Banky.cz Články Půjčka Jak sehnat peníze: Půjčky a investice pro každého

Jak sehnat peníze: Půjčky a investice pro každého

Půjčky pro každého
12.7.2024 Půjčka

Potřebujete rychle peníze? Půjčka je lákavá, ale pozor na její rizika a skryté poplatky. Chcete své peníze rozmnožit? Investice je dlouhodobější cesta, ale může přinést zajímavé zisky. Nevíte, jak se rozhodnout? Přečtěte si náš článek, který vám pomůže zvážit výhody a nevýhody různých nástrojů pro navýšení příjmu, a najít tu nejlepší cestu k vašim finančním cílům.

Jak se dají získat peníze navíc

Získat peníze navíc je možné několika cestami: zvýšením pravidelného příjmu, eliminováním zbytečným výdajů nebo spořením a investováním. Ve velmi krátkodobém horizontu se dají peníze sehnat i formou půjčky, což je ovšem spojeno s náklady navíc. Tedy až na výjimky, jako jsou první půjčka zdarma, bezúročné období na kreditní kartě nebo některé služby odložené platby (BNPL),“ jmenuje příležitosti ke zvýšení příjmů Miroslav Majer, CEO portálu Banky.cz

Pojďme si jednotlivé příležitosti projít podrobněji.

Peníze navíc z půjčky: výhody, nevýhody a rizika

Peníze z půjčky jsou snadno a rychle dostupné. Někdy už do několika minut. Ale NIKDY nevedou ke zvýšení příjmu. Půjčkou se celkové množství vašich peněz nikdy nezvýší. Jen si teď v přítomnosti vytáhnete peníze ze své budoucnosti (ze svého budoucího rozpočtu), abyste je mohli využít teď a jednorázově.

Každou půjčku totiž musíte vrátit, a někdy i s dost vysokým přeplatkem. S půjčkou zdarma zůstanete na stejné velikosti příjmu (jen jej jinak rozložíte v čase), s ostatními úvěry si své příjmy dokonce ještě zmenšíte. A když se se splátkou náhodou opozdíte, oberete sami sebe ještě o sankční poplatky, úroky z prodlení a o náklady na vymáhání, v horším případě i na exekuci.

TIP: Pokud si nejste jistí, zda někomu nedlužíte, podívejte se na náš článek, kde vám ukážeme jak lze snadno zjistit své dluhy.

Peníze navíc z půjčky: výhody, nevýhody a rizika

Proto: půjčku vnímejte jen jako přesun peněz v čase, za který většinou ještě i zaplatíte. Teď sice budete mít peněz víc, ale v budoucnu méně. Půjčky mají svůj smysl a místo na trhu, to nikdo nezpochybňuje. Ale nikdy v podobě „peněz navíc, nad váš příjem“. Půjčka má tyto:

Jak si vybrat nejlepší půjčku pro mé potřeby?

Nejlepší půjčka pro vaše potřeby je taková, která je jedna z nejlevnějších na trhu, dovoluje hýbat se splátkami (bezplatně nebo se symbolickým poplatkem), její předčasné splacení je zdarma a nenese žádné skryté poplatky. Pro případ prodlení účtuje jen úrok z prodlení, bez pokut. Samozřejmostí je licence jejího poskytovatele: povolení k poskytování spotřebitelského úvěru. Ale ani nejlepší půjčka na světě vám neprospěje, když si ji vezmete na nesmyslné a zbytečné výdaje, nebo v době, kdy víte, že její splácení nezvládnete,“ říká Petr Jermář, specialista na finance Banky.cz

Jaké dokumenty potřebuji k získání půjčky?

Vždycky budete potřebovat:

Nejlevnější půjčka od Air Bank

Někteří poskytovatelé chtějí i další dokumenty, o nich pak klienta během vyřizování žádosti o úvěr patřičně informují. 

Jak funguje srovnání půjček a na co si dát pozor

Při výběru půjček je potřeba si nejprve porovnat co nejvíc nabídek z celého úvěrového trhu (toho licencovaného, samozřejmě). S tím vám pomůže online srovnávač půjček bankovních nebo srovnávač úvěrů od licencovaných nebankovních společností. Srovnávače fungují na principu shromáždění informací o půjčkách na jednom místě a možnosti si je rychle porovnat, filtrovat je podle parametrů, a díky tomu si ve výsledku i správně vybrat.

Pozor si dejte na rozsah srovnávačů. Přednost dejte těm, které pokryjí většinu trhu, a navíc mají pro každou bankovní půjčku i nebankovní půjčku zpracovaný podrobný popis, v němž se dozvíte, co od daného úvěru vlastně čekat, jaké jsou jeho výhody i nevýhody.

