Banky.cz Články Osobní a rodinné finance Fotovoltaika na balkon: Kompletní průvodce pro úsporu energie v bytě

Fotovoltaika na balkon: Kompletní průvodce pro úsporu energie v bytě

Fotovoltaika na balkóně

Fotovoltaickou elektrárnu lze umístit na různá místa. Nejčastěji se nachází na střechách domů, ale lze ji nainstalovat i na balkon. Poradíme vám, jaké otázky si položit před instalací, jaký výkon mají panely, jaká povolení jsou zapotřebí a kolik stojí fotovoltaická elektrárna.

REKLAMA

Co si z článku odnést:

  • Česká republika zaznamenává rychlý nárůst instalací fotovoltaických elektráren.
  • Fotovoltaika na balkon je jednodušší a menší variantou fotovoltaiky na střeše.
  • Balkonová fotovoltaika pokrývá menší část spotřeby energie v domácnosti.
  • Výkon panelů na balkoně závisí na orientaci, sklonu a míře zastínění.
  • Instalace fotovoltaiky na balkon vyžaduje souhlas SVJ či vlastníka a splnění všech předpisů.
  • Návratnost investice do balkonové fotovoltaiky se pohybuje mezi 7 až 10 lety.

V posledních letech zaznamenává Česká republika rychlý nárůst instalací fotovoltaických elektráren. Tento trend je poháněn rostoucí snahou domácností i firem dosáhnout alespoň částečné energetické soběstačnosti a snížit výdaje za energie. „Fotovoltaické systémy se staly běžnou součástí střech rodinných a bytových domů, kancelářských a výrobních budov i velkých solárních parků. Méně často, avšak stále častěji, se fotovoltaické panely objevují také na fasádách a balkonech, kde umožňují využít dostupný prostor k výrobě čisté energie i v městských podmínkách,“ doplňuje Petr Jermář z portálu Banky.cz.

Jak funguje fotovoltaika na balkon?

Fotovoltaika na balkon využívá, stejně jako fotovoltaika na střeše domu, solární panely k přeměně slunečního záření na elektrickou energii. Hlavním rozdílem mezi těmito dvěma systémy je plocha solárních panelů – balkonové fotovoltaické systémy jsou podstatně menší a jednodušší na instalaci. Obvykle se skládají z jednoho nebo dvou panelů, které lze snadno připevnit na zábradlí balkonu nebo na fasádu domu. I když je výkon těchto systémů nižší, mohou stále pokrýt část spotřeby energie v bytě, například pro napájení menších spotřebičů.

Fotovoltaické sety na balkon zpravidla slouží pouze k výrobě elektřiny pro přímou spotřebu v domácnosti a nejsou určeny k dodávání elektřiny do veřejné sítě. Za případné nepovolené přetoky do sítě hrozí pokuta. Pokročilejší systémy umožňují uložit přebytečnou energii do záložních baterií.

Kolik energie lze získat z balkonové fotovoltaiky?

Reálný výkon solárního panelu na balkon závisí na několika faktorech, jako je orientace balkonu, úhel náklonu panelů a množství slunečního záření během roku. V průměru může jeden solární panel o výkonu 300 Wp (watt-peak) vyrobit přibližně 250-300 kWh za rok. To znamená, že balkonová fotovoltaika může pokrýt základní spotřebu energie pro menší spotřebiče, jako je osvětlení, nabíječky mobilních telefonů nebo notebooků.

Pokud je balkon dobře orientovaný směrem na jih a není zastíněn, může mini solární elektrárna na balkoně významně přispět ke snížení výdajů za elektřinu. I když se jedná o malý solární systém, jeho příspěvek k úspoře energie a snížení emisí CO2 je nezanedbatelný.

Běžný účet s bonusem 3 000 Kč

Jaké jsou výhody a nevýhody fotovoltaiky na balkon?

Výhody:

  • Úspora energie: I mikro fotovoltaika může snížit náklady na elektřinu.
  • Ekologický přínos: Využívání solární energie na balkoně přispívá k ochraně životního prostředí.
  • Snadná instalace: Přenosné solární panely nebo solární sada pro balkon jsou obvykle jednoduché na instalaci.
  • Nízké nároky na údržbu: Solární panely vyžadují minimální údržbu.

