Banky.cz Články Pojištění Jak řešit nabourané auto na parkovišti: Kompletní průvodce

Jak řešit nabourané auto na parkovišti: Kompletní průvodce

Jak řešit nabourané auto na parkovišti
6.8.2024 Pojištění

Poškození auta na parkovišti není nic výjimečného. K dopravním nehodám na parkovišti dochází v ČR v podstatě každý den. Pravděpodobnost, že na parkovišti najdete své auto s nějakým poškozením, je poměrně vysoká. Vyplatí se proto vědět, co v takovém případě dělat, abyste se zbytečně nepřipravili o nárok na odškodnění. 

REKLAMA

Co si z článku odnést?

  • Při nalezení poškozeného auta systematicky zdokumentujte škodu a zjistěte, zda je parkoviště monitorováno kamerami.
  • V případě větší škody nebo podezření na úmysl volejte policii.
  • Následně nahlaste událost pojišťovně. Bude vás instruovat v dalším postupu.
  • Je-li znám viník, škodu vám uhradí jeho povinné ručení. V opačném případě zbývá jen vaše havarijní pojištění. Pokud viník povinné ručení nemá, škodu hradí Garanční fond ČKP.
  • Často parkujete na veřejných parkovištích? Připojistěte se na vandalismus. Bude krýt náklady na opravu poškození auta neznámým pachatelem (spadá sem i nehoda při parkování).

Co dělat, když najdete své auto poškozené na parkovišti?

„Pokud najdete nabourané auto na parkovišti, je důležité zachovat klid a postupovat systematicky. Nejprve zdokumentujte škodu, zkuste zjistit, zda je na parkovišti kamerový systém. Zvažte přivolání policie. Ta je nehody na parkovišti nutná, pokud by šlo o větší škodu než 5 tisíc korun (pak už se dá kvalifikovat jako trestný čin), nebo kdybyste měli podezření na úmyslné poškození. Událost nahlaste pojišťovně a nechte auto opravit v servisu, který vám pojišťovna doporučí/povolí. Samozřejmostí je uchovat si všechny doklady o poškození a jeho opravě,“ doporučuje Miroslav Čejka, specialista pojištění Hyponamíru.cz.

Je to hodně kroků za sebou, pojďme si proto postup při nabouraném autě na parkovišti probrat detailněji v tom pořadí, jaké byste vždycky měli zachovat:

1. Detailně zdokumentovat škodu

Nejprve důkladně zdokumentujte rozsah poškození. Pořiďte fotografie a videa ze všech úhlů, zachyťte i detaily. Dokumentace škody je klíčová pro pojišťovnu a případně i policii. Nahlédněte za stěrače, jestli viník nehody nenechal lístek se vzkazem a telefonním číslem, SPZ a informacemi o svém povinném ručení.

2. Zjistit přítomnost kamerového systému

Jestliže lístek a ani jiný vzkaz od viníka neobdržíte, zjistěte, zda je parkoviště vybaveno kamerovým systémem. Pokud ano, obraťte se na provozovatele s žádostí o záznam. Může být klíčovým důkazem při identifikaci viníka.

3. Přivolat policii (nemusí být nutné)

Pokud je škoda většího rozsahu (nad 5 tisíc Kč) nebo máte podezření na úmyslné poškození, kontaktujte Policii ČR. Sepsaný protokol pak bude důležitý pro jednání s pojišťovnou. Policie se zapojí do pátrání po viníkovi.

4. Nahlásit škodu pojišťovně

Co nejdříve nahlaste škodu své pojišťovně. Některé pojišťovny mají vlastní online formuláře, jiné mohou vyžadovat nahlášení e-mailem. Nahlásit škodu vždycky můžete i osobně, na pobočce pojišťovny. Možná je také cesta přes vašeho pojišťovacího makléře.

Poskytněte veškeré zdokumentované důkazy a informace o okolnostech vzniku škody, včetně záznamu o dopravní nehodě (pokud se vám viník nehody ozval). Pojišťovna vás bude informovat o dalším postupu. 

Jednak vám sdělí, kde si můžete nechat auto opravit (abyste neporušili pojistné podmínky) a zda se bude plnit z povinného ručení, nebo z vaší havarijní pojistky (a jaká by v tomto případě byla spoluúčast pojištění).

Co dělat, když najdete své auto poškozené na parkovišti?

5. Nechat opravit auto v servisu dle pokynů pojišťovny

Po konzultaci s pojišťovnou nechte své vozidlo opravit. Nebyl-li viník dohledán a vy máte havarijní pojištění, oprava poškozeného auta by měla proběhnout podle pokynů pojišťovny. Proč? Abyste měli jistotu, že vám pak nezkrátí pojistné plnění.

6. Uchovat si všechny doklady ze všech kroků

Pečlivě uchovávejte veškerou dokumentaci týkající se poškození a následné opravy. To zahrnuje fotografie, policejní protokol (pokud byl sepsán), komunikaci s pojišťovnou a faktury za opravu. Tyto doklady mohou být nezbytné pro případné budoucí procesy s dohledaným viníkem a aktualizaci pojistného plnění.

Připravili jsme pro vás obecného průvodce: Jak postupovat po dopravní nehodě, ať se stane kdekoliv. Najdete tu i seznam pojišťoven, které umožní nahlášení pojistné události online. 

Životní pojištění od expertů

Lepší varianta: viník nehody se přihlásí

Co dělat, když viník nechal kontakt? Dobrá zpráva je, že veškeré náklady na opravu auta se budou hradit z jeho povinného ručení. Jestliže máte sjednánu přímou likvidaci, škodu vám uhradí vaše pojišťovna. A s viníkovou pojišťovnou se pak vyrovná. To je v současnosti nejrychlejší cesta k náhradě škody, a pro všechny zúčastněné také ta nejméně bolestivá.

Jak ale postupovat? Viníka kontaktujte a pokuste se dohodnout na společném vyplnění záznamu o dopravní nehodě. Nemusíte se potkat osobně, dnes už jsou záznamy vyplnit i elektronicky, v grafickém editoru, zvládnete to i v pdf nebo ve Wordu, ve sdíleném Google dokumentu atp. 

Horší varianta: viník nehody z parkoviště ujel

Pokud viník od nehody ujel, může se situace vyvíjet dvěma směry: buď se jej podaří dohled, nebo zůstane neznámý. Vás bude finančně bolet varianta, kdy se viník nedohledá (nastoupit musí vaše havarijko). Viníka naopak bude finančně bolet, když se jej podaří vypátrat, škoda půjde za ním osobně, viz níže.

a) viník se nedohledá

„Jestliže se viníka nepodaří dohledat, odškodnění za poškozené auto se nedočkáte. Zůstává jen jedna možnost získání pojistného plnění: z vlastního havarijního pojištění. V těchto případech pojišťovny posuzují škodu jako vandalismus. U havarijního pojištění je však běžná spoluúčast, takže pojistnou událost se vyplatí řešit až u vyšší škody. U těch drobných se nahlášení škody pojišťovně finančně příliš nevyplatí,“ říká Alice Tomanová, ředitelka úseku pojištění společnosti Broker Trust.

b) viník se nakonec najde

Pokud se řidiče, který od nehody ujel, podaří ztotožnit, pojišťovna vám uhradí škodu z povinného ručení viníka. V tomto případě platí, že jakmile viník místo nehody opustil, aniž by věc řešil, a následně je došetřen, jde taková škoda posléze k jeho tíži. Co to znamená? Pojišťovna sice vypořádá škodu s vámi jakožto s poškozeným, ale následně ji na viníkovi bude vymáhat. Ve výsledku tedy škodu zaplatí viník, nikoliv jeho povinné ručení.

c) viník se nakonec najde, ale nemá povinné ručení

I když viník nehody nemá povinné ručení, svého odškodnění se nakonec dočkáte. V České republice existuje Garanční fond České kanceláře pojistitelů, který kryje škody způsobené nepojištěnými vozidly. Odškodnění tedy získáte od ČKP. I zde ale platí, že viník nese odpovědnost a musí celou škodu následně uhradit z vlastní kapsy. 

Chci sjednat povinné ručení online

Prevence finančních ztrát? Připojištění vandalismu

Jestliže často parkujete na veřejných parkovištích, připojištění vandalismu by se pro vás mělo stát standardem. Sjednat jej můžete jako součást povinného ručení, nebo si uzavřít havarijní pojištění, a v něm si připojistit vandalismus (když nebude součástí balíčku). Máte-li starší auto, podívejte se, kdy ještě u něj má smysl sjednávat havarijní pojištění.

Malé škody, typicky škrábance, vám sice připojištění vandalismu neuhradí (z důvodu spoluúčasti), ale pokud by došlo k většímu poškození neznámým viníkem, většinu může uhradit pojišťovna. To je případ rozbitých světel, promáčknuté karoserie, poškození zavírání kufru atd. 

Nehoda na parkovišti v zahraničí

Stejná událost se vám může přihodit i v zahraničí. Postup je v tomto případě velmi podobný. Ale vy byste měli být preventivně chráněni kvalitním pojištěním auta do zahraničí. Proto jsme pro vás připravili Kompletního průvodce pojištěním auta pro cesty do zahraničí.

Životní pojištění od expertů

Často se ptáte

Jaké pojištění kryje škodu na mém autě způsobenou na parkovišti?

Jestliže je viník znám, a zároveň má platné povinné ručení, škoda se hradí z jeho pojištění. Pokud viník není známý nebo nemá pojištění, můžete využít své havarijní pojištění, za podmínky, že jej máte sjednané. 

Jak mohu minimalizovat riziko poškození auta nehodou na parkovišti?

Riziko poškození můžete snížit parkováním na osvětlených a hlídaných parkovištích, vyhýbáním se odlehlým místům a používáním zabezpečovacích zařízení (alarm, imobilizér, autokamera s režimem automatického spuštění se po nárazu). 

Parkujte vždy jen na parkovacích místech, nenechávejte auto nikde „trčet“ z řady nebo stát jinak, než je směr určený pro dané parkoviště. Preferujte parkování na místě, kde je menší pravděpodobnost, že do něj někdo narazí (např. mezi dvěma dalšími auty nebo na konci řady).

Co dělat, když viník nehody na parkovišti odmítá spolupracovat?

Pokud viník nehody odmítá spolupracovat, volejte Policii ČR. Ta situaci zdokumentuje a sepíše protokol, který následně použijete při jednání s pojišťovnou o náhradě škody. Prioritně kontaktujte svou pojišťovnu a nechte si poradit následné kroky.

REKLAMA

ANKETA k článku Jak řešit nabourané auto na parkovišti: Kompletní průvodce

Řešili jste někdy v minulosti nabourané auto přímo na místě?

Počet odpovědí: 70

KOMENTÁŘE k článku Jak řešit nabourané auto na parkovišti: Kompletní průvodce

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Dálniční známka do Maďarska

Dálniční známka do Maďarska

19.9.2024 Pojištění

Maďarsko využívá moderní systém elektronických dálničních známek, který nabízí flexibilitu a pohodlí pro různé typy řidičů a vozidel. Známka se dá koupit celostátní, nebo jen krajská, napříč Maďarskem je několik úseků dálnic, které teď zpoplatněny nejsou. Trochu složité, že? Ale nemějte obavy, po přečtení našeho průvodce už se v maďarských dálničních známkách dokážete zorientovat.

Dálniční známka na Slovensko – Komplexní průvodce

Dálniční známka na Slovensko – Komplexní průvodce

11.9.2024 Pojištění

Slovensko využívá systém elektronických dálničních známek pro zpoplatnění používání dálnic a rychlostních silnic. Tento systém se vztahuje na všechna dvoustopá motorová vozidla do celkové hmotnosti 3,5 tuny. Motocykly neplatí. Přečtěte si vše důležité, co o slovenském mýtném musíte vědět, než se k našim sousedům vydáte svým vozem, obytným vozem, s přívěsem, či na motorce.

Pojištění auta: Jak vybrat nejlepší variantu

Pojištění auta: Jak vybrat nejlepší variantu

9.9.2024 Pojištění

Pojištění auta je klíčovým aspektem nejen pro ochranu vašeho vozidla, ale i pro zajištění bezpečnosti na silnicích. Správná volba pojištění může ušetřit až desítky procent z vaší celkové ceny. K dispozici jsou různé balíčky a možnosti, které si můžete přizpůsobit podle vašich specifických potřeb a rozpočtu.

Přepis auta: Kompletní průvodce převodem vozidla krok za krokem

Přepis auta: Kompletní průvodce převodem vozidla krok za krokem

6.9.2024 Pojištění

Přepis auta je nevyhnutelnou součástí procesu prodeje a koupě vozidla v České republice. Bez ohledu na to, zda prodáváte nebo kupujete auto, je nutné dodržet několik kroků a zajistit, že všechno proběhne hladce. Tento článek poskytne detailní návod, jak tento proces správně provést.

Dálniční známka do Rakouska – Komplexní průvodce

Dálniční známka do Rakouska – Komplexní průvodce

3.9.2024 Pojištění

Rakousko využívá systém dálničních známek pro zpoplatnění používání dálnic a rychlostních silnic, k tomu ještě tzv. úsekové mýtné. Systém dálničních známek se v osobní dopravě vztahuje na všechna vozidla do celkové hmotnosti 3,5 tuny. Pro rok 2024 je barva rakouských dálničních známek žlutá, využít ale můžete i známku elektronickou. Přečtěte si vše důležité, co o rakouském mýtném musíte vědět, než se k našim sousedům vydáte svým vozem, obytným vozem, s přívěsem anebo na motorce.

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2024, všechna práva vyhrazena