Online srovnání nebankovních půjček

Peníze navíc z investování: výhody, nevýhody a rizika

Investování může přinést peníze navíc, v dlouhodobém horizontu (desítek let) dokonce i násobky toho, co do investice vložíte. Investice funguje opačně než půjčka: v přítomnosti se vám o ni váš příjem sníží, ale v budoucnu na tom vyděláte. To za předpokladu rozumné investiční strategie, dobře zvoleného časového horizontu a nepodlehnutí lákavým nabídkám na prašivé dluhopisy a další podvodné investice.

Investice s sebou nesou tyto:

  • výhody – značné zvýšení budoucího příjmu, možnost získat opravdu hodně peněz navíc
  • nevýhody – peníze navíc se odsouvají do budoucnosti. Někdy opravdu hodně vzdálené. Pro současnost jsou investice spojeny se snížením využitelného (disponibilního) příjmu
  • rizika – každá investice s sebou nese menší či větší riziko, neexistujte tu garance a pojištění vkladů, které známe u spořicích účtů a termínovaných vkladů. Je proto nutné dbát na správnou investiční strategii a dostatečně diverzifikované portfolio.

Podívejte se, jak lze efektivně zhodnotit peníze a dosáhnout tak finanční svobody.

Jak začít investovat s malým kapitálem

Jestliže potřebujete peníze navíc, nebude možné počítat s investicemi ve vysokých částkách. Ani jednorázově, ani pravidelně. Dnes už to ale naštěstí nevadí. Moderní investiční platformy umožní investovat třeba i jen od stokorun měsíčně. S malým kapitálem můžete investovat do:

Nejlevnější půjčka od Zonky

Jaké jsou nejbezpečnější investiční možnosti

K nejbezpečnějším investicím patří ty konzervativní. Poznáte je podle toho, že na stupnici rizikovosti se pohybují do stupně 3, z celkových 7. Důležitá je i licence investiční společnosti nebo zprostředkovatele investice – ten je pak pojištěn pro případ úpadku a trvale pod dohledem regulátora trhu (u nás ČNB). 

V rámci rizika investic si vždycky musíte uvědomit, že s časem rizikovost klesá. Vysoké riziko investic do akcií je dáno jen jejich volatilitou – výkyvy v krátkých časových úsecích. Na dlouhodobém horizontu (nad 20 let) jsou ale dobře diverzifikované investice do akcií (například podle S&P 500) spíše nízkorizikové. 

Jak optimalizovat své investiční portfolio?

Správné sestavení investičního portfolio a jeho úpravy v čase jsou klíčem k úspěchu v investování. Podrobně jsme se nastavení portfolia věnovali v článku: Jak správně rozložit investiční portfolio: Průvodce pro začátečníky.

Pravidelné spoření

Peníze navíc můžete získat i pravidelným spořením. Určeno je sice jen na krátký časový horizont (v tom dlouhém nespořte, ale investujte), ale o to dřív se setkáte s výsledky. Ideálním nástrojem je spořicí účet. Využít lze i velmi krátkodobé investice do peněžních fondů, odkud jsou peníze dostupné kdykoliv, stejně jako ze spořicích účtů.

Eliminace zbytečných výdajů? S tím pomůže rozpočet

S finanční situací si ve výsledku příliš neporadíte, pokud nekrotíte zbytečné výdaje. Možná si říkáte, že je nedokážete dohledat, že všechny vaše platby dávají smysl, když jde provádíte. nedělejte rychlé závěry a nejprve si sestavte osobní/rodinný rozpočet. Budete překvapeni, jak vám pomůže zbytné výdaje odhalit. Podívejte se, jak se pustit do sestavení rozpočtu i do jeho snadné digitální správy

Často se ptáte

Jaké jsou aktuální úrokové sazby pro půjčky?

Aktuální úrokové sazby najdete ve srovnávačích.

Jaké jsou skryté poplatky u půjček a jak se jim vyhnout?

S půjčkami se mohou pojit skryté poplatky, které odhalíte až při podrobnějším průzkumu parametrů daného úvěru. Kvalitní srovnávače půjček vás na takové poplatky vždycky upozorní.

Co jsou to smíšené investiční fondy?

Problematice smíšených investičních fondů se věnujeme v tomto článku.

ANKETA k článku Jak sehnat peníze: Půjčky a investice pro každého

Investujete pravidelně?

Počet odpovědí: 88

KOMENTÁŘE k článku Jak sehnat peníze: Půjčky a investice pro každého

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Nefér poskytovatelé půjček: Jak se chránit a kde hledat pomoc

Nefér poskytovatelé půjček: Jak se chránit a kde hledat pomoc

22.8.2024 Půjčka

Půjčování peněz je běžnou součástí života. Na trhu se však setkáte i s nepoctivci, kteří se snaží využít situace lidí v nouzi. Jak je rozpoznat, jak se před nimi chránit a co dělat, když už jste se stali jejich obětí? Nabízíme praktické informace, jak se v džungli půjček neztratit a nenechat se napálit. Jak poznat varovné signály a jaké nejčastější podvodné praktiky. Ukážeme, kam se obrátit o pomoc, když už jste se stali obětí neférového jednání, či přímo podvodu.

Sázení a úvěr: Jaký vliv má sázení na schválení úvěru?

Sázení a úvěr: Jaký vliv má sázení na schválení úvěru?

16.8.2024 Půjčka

Hazard a sázení je v České republice na vzestupu, což ostatně potvrzují i čísla z loňského roku. V průběhu roku 2023 lidé žijící v České republice vsadili 873,2 miliard korun. Sázení je spojené nejen s vysokým rizikem ztráty peněz, ale také s rizikem zamítnutí žádosti o úvěr. Jak banky pohlížejí na sázení?

Co může zabavit exekutor: Vaše práva a ochrana majetku

Co může zabavit exekutor: Vaše práva a ochrana majetku

2.8.2024 Půjčka

Představa, že někdo zabaví majetek nebo zablokuje účet, je noční můrou mnoha lidí. Co všechno ale může exekutor opravdu zabavit? A co naopak nesmí? Řekneme vám, jak exekuce probíhá, co všechno může exekutor zabavit, a jak se vy můžete proti neoprávněné exekuci bránit. Dozvíte se také, jaká jsou vaše práva v průběhu exekučního řízení a co vlastně dělat, když obdržíte exekuční příkaz.

Co může zabavit insolvenční správce

Co může zabavit insolvenční správce

30.7.2024 Půjčka

Statisíce Čechů trápí finanční problémy a nezvládají splácet své dluhy. Věřitelé mají více možností, jak získat dlužné peníze zpět. Pokud máte dluhy, dlouhodobě je nedokážete splácet a s věřitelem nijak nespolupracujete, zřejmě dojde na exekuci majetku. Vždy je výhodnější snažit se dluhy alespoň částečně splatit. Můžete na sebe podat insolvenční návrh a při splnění podmínek projít osobním bankrotem.

Kde zjistím dluhy: Návod na snadné zjištění dluhů

Kde zjistím dluhy: Návod na snadné zjištění dluhů

16.7.2024 Půjčka

V České republice je v současné době 645 700 dlužníků v exekučním řízení a na začátku roku 2024 exekutorská komora evidovala 4 059 035 exekucí. Chcete si být jistí, že nemáte žádné dluhy u bank a nebankovních institucí nebo že nedlužíte na finančním úřadě či na sociálním pojištění? Připravili jsme si pro vás přehledné shrnutí toho, jak zjistit své dluhy.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte. Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější. V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %. Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku. Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit. Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu. Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem. Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

90% Hypotéka

Až 90 procent z ceny nemovitosti, kterou ručíte. Přesně tolik si můžete půjčit na hypoteční úvěr. Abyste ale 90% hypotéku dostali, musíte splnit několik požadavků. Jsou to zejména základní podmínky pro získání hypotéky – tedy například: věk,příjemči bonita.Oproti nižším půjčkám ale musíte u 90% hypotéky počítat s méně výhodnými podmínkami. Protože má hypotéka pokrýt 90 procent z ceny nemovitosti, je pro banku riskantnější než menší úvěry. A proto poskytovatelé toto riziko obvykle kompenzují vyšším úrokem. Pro většinu lidí je přitom 90% hypotéka nejvyšší možná. Podle pokynů České národní banky mohou poskytovatelé víc peněz půjčit jen v 5 procentech případů. Potřebujete tak mít naspořeno alespoň 10 procent z kupní ceny. V praxi to vypadá tak, že u bytu za 3 000 000 korun získáte maximálně 2 700 000 korun. Zbytek doplatíte vy. Pokud si chcete pomocí hypotéky půjčit víc než 90 procent z ceny domu či bytu, musíte ručit více nemovitostmi. V takovém případě stoupne hodnota zástavy, ze které se půjčka počítá. Výhodou je, že se tím pádem můžete dostat na nižší LTV (obvykle do 80 %) a získáte tak nižší úrok než u 90% hypotéky. Pokud jste například původně ručili bytem za 2 500 000 korun a nyní k němu přidáte další byt ve stejné ceně, stoupne hodnota zástavy na 5 000 000 korun. U hypotéky na zmíněných 2 500 000 tak bude LTV 50 %. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2024, všechna práva vyhrazena