Banky.cz Články Pojištění Jak správně řešit prasklé přední sklo: Kompletní průvodce

Jak správně řešit prasklé přední sklo: Kompletní průvodce

Jak správně řešit prasklé přední sklo
9.8.2024 Pojištění

Od auta jedoucího před vámi odlétnul kamínek. A prasklina na čelním skle je na světě. Nic výjimečného, naštěstí ani žádná katastrofa. Jenže co dál? V našem průvodci vám poradíme, jak postupovat krok za krokem, abyste minimalizovali škody a vyhnuli se nepříjemným (i právním) důsledkům. Dozvíte se také, jaké pojištění kryje prasklé sklo a jak uplatnit pojistnou událost. Zjistěte, jak vybrat ten nejlepší servis a jak dlouho oprava nebo výměna skla trvá. 

REKLAMA

Co si z článku odnést

  • Prasklé přední sklo může být kryto havarijním pojištěním nebo připojištěním skel k povinnému ručení.
  • Při objevení praskliny je třeba zastavit, zhodnotit rozsah poškození, případně zajistit prasklinu a kontaktovat pojišťovnu.
  • Následně co nejdříve navštívit autoservis specializující se na opravy/výměny autoskel.
  • Jízda s prasklým sklem může být nebezpečná, ale nese s sebou i právní důsledky.
  • Cena opravy/výměny se liší podle rozsahu poškození, typu skla, značky auta a servisu. Většinou ale nezabere déle než 1 - 2 hodiny.

Které pojištění kryje prasklé přední sklo?

Prasklé přední sklo může být kryto buď havarijním pojištěním, nebo speciálním připojištěním skel, které lze sjednat k povinnému ručení. Povinné ručení samo o sobě škodu na vlastním vozidle nekryje, pokud není znám viník a pokud nemá platné pojištění,“ upozorňuje Miroslav Čejka, specialista pojištění Hyponamíru.cz

Správný postup, když objevíte prasklé přední sklo

Prasklé čelní sklo může být jen drobnost, s níž můžete dojet domů a teprve pak se objednat na opravu. Objevit se však může i vážná a velká prasklina, která vám bude vadit ve výhledu a v dojezdu kamkoliv. Plus všechny varianty mezi tím. Správný postup z vaší strany by měl vypadat následovně:

1. Zastavte na bezpečném místě

Jestliže zjistíte prasklinu za jízdy, resp. prasklina právě vznikla (a nejde jen o drobnou ranku po kamínku), co nejdříve zastavte na bezpečném místě, kde neohrozíte sebe a ani ostatní účastníky silničního provozu.

2. Zhodnoťte rozsah poškození

Prohlédněte si prasklinu a zhodnoťte její velikost, tvar a umístění. Je-li prasklina malá a nevadí vám ve výhledu na silnici a okolí, nebrání vašemu přehledu o dopravní situaci, můžete pokračovat v jízdě. Pozor ale na možnost šíření praskliny.

3. Zajistěte prasklinu (pokud je to možné)

Prasklina se dá dočasně zajistit průhlednou lepicí páskou, aby se zabránilo jejímu dalšímu rozšiřování a vnikání nečistot. Jde ale jen o provizorní řešení na dojezd domů a do doby, než pro vás budou mít místo v servisu.

4. Kontaktujte pojišťovnu

Pokud máte pojištěná skla, kontaktujte svou pojišťovnu a nahlaste pojistnou událost. Pojišťovna vám poradí s dalším postupem a případně doporučí smluvní servis. Některé pojišťovny striktně trvají na smluvních servisech, jiné dovolují opravu kdekoliv.

5. Navštivte autoservis

Co nejdříve navštivte autoservis, který se specializuje na opravy a výměny autoskel. Odborníci posoudí rozsah poškození a doporučí nejvhodnější řešení (oprava nebo výměna).

6. Dodržujte pokyny servisu

Po opravě nebo výměně skla dodržujte pokyny servisu ohledně doby schnutí lepidla a omezení rychlosti jízdy.

7. Platbu za servis vyúčtujte pojišťovně

Jestliže jste za servis platili vy (a nikoliv rovnou pojišťovna), vyúčtujte jí tuto částku. Výše pojistného plnění, které obdržíte, se bude odvíjet od toho, jak máte pojistku sjednánu.

