Banky.cz Články Pojištění Dálniční známka na Slovensko – Komplexní průvodce

Dálniční známka na Slovensko – Komplexní průvodce

Dálnice na Slovensku
11.9.2024 Pojištění

Slovensko využívá systém elektronických dálničních známek pro zpoplatnění používání dálnic a rychlostních silnic. Tento systém se vztahuje na všechna dvoustopá motorová vozidla do celkové hmotnosti 3,5 tuny. Motocykly neplatí. Přečtěte si vše důležité, co o slovenském mýtném musíte vědět, než se k našim sousedům vydáte svým vozem, obytným vozem, s přívěsem, či na motorce.

REKLAMA

Co si odnést

  • Dálniční známka na Slovensko je k dispozici ve čtyřech variantách podle délky platnosti: jednodenní, desetidenní, třicetidenní a roční (365denní).
  • Ceny známek se liší podle délky platnosti, od 5,40 eur, až po 60 eur.
  • Elektronické známky lze koupit online s okamžitou nebo posunutelnou platností.
  • Motocykly jsou na Slovensku od dálničních poplatků osvobozeny.
  • Pokuty za jízdu bez platné známky jsou vysoké: 150 až 500 eur.

Známka pro osobní auta a přípojná vozidla

„Na Slovensku funguje systém elektronických dálničních známek, v dělení podle délky platnosti a kategorie vozidla. Pro osobní automobily a vozidla do 3,5 tuny jsou k dispozici tři hlavní varianty: 1denní, 10denní, 30denní a roční známka. Pro motocykly platí na Slovensku výjimka – jejich jízda po dálnicích a rychlostních silnicích je zdarma. Je tu ještě i další rozdíl od českého systému známek: zvlášť se hradí známky pro přípojná vozidla. Ty lze pořídit na 30 dní nebo na jeden rok," popisuje Miroslav Čejka, specialista pojištění hyponamíru.cz.

Různé varianty dálničních známek

Slovenské dálniční známky jsou k dispozici v těchto variantách podle délky platnosti, varianty jsou stejné jak pro automobily do hmotnosti 3,5 tuny, pak pro přípojná vozidla:

  • 1denní známka – ideální pro krátké výlety nebo tranzit přes Slovensko
  • 10denní známka – vhodná pro dovolenou na Slovensku nebo delší služební cestu 
  • 30denní známka – pro delší pobyty nebo opakované krátkodobé cesty
  • roční známka (365denní) – nejekonomičtější volba pro časté návštěvníky nebo dlouhodobý pracovní pobyt

Cena dálniční známky Slovensko

U dálničních známek Slovensko cena zůstává stejná jak pro automobily do hmotnosti 3,5 tuny, pak pro přípojná vozidla. Liší se jen podle délky platnosti. Pro rok 2024 platí následující sazby:

  • 1denní známka: 5,40 eur (přibližně 132 Kč)
  • 10denní známka: 12 eur (přibližně 292 Kč)
  • 30denní známka: 17 eur (přibližně 414 Kč)
  • Roční známka: 60 eur (přibližně 1460 Kč)

Přepočet na české koruny je jen orientační.

Životní pojištění od expertů

Koupě dálniční známky na Slovensko

Slovenskou dálniční známku lze zakoupit několika způsoby, i přes to, že kupujete vždy jen známku digitální. Papírové se na Slovensku neprodávají, na sklo si nic lepit nebudete. Jak koupit dálniční známku Slovensko:

  • online na oficiálním webu eznamka.sk
  • přes mobilní aplikaci eznamka (dostupná pro Android a iOS)
  • na slovenských čerpacích stanicích
  • na poštách
  • u hraničních přechodů, kde jsou na dálniční známku Slovensko automaty.