Nevýhody:

  • Omezený výkon: Malý solární systém nemůže pokrýt veškerou spotřebu energie v bytě.
  • Počáteční investice: I když jsou náklady na balkonovou fotovoltaiku pro byt nižší než u tradičních střešních systémů, návratnost investice je stále poměrně dlouhá.
  • Závislost na počasí: Výkon balkonového solárního systému je přímo závislý na množství slunečního záření.

Jaká je cena fotovoltaiky na balkon?

Cena fotovoltaiky na balkon se liší v závislosti na konkrétním systému, jeho výkonu a dodavateli. Petr Jermář k cenám dodává: „Obvykle se ceny solárních panelů na balkon pohybují od 10 000 do 30 000 Kč za jeden panel včetně potřebného příslušenství, jako je měnič napětí a montážní sada. Pokud zvažujete komplexnější fotovoltaický systém pro byt, cena může být vyšší.“

Chci mít pojištěnou nemovitost

Jak vybrat správný solární systém pro balkon?

Při výběru solárního systému pro balkon je klíčové odpovědět si na několik otázek: Jakou spotřebu energie plánujete pokrýt? Kolik prostoru na balkonu máte k dispozici? Jaká je orientace balkonu a jak často je vystaven slunečnímu záření? Dále zjistěte, zda je potřeba souhlas od společenství vlastníků jednotek nebo majitele bytu či domu. Také se informujte o možnostech uchování přebytečné energie a zda jsou na instalaci potřeba nějaká povolení.

Zajímá vás, jak si zajistit nízkoenergetické bydlení? Podívejte se na náš článek Jak na udržitelné a nízkoenergetické bydlení?

Které faktory ovlivňují výkon balkonové fotovoltaiky?

Výkon balkonového solárního systému ovlivňuje několik faktorů:

  • Orientace a sklon panelů: Nejlepšího výkonu dosáhnete, pokud jsou panely orientovány na jih a instalovány pod správným úhlem. V České republice se doporučuje sklon panelů mezi 30° a 35°. Tento úhel je ideální pro maximalizaci výroby energie během celého roku, protože umožňuje panelům efektivně využívat sluneční záření v různých ročních obdobích.
  • Zastínění: Okolní budovy, stromy nebo jiné překážky mohou snižovat množství slunečního záření dopadajícího na panely, což vede k nižší účinnosti a snížení množství vyrobené elektřiny, někdy až o desítky procent, v závislosti na rozsahu a intenzitě zastínění.
  • Kvalita a typ panelů: Existují různé typy solárních panelů, například monokrystalické, které mají vyšší účinnost. Vždy se vyplatí investovat do kvalitních a certifikovaných solárních systémů.
  • Základní údržba: Pravidelné čištění a údržba zajišťují dlouhodobě vysoký výkon systému.

Jaká jsou nutná povolení pro instalaci?

Každý byt je vždy součástí většího domu. Pokud máte byt v osobním vlastnictví, je k instalaci solárních panelů na balkon nutný souhlas společenství vlastníků jednotek (SVJ). V případě pronájmu je nezbytné získat souhlas od majitele bytu nebo domu. U památkově chráněných objektů může být instalace problematická, protože je nutné nejdříve získat příslušná povolení.

Samozřejmě musí instalace splňovat veškeré platné normy a předpisy, včetně těch pro elektroinstalaci a stavební požadavky, aby byla zajištěna bezpečnost. Proto je nezbytné konzultovat své plány s odborníkem a ověřit možnosti instalace.

Stavební spoření ČS s bonusem 8 500 Kč

Jaké dotace a financování jsou k dispozici?

V České republice lze na instalaci fotovoltaického systému získat státní dotaci z programu Nová zelená úsporám. V současné době mohou o dotaci na fotovoltaiku žádat majitelé rodinných domů, fyzické či právnické osoby vlastnící bytové domy, společenství vlastníků jednotek, bytová družstva, veřejná správa, obce nebo příspěvkové organizace. Jednotliví majitelé bytů na instalaci balkonové elektrárny dotaci nezískají. Pokud tedy uvažují o využití solárního systému, musí investici financovat pouze z vlastních úspor nebo řešit instalaci v rámci celého bytového domu.

Jaká je návratnost investice do balkonové fotovoltaiky?

Návratnost balkonové fotovoltaiky se obvykle pohybuje mezi 7 až 10 lety, v závislosti na počáteční investici, výkonu systému a množství vyrobené energie. Je také důležité vzít v úvahu deklarovanou životnost solárních panelů pro byt, která je obvykle kolem 20 let. To znamená, že po splacení investice můžete ještě řadu let profitovat z čisté energie bez dalších nákladů.

Jak náročná je instalace a údržba solárního systému na balkon?

Instalace fotovoltaiky do bytu je obvykle méně náročná než u tradičních solárních systémů. Přenosné solární panely nebo solární sada pro balkon mohou být instalovány svépomocí, nebo s minimální pomocí odborníka. Je však důležité zajistit správné upevnění a bezpečné připojení k elektrické síti. Údržba fotovoltaického systému pro byt je minimální. Solární panely je potřeba pravidelně čistit, aby se zajistila jejich maximální účinnost. Důležité je také pravidelně kontrolovat stav měniče a ostatních součástí systému.

REKLAMA

ANKETA k článku Fotovoltaika na balkon: Kompletní průvodce pro úsporu energie v bytě

Máte fotovoltaiku na balkóně, nebo její pořízení alespoň zvažujete?

Počet odpovědí: 74

KOMENTÁŘE k článku Fotovoltaika na balkon: Kompletní průvodce pro úsporu energie v bytě

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Fotovoltaika na balkon: Kompletní průvodce pro úsporu energie v bytě

Fotovoltaika na balkon: Kompletní průvodce pro úsporu energie v bytě

Fotovoltaickou elektrárnu lze umístit na různá místa. Nejčastěji se nachází na střechách domů, ale lze ji nainstalovat i na balkon. Poradíme vám, jaké otázky si položit před instalací, jaký výkon mají panely, jaká povolení jsou zapotřebí a kolik stojí fotovoltaická elektrárna.

Aktuální a historický vývoj inflace

Aktuální a historický vývoj inflace

Dlouhé roky Češi inflaci příliš nevnímali. Ceny zboží a služeb totiž rostly pozvolným tempem. Zlom nastal až v roce 2022, kdy inflace meziročně vzrostla o hrozivých 15,1 procenta, což byla nejhorší hodnota od roku 1993. Kupní síla peněz v uplynulých dvou letech klesla a domácnosti i firmy si dnes za své nákupy výrazně připlatí. Přečtěte si, co je inflace, jaké jsou její příčiny, jak se v uplynulých letech vyvíjela a co vše ovlivňuje.

Nejlepší aplikace pro věrnostní karty: Využijte své slevy naplno

Nejlepší aplikace pro věrnostní karty: Využijte své slevy naplno

V době digitální transformace má smysl mít své věrnostní karty vždy po ruce, a to bez nutnosti nosit těžkou peněženku plnou plastových kartiček. Nejpohodlnější řešení představují aplikace pro věrnostní karty, které umožňují ukládání všech vašich karet na jednom místě. Tento trend se rychle rozšiřuje, přičemž mnoho uživatelů již přešlo na používání mobilních aplikací jako je Stocard, které jsou intuitivní a snadno ovladatelné.

Cena domácí solární elektrárny: Přehled nákladů, dotací a návratnosti

Cena domácí solární elektrárny: Přehled nákladů, dotací a návratnosti

Výdaje za energie v rodinném domě může výrazně snížit správně navržený solární systém. Existuje několik typů solárních systémů, přičemž nejčastěji jsou instalovány fotovoltaické elektrárny. Počáteční výdaje se pohybují v řádu stovek tisíc korun. Při splnění určitých podmínek je možné získat dotaci. Jaká je aktuální cena solární elektrárny a jak rychle se tato investice vrátí?

