Banky.cz Články Půjčka Kde zjistím dluhy: Návod na snadné zjištění dluhů

Kde zjistím dluhy: Návod na snadné zjištění dluhů

Kde zjistím dluhy
16.7.2024 Půjčka

V České republice je v současné době 645 700 dlužníků v exekučním řízení a na začátku roku 2024 exekutorská komora evidovala 4 059 035 exekucí. Chcete si být jistí, že nemáte žádné dluhy u bank a nebankovních institucí nebo že nedlužíte na finančním úřadě či na sociálním pojištění? Připravili jsme si pro vás přehledné shrnutí toho, jak zjistit své dluhy.

Které registry dlužníků jsou nejspolehlivější?

V současné době na internetu najdete poměrně velké množství registrů dlužníků, ne všechny však obsahují spolehlivé informace. Příkladem jsou služby nebo weby, které se vydávají za centrální registr dlužníků. V České republice však žádný centrální registr neexistuje a získané informace z těchto webů jsou zpravidla bezcenné. Zaplatíte tak za něco, co nemá žádnou hodnotu. Důvěřovat naopak můžete třem nejznámějším registrům, a sice Bankovnímu registru klientských informací (BRKI), Nebankovnímu registru klientských informací (NRKI) a registru SOLUS,“ říká Petr Jermář, specialista na finance z portálu banky.cz.

  • BRKI: Tento registr shromažďuje data o klientech bank a stavebních spořitelen. Registr obsahuje data, která vypovídají o bonitě, důvěryhodnosti a platební morálce osob.
  • NRKI: Také v tomto registru jsou dostupná data spojená s bonitou, důvěryhodností a platební morálkou osob a společností. Nebankovní registr však shromažďuje data o klientech nebankovních společností.
  • SOLUS: SOLUS neboli Sdružení na ochranu leasingu a úvěru spotřebitelů sdružuje informace o dluzích některých bankovních a nebankovních společností, dodavatelů energií, poskytovatelů mobilních služeb a několika pojišťoven. Vaše jméno se tak v tomto registru může objevit nejen v případě nesplácení půjček nebo úvěrů, ale také například za nezaplacení účtů za energie nebo za mobilní telefon.

Jak zjistím své dluhy online?

Informace o dlužnících aktuálně uchovává několik dlužnických registrů, které fungují nezávisle na sobě. Tyto registry vlastní různé subjekty, pokud tedy budete chtít mít jistotu, že nemáte žádné dluhy, budete muset nahlédnout do více registrů. Dlužnický zápis může být spojený nejen s dluhy vzniklými z nesplacení závazků vůči bankám nebo leasingovým společnostem, ale také vůči zdravotním pojišťovnám nebo finančnímu úřadu. Jak tedy postupovat při kontrole jednotlivých registrů dlužníků?

Kontrola dluhů v Bankovním registru klientských informací (BRKI)

V případě, že chcete zjistit informace o svých dluzích v BRKI, navštivte webovou stránku cbcb.cz. Výpis z registru získáte prostřednictvím klientského centra CRIF. O výpis můžete zažádat několika způsoby. Nejjednodušší je nákup výpisu online na e-shopu kolikmam.cz, v tomto případě je nutné mít aktivovanou bankovní identitu.

Kontrola dluhů v Nebankovním registru klientských informací (NRKI)

Stejný postup při získávání výpisu o dluzích jako v případě bankovního registru vás čeká u nebankovního registru. Výpis je opět možné jednoduše zakoupit na stránkách kolikmam.cz. Ověření identity probíhá prostřednictvím BankID.

Online srovnání nebankovních půjček

Kontrola dluhů v databázi SOLUS

Velmi jednoduchou cestou, jak získat informace z registru SOLUS, je služba NejsemDlužník.cz. Díky této službě získáte kompletní výpis nejen z negativních registrů SOLUS, ale také z Centrální evidence exekucí, Insolvenčního rejstříku, seznamu nespolehlivých plátců DPH a Registru živnostenského podnikání nebo veřejných rejstříků. Výpis jednoduše objednáte na webových stránkách NejsemDlužník.cz.

Kontrola dluhů na sociálním pojištění

Nejlevnější půjčka od Air Bank

To, jak zjistit svůj dluh na sociálním pojištění, se odvíjí od toho, jestli ČSSZ vymáhá dluh cestou správní exekuce nebo dluh vymáhá soudní exekutor. V případě, že dluh vymáhá exekutor, zjistíte ho prostřednictvím výpisu z registru exekucí dostupného na kontrolaexekuce.cz.

Kontrola dluhů na zdravotním pojištění

Postup zjišťování dluhů se může u jednotlivých pojišťoven lišit. Většina pojišťoven však umožňuje nahlédnout do přehledu plateb a úhrad, který bývá dostupný online. Dluhy u zdravotní pojišťovny můžete zjistit i prostřednictvím kontroly v registru exekucí.

PODÍVEJTE SE: V našem článku jsme zpracovali srovnání zdravotních pojišťoven v roce 2024.

Kontrola závazků k finančnímu úřadu  

Chcete se přesvědčit o tom, že nedlužíte na daních u finančního úřadu? O potvrzení bezdlužnosti si můžete zažádat přímo na finančním úřadě nebo online v aplikaci MOJE DANĚ. Zde v kategorii elektronických formulářů zvolíte možnost Obecné písemnosti a následně Obecná písemnost určená pro podání orgánům Finanční správy ČR.

Jsou informace o mých dluzích veřejně dostupné?


Registry dlužníků, registry exekucí a Insolvenční rejstřík umožňují získat nejen informace o vašich vlastních dluzích nebo exekucích, ale také o dluzích třetích osob. K tomu, abyste získali výpis, stačí znát pouze základní a běžně dostupné údaje o kontrolovaném subjektu a zaplatit poplatek. Zkontrolovat, jestli nemáte dluhy, tak tedy může takřka kdokoliv. Do těchto registrů nahlížejí také banky v případě žádostí o půjčku,“ říká Petr Jermář, specialista na finance z portálu banky.cz.

Jaké jsou poplatky za zjištění dluhů?

Poplatky se liší na základě toho, u kterého z registrů zažádáte o výpis:

RegistrPoplatek za výpis
BRKI200 Kč na kolikmam.cz
NRKI200 Kč na kolikmam.cz
BRKI + NRKI200 Kč na kolikmam.cz
SOLUSSMS výpis s aplikací SOLUS – 125 Kč, písemný výpis 399 Kč, výpis na nejsemdluznik.cz pro fyzické osoby – 250 Kč
Finanční úřad100 Kč
Nejlevnější půjčka od Zonky

Jaké jsou poplatky za zjištění dluhů?

Jaké jsou důsledky nezaplacených dluhů?

Nesplacené dluhy mohou mít pochopitelně obrovský dopad na váš život. Pokud je nebudete řešit včas, mohou se začít nabalovat a narůstat v ještě větší problém. Záznamy v registrech dlužníků vás navíc mohou připravit o šanci získat hypotéku nebo jinou půjčku. Podmínky pro získání hypotéky v roce 2024 najdete zde.

Kde mohu získat pomoc při řešení dluhů?

Dostali jste se do dluhů a hledáte z nich cestu ven? Dluhové poradenství zdarma nabízí hned několik organizací, jedná se například o Poradnu při finanční tísni, neziskovou organizaci Člověk v tísni nebo Rubikon Centrum. Kontakty na tyto organizace, které pomáhají s dluhovou tématikou, najdete například na mapaexekuci.cz.

Metody, které vám pomohou při splácení dluhů

Abyste se svých dluhů zbavili co nejrychleji, můžete vyzkoušet dvě osvědčené metody:

  • Metoda sněhové koule: Zaměřte se na nejmenší dluh, který máte a nastavte si splátku tak, aby byla o něco vyšší než minimální splátka. Na ostatní dluhy posílejte minimální splátku. Jakmile dluh splatíte, přejděte k dalšímu. Splátku ale navyšte o částku, kterou jste posílali na první dluh.
  • Metoda sněhové laviny: Tato metoda spočívá v tom, že nejdříve začnete splácet půjčku s nejvyšším úrokem, kterou budete splácet nejvyšší možnou částkou a u ostatních budete platit minimální splátku.

Se splácením dluhů vám může pomoci také náš článek Půjčka na splátky: Jak najít tu nejlepší nabídku pro splácení dluhů.

ANKETA k článku Kde zjistím dluhy: Návod na snadné zjištění dluhů

Víte, kde se dají snadno dohledat dluhy?

Počet odpovědí: 81

KOMENTÁŘE k článku Kde zjistím dluhy: Návod na snadné zjištění dluhů

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Nefér poskytovatelé půjček: Jak se chránit a kde hledat pomoc

Nefér poskytovatelé půjček: Jak se chránit a kde hledat pomoc

22.8.2024 Půjčka

Půjčování peněz je běžnou součástí života. Na trhu se však setkáte i s nepoctivci, kteří se snaží využít situace lidí v nouzi. Jak je rozpoznat, jak se před nimi chránit a co dělat, když už jste se stali jejich obětí? Nabízíme praktické informace, jak se v džungli půjček neztratit a nenechat se napálit. Jak poznat varovné signály a jaké nejčastější podvodné praktiky. Ukážeme, kam se obrátit o pomoc, když už jste se stali obětí neférového jednání, či přímo podvodu.

Sázení a úvěr: Jaký vliv má sázení na schválení úvěru?

Sázení a úvěr: Jaký vliv má sázení na schválení úvěru?

16.8.2024 Půjčka

Hazard a sázení je v České republice na vzestupu, což ostatně potvrzují i čísla z loňského roku. V průběhu roku 2023 lidé žijící v České republice vsadili 873,2 miliard korun. Sázení je spojené nejen s vysokým rizikem ztráty peněz, ale také s rizikem zamítnutí žádosti o úvěr. Jak banky pohlížejí na sázení?

Co může zabavit exekutor: Vaše práva a ochrana majetku

Co může zabavit exekutor: Vaše práva a ochrana majetku

2.8.2024 Půjčka

Představa, že někdo zabaví majetek nebo zablokuje účet, je noční můrou mnoha lidí. Co všechno ale může exekutor opravdu zabavit? A co naopak nesmí? Řekneme vám, jak exekuce probíhá, co všechno může exekutor zabavit, a jak se vy můžete proti neoprávněné exekuci bránit. Dozvíte se také, jaká jsou vaše práva v průběhu exekučního řízení a co vlastně dělat, když obdržíte exekuční příkaz.

Co může zabavit insolvenční správce

Co může zabavit insolvenční správce

30.7.2024 Půjčka

Statisíce Čechů trápí finanční problémy a nezvládají splácet své dluhy. Věřitelé mají více možností, jak získat dlužné peníze zpět. Pokud máte dluhy, dlouhodobě je nedokážete splácet a s věřitelem nijak nespolupracujete, zřejmě dojde na exekuci majetku. Vždy je výhodnější snažit se dluhy alespoň částečně splatit. Můžete na sebe podat insolvenční návrh a při splnění podmínek projít osobním bankrotem.

Kde zjistím dluhy: Návod na snadné zjištění dluhů

Kde zjistím dluhy: Návod na snadné zjištění dluhů

16.7.2024 Půjčka

V České republice je v současné době 645 700 dlužníků v exekučním řízení a na začátku roku 2024 exekutorská komora evidovala 4 059 035 exekucí. Chcete si být jistí, že nemáte žádné dluhy u bank a nebankovních institucí nebo že nedlužíte na finančním úřadě či na sociálním pojištění? Připravili jsme si pro vás přehledné shrnutí toho, jak zjistit své dluhy.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte. Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější. V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %. Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku. Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit. Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu. Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem. Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

90% Hypotéka

Až 90 procent z ceny nemovitosti, kterou ručíte. Přesně tolik si můžete půjčit na hypoteční úvěr. Abyste ale 90% hypotéku dostali, musíte splnit několik požadavků. Jsou to zejména základní podmínky pro získání hypotéky – tedy například: věk,příjemči bonita.Oproti nižším půjčