Banky.cz Články Akcie a investice Investice do umění: Jak začít investovat do uměleckých děl

Investice do umění: Jak začít investovat do uměleckých děl

Investice do umění
14.10.2024 Akcie a investice

Investice do umění se v posledních letech stávají čím dál tím oblíbenějším způsobem diverzifikace investičního portfolia. Uvažuje o investování do umění i vy? Přiblížíme vám výhody i rizika investic do uměleckých děl a poradíme vám také, jak postupovat, pokud se rozhodnete pro tento typ zhodnocení finančních prostředků.

REKLAMA

Co si z článku odnést:

  • Investicí se rozumí nákup uměleckých děl s cílem jejich budoucího zhodnocení.
  • K výhodám uměleckých děl patří nejen stabilní, atraktivní zhodnocení, ale také například diverzifikace portfolia. Největší riziko představuje nákup padělku.
  • Nákup uměleckých děl by měl být spojený s jejich pojištěním, o určité typy uměleckých děl je také potřeba správně pečovat, aby nedošlo k jejich poškození.
  • Tento článek není investičním doporučením, ale souhrnem základních informací o investicích do umění.

Co je to investice do umění?

„Investice do umění představuje nákup uměleckých děl, ať už v podobě obrazů, soch nebo fotografií, s cílem jejich budoucího zhodnocení. Spektrum uměleckých děl, do kterých je možné investovat, je velmi široké. Potenciál růstu tohoto typu investice je spojený zejména s díly renomovaných umělců nebo umělců s potenciálem proslavit se v budoucnu. Co se týče návratnosti investice do umění, za posledních 38 let činila v celosvětovém měřítku 7,5 % ročně,“ říká Petr Jermář, specialista na finance z portálu banky.cz. Další zajímavou investiční příležitost představují hudební nástroje. O investování do hudebních nástrojů se více dozvíte v tomto článku.

Jaké jsou výhody investic do umění?

Důvodu, proč uvažovat o investování do umění, je více. V první řadě se jedná o potenciálně atraktivní zhodnocení, které je často vyšší než u tradičních finančních nástrojů, jako jsou například dluhopisy nebo akcie. Tento typ investice navíc nabízí ochranu před finančními krizemi i inflací a umění, ať už současné nebo staré, také prokázalo schopnost dlouhodobě udržovat stabilní růst své hodnoty. Integrace uměleckých děl do investičního portfolia umožňuje diverzifikovat aktiva a v neposlední řadě jsou umělecká díla spojená se silnou kulturní a emocionální hodnotou.

Jaké jsou výhody investic do umění?

Do jakých uměleckých děl investovat?

Investice do uměleckých děl můžeme rozdělit do tří časových období, a sice na starověké umění, impresionistické a moderní umění a současné umění.

Starověké umění

Starověké umění, které se váže k uměleckým dílům vyrobeným před 19. stoletím, představovalo v roce 2023 jen 9 % celosvětového trhu s uměním, a to zejména kvůli zmenšující se nabídce děl. Přitažlivost děl starých mistrů v očích sběratelů však přetrvává i dnes a mnohá vysoce žádaná díla lámou rekordy v aukcích. Je však třeba říci, že většina významných středověkých děl se dnes nachází v muzeích a galeriích a není možné je koupit.

Investika DIP

Impresionistické a moderní umění

V roce 2023 představovalo impresionistické a moderní umění 40 % trhu s uměním. Díla, která jsou na trhu dostupná, jsou spojená s vysokými kupními cenami a velmi obtížně se kupují.

Současné umění

Současné umění představuje polovinu globálního trhu, jedná se tak o trh s nejvyšším objemem a také nejsilnějším růstem. Umělecká díla, která jsou vytvořená současnými umělci, vykazují neustále rostoucí hodnotu. Vzhledem k tomu, že se ceny moderních uměleckých děl pohybují už od několika desítek a stovek euro až po miliony eur, nabízejí investiční příležitost pro širokou škálu investorů.

S rozhodováním, jaké umělecké dílo si zakoupit na investici, vám může pomoci takzvaný index ArtPrice100 vytvořený společností Artprice, který sleduje umělecký trh a poskytuje vývoj cen 100 významných umělců na světovém trhu s výtvarným uměním.

Online srovnání podílových fondů

Co vše ovlivňuje hodnotu uměleckých děl?

