Banky.cz Články Pojištění GAP pojištění: Co to je, kdy a komu se vyplatí jej mít

GAP pojištění: Co to je, kdy a komu se vyplatí jej mít

Pojištění auta
1.10.2024 Pojištění

Seznamte se s GAP pojištěním, důležitým doplňkem k standardnímu havarijku. Vysvětlíme, co je GAP pojištění, jak funguje a v jakých situacích se vyplatí. Dozvíte se o jeho výhodách i nevýhodách, cenách a délce trvání. Zjistěte, jaký je proces likvidace škody a postup při sjednávání GAPu. Ať už jste majitel nového vozu, uvažujete o koupi auta na leasing, na úvěr, či jen chcete lépe porozumět možnostem pojištění vozu, čtěte.

ff
REKLAMA

Co si z článku odnést

  • GAP pojištění kryje rozdíl mezi aktuální tržní hodnotou vozidla a jeho původní pořizovací cenou v případě totální škody či krádeže.
  • Je nejvýhodnější pro nová vozidla, auta na leasing nebo úvěr, a pro modely s rychlým poklesem hodnoty.
  • Cena GAP pojištění se obvykle pohybuje mezi 2-5 % z pořizovací ceny vozidla ročně a trvá zpravidla 3 až 5 let.
  • GAP pojištění nelze sjednat samostatně, je vždy doplňkem k havarijnímu pojištění.
  • Při likvidaci škody nejprve zasahuje havarijní pojištění, GAP pak dorovnává rozdíl do původní pořizovací ceny vozidla.

Co je „GAP pojištění“? A co pojišťuje?

„GAP pojištění, zkratka pro Guaranteed Asset Protection (Garantovaná ochrana majetku), je doplňkový typ pojištění, nejčastěji využívaný u automobilů. Toto pojištění kryje rozdíl mezi aktuální tržní hodnotou vozidla a původní pořizovací cenou (nebo zůstatkovou hodnotou úvěru) v případě totální škody či krádeže. Hlavním účelem GAP pojištění je ochránit majitele před finanční ztrátou v prvních letech po koupi vozidla, případně jiné věci,“ vysvětluje Miroslav Čejka, specialista pojištění hyponamíru.cz.

Ukažme si princip fungování GAP pojištění

Jak funguje GAP pojištění? Na principu dorovnání rozdílu mezi aktuální tržní hodnotou vozidla a jeho původní pořizovací cenou. Když dojde k totální škodě nebo krádeži vozidla, běžné havarijní pojištění vyplatí pouze aktuální tržní hodnotu vozu. A ta po pořízení auta velmi rychle klesá.

Pokud byste například vlastnili auto teprve rok a někdo jej ukradl, pojišťovna vám z běžného havarijního pojištění nevyplatí dost na koupi auta nového. A pakliže jste si za ten rok ještě nestihli našetřit, dostáváte se do problému, čím zaplatit další auto, když ho opravdu nutně potřebujete.

GAP pojištění vyřeší celou situaci za vás: doplatí rozdíl mezi aktuální cenou vozidla (plnění z běžného havarijního pojištění) a původní pořizovací cenou vozidla tak, abyste si mohli ihned pořídit jiný vůz.

GAP vs. havarijko: ukažme si i další rozdíly

Hlavní rozdíl mezi GAP pojištěním a havarijním pojištěním spočívá v tom, co obě pojištění kryjí. 

  • Havarijní pojištění pokrývá škody na vozidle způsobené vlastní havárií, živelními událostmi, vandalismem, zvířetem/zvěří nebo krádeží, a vyplácí škody podle aktuální tržní hodnoty vozidla. 
  • GAP pojištění jen doplňuje havarijní pojištění tím, že kryje rozdíl mezi aktuální tržní hodnotou a původní pořizovací cenou vozidla. Jde zkrátka o pojištění proti ztrátě hodnoty auta. Dalším rozdílem je nemožnost sjednat GAP pojištění samostatně. Jen jako doplněk k pojištění havarijnímu. Dobrou zprávou je, že GAP většinou kryje i tzv. spoluúčast.
GAP vs. havarijko: ukažme si i další rozdíly

Životní pojištění od expertů

Kdy se vyplatí GAP pojištění?

GAP pojištění se vyplatí zejména při koupi nového vozidla. Zde je obzvláště výhodné, protože hodnota nového auta klesá nejrychleji v prvních letech po jeho pořízení. GAP je vhodné i pro ty, kdo financují vozidlo na leasing nebo z autopůjčky, protože pomůže splatit zbývající dluh v případě totální škody na vozidle. 

Ještě se zastavme u vozidel s rychlým poklesem hodnoty. Některé modely totiž ztrácejí hodnotu rychleji než jiné. Tady by se nad doplňkem v podobě GAP vůbec nemělo váhat. U luxusních vozů se pak GAP stává přímo nezbytností. 

GAP pojištění mí víc variant

Existuje několik typů GAP pojištění. Finanční GAP (GAP pojištění nového auta) kryje rozdíl mezi vyplacenou částkou z havarijního pojištění a původní pořizovací cenou. GAP pojištění na leasing auta slouží leasingovým společnostem. V případě totální škody nebo krádeže kryje rozdíl mezi vyplaceným pojistným plněním z havarijka a účetní zůstatkovou hodnotou vozidla.

Kolik stojí GAP? Podle ceny auta a doby trvání

Obecně se cena GAP pojištění pohybuje v rozmezí 2-5 % z pořizovací ceny vozidla ročně. Konkrétní částka se odvíjí od několika faktorů, především:

  • pořizovací ceny vozidla
  • délky pojistné doby
  • typu vozidla a jeho předpokládaného poklesu hodnoty
  • od konkrétní pojišťovny a jejích sazeb. 

Chci sjednat havarijní pojištění online

Na jak dlouho sjednat GAP pojištění

„Platnost GAP pojištění se obvykle pohybuje v rozmezí 3 až 5 let. Konkrétní délka však může záviset na různých faktorech. GAP pojištění je nejpřínosnější v prvních letech po pořízení vozidla, kdy je rozdíl mezi pořizovací a tržní cenou největší. S postupem času, jak se tento rozdíl zmenšuje, klesá i potřeba a celkový přínos GAP pojištění pro klienta,“ říká Petr Jermář, specialista na finance Banky.cz

Kdy škodu kryje GAP pojištění

GAP pojištění se vztahuje především na totální škodu způsobenou havárií nebo živelní událostí. A také na krádež vozidla. Ale pozor, rozsah krytí se může u různých pojišťoven lišit! Vždycky si projděte konkrétní podmínky každé z pojišťoven, pečlivě je porovnejte a rozdíly zvažte. Nejhorší je být po pojistné události nepříjemně překvapen. 

Proces likvidace škody s GAP pojištěním

Při totální škodě nebo krádeži vozidla probíhá likvidace škody v několika krocích. Nejprve je třeba nahlásit škodu pojišťovně v rámci havarijního pojištění. Pojišťovna následně stanoví aktuální tržní hodnotu vozidla. Z havarijního pojištění je vyplacena jen aktuální hodnota vozu

Pak teprve přichází ke slovu GAP: pojišťovna z něj doplatí rozdíl mezi vyplacenou částkou z havarijkka a původní pořizovací cenou auta. Díky GAPu obdržíte celkovou částku, odpovídající původní pořizovací ceně vozidla. A to po celou dobu, co budete mít GAP pojištění sjednané.

Životní pojištění od expertů

Pamatujte: GAP vám havarijko nenahradí

GAP pojištění nemůže nahradit havarijní pojištění. GAP pojištění funguje pouze jako doplněk k havarijnímu pojištění, takže samo o sobě neposkytuje ochranu proti běžným škodám na vozidle. Výhody GAP pojištění plynou jen formou doplňku k pojištění havarijnímu.

Výhody GAP pojištění:

  • plná náhrada pořizovací ceny vozu při totální škodě
  • stabilní pojistná ochrana po dobu 2-5 let
  • často kryje i spoluúčast z havarijního pojištění
  • výhodné pro vozy na operativní leasing
  • jistota pořízení nového vozu stejné kategorie

Nevýhody GAP pojištění:

  • většinou jen pro nová nebo mladší ojetá vozidla
  • omezená doba trvání pojistky (max. 5 let)
  • často vyžaduje komplexní havarijní pojištění
  • limit na maximální pořizovací cenu vozidla
  • může být nákladné u dražších vozů

Jak sjednat GAP pojištění

Abyste si GAP mohli sjednat, nejprve musíte zjistit, zda vaše auto splňuje podmínky pro GAP pojištění. Patří k nim především stáří auta a jeho hodnota. Pak teprve si začněte hledat nejlepší GAP pojištění: srovnávejte nabídky pojišťoven pomocí online kalkulaček. 

Pečlivě si projděte pojistné podmínky a rozsah krytí. Potřebovat budete doklady od auta i své osobní. GAP pojištění lze pohodlně sjednat online, nabízí se i návštěva pobočky pojišťovny. A nezapomeňte: bez platného havarijního pojištění si GAP nesjednáte. Jestliže havarijko nemáte, počítejte s nutností jej uzavřít spolu s GAP. 

REKLAMA

ANKETA k článku GAP pojištění: Co to je, kdy a komu se vyplatí jej mít

Máte uzavřené GAP pojištění vašeho auta?

Počet odpovědí: 90

KOMENTÁŘE k článku GAP pojištění: Co to je, kdy a komu se vyplatí jej mít

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Od 1.10. 2024 bez zelené karty: Jak se mění povinné ručení?

Od 1.10. 2024 bez zelené karty: Jak se mění povinné ručení?

4.10.2024 Pojištění

Rok 2024 přináší zásadní změny povinné ručení 2024, které ovlivní každého řidiče v České republice. Od 1. října 2024 nastává revoluční změna – zelená karta už nebude potřeba (ale jen při jízdě po českých silnicích). Pojďme se podívat na všechny novinky, které se týkají pojištění odpovědnosti za provoz vozidla.

GAP pojištění: Co to je, kdy a komu se vyplatí jej mít

GAP pojištění: Co to je, kdy a komu se vyplatí jej mít

1.10.2024 Pojištění

Seznamte se s GAP pojištěním, důležitým doplňkem k standardnímu havarijku. Vysvětlíme, co je GAP pojištění, jak funguje a v jakých situacích se vyplatí. Dozvíte se o jeho výhodách i nevýhodách, cenách a délce trvání. Zjistěte, jaký je proces likvidace škody a postup při sjednávání GAPu. Ať už jste majitel nového vozu, uvažujete o koupi auta na leasing, na úvěr, či jen chcete lépe porozumět možnostem pojištění vozu, čtěte.

ff
Plná moc k přepisu vozidla: Návod a rady pro bezproblémový přepis

Plná moc k přepisu vozidla: Návod a rady pro bezproblémový přepis

26.9.2024 Pojištění

Chystáte se prodat nebo koupit ojeté auto a nemůžete se osobně (vy nebo ten, s kým jednáte) dostavit k přepisu auta na nového majitele? Řešením je plná moc k přepisu vozidla. Tento dokument umožňuje, aby za vás přepis provedla jiná osoba. Pojďme se podívat na vše důležité, co byste měli o plné moci k přepisu vozidla vědět.

Kupní smlouva na auto: Jak ji správně vyplnit a na co si dát pozor

Kupní smlouva na auto: Jak ji správně vyplnit a na co si dát pozor

24.9.2024 Pojištění

Koupě nebo prodej auta je důležitý krok, při kterém hraje klíčovou roli správně sepsaná kupní smlouva. Chrání totiž zájmy obou stran a pomáhá předejít případným budoucím sporům. Pojďme si projít všechny důležité aspekty kupní smlouvy na auto. Ukážeme si, jak postupovat při jejím vyplňování a na co si dát pozor, ale i co dělat dál, po podpisu smlouvy.

Dálniční známka do Maďarska

Dálniční známka do Maďarska

19.9.2024 Pojištění

Maďarsko využívá moderní systém elektronických dálničních známek, který nabízí flexibilitu a pohodlí pro různé typy řidičů a vozidel. Známka se dá koupit celostátní, nebo jen krajská, napříč Maďarskem je několik úseků dálnic, které teď zpoplatněny nejsou. Trochu složité, že? Ale nemějte obavy, po přečtení našeho průvodce už se v maďarských dálničních známkách dokážete zorientovat.

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2024, všechna práva vyhrazena