„Slovenský systém je plně digitalizovaný, což znamená, že po zakoupení známky není třeba na vozidlo umisťovat žádnou fyzickou nálepku. Kontrola probíhá elektronicky pomocí kamer, které snímají registrační značky vozidel. Při nákupu online si uživatelé mohou zvolit počáteční datum platnosti známky, což umožňuje pohodlné plánování budoucích cest. Tento systém je uživatelsky přívětivý a flexibilní, přizpůsobený různým potřebám řidičů cestujících po slovenských dálnicích a rychlostních silnicích," informuje Petr Jermář, specialista na finance Banky.cz.

Platnost na slovenských komunikacích

Dálniční známka je vyžadována na všech slovenských dálnicích (označených písmenem D) a rychlostních silnicích (označených písmenem R). Konkrétně se jedná o:

  • Dálnice: D1 (Bratislava – Trnava – Trenčín – Žilina – Prešov – Košice – Záhor), D2 (Brodské – Malacky – Bratislava – Čunovo), D3 (Hričovské Podhradie – Žilina – Čadca – Skalité) a D4 (Jarovce – Bratislava Ring – Devínska Nová Ves)
  • Rychlostní silnice: R1 (Trnava – Nitra – Zvolen – Banská Bystrica – Ružomberok), R2 (Trenčín – Prievidza – Zvolen – Lučenec – Košice), R3 (Trstená – Martin – Žiar nad Hronom – Šahy), R4 (Vyšný Komárnik – Svidník – Prešov – Košice – Milhosť), R6 (Lysá pod Makytou – Púchov – Beluša) a R7 (Bratislava – Dunajská Streda – Nové Zámky – Veľký Krtíš – Lučenec). Silnice R5 a R8 jsou ve výstavbě.

Celkem se jedná o necelých 900 km zpoplatněných silnic.

Mapa dálničních poplatků na Slovensku

Jak je nastaven začátek platnosti známek?

Platnost známky si můžete nastavit sami: na oficiálním portálu eznasmka.sk, hned při koupi známky. Než známku závazně objednáte, ve formuláři dostanete možnost nastavit si v interaktivním kalendáři začátek platnosti.

Chci sjednat cestovní pojištění online

Sankce za jízdu bez platné známky

Jízda bez platné dálniční známky na Slovensku může vyjít draze. Slovenské úřady provádějí pravidelné kontroly pomocí elektronického systému kontrolních bran a namátkových policejních kontrol. Pokuty dálniční známky Slovensko stanovilo takto:

  • standardní pokuta: 150 eur
  • maximální pokuta: až 500 eur

Bez povinného ručení se neobejdete, havarijko bude příjemnou výhodou

Jistě netřeba zdůrazňovat, že ani na Slovensku se neobejdete bez povinného ručení. Stačí samozřejmě to, které už máte pro své auto uzavřené u pojišťovny v ČR: platí v celé EU. Zelenou kartu si vytiskněte a sbalte s sebou: v online databázi ji mají jen čeští policisté.

Pro cesty na Slovensko je vhodné zvážit také havarijní pojištění nebo rozšíření stávajícího pojistného krytí. To především v oblastech, jako je asistenční služba, servis vozidla či náhradní ubytování v případě nehody. Možná nejste příznivcem havarijka (a už vůbec ne pro starší auta), ale na cesty do zahraničí jej nepodceňujte. Pro snazší výjezdy za hranice jsme pro vás připravili kompletního průvodce pojištěním auta do zahraničí.

Životní pojištění od expertů

Často se ptáte

Jsou stanoveny výjimky z placení dálničních známek pro specifické skupiny řidičů?

Ano, existují výjimky pro některé skupiny řidičů a vozidel. Dálniční známku na Slovensko nepotřebují:

  • motocykly všech kategorií
  • veterány (s průkazem historického vozidla a speciální registrační značkou)
  • vozidla osob ZTP a ZTP/P: ale ta, co jsou registrovaná na Slovensku.

Vozidla nad 3,5 tuny platí mýtné.

Jak je to s dálniční známkou pro karavan nebo obytný vůz?

