Banky.cz Články Akcie a investice Jak investovat do Etherea: Návod krok za krokem

Jak investovat do Etherea: Návod krok za krokem

Investice do etherea
17.10.2024 Akcie a investice

Svět kryptoměn se dynamicky rozvíjí a nabízí zajímavé příležitosti nejen k investování. K nejznámějším digitálním aktivům patří Ethereum, v současnosti druhá největší kryptoměna na světě. Jestli vás láká investovat do Etherea, ale nevíte, kde začít, tento článek je právě pro vás. Pomůžeme vám pochopit základy Etherea. Ukážeme, jak kryptoměnu bezpečně nakoupit i uložit. Nahlédneme i na možný budoucí potenciál a porovnáme Ethereum s konkurencí.

REKLAMA

Co je Ethereum a v čem se liší od Bitcoinu

„Ethereum je decentralizovaná platforma pro chytré kontrakty a dApps s vlastní kryptoměnou Ether (ETH). Na rozdíl od Bitcoinu, který slouží hlavně jako digitální měna, Ethereum poskytuje programovatelnou infrastrukturu pro různé aplikace. Ethereum podporuje komplexní programovatelné smlouvy, má rychlejší transakce, používá energeticky účinnější Proof-of-Stake, nemá omezený počet mincí a má rozsáhlejší ekosystém aplikací včetně DeFi a NFT projektů,“ říká Martin Pleštil, ředitel úseku investic Broker Trustu.

Takže: zatímco Bitcoin primárně slouží jako prostředek směny (a uchovatel hodnoty), Ethereum má mnohem širší využití. Díky chytrým kontraktům může zautomatizovat celou řadu procesů, od finančních transakcí, přes správu dodavatelských řetězců, až třeba po herní průmysl. To otevírá dveře novým možnostem, a Ethereum si díky tomu vysloužilo pojmenování „internet budoucnosti“. Na něm si uživatelé sami řídí svá data a jejich transakce probíhají bez prostředníků.

Ukažme si ještě i další rozdíly mezi Ethereem a Bitcoinem. Bitcoin je totiž u kryptoměn asi tou nejlepší srovnávací základnou. Ethereum se od Bitcoinu liší především:

  • účelem – Bitcoin je digitální měna, Ethereum platforma pro decentralizované aplikace
  • využitím – Ethereum umožňuje vytvářet chytré kontrakty a dApps, Bitcoin (nyní) nikoliv
  • škálovatelností – Bitcoin má menší počet možných transakcí v určitém čase než Ethereum
  • množstevní nabídkou – Bitcoin má předem omezené množství, a to 21 milionů mincí. Ethereum je bez předem stanovené maximální sumy.

Stručná historie Etherea

Ethereum vzniklo v roce 2015. Cílem bylo vytvořit platformu pro decentralizované aplikace, která by umožnila využít blockchain k mnohem více účelům než jen k převodu digitální měny. Ethereum se díky změně přístupu k blockchainům rychle stalo populární platformou pro vývojáře, a zprostředkovaně pak i pro investory.

Jak funguje Ethereum?

Základem Etherea je technologie blockchainu, decentralizované a distribuované databáze, která uchovává informace o všech transakcích. Každá transakce se ověřuje a zaznamenává do bloku. A ten se následně přidá do řetězce bloků – tzv. blockchainu. Díky tomu je systém transparentní a podle odborníků i odolný proti manipulaci.

Ujasněme si pojmy „chytré kontrakty“ a „dApps“

Chytré kontrakty jsou v podstatě programy uložené v blockchainu Etherea. Automaticky se spustí při splnění předem definovaných podmínek. Slouží k uzavírání smluv, převodu ETH, či k řízení decentralizovaných organizací (DAO). Fungují bez nutnosti důvěry mezi stranami (automatický proces) a hlavně: eliminují potřebu prostředníků, jako jsou banky nebo advokáti/notáři.

Decentralizované aplikace (dApps) běží na decentralizované síti (například blockchain Etherea). dApps využívají chytré kontrakty k automatizaci procesů. Jsou odolné vůči cenzuře a výpadkům. Využít je lze různě: od decentralizovaných financí (DeFi), až po hry.  Nabízejí větší transparentnost a bezpečnost než tradiční aplikace. Na Ethereu je už dnes postavena celá řada aplikací, jako jsou burzy (Uniswap), platformy pro půjčky (Aave), stablecoiny (např. DAI) nebo již zmiňované hry (třeba CryptoKitties).

Vývoj kurzu Etherea

Kryptoměny jsou volatilní. Platí to o každé z nich. Stabilitu tu prozatím hledat nemůžeme (a pravděpodobně ani do budoucna). Od svého založení v roce 2015 si Ethereum prošlo růsty i pády. 

Ethereum se začalo obchodovat v roce 2015, a hned v roce 2016 znásobilo svůj kurz: konkrétně na 8,72 USD. Následoval další růst, s vrcholem v roce 2018, a to na 1 396,42 USD. Po značném propadu v následujícím roce (na necelých 187 USD) začalo Ethereum opět růst, se zatím nejvyšším vrcholem na hodnotě 4 812,16 USD. Po propadu v roce 2022 se Ethereum na předchozí vrchol ještě nevrátilo, v současnosti se obchoduje za 2 611,57 USD.

Výhody Etherea (nejen) pro investory

  • potenciál vysokého zhodnocení, protože Ethereum podle dostupných informací patří mezi nejperspektivnější kryptoměny
  • současné i budoucí široké využití jakožto platformy pro aplikac, ale i další inovace
  • decentralizace (i když jde zároveň i o nevýhodu) – Ethereum nekontroluje žádná centrální autorita typu národní či světové banky
  • silná a rostoucí komunita vývojářů a uživatelů
  • postupný přechod na méně energeticky náročný proof-of-stake
  • vysoká bezpečnost a odolnost sítě proti útokům
  • programovatelnost
  • tokenizace, což je jednoduchá tvorba nových kryptoaktiv (tokeny ERC-20, NFT)
  • možnosti vzájemné spolupráce jednotlivých dApps

Nevýhody Etherea (nejen) pro investory

  • volatilita, a nikoliv malá, což platí u všech kryptoměn
  • energetická náročnost, i když Ethereum přechází na proof-of-stake
  • absence regulace a rizika plynoucí z pravděpodobné regulace v budoucnu
  • sílící konkurence, především ze strany Cardano, Polkadot nebo Solana kryptoměn. Vývoj na Ethereu je navíc složitější než na jiných platformách
  • nižší škálovatelnost (možnost hromadného využívání), než by již nyní bylo potřeba
  • vyšší poplatky za transakce než u jiných alternativních kryptoměn
  • uživatelé a investoři pozorují centralizační tendence – přesun značné části těžby a vývoje do rukou menšího počtu subjektů

Investika DIP

Kde a jak koupit Ethereum

Ethereum si můžete koupit na kryptoměnových burzách (např. Binance, Coinbase), ve směnárnách (např. Anycoin, Uniswap) nebo prostřednictvím kryptoměnových automatů. Další možností jsou brokerské platformy, typicky Revolut nebo eToro. Za nákupem Etherea se můžete vydat i na peer-to-peer (P2P) platformy – například LocalEthereum.

Pro nákup budete potřebovat ověřený účet a digitální peněženku (u automatů lze k nákupu použít i hotovost – fyzické bankovky). Směnárny a brokerské platformy jsou uživatelsky přívětivější a spíše určené pro začínající investory. Zkušenější se zorientují na burze, ta většinou nabízí nejširší škálu kryptoměn.

I Ethereum je potřeba bezpečně uložit

Pro uložení Etherea se nabízí několik typů peněženek:

  • softwarové peněženky – v podstatě mobilní aplikace (iOS, Android) nebo aplikace desktopové (Windows). Jsou uživatelsky přívětivé, ale méně bezpečné než hardwarové peněženky.
  • hardwarové peněženky – fyzická zařízení, uchovávají ETH offline
  • online peněženy – většinou jako účty u brokerských platforem
  • papírové peněženky – fyzické dokumenty s vašimi privátními klíči. Jsou sice bezpečné, ale méně praktické pro časté používání.

„Pro maximální bezpečnost lze Ethereum uložit pomocí hardwarových peněženek, jako jsou Ledger nebo Trezor. Možností jsou i softwarové peněženky, například MetaMask či MyEtherWallet, což je úložka běžnější. Pro nižší částky můžete využít mobilní peněženky (např. Trust Wallet). Kryptoměny uložené na burzách se dají použít pro aktivní obchodování, nikoliv pro dlouhodobé uchovávání,“ doporučuje Miroslav Majer, CEO portálu Banky.cz. 

Podrobně jsme se kryptopeněženkám věnovali v článku o Bitcoinu, konkrétně v této sekci. Tam si projdete i jejich detailnější popis a využití.

Online srovnání akciových fondů

Co je Ethereum 2.0 a co znamená Proof of Stake

Zájemce o investování do Etherea by neměli míjet informace o velkých aktualizacích a upgradech. První obrovskou aktualizací je Ethereum 2.0. Přináší řadu vylepšení, včetně přechodu z Proof of Work (PoW) na Proof of Stake (PoS).

V čem je rozdíl? V procesu i v potřebné energii. PoW je systém, ve kterém těžaři ověřují transakce a vytvářejí nové bloky pomocí výpočetního výkonu. PoS je systém, ve kterém validátoři ověřují transakce a vytvářejí nové bloky "vsazením" svých ETH.

Přechod na PoS má, vedle nižšího nároku na energii, ještě i další vylepšení: vyšší škálovatelnost (možnost hromadného využívání platformy) a vyšší zabezpečení. I do budoucna se plánuje vylepšení a aktualizací. Vědět byste měli zejména o:

  • Shardingu – technologie, která rozdělí Ethereum blockchain na menší části (shardy). To by mělo výrazně zvýšit škálovatelnost a propustnost transakcí.
  • Zk-rollupech – technologie druhé vrstvy, k provádění transakcí mimo hlavní Ethereum blockchain. To by mělo snížit zatížení sítě, a díky tomu i poplatky za transakce.

Potenciál růstu Etherea?

Podle odborníků na kryptoměny má Ethereum značný potenciál. S rozvojem DeFi a NFT se očekává další růst jeho ceny. Ethereum by dokonce, podle některých odhadů, mohlo v dlouhodobém horizontu překonat Bitcoin a stát se dominantní kryptoměnou. Z čeho plynou tak pozitivní nálady?

Mezi faktory, které by mohly podpořit růst ceny Etherea, patří:

  • DeFi aplikace a NFT na Ethereu jsou stále populárnější
  • Ethereum zvýšilo svou škálovatelnost nad současné možnosti Bitcoinu
  • do Etherea investuje stále více institucionálních investorů.

Jenže Ethereum má i svá rizika

Investice do Etherea s sebou nese i rizika, stejně jako u dalších kryptoměn. Pamatujte, že ještě před případnou investicí do Etherea byste si o rizicích měli zjistit vše potřebné, rizikům se věnovat podrobněji než výhodám této kryptoměny. A investovat jen tolik, kolik si můžete dovolit ztratit. Jaká jsou ta nejčastěji zmiňovaná rizika?

  • značné výkyvy v ceně Etherea (volatilita)
  • očekávaná regulace
  • technologická a energetická rizika 
  • konkurence

Konkurence Etherea

Ethereum čelí rostoucí konkurenci dalších platforem pro chytré kontrakty. A konkuruje mu i (již) tradiční Bitcoin. A altcoinů jsou konkurencí především:

  • Cardano – platforma pro chytré kontrakty, cílí na bezpečnost, spolupráci a škálovatelnost. Je vyvíjena s vědeckým přístupem a klade důraz na peer-review a formální verifikaci. 
  • Polkadot – platforma pro spolupráci blockchainů (platforem). To otevírá dveře novým možnostem a aplikacím.
  • Solana, Avalanche, Binance Smart Chain – soustředí se na vysokou propustnost transakcí a nízké poplatky. Zajímají se o ně tvůrci aplikací, které vyžadují rychlé a levné transakce.

Nemovitostní fondy

Často se ptáte

Mají chytré smlouvy nějaká rizika? Nebo jsou opravdu chytré?

Chytré kontrakty, byť se pyšní honosným názvem, jsou stále relativně novou technologií. Proto se o nich jako o bezrizikových rozhodně mluvit nedá. Největším rizikem je samozřejmě chyba v kódu. Chytré kontrakty se píšou v programovacích jazycích, a i se stávají chyby. Jak může vypadat následek? Neočekávané chování kontraktu a finanční ztráty.

Zanedbat nelze ani riziko hackerských útoků. A v neposlední řadě visí nad kryptoměnami, včetně Etherea, riziko regulace. Ať už té současné chybějící, nebo budoucí, realizované v zatím neznámém rozsahu a neznámými dopady do světa kryptoměn.

Co patří do ekosystému Etherea?

Ekosystém Etherea je rozsáhlý, proto se podívejme jen na ty nejvýznamnější prvky:

  • DeFi protokoly – Aave, Compound, MakerDAO, Curve, Uniswap
  • NFT tržiště – OpenSea, Rarible, SuperRare
  • Stablecoiny – USDT, USDC, DAI
  • DAO – MakerDAO, Uniswap, Compound
  • Hry – CryptoKitties, Decentraland, The Sandbox

V čem se odhaduje největší budoucí potenciál Etherea?

Odborníci nejčastěji mluví o oblastech jako Web3, metaverse nebo decentralizovaná identita. Také očekávají, že Ethereum bude hrát klíčovou roli v budování decentralizovaného internetu a digitální ekonomiky.

REKLAMA

ANKETA k článku Jak investovat do Etherea: Návod krok za krokem

Investujete do Etherea?

Počet odpovědí: 89

KOMENTÁŘE k článku Jak investovat do Etherea: Návod krok za krokem

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Jak investovat do Etherea: Návod krok za krokem

Jak investovat do Etherea: Návod krok za krokem

17.10.2024 Akcie a investice

Svět kryptoměn se dynamicky rozvíjí a nabízí zajímavé příležitosti nejen k investování. K nejznámějším digitálním aktivům patří Ethereum, v současnosti druhá největší kryptoměna na světě. Jestli vás láká investovat do Etherea, ale nevíte, kde začít, tento článek je právě pro vás. Pomůžeme vám pochopit základy Etherea. Ukážeme, jak kryptoměnu bezpečně nakoupit i uložit. Nahlédneme i na možný budoucí potenciál a porovnáme Ethereum s konkurencí.

Investice do umění: Jak začít investovat do uměleckých děl

Investice do umění: Jak začít investovat do uměleckých děl

14.10.2024 Akcie a investice

Investice do umění se v posledních letech stávají čím dál tím oblíbenějším způsobem diverzifikace investičního portfolia. Uvažuje o investování do umění i vy? Přiblížíme vám výhody i rizika investic do uměleckých děl a poradíme vám také, jak postupovat, pokud se rozhodnete pro tento typ zhodnocení finančních prostředků.

Americký akciový býčí trend: Kde se setkává historie s budoucností investic

Americký akciový býčí trend: Kde se setkává historie s budoucností investic

11.10.2024 Akcie a investice

Americký akciový trh je známý dlouhodobými růstovými obdobími, tzv. býčími trendy. Jsou charakteristické dlouhodobým růstem cen akcií, což přitahuje investory z celého světa. Wall Street, srdce amerického finančního světa, bylo svědkem býčích období trhů již několikrát. To současné se píše od roku 2009, a dost se podobá slavným 80. a 90. letům minulého století. Zopakuje se v plné síle? A bude jeho následný útlum stejně rychlý a výrazný, a kdy k němu dojde?

Cardano (ADA): Vše, co potřebujete vědět před investicí

Cardano (ADA): Vše, co potřebujete vědět před investicí

9.10.2024 Akcie a investice

Začínáte se zajímat o svět kryptoměn a zaslechli jste něco o Cardanu (ADA)? Jste na správném místě. Cardano je často označováno za "Ethereum killer" a za "blockchain třetí generace". Ale co to vlastně znamená? A proč by vás mohlo jako investory zajímat? Připravili jsme pro vás průvodce, s nímž se ponoříte do světa Cardana a odhalíte, proč tahle vědecká kryptoměna přitahuje tolik pozornosti.

Investice do hudebních nástrojů

Investice do hudebních nástrojů

4.10.2024 Akcie a investice

Když se řekne investiční nástroj, většině lidí se jako první vybaví dluhopisy, akcie nebo investice do nemovitostí či do zlata. Lukrativní investiční příležitost však nabízí i hudební nástroje, což dokazují i reálná čísla, podle kterých některé konkrétní hudební nástroje zaznamenaly v posledních letech nárůst hodnoty i o 100 %. Jak investovat do hudebních nástrojů tak, abyste dosáhli co nejvyššího možného výnosu?

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

Akcie

Akcie symbolizují majetkový podíl v určité společnosti a patří mezi oblíbené investiční nástroje mnoha lidí. Když se rozhodneme investovat do akcií, můžeme očekávat atraktivní výnosy, ale musíme si být vědomi i možného rizika. Jakou roli hrají akcie v investičním světě a co bychom měli vědět? 1. Podstata a význam akcií Co to je: Akcie reprezentují část vlastnictví v organizaci či firmě. Kategorie akcií: Rozlišujeme mezi několika typy akcií, mezi něž patří základní, upřednostněné nebo ty, které nevyplácejí dividendy. Finanční benefity: Majitelé akcií mohou profitovat z dividend, tedy podílu na zisku dané firmy. Majetková a kontrolní práva: Držitelé akcií mívají často možnost hlasovat o klíčových rozhodnutích společnosti. Obchodovatelnost: Díky burzovnímu obchodování mohou být akcie rychle prodány či zakoupeny. 2. Možná rizika a šance spojená s akciemi Fluktuace cen: Hodnota akcií může v krátkém čase výrazně vzrůst či poklesnout v reakci na různé faktory. Dlouhodobý pohled: Mnozí považují investice do akcií za strategii s dlouhodobým výhledem, která může v průběhu let přinést značný zisk. Rozložení investic: Efektivní strategie často spočívá v rozložení investic mezi různé akcie, což snižuje riziko závislosti na výkonu jedné společnosti. Výzkum a informovanost: Rozhodující je detailní zkoumání finanční situace a tržního postavení společnosti před nákupem akcií. Neustálé učení: Aktuální informace a znalost trhu jsou nezbytné pro informované investiční rozhodování. V investičním světě akcie představují nástroj, který může přinést významné výnosy. Přestože je s nimi spojeno určité riziko, vhodná strategie a informovanost mohou minimalizovat potenciální ztráty a maximalizovat zisky. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Diverzifikace

Diverzifikace je klíčovým prvkem ve světě investic a financí. Jedná se o strategii, kterou investoři využívají ke správnému rozložení svých finančních prostředků mezi různými druhy aktiv, což jim umožňuje snížit riziko a zároveň zvýšit potenciální návratnost svých investic. Co diverzifikace znamená, jaké přínosy přináší a jak ji aplikovat do vašeho investičního portfolia? Co znamená diverzifikace a jak funguje Diverzifikace představuje investiční strategii, kdy investoři rozkládají své finanční prostředky mezi různými druhy aktiv a investičními nástroji. Tím se snižuje riziko spojené s koncentrací investic v jednom aktivu nebo trhu. Důležité body týkající se diverzifikace zahrnují: 1. Rozložení rizika Diverzifikace umožňuje rozptýlit riziko spojené s vysokou koncentrací investic do jednoho aktiva. Pokud byste měli většinu svých investic v jednom typu aktiva a toto aktivo ztratí na hodnotě, mohli byste utrpět značné ztráty. Diverzifikace může tento negativní vliv minimalizovat. 2. Zvýšení potenciální návratnosti Díky diverzifikaci můžete využít různých investičních příležitostí a sektorů, což vám může pomoci dosáhnout vyšší potenciální návratnosti na vaše investice. Různé druhy aktiv mohou mít odlišné výkonnostní cykly v různých obdobích, a diverzifikace vám umožní využít tuto dynamiku na svůj prospěch. Jak implementovat diverzifikaci do vašeho investičního portfolia Diverzifikace je klíčem k dosažení vyváženého a stabilního investičního portfolia. Zde jsou některé způsoby, jak tuto strategii uplatnit: 1. Investujte do různých tříd aktiv Rozložte své investice mezi akcie, dluhopisy, nemovitosti a další druhy aktiv. Každá třída aktiv reaguje na tržní podmínky odlišně, což vám umožní snížit riziko. Dále můžete diverzifikovat své investice mezi různými odvětvími a regiony, abyste minimalizovali vlivy specifických tržních událostí. 2. Vytvořte si diverzifikovaný fond nebo investujte do ETF Investování do diverzifikovaných investičních fondů nebo burzovně obchodovaných fondů (ETF) je jednoduchý způsob, jak dosáhnout diverzifikace. Tyto fondy obvykle obsahují širokou škálu aktiv, což snižuje riziko jednotlivých investic. Diverzifikované fondy jsou vhodné pro investory, kteří nemají čas nebo znalosti na aktivní správu svého portfolia. Tipy a rady Rozložení rizika: Diverzifikace pomáhá rozložit riziko mezi různými aktivy, čímž snižuje potenciální ztráty. Stabilita portfolia: Diverzifikace může vést k stabilnějšímu a méně volatilnímu investičnímu portfoliu. Dlouhodobý přístup: Diverzifikace by měla být součástí dlouhodobé investiční strategie, která bere v úvahu vaše cíle a toleranci k riziku. Diverzifikace je klíčovou součástí úspěšného investování a finančního plánování. Bez ohledu na to, jaké jsou vaše investiční cíle, je důležité zvážit diverzifikaci jako strategii pro dosažení finanční stability a dosažení svých dlouhodobých cílů. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Investice

Investice není jen pro bohaté nebo finanční experty. Je to strategie, kterou může využít kdokoli, kdo chce zvýšit své bohatství v dlouhodobém horizontu. Ať už jste začátečník nebo zkušený investor, je důležité mít jasný plán a rozumět různým druhům investic, které jsou k dispozici. V tomto článku probereme některé základní typy investic a poskytneme tipy, jak můžete začít. Základní typy investicAkciové trhy: Když kupujete akcie, stáváte se částečným vlastníkem společnosti. Hodnota vašich akcií může kolísat v závislosti na výkonu společnosti. Dluhopisy: Když kupujete dluhopisy, půjčujete peníze emitentovi (vláda nebo společnost) výměnou za pravidelné úrokové platby a návrat nominální hodnoty dluhopisu na konci jeho splatnosti. Komodity: Investice do fyzických aktiv, jako jsou zlato, ropa nebo zemědělské produkty. Nemovitosti: Koupě, vlastnění a pronájem nemovitostí jako způsob, jak vydělat peníze z nájmů a ocenění hodnoty nemovitostí. Fondy: Investice do fondu, který spravuje kolekci cenných papírů (akcií, dluhopisů atd.), což umožňuje diverzifikovat riziko. Tipy pro začínající investory Stanovte si finanční cíle: Určete, kolik peněz chcete investovat a jaké jsou vaše finanční cíle. Chcete například vytvořit úspory na důchod, koupit dům nebo financovat vzdělání svých dětí? Rozpoznejte svou tolerance k riziku: Rozumění vaší tolerance k riziku vám pomůže určit, jaké typy investic jsou pro vás vhodné. Diversifikujte své investice: Nenakládejte všechna vaše vajíčka do jednoho košíku. Investujte do různých typů aktiv, aby jste snížili riziko ztráty peněz. Využívejte služeb finančního poradce: Pokud nejste jisti, jak začít nebo jak spravovat své investice, může být užitečné konzultovat se s finančním poradcem. Investování je důležitým krokem k finanční nezávislosti. Ať už jste začátečník nebo zkušený investor, je důležité mít jasný plán, rozumět různým druhům investic a diverzifikovat své portfolio. Nezapomeňte také, že investování je dlouhodobá strategie, a je důležité být trpělivý a nechat vaše investice růst s časem. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2024, všechna práva vyhrazena