Banky.cz Články Akcie a investice Investování do drahých kovů: Co potřebujete vědět

Investování do drahých kovů: Co potřebujete vědět

Investice do drahých kovů
15.8.2024 Akcie a investice

Investování do drahých kovů je oblíbeným způsobem diverzifikace portfolia a ochrany majetku před ekonomickými výkyvy. Zlato, stříbro, platina a palladium mohou posloužit jako spolehlivý uchovatel hodnoty s potenciálem zajímavého zhodnocení. Obchodování s drahými kovy nebo akcie „kovových“ společností dokáží nabídnout zajímavé zhodnocení. Provedeme vás investováním do drahých kovů, včetně forem investic, historických trendů, strategií, ale i daňových aspektů investování.

REKLAMA

Co si z článku odnést:

  • Investovat lze do čtyř hlavních drahých kovů: zlata, stříbra, platiny a palladia
  • Investovat můžete nákupem fyzických kovů (slitků, mincí), obchodováním na burze, investováním do „kovových“ fondů nebo do akcií „kovových“ společností.
  • Historické trendy ukazují dlouhodobý růst cen drahých kovů, ale je třeba počítat s volatilitou a přizpůsobit strategii individuálnímu investičnímu profilu.
  • Fyzické drahé kovy nabízejí bezpečnost a uchování hodnoty, zatímco obchodování na burze poskytuje flexibilitu, ale každá metoda má své výhody a nevýhody.
  • Zlato má mezi drahými kovy jedinečné postavení jako "bezpečný přístav" v dobách ekonomické nejistoty.

Co jsou investiční drahé kovy

Drahé kovy určené k investování jsou v současnosti čtyři. Jakožto investoři tedy máte na běžném trhu přístup k:

  • investicím do zlata
  • investicím do stříbra
  • investicím do platiny
  • investicím do palladia

Do drahých kovů se investuje několika způsoby

Investování do drahých kovů nabízí několik možností. Velmi časté je obchodování s drahými kovy na burze. Často se setkáme i s přímým nákupem fyzického zlata, stříbra, platiny nebo palladia ve formě slitků či mincí. Ty lze uložit doma či v bezpečnostní schránce. Pro investory, kteří preferují nepřímé vlastnictví, existují ETF zaměřené na drahé kovy. Ty sledují cenu zlata nebo jiných kovů. Nakoupit můžete také akcie těžařských společností nebo investovat do podílových fondů zaměřených na drahé kovy,“ říká Martin Pleštil, ředitel úseku investic společnosti Broker Trust.

Historické trendy cen drahých kovů

Než se na investice do drahých kovů podíváme podrobněji, nejprve si ukažme vývoj ceny těchto kovů za posledních 30 let. Historie sice nezaručuje své opakování v budoucnosti, ale ukazuje možnosti a potenciál případné investice.

  • Cena zlata zaznamenala výrazný růst, ačkoli s občasnými výkyvy. V roce 1994 se uncová cena zlata pohybovala kolem 380 USD, zatímco v roce 2024 dosáhla přibližně 2000 USD a nadále stoupá. To představuje nárůst o více než 400 %.
  • Cena stříbra podléhala značným výkyvům, ale celkově se zvýšila. V roce 1994 se uncová cena stříbra pohybovala kolem 5 USD, zatímco v roce 2024 dosáhla přibližně 25 USD. To představuje nárůst o 400 %. Nicméně stříbro je známé svou větší volatilitou než zlato: například v roce 2011 dosáhla cena stříbra svého maxima téměř 50 USD za unci.
  • Cena platiny byla také volatilní a celkově se zvýšila. V roce 1994 se uncová cena platiny pohybovala kolem 390 USD, zatímco v roce 2024 dosáhla přibližně 1100 USD. To představuje nárůst o téměř 180 %. V roce 2008 dosáhla cena platiny svého maxima přes 2200 USD za unci.
  • Cena palladia rostla, i když s vysokými výkyvy. V roce 1994 se uncová cena palladia pohybovala kolem 160 USD, zatímco v roce 2024 dosáhla přibližně 1500 USD. To představuje nárůst o více než 800 %. Palladium je však známé svou extrémní volatilitou. V roce 2001 dosáhla cena palladia svého maxima přes 1100 USD za unci, následně však prudce klesla. V roce 2020 cena palladia opět prudce vzrostla a překonala hranici 3000 USD za unci.

Investika DIP

Kde koupit drahé kovy? Záleží na formě investice

Fyzické drahé kovy můžete pořídit u jejich prodejců. Nejlépe u přímých partnerů rafinerií drahých kovů, abyste měli jistotu, že jsou slitky pravé. A také abyste si zajistili zpětný odkup, kdykoliv budete potřebovat. Zlato a stříbro nabízí touto cestou například Ibis InGold

Všechny ostatní formy investování do drahých kovů lze realizovat přes brokera: investiční a/nebo obchodní platformu, s níž uzavřete smlouvu a založíte si zde obchodní/majetkový účet. Při výběru dbejte na licenci platformy, zajímejte se i o zkušenosti klientů a odborné recenze.

Strategie nastavte pode investičního cíle a plánu

Strategii a také formy investování do drahých kovů přizpůsobte svému investičnímu profilu a investičním cílům. Jste-li investor konzervativnější, jistě dejte přednost fyzickým slitkům, nejlépe zlatu, případně investici do zlatých fondů a zlatých ETF. V obou případech počítejte s dlouhodobějším horizontem a s tím, že fyzické drahé kovy sice mohou být vhodné pro každého investora, ovšem mají tvořit jen část investičního portfolia.

Odvážnější a již zkušenější investoři, kteří počítají i s průběžným vzděláváním a sledováním vývoje cen drahých kovů, se mohou pustit do obchodování na burze. S drahými kovy se tu obchoduje podobě jako s dalšími komoditami.  Do akcií těžařských společností byste měli investovat jen v případě, že si dokážete důkladně nastudovat jejich aktuální situaci a možnosti budoucího vývoje. 

Už se ale podívejme podrobněji na jednotlivé typy investování do drahých kovů.

Strategie nastavte pode investičního cíle a plánu

1. Investice do fyzických kovů: výhody, nevýhody, daně a skladování

Fyzické kovy považujeme za bezpečná aktiva: historicky si udržují svou hodnotu, jde o reálný majetek, jehož hodnota udržuje krok s inflací. Prodat kov (a získat z něj své peníze zpět) je snadné a rychlé (když jste nakoupili u správného prodejce). Likvidita tu proto není problém. K nevýhodám patří volatilita ceny většiny kovů, náklady na skladování a transakční náklady spojené s jejich pořízením.  

Zlato je od daní zcela osvobozeno, ostatní kovy jsou zatíženy daní z přidané hodnoty.

Jak bezpečně skladovat fyzické drahé kovy?

Drahé kovy můžete skladovat doma, nebo u specializované firmy (často banka nebo prodejce kovů), kteří mají k tomuto účelu své trezory. Někteří prodejci nabídnou bezplatné skladování. Pakliže máte drahé kovy doma, pamatujte na ně v pojištění domácnosti.

2. Obchodování s drahými kovy na burze: výhody, nevýhody a daně

Nákup a prodej kovů na burze prostřednictvím komoditních kontraktů nabízí flexibilitu a likviditu, ale je spojena s riziky a nároky na čas, znalosti a zkušenosti investora. K výhodám patří absence nutnosti skladování, možnost využít finanční páky a velmi vysoká likvidita. Nevýhodami jsou volatilita, již zmíněné nároky na investora a zvýšená rizikovost investice (především té s pákou). Obchodování na burze plně podléhá dani z příjmů.

Online srovnání podílových fondů

3. Investice do „kovových“ fondů: výhody, nevýhody a daně

Tyto typy fondů investují do akcií těžařských společností nebo do komoditních kontraktů na kovy. Výhodou takové investice je samozřejmě diverzifikace portfolia, profesionální správa fondů, přístup k více druhům kovů a poměrně dobrá likvidita investice. K nevýhodám patří volatilita, poplatky a rizika spojená s obchodováním. Dani z příjmů se lze vyhnout po splnění tříletého časového testu.

4. Akcie společností zabývajících se kovy: výhody, nevýhody a daně

Akcie společností zabývajících se těžbou, zpracováním a obchodováním s drahými kovy nabízí investorům možnost profitovat z růstu cen kovů a zároveň se podílet na úspěchu těchto společností. Je tu proto potenciál vyššího zhodnocení, plus možnost získávat pravidelné dividendy. Investice s sebou však nese i rizika v podobě vysoké volatility, plus přírodních událostí, technologií i geopolitických dějů s negativním efektem na tyto firmy. 

Dividendy z akcií jsou zdaněny vždy, a to daní z příjmu ve výši 15 %. Z prodeje akcií nebudete platit žádnou daň, pokud jste splnili časový test. 

Zlato má jedinečnou pozici mezi drahými kovy

Investice do zlata je často považována za bezpečný přístav v dobách ekonomické nejistoty a inflace, protože zlato si historicky udržuje svou hodnotu. Navíc zlato není přímo korelováno s akciovým trhem, což znamená, že může poskytnout diverzifikaci portfolia a snížit tak celkové riziko vašich investic. Někteří investoři vidí zlato i jako zajištění proti oslabení měny. Investice do zlata může být vysoce likvidní, přitom s minimálním rizikem. V neprospěch mohou ale hovořit poplatky a u přímého nákupu zlata i transakční náklady,“ popisuje Petr Jermář, specialista na finance Banky.cz.

Podrobně jsme se investicím do zlata věnovali v tomto článku

Nemovitostní fondy

Často se ptáte

Jaká je aktuální cena zlata/stříbra/platiny/palladia?

Aktuální ceny zlata, stříbra, platiny a palladia se neustále mění v závislosti na aktuální situaci na trhu. Pro zjištění aktuálních cen můžete navštívit specializované webové stránky, například Kurzy.cz.

Jaké jsou prognózy vývoje cen drahých kovů?

I prognózy vývoje cen drahých kovů se v čase vyvíjejí. Reagují na situaci ekonomickou, geopolitickou, na nabídku a poptávku po kovech, ale i na měnovou politiku centrálních bank. Pravidelné analýzy trhu a prognózy vývoje najdete na specializovaných portálech, u finančních a analytických společností. 

Pamatujte však, že prognózy jsou pouze odhady, od nichž nelze očekávat, že se spolehlivě vyplní. Navíc se i jednotlivé prognózy mohou lišit v závislosti na zdroji informací a metodice analýzy. 

Je lepší investovat do zlata nebo stříbra? 

Záleží na vašich investičních cílech a toleranci k riziku. Zlato je obvykle stabilnější, stříbro může mít větší výkyvy. Největší výhodou zlata je absence jakéhokoliv zdanění. U stříbra musíte počítat s DPH ve výši 21 %, což vám počáteční hodnotu nakoupeného stříbra výrazně sníží.

REKLAMA

ANKETA k článku Investování do drahých kovů: Co potřebujete vědět

Investujete pravidelně do drahých kovů?

Počet odpovědí: 91

KOMENTÁŘE k článku Investování do drahých kovů: Co potřebujete vědět

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

V USA se čeká snižování úrokových sazeb, index SP500 se opět obchoduje v těsné blízkosti svých historických maxim

V USA se čeká snižování úrokových sazeb, index SP500 se opět obchoduje v těsné blízkosti svých historických maxim

30.8.2024 Akcie a investice

Trhy se v poslední době chovaly poněkud nervózně. Podívali jsme se proto, jak současnost a zejména blízkou budoucnost na trzích vnímají investiční specialisté: tentokráte Václav Pech, investiční analytik Broker Trustu. Svůj komentář začal slovy: „A co se stalo? Nic.“ Medvěda se prý zdaleka ještě bát nemusíme (vysvětlení níže).

Čínské akcie: Jak investovat a na co si dát pozor?

Čínské akcie: Jak investovat a na co si dát pozor?

29.8.2024 Akcie a investice

Lákají vás investice do čínských akcií, ale nevíte, kde začít? Přečtěte si, jak na to, které tituly jsou mezi investory nejpopulárnější, a hlavně s jakými riziky je třeba počítat.

Vše o ETF: Kompletní průvodce investováním

Vše o ETF: Kompletní průvodce investováním

27.8.2024 Akcie a investice

Exchange Traded Funds (ETF) představují moderní a populární způsob, jak investovat na burze. Tyto fondy umožňují obchodovat různé akcie a jiné cenné papíry v rámci jediného produktu, čímž zjednodušují diverzifikaci a minimalizují riziko. ETF nabízejí výhody jako nižší poplatky, flexibilitu při obchodování a okamžité vyrovnání transakcí.

Investice do energetických komodit: Příležitosti a výzvy

Investice do energetických komodit: Příležitosti a výzvy

27.8.2024 Akcie a investice

Investice do energetických komodit nejsou pro každého. Ale mohou být atraktivní pro investory, kteří hledají potenciál vysokých výnosů a diverzifikaci portfolia, jsou přitom odolní značně zvýšenému investičnímu riziku. Před investováním je nezbytné důkladně se seznámit s trhem, porozumět faktorům, které ovlivňují ceny komodit, a zvážit svá investiční cíle a toleranci k riziku. Počítat musíte se stále výraznější aplikací globální energetické transformace. Zde jsou podrobnosti.

P2P investice: Jak fungují a jak na nich vydělat

P2P investice: Jak fungují a jak na nich vydělat

26.8.2024 Akcie a investice

Chcete své úspory zhodnotit lépe než na spořicím účtu, a zároveň toužíte spíš po alternativní investici, kterou si budete sami řídit? Investování v P2P vám umožní půjčovat peníze přímo lidem nebo úvěrovým firmám, a získat díky tomu možnost atraktivních výnosů. V tomto článku se dozvíte, jak P2P investice fungují, jaké jsou jejich výhody a nevýhody, a jak si vybrat tu správnou platformu, abyste maximalizovali své zisky a minimalizovali rizika. Vedle manuálního investování se můžete spolehnout i na automat, který vám ušetří spoustu času. Podívejte se na podrobnosti.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

Akcie

Akcie symbolizují majetkový podíl v určité společnosti a patří mezi oblíbené investiční nástroje mnoha lidí. Když se rozhodneme investovat do akcií, můžeme očekávat atraktivní výnosy, ale musíme si být vědomi i možného rizika. Jakou roli hrají akcie v investičním světě a co bychom měli vědět? 1. Podstata a význam akcií Co to je: Akcie reprezentují část vlastnictví v organizaci či firmě. Kategorie akcií: Rozlišujeme mezi několika typy akcií, mezi něž patří základní, upřednostněné nebo ty, které nevyplácejí dividendy. Finanční benefity: Majitelé akcií mohou profitovat z dividend, tedy podílu na zisku dané firmy. Majetková a kontrolní práva: Držitelé akcií mívají často možnost hlasovat o klíčových rozhodnutích společnosti. Obchodovatelnost: Díky burzovnímu obchodování mohou být akcie rychle prodány či zakoupeny. 2. Možná rizika a šance spojená s akciemi Fluktuace cen: Hodnota akcií může v krátkém čase výrazně vzrůst či poklesnout v reakci na různé faktory. Dlouhodobý pohled: Mnozí považují investice do akcií za strategii s dlouhodobým výhledem, která může v průběhu let přinést značný zisk. Rozložení investic: Efektivní strategie často spočívá v rozložení investic mezi různé akcie, což snižuje riziko závislosti na výkonu jedné společnosti. Výzkum a informovanost: Rozhodující je detailní zkoumání finanční situace a tržního postavení společnosti před nákupem akcií. Neustálé učení: Aktuální informace a znalost trhu jsou nezbytné pro informované investiční rozhodování. V investičním světě akcie představují nástroj, který může přinést významné výnosy. Přestože je s nimi spojeno určité riziko, vhodná strategie a informovanost mohou minimalizovat potenciální ztráty a maximalizovat zisky. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Diverzifikace

Diverzifikace je klíčovým prvkem ve světě investic a financí. Jedná se o strategii, kterou investoři využívají ke správnému rozložení svých finančních prostředků mezi různými druhy aktiv, což jim umožňuje snížit riziko a zároveň zvýšit potenciální návratnost svých investic. Co diverzifikace znamená, jaké přínosy přináší a jak ji aplikovat do vašeho investičního portfolia? Co znamená diverzifikace a jak funguje Diverzifikace představuje investiční strategii, kdy investoři rozkládají své finanční prostředky mezi různými druhy aktiv a investičními nástroji. Tím se snižuje riziko spojené s koncentrací investic v jednom aktivu nebo trhu. Důležité body týkající se diverzifikace zahrnují: 1. Rozložení rizika Diverzifikace umožňuje rozptýlit riziko spojené s vysokou koncentrací investic do jednoho aktiva. Pokud byste měli většinu svých investic v jednom typu aktiva a toto aktivo ztratí na hodnotě, mohli byste utrpět značné ztráty. Diverzifikace může tento negativní vliv minimalizovat. 2. Zvýšení potenciální návratnosti Díky diverzifikaci můžete využít různých investičních příležitostí a sektorů, což vám může pomoci dosáhnout vyšší potenciální návratnosti na vaše investice. Různé druhy aktiv mohou mít odlišné výkonnostní cykly v různých obdobích, a diverzifikace vám umožní využít tuto dynamiku na svůj prospěch. Jak implementovat diverzifikaci do vašeho investičního portfolia Diverzifikace je klíčem k dosažení vyváženého a stabilního investičního portfolia. Zde jsou některé způsoby, jak tuto strategii uplatnit: 1. Investujte do různých tříd aktiv Rozložte své investice mezi akcie, dluhopisy, nemovitosti a další druhy aktiv. Každá třída aktiv reaguje na tržní podmínky odlišně, což vám umožní snížit riziko. Dále můžete diverzifikovat své investice mezi různými odvětvími a regiony, abyste minimalizovali vlivy specifických tržních událostí. 2. Vytvořte si diverzifikovaný fond nebo investujte do ETF Investování do diverzifikovaných investičních fondů nebo burzovně obchodovaných fondů (ETF) je jednoduchý způsob, jak dosáhnout diverzifikace. Tyto fondy obvykle obsahují širokou škálu aktiv, což snižuje riziko jednotlivých investic. Diverzifikované fondy jsou vhodné pro investory, kteří nemají čas nebo znalosti na aktivní správu svého portfolia. Tipy a rady Rozložení rizika: Diverzifikace pomáhá rozložit riziko mezi různými aktivy, čímž snižuje potenciální ztráty. Stabilita portfolia: Diverzifikace může vést k stabilnějšímu a méně volatilnímu investičnímu portfoliu. Dlouhodobý přístup: Diverzifikace by měla být součástí dlouhodobé investiční strategie, která bere v úvahu vaše cíle a toleranci k riziku. Diverzifikace je klíčovou součástí úspěšného investování a finančního plánování. Bez ohledu na to, jaké jsou vaše investiční cíle, je důležité zvážit diverzifikaci jako strategii pro dosažení finanční stability a dosažení svých dlouhodobých cílů. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Investice

Investice není jen pro bohaté nebo finanční experty. Je to strategie, kterou může využít kdokoli, kdo chce zvýšit své bohatství v dlouhodobém horizontu. Ať už jste začátečník nebo zkušený investor, je důležité mít jasný plán a rozumět různým druhům investic, které jsou k dispozici. V tomto článku probereme některé základní typy investic a poskytneme tipy, jak můžete začít. Základní typy investicAkciové trhy: Když kupujete akcie, stáváte se částečným vlastníkem společnosti. Hodnota vašich akcií může kolísat v závislosti na výkonu společnosti. Dluhopisy: Když kupujete dluhopisy, půjčujete peníze emitentovi (vláda nebo společnost) výměnou za pravidelné úrokové platby a návrat nominální hodnoty dluhopisu na konci jeho splatnosti. Komodity: Investice do fyzických aktiv, jako jsou zlato, ropa nebo zemědělské produkty. Nemovitosti: Koupě, vlastnění a pronájem nemovitostí jako způsob, jak vydělat peníze z nájmů a ocenění hodnoty nemovitostí. Fondy: Investice do fondu, který spravuje kolekci cenných papírů (akcií, dluhopisů atd.), což umožňuje diverzifikovat riziko. Tipy pro začínající investory Stanovte si finanční cíle: Určete, kolik peněz chcete investovat a jaké jsou vaše finanční cíle. Chcete například vytvořit úspory na důchod, koupit dům nebo financovat vzdělání svých dětí? Rozpoznejte svou tolerance k riziku: Rozumění vaší tolerance k riziku vám pomůže určit, jaké typy investic jsou pro vás vhodné. Diversifikujte své investice: Nenakládejte všechna vaše vajíčka do jednoho košíku. Investujte do různých typů aktiv, aby jste snížili riziko ztráty peněz. Využívejte služeb finančního poradce: Pokud nejste jisti, jak začít nebo jak spravovat své investice, může být užitečné konzultovat se s finančním poradcem. Investování je důležitým krokem k finanční nezávislosti. Ať už jste začátečník nebo zkušený investor, je důležité mít jasný plán, rozumět různým druhům investic a diverzifikovat své portfolio. Nezapomeňte také, že investování je dlouhodobá strategie, a je důležité být trpělivý a nechat vaše investice růst s časem. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2024, všechna práva vyhrazena