To, zda se u konkrétního uměleckého díla jedná o dobrou investici, ovlivňuje řada faktorů. Zcela zásadní je osoba umělce, pokud se jedná o renomovaného umělce, o jehož díla je velký zájem, existuje vysoká pravděpodobnost růstu hodnoty tohoto díla. Vliv na hodnotu díla má samozřejmě také jeho historie. V případě, že se vám podaří k dílu dohledat přesvědčivou dokumentaci, můžete zvýšit jeho prodejní cenu. Pokud bychom se zaměřili na obrazy, jejich hodnotu ovlivňuje také jejich vzhled, velikost a téma. Například finančně hodnotnější bývají portréty známých osob, vzhledem k tomu, že je po nich vyšší poptávka.

Jaké jsou nevýhody a rizika investování do umění?

„K hlavním nevýhodám patří zejména vyšší pořizovací cena uměleckých děl s vysokým potenciálem atraktivního výnosu a také vysoké náklady spojené s jejich skladováním nebo pojištěním. Investování do umění navíc vyžaduje určitou míru znalostí, v opačném případě hrozí riziko, že koupíte padělek nebo investujete své peníze do kusu s nízkou likviditou a bude trvat dlouho, než se vám podaří najít kupce. Umělecká díla jsou spojená také s poměrně vysokým rizikem jejich zničení,“ říká Petr Jermář, specialista na finance z portálu banky.cz.

Nemovitostní fondy

Jak investovat do umění?

Ze všeho nejdříve byste si měli stanovit cíl, kterého chcete investování do umění dosáhnout, a také si stanovit, kolik peněz jste ochotni do uměleckého díla investovat. Následovat by měl důkladný průzkum trhu, který by měl vést k rozhodnutí, do jakého typu umění chcete investovat. Následně je ideální obrátit se na odborníka, který se na daný typ umění specializuje a který vám pomůže se v tomto odvětví lépe orientovat a najít nejvhodnější kousky k investici. Více o tom, jak začít investovat, se dozvíte v článku Investice pro začátečníky: Jak začít budovat svůj majetek.

Jak ochránit své investice do umění?

Zvláště pokud jste investovali do drahého uměleckého díla, rozhodně ho nezapomeňte pojistit. Umělecká díla si můžete pojistit například v rámci pojištění domácnosti. Pojišťovny na umělecká díla nahlížejí jako na věci zvláštní hodnoty. Zatímco u některých pojišťoven jsou umělecká díla do pojištění domácnosti zahrnuta automaticky, u jiných se řeší každé dílo individuálně. Řada pojišťoven vyžaduje, aby byla umělecká díla zdokumentovaná nebo abyste pojišťovně dodali znalecký posudek. Více o pojištění domácnosti zde.

Jak se o umělecká díla správně starat?

Péče o umělecká díla se odvíjí od toho, o jaký typ díla se jedná. Například díla na papíře jsou extrémně citlivá na sluneční světlo, takže je třeba umístit je na místo, kde slunce nesvítí. Totéž platí i pro fotografie, které mohou postupem času blednout. U obrazů i fotografií byste si měli dávat pozor také na vlhkost, která je může poškodit. 

REKLAMA

ANKETA k článku Investice do umění: Jak začít investovat do uměleckých děl

Investujete do umění?

Počet odpovědí: 54

KOMENTÁŘE k článku Investice do umění: Jak začít investovat do uměleckých děl

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Investice do umění: Jak začít investovat do uměleckých děl

Investice do umění: Jak začít investovat do uměleckých děl

14.10.2024 Akcie a investice

Investice do umění se v posledních letech stávají čím dál tím oblíbenějším způsobem diverzifikace investičního portfolia. Uvažuje o investování do umění i vy? Přiblížíme vám výhody i rizika investic do uměleckých děl a poradíme vám také, jak postupovat, pokud se rozhodnete pro tento typ zhodnocení finančních prostředků.

Americký akciový býčí trend: Kde se setkává historie s budoucností investic

Americký akciový býčí trend: Kde se setkává historie s budoucností investic

11.10.2024 Akcie a investice

Americký akciový trh je známý dlouhodobými růstovými obdobími, tzv. býčími trendy. Jsou charakteristické dlouhodobým růstem cen akcií, což přitahuje investory z celého světa. Wall Street, srdce amerického finančního světa, bylo svědkem býčích období trhů již několikrát. To současné se píše od roku 2009, a dost se podobá slavným 80. a 90. letům minulého století. Zopakuje se v plné síle? A bude jeho následný útlum stejně rychlý a výrazný, a kdy k němu dojde?

Cardano (ADA): Vše, co potřebujete vědět před investicí

Cardano (ADA): Vše, co potřebujete vědět před investicí

9.10.2024 Akcie a investice

Začínáte se zajímat o svět kryptoměn a zaslechli jste něco o Cardanu (ADA)? Jste na správném místě. Cardano je často označováno za "Ethereum killer" a za "blockchain třetí generace". Ale co to vlastně znamená? A proč by vás mohlo jako investory zajímat? Připravili jsme pro vás průvodce, s nímž se ponoříte do světa Cardana a odhalíte, proč tahle vědecká kryptoměna přitahuje tolik pozornosti.

Investice do hudebních nástrojů

Investice do hudebních nástrojů

4.10.2024 Akcie a investice

Když se řekne investiční nástroj, většině lidí se jako první vybaví dluhopisy, akcie nebo investice do nemovitostí či do zlata. Lukrativní investiční příležitost však nabízí i hudební nástroje, což dokazují i reálná čísla, podle kterých některé konkrétní hudební nástroje zaznamenaly v posledních letech nárůst hodnoty i o 100 %. Jak investovat do hudebních nástrojů tak, abyste dosáhli co nejvyššího možného výnosu?

Čínské akcie v pohybu: Vydrží jim současné tempo růstu?

Čínské akcie v pohybu: Vydrží jim současné tempo růstu?

3.10.2024 Akcie a investice

Čínský akciový trh zažívá jeden z nejpůsobivějších obratů ve své historii. Index CSI 300, který zahrnuje 300 největších firem z pevninské Číny, v pondělí 30. září prudce vzrostl o 8,5 %. Jde o největší jednodenní nárůst od roku 2008. Dramatický vzestup následuje po sérii vládních stimulačních opatření, která mají podpořit hospodářský růst Číny.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

Akcie

Akcie symbolizují majetkový podíl v určité společnosti a patří mezi oblíbené investiční nástroje mnoha lidí. Když se rozhodneme investovat do akcií, můžeme očekávat atraktivní výnosy, ale musíme si být vědomi i možného rizika. Jakou roli hrají akcie v investičním světě a co bychom měli vědět? 1. Podstata a význam akcií Co to je: Akcie reprezentují část vlastnictví v organizaci či firmě. Kategorie akcií: Rozlišujeme mezi několika typy akcií, mezi něž patří základní, upřednostněné nebo ty, které nevyplácejí dividendy. Finanční benefity: Majitelé akcií mohou profitovat z dividend, tedy podílu na zisku dané firmy. Majetková a kontrolní práva: Držitelé akcií mívají často možnost hlasovat o klíčových rozhodnutích společnosti. Obchodovatelnost: Díky burzovnímu obchodování mohou být akcie rychle prodány či zakoupeny. 2. Možná rizika a šance spojená s akciemi Fluktuace cen: Hodnota akcií může v krátkém čase výrazně vzrůst či poklesnout v reakci na různé faktory. Dlouhodobý pohled: Mnozí považují investice do akcií za strategii s dlouhodobým výhledem, která může v průběhu let přinést značný zisk. Rozložení investic: Efektivní strategie často spočívá v rozložení investic mezi různé akcie, což snižuje riziko závislosti na výkonu jedné společnosti. Výzkum a informovanost: Rozhodující je detailní zkoumání finanční situace a tržního postavení společnosti před nákupem akcií. Neustálé učení: Aktuální informace a znalost trhu jsou nezbytné pro informované investiční rozhodování. V investičním světě akcie představují nástroj, který může přinést významné výnosy. Přestože je s nimi spojeno určité riziko, vhodná strategie a informovanost mohou minimalizovat potenciální ztráty a maximalizovat zisky. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Diverzifikace

Diverzifikace je klíčovým prvkem ve světě investic a financí. Jedná se o strategii, kterou investoři využívají ke správnému rozložení svých finančních prostředků mezi různými druhy aktiv, což jim umožňuje snížit riziko a zároveň zvýšit potenciální návratnost svých investic. Co diverzifikace znamená, jaké přínosy přináší a jak ji aplikovat do vašeho investičního portfolia? Co znamená diverzifikace a jak funguje Diverzifikace představuje investiční strategii, kdy investoři rozkládají své finanční prostředky mezi různými druhy aktiv a investičními nástroji. Tím se snižuje riziko spojené s koncentrací investic v jednom aktivu nebo trhu. Důležité body týkající se diverzifikace zahrnují: 1. Rozložení rizika Diverzifikace umožňuje rozptýlit riziko spojené s vysokou koncentrací investic do jednoho aktiva. Pokud byste měli většinu svých investic v jednom typu aktiva a toto aktivo ztratí na hodnotě, mohli byste utrpět značné ztráty. Diverzifikace může tento negativní vliv minimalizovat. 2. Zvýšení potenciální návratnosti Díky diverzifikaci můžete využít různých investičních příležitostí a sektorů, což vám může pomoci dosáhnout vyšší potenciální návratnosti na vaše investice. Různé druhy aktiv mohou mít odlišné výkonnostní cykly v různých obdobích, a diverzifikace vám umožní využít tuto dynamiku na svůj prospěch. Jak implementovat diverzifikaci do vašeho investičního portfolia Diverzifikace je klíčem k dosažení vyváženého a stabilního investičního portfolia. Zde jsou některé způsoby, jak tuto strategii uplatnit: 1. Investujte do různých tříd aktiv Rozložte své investice mezi akcie, dluhopisy, nemovitosti a další druhy aktiv. Každá třída aktiv reaguje na tržní podmínky odlišně, což vám umožní snížit riziko. Dále můžete diverzifikovat své investice mezi různými odvětvími a regiony, abyste minimalizovali vlivy specifických tržních událostí. 2. Vytvořte si diverzifikovaný fond nebo investujte do ETF Investování do diverzifikovaných investičních fondů nebo burzovně obchodovaných fondů (ETF) je jednoduchý způsob, jak dosáhnout diverzifikace. Tyto fondy obvykle obsahují širokou škálu aktiv, což snižuje riziko jednotlivých investic. Diverzifikované fondy jsou vhodné pro investory, kteří nemají čas nebo znalosti na aktivní správu svého portfolia. Tipy a rady Rozložení rizika: Diverzifikace pomáhá rozložit riziko mezi různými aktivy, čímž snižuje potenciální ztráty. Stabilita portfolia: Diverzifikace může vést k stabilnějšímu a méně volatilnímu investičnímu portfoliu. Dlouhodobý přístup: Diverzifikace by měla být součástí dlouhodobé investiční strategie, která bere v úvahu vaše cíle a toleranci k riziku. Diverzifikace je klíčovou součástí úspěšného investování a finančního plánování. Bez ohledu na to, jaké jsou vaše investiční cíle, je důležité zvážit diverzifikaci jako strategii pro dosažení finanční stability a dosažení svých dlouhodobých cílů. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Investice

Investice není jen pro bohaté nebo finanční experty. Je to strategie, kterou může využít kdokoli, kdo chce zvýšit své bohatství v dlouhodobém horizontu. Ať už jste začátečník nebo zkušený investor, je důležité mít jasný plán a rozumět různým druhům investic, které jsou k dispozici. V tomto článku probereme některé základní typy investic a poskytneme tipy, jak můžete začít. Základní typy investicAkciové trhy: Když kupujete akcie, stáváte se částečným vlastníkem společnosti. Hodnota vašich akcií může kolísat v závislosti na výkonu společnosti. Dluhopisy: Když kupujete dluhopisy, půjčujete peníze emitentovi (vláda nebo společnost) výměnou za pravidelné úrokové platby a návrat nominální hodnoty dluhopisu na konci jeho splatnosti. Komodity: Investice do fyzických aktiv, jako jsou zlato, ropa nebo zemědělské produkty. Nemovitosti: Koupě, vlastnění a pronájem nemovitostí jako způsob, jak vydělat peníze z nájmů a ocenění hodnoty nemovitostí. Fondy: Investice do fondu, který spravuje kolekci cenných papírů (akcií, dluhopisů atd.), což umožňuje diverzifikovat riziko. Tipy pro začínající investory Stanovte si finanční cíle: Určete, kolik peněz chcete investovat a jaké jsou vaše finanční cíle. Chcete například vytvořit úspory na důchod, koupit dům nebo financovat vzdělání svých dětí? Rozpoznejte svou tolerance k riziku: Rozumění vaší tolerance k riziku vám pomůže určit, jaké typy investic jsou pro vás vhodné. Diversifikujte své investice: Nenakládejte všechna vaše vajíčka do jednoho košíku. Investujte do různých typů aktiv, aby jste snížili riziko ztráty peněz. Využívejte služeb finančního poradce: Pokud nejste jisti, jak začít nebo jak spravovat své investice, může být užitečné konzultovat se s finančním poradcem. Investování je důležitým krokem k finanční nezávislosti. Ať už jste začátečník nebo zkušený investor, je důležité mít jasný plán, rozumět různým druhům investic a diverzifikovat své portfolio. Nezapomeňte také, že investování je dlouhodobá strategie, a je důležité být trpělivý a nechat vaše investice růst s časem. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2024, všechna práva vyhrazena