Karavany, obytné vozy a další přípojná vozidla platí na Slovensku dálniční známku zvlášť. Proto, pokud pojedete na Slovensko s karavanem, musíte koupit dvě dálniční známky. Obě za stejnou cenu.

Platí na Slovensku české průkazy ZTP a ZTP/P?

České průkazy ZTP a ZTP/P nemají na cenu dálničních poplatků na Slovensku žádný vliv. Držitelé českých průkazů ZTP, ZTP/P nebo parkovacích průkazů ZTP tak nejsou na Slovensku od platby dálničních poplatků osvobozeni.

Jak si mohu ověřit platnost své dálniční známky?

Platnost známky si můžete ověřit sami na vládním portále eznamka.sk. Do formuláře zadáte evidenční číslo vozidla (bez mezer a pomlček) a zemi registrace (tedy Česko). Ve stejné aplikaci si můžete změnit (posunout) platnost dálniční známky.

REKLAMA

ANKETA k článku Dálniční známka na Slovensko – Komplexní průvodce

Vyznáte se v systému dálničních známek na Slovensku?

Počet odpovědí: 62

KOMENTÁŘE k článku Dálniční známka na Slovensko – Komplexní průvodce

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Dálniční známka na Slovensko – Komplexní průvodce

Dálniční známka na Slovensko – Komplexní průvodce

11.9.2024 Pojištění

Slovensko využívá systém elektronických dálničních známek pro zpoplatnění používání dálnic a rychlostních silnic. Tento systém se vztahuje na všechna dvoustopá motorová vozidla do celkové hmotnosti 3,5 tuny. Motocykly neplatí. Přečtěte si vše důležité, co o slovenském mýtném musíte vědět, než se k našim sousedům vydáte svým vozem, obytným vozem, s přívěsem, či na motorce.

Pojištění auta: Jak vybrat nejlepší variantu

Pojištění auta: Jak vybrat nejlepší variantu

9.9.2024 Pojištění

Pojištění auta je klíčovým aspektem nejen pro ochranu vašeho vozidla, ale i pro zajištění bezpečnosti na silnicích. Správná volba pojištění může ušetřit až desítky procent z vaší celkové ceny. K dispozici jsou různé balíčky a možnosti, které si můžete přizpůsobit podle vašich specifických potřeb a rozpočtu.

Přepis auta: Kompletní průvodce převodem vozidla krok za krokem

Přepis auta: Kompletní průvodce převodem vozidla krok za krokem

6.9.2024 Pojištění

Přepis auta je nevyhnutelnou součástí procesu prodeje a koupě vozidla v České republice. Bez ohledu na to, zda prodáváte nebo kupujete auto, je nutné dodržet několik kroků a zajistit, že všechno proběhne hladce. Tento článek poskytne detailní návod, jak tento proces správně provést.

Dálniční známka do Rakouska – Komplexní průvodce

Dálniční známka do Rakouska – Komplexní průvodce

3.9.2024 Pojištění

Rakousko využívá systém dálničních známek pro zpoplatnění používání dálnic a rychlostních silnic, k tomu ještě tzv. úsekové mýtné. Systém dálničních známek se v osobní dopravě vztahuje na všechna vozidla do celkové hmotnosti 3,5 tuny. Pro rok 2024 je barva rakouských dálničních známek žlutá, využít ale můžete i známku elektronickou. Přečtěte si vše důležité, co o rakouském mýtném musíte vědět, než se k našim sousedům vydáte svým vozem, obytným vozem, s přívěsem anebo na motorce.

Jak na pojištění majetku: Podívejte se, co umí a na co si dát pozor

Jak na pojištění majetku: Podívejte se, co umí a na co si dát pozor

30.8.2024 Pojištění

Střecha zničená vichřicí, nábytek poškozený požárem nebo například kolo ukradené z garáže. To všechno jsou škody, se kterými se (bohužel) můžete běžně setkat. A které bývají velmi vysoké. Naštěstí existuje jednoduchý způsob, jak je řešit – jmenuje se pojištění majetku.

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2024, všechna práva vyhrazena