Důchodová reforma komplexně

Důchodová reforma komplexně

Jaké změny nás (pravděpodobně) čekají v souvislosti s chystanou reformou penzijního systému? A které už platí? Posaďte se, a můžete se pustit do čtení. Reforma je, prozatím, poskládaná zhruba dvacítkou změn důchodového systému. Některé už nabyly účinnosti, jiné se teprve schvalují, takže je jejich osud zatím ještě nejistý. Přinášíme komplexní přehled všeho, co se doposud k penzijní reformě vztahuje.

Z naší bankovní poradny

Jak řešit dluhy?

Dobrý den, dostal jsem se do situace, kdy nezvládám splácet své dluhy a to i například energie, dluh na pojištění, mobilní operátor atd. Zkrátka bezvýchodná situace. Celková výše dluhů je zhruba 150 000 Kč. Pomalu ale jistě se blížím exekuci. Bohužel jsem v registru dlužníků a rád bych se z této situace dostal jinak než například insolvencí. Jsem zaměstnaný a můj čistý výdělek je 17 000 Kč a mám DPČ, kde si měsíčně přivydělám zhruba 15 000 Kč. Můj osobní názor je, že by pro mě bylo nejjednodušší si někde půjčit oněch 150 000 Kč, z toho vše zaplatit a splácet jednu půjčku, u které si jsem jistý, že nebudu mít problém s řádnými splátkami. Nicméně mi zřejmě nikde nepůjčí. Je nějaké řešení této situace? Předem děkuji za odpověď. Dobrý den, s negativními záznamy v registrech Vám nikdo nepůjčí, tedy máte jen 2 možnosti: 1) snížit výdaje na minimum, žít o chlebu a vodě a všechny dluhy (150 000 Kč) z příjmu 32 000 Kč splácet co to dá 2) požádat o osobní bankrot (insolvenci), což by pro Vás bylo vlastně dost podobné jako první možnost (z 32 000 Kč by Vám zůstávalo jen 14 680 Kč) Máte-li silnou vůli, dávejte měsíčně 17 000 Kč na splátky dluhů. Nemáte-li silnou vůli, požádejte o insolvenci a bude to za Vás nedobrovolně dělat ins. správce (který si z toho bude strhávat měsíčně odměnu min. 1 100 Kč, tedy dluh se Vám bude snižovat pomaleji). ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Dluhy

Pokračování dotazu č. 10837: Je to dokument ověřeny na poště podpisem ze strany dlužníka “dlužný úpis”, ve kterém je uznán dluh. Měl mi splácet 4 000 Kč týdne a zaplatit to měl nejpozději do cca 15.1. 2020. Já tenhle dluh nechci zatím vyplatit, mám tam zákonem dané úroky z prodlení, ale chci tenhle dluh darovat moji ženě a chci ho přepsat na její jméno. Zatím tam figuruji jen já. Tak kdo mi tohle udělá? Díky Dobrý den, a jak dluh vznikl? Pokud jste např. dlužníkovi půjčil peníze, měl jste dle zákona o spotřebitelském úvěru nejprve prověřit dlužníkovu bonitu a ujistit se, že Vám bude peníze schopen splácet (zkontrolovat, že má dostatečný příjem, nemá negativní záznamy v registrech dlužníků atd.). Na splácení všech úvěrů mohlo jít max. 45% příjmů dlužníka, tedy pokud jste požadoval splátku 4 000 Kč týdně (16 000 Kč měsíčně), musel dlužník mít čistý příjem min. 35 500 Kč. Když dlužník nesplácí, je lepší na nic nečekat a zahájit vymáhání. Spekulování na kumulaci úroků a pokut se nevyplácí, protože dlužník může požádat o osobní bankrot, kde se příslušenství ve výši nad 100% jistiny považuje za podřízenou pohledávku (s téměř nulovou výtěžností). Dluh může být navíc časem promlčen (přestože podepsáním uznání dluhu se lhůta promlčení výrazně prodloužila).  Toto vše je třeba důkladně prověřit a pro převod pohledávky na jinou osobu (darování manželce) doporučuji vyhledat odbornou právní pomoc. V manželství navíc máte vše společné, tedy pokud jste peníze půjčil za dobu trvání manželství, je tato pohledávka součástí SJM. ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2024, všechna práva vyhrazena