo úmrtí člena rodiny (události tohoto typu mívají dopad na obmyšlenou osobu, na příjem domácnosti aj.).
  7. S pojištěním neotálejte - čím mladší v době sjednání pojistky budete, tím nižší cenu můžete získat (a udržet ji i do vyššího věku).
  8. Žijte zdravě, choďte na preventivní prohlídky – jak už víte, zdravý životní styl a pravidelné preventivní prohlídky snižují cenu pojištění.
  9. Využijte slevových akcí a bonusů – v online srovnávači je vždycky dobrý přehled o aktuálních slevách a bonusech, s nimiž lze životko sjednat levněji
  10. Pojistné plaťte pravidelně a včas.

Poznámka: Svá specifika má i vyplácení životního pojištění. Podívejte se, co vás tu čeká a jak postupovat.

Často se ptáte

Jaký je rozdíl mezi termínovaným a trvalým životním pojištěním?

Rozdíly plynou již z názvů obou pojištění: jsou v pojistné době. To trvalé nemá předem stanovený termín ukončení, sjednává se do úmrtí pojištěného. 

Jaké jsou aktuální tržní ceny různých typů životního pojištění?

Aktuální tržní ceny, včetně bonusů a akčních slev pojišťoven najdete v online srovnávači životního pojištění.

Jaké možnosti úspor nabízí životní pojištění?

Pokud si sjednáte životní pojištění v době, kdy si vyřizujete hypotéku, můžete získat slevu z úroků na hypotéce. U investičního životního pojištění lze využít možnosti snížení základu daně z příjmu o uhrazené pojistné.

REKLAMA

ANKETA k článku Co ovlivňuje cenu životního pojištění: Kompletní průvodce

Věděli jste, jaké faktory ovlivňují cenu životního pojištění?

Počet odpovědí: 77

KOMENTÁŘE k článku Co ovlivňuje cenu životního pojištění: Kompletní průvodce

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Přepis auta: Kompletní průvodce převodem vozidla krok za krokem

Přepis auta: Kompletní průvodce převodem vozidla krok za krokem

6.9.2024 Pojištění

Přepis auta je nevyhnutelnou součástí procesu prodeje a koupě vozidla v České republice. Bez ohledu na to, zda prodáváte nebo kupujete auto, je nutné dodržet několik kroků a zajistit, že všechno proběhne hladce. Tento článek poskytne detailní návod, jak tento proces správně provést.

Dálniční známka do Rakouska – Komplexní průvodce

Dálniční známka do Rakouska – Komplexní průvodce

3.9.2024 Pojištění

Rakousko využívá systém dálničních známek pro zpoplatnění používání dálnic a rychlostních silnic, k tomu ještě tzv. úsekové mýtné. Systém dálničních známek se v osobní dopravě vztahuje na všechna vozidla do celkové hmotnosti 3,5 tuny. Pro rok 2024 je barva rakouských dálničních známek žlutá, využít ale můžete i známku elektronickou. Přečtěte si vše důležité, co o rakouském mýtném musíte vědět, než se k našim sousedům vydáte svým vozem, obytným vozem, s přívěsem anebo na motorce.

Jak na pojištění majetku: Podívejte se, co umí a na co si dát pozor

Jak na pojištění majetku: Podívejte se, co umí a na co si dát pozor

30.8.2024 Pojištění

Střecha zničená vichřicí, nábytek poškozený požárem nebo například kolo ukradené z garáže. To všechno jsou škody, se kterými se (bohužel) můžete běžně setkat. A které bývají velmi vysoké. Naštěstí existuje jednoduchý způsob, jak je řešit – jmenuje se pojištění majetku.

Co ovlivňuje cenu pojištění motorky

Co ovlivňuje cenu pojištění motorky

28.8.2024 Pojištění

Pojištění motorky je důležitou součástí zodpovědného vlastnictví tohoto dopravního prostředku. Podobně jako u automobilů, se i u motorek setkáváme se dvěma hlavními typy pojištění: s povinným ručením a s havarijním pojištěním. Každé z nich má svá specifika a faktory, které ovlivňují jeho cenu. Pojďme se na obě pojištění podívat podrobněji, včetně faktorů, které jejich cenu dokáží zvýšit či snížit. Poradíme, jak na výběr nejlepšího pojištění pro motorku.

Co ovlivňuje cenu pojištění zvířat?

Co ovlivňuje cenu pojištění zvířat?

26.8.2024 Pojištění

Podle průzkumu z roku 2023 má v Česku domácího mazlíčka 58 % dospělých, nejčastěji se jedná o kočky a psy. Co se týče nákladů, téměř každý třetí majitel psa u veterináře zaplatí přes 5.000 Kč. V některých případech mohou náklady za ošetření psů nebo koček dosáhnout i desítek tisíc korun. Odpovědí na to, jak se chránit před neočekávanými vysokými výdaji, je pojištění zvířat, které má uzavřené zhruba 10 % Čechů. Co vše má vliv na jeho cenu?

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2024, všechna práva vyhrazena