Mohlo by vás také zajímat: Jak řešit nabourané auto na parkovišti – Kompletní průvodce

Životní pojištění od expertů

Jak uplatnit pojistnou událost na poškozené sklo

Postup uplatnění pojistné události na poškozené sklo se liší podle toho, zda máte havarijní pojištění, anebo připojištění skel k povinnému ručení. Nahlášení můžete provést telefonicky, online nebo osobně na pobočce. Nezapomeňte pořídit fotografie poškozeného skla a případně i dalších poškozených částí vozidla. S pojišťovnou konzultujte, v kterém servisu si můžete nechat sklo opravit. Za opravu bude platit buď rovnou pojišťovna, nebo nejprve vy, ale s tím, že si posléze necháte náklady na opravu proplatit. Zejména u havarijního pojištění ale počítejte se spoluúčastí“ říká Alice Tomanová, ředitelka úseku pojištění společnosti Broker Trust. 

Máte povinko i havarijko: kam nahlásit prasklé sklo?

Možná máte připojištění skel jako součást povinného ručení. A zároveň sjednané havarijní pojištění, kde se skla pojišťují také. Na kterou pojistku se víc vyplatí prasklé čelní sklo?

U havarijního pojištění je většinou vyšší spoluúčast. Víc se proto může vyplatit zvolit doplňkové připojištění skel s nižší nebo žádnou spoluúčastí,“ odpovídá na otázku Tomanová, a jedním dechem dodává: „Doporučujeme také při výběru pojistky zkontrolovat, zda se vztahuje pojištění jen na čelní sklo, nebo všechna skla výhledová.

Dodejme, že pokud znáte viníka, a ten má platné povinné ručení, můžete škodu uplatnit z jeho pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Zde je spoluúčast samozřejmě nulová.

Připravili jsme pro vás podrobné návody:

Pojištění skel nabídnou všechny pojišťovny

V současnosti snad již nenajdete mezi pojišťovnami žádnou, která by k povinnému ručení nebo k havarijnímu pojištění nenabídla připojištění alespoň čelního skla. Často lze připojistit všechna skla, která na autě máte, včetně skel na střeše a na světlometech. 

Chci sjednat havarijní pojištění

Kde vás připojištění vyjde nejlevněji a kde podléhá nejnižší míře spoluúčasti, pohodlně zjistíte v našem online srovnání povinného ručení a srovnání havarijního pojištění. Jednotlivé pojistky můžete konzultovat s našimi specialisty tak, abyste si nastavili pojištění auta a skel na míru.

Než se do výběru pustíte, přečtěte si naše průvodce:

Nejlepší servis na opravu skla? Doporučí pojišťovna

Jestliže máte sklo pojištěné, s výběrem správného servisu se netřeba trápit: doporučí (někdy až nařídí) vám ho pojišťovna. Pojišťovny a prasklé sklo, to je téma na dlouhé povídání s mnoha řidiči. Většinou totiž nedodrží (nevědomky) některou z podmínek pojištění, třeba návštěvu smluvního autoservisu, a nárok na pojistné plnění zaniká.

Když si opravu skla budete hradit ze svého (třeba proto, že spoluúčast je tak vysoká, že nemá smysl hlásit pojistnou událost), využijte vyhledávač se zadáním místa, kde se právě nacházíte. 

Díky tomu se vám zobrazí servisy ve vašem okolí, včetně jejich hodnocení zákazníky. O to snazší pak výběr bude. Zda dáte přednost novým technologiím pro záchranu i dost poškozeného skla, nebo půjdete tradiční cestou, jak opravit přední sklo, už je na vás. 

Jak dlouho vás zdrží oprava nebo výměna skla? 

Možná jste to nečekali, ale nejde o nijak složitý a dlouhý proces. Hotovo bude i na počkání, většinou do 1–2 hodin od převzetí auta autoservisem. V podstatě velmi podobná doba, jako když si necháváte auto přezout na letní nebo zimní pneumatiky.

Životní pojištění od expertů

Jízda s prasklým sklem mívá důsledky!

Někteří řidiči mají tendenci poškozené čelní sklo vůbec neřešit. Ale není to dobrý nápad, především, když jde o větší prasklinu, která navíc zasahuje do zorného úhlu řidiče. Vedle nebezpečnosti pro ně samotné a ostatní účastníky provozu, se řidiči vystavují i právním důsledkům:

  • pokuta – auto s prasklým sklem nesplňuje technické podmínky provozu vozidla. A to je pokutovaný přestupek
  • až 2 trestné body
  • zákaz další jízdy – v závažnějších případech může policie zakázat vozidlu další jízdu
  • potíže při STK – vozidlo s prasklým předním sklem (s větší prasklinou) neprojde pravidelnou technickou kontrolou
  • komplikace v případě dopravní nehody – najde-li se při vyšetřování nehody prasklé čelní sklo, bude mít řidič potíže s prokazováním při dopravní nehodě. Prasklina ve skle totiž může mít negativní vliv na posouzení míry zavinění. Výjimkou není ani krácení pojistného plnění.

Co se nebezpečnosti týká, prasklé čelní sklo může za změněných povětrnostních podmínek (déšť, mlha, šero, tma) značně komplikovat výhled z auta. I při menším nárazu je dost pravděpodobné, že se sklo, vlivem svého poškození, „vysype“ a poraní osádku vozu.

Často se ptáte

Je možné prasklé sklo opravit nebo je nutná výměna?

Pokud je prasklina malá (do 2 cm) a nachází se mimo zorné pole řidiče, může být možná oprava. Větší praskliny nebo ty v zorném poli řidiče vyžadují výměnu celého skla. 

Kolik stojí oprava nebo výměna předního skla?

Cena opravy předního skla (nebo jeho výměny) se může výrazně lišit. Záleží především na rozsahu poškození, typu skla, značce a modelu auta a také na konkrétním autoservisu, který si vyberete. Ceny se pohybují od několik stovek korun (oprava prasklého skla), až po vyšší desítky tisíc korun (výměna předního skla).

Jaká jsou rizika jízdy s prasklým předním sklem?

Odpovědi najdete v kapitolce „Jízda s prasklým sklem mívá důsledky!“

REKLAMA

ANKETA k článku Jak správně řešit prasklé přední sklo: Kompletní průvodce

Máte v rámci havarijního pojištění připojištěné přední sklo?

Počet odpovědí: 84

KOMENTÁŘE k článku Jak správně řešit prasklé přední sklo: Kompletní průvodce

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Dálniční známka na Slovensko – Komplexní průvodce

Dálniční známka na Slovensko – Komplexní průvodce

11.9.2024 Pojištění

Slovensko využívá systém elektronických dálničních známek pro zpoplatnění používání dálnic a rychlostních silnic. Tento systém se vztahuje na všechna dvoustopá motorová vozidla do celkové hmotnosti 3,5 tuny. Motocykly neplatí. Přečtěte si vše důležité, co o slovenském mýtném musíte vědět, než se k našim sousedům vydáte svým vozem, obytným vozem, s přívěsem, či na motorce.

Pojištění auta: Jak vybrat nejlepší variantu

Pojištění auta: Jak vybrat nejlepší variantu

9.9.2024 Pojištění

Pojištění auta je klíčovým aspektem nejen pro ochranu vašeho vozidla, ale i pro zajištění bezpečnosti na silnicích. Správná volba pojištění může ušetřit až desítky procent z vaší celkové ceny. K dispozici jsou různé balíčky a možnosti, které si můžete přizpůsobit podle vašich specifických potřeb a rozpočtu.

Přepis auta: Kompletní průvodce převodem vozidla krok za krokem

Přepis auta: Kompletní průvodce převodem vozidla krok za krokem

6.9.2024 Pojištění

Přepis auta je nevyhnutelnou součástí procesu prodeje a koupě vozidla v České republice. Bez ohledu na to, zda prodáváte nebo kupujete auto, je nutné dodržet několik kroků a zajistit, že všechno proběhne hladce. Tento článek poskytne detailní návod, jak tento proces správně provést.

Dálniční známka do Rakouska – Komplexní průvodce

Dálniční známka do Rakouska – Komplexní průvodce

3.9.2024 Pojištění

Rakousko využívá systém dálničních známek pro zpoplatnění používání dálnic a rychlostních silnic, k tomu ještě tzv. úsekové mýtné. Systém dálničních známek se v osobní dopravě vztahuje na všechna vozidla do celkové hmotnosti 3,5 tuny. Pro rok 2024 je barva rakouských dálničních známek žlutá, využít ale můžete i známku elektronickou. Přečtěte si vše důležité, co o rakouském mýtném musíte vědět, než se k našim sousedům vydáte svým vozem, obytným vozem, s přívěsem anebo na motorce.

Jak na pojištění majetku: Podívejte se, co umí a na co si dát pozor

Jak na pojištění majetku: Podívejte se, co umí a na co si dát pozor

30.8.2024 Pojištění

Střecha zničená vichřicí, nábytek poškozený požárem nebo například kolo ukradené z garáže. To všechno jsou škody, se kterými se (bohužel) můžete běžně setkat. A které bývají velmi vysoké. Naštěstí existuje jednoduchý způsob, jak je řešit – jmenuje se pojištění majetku.

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2024, všechna práva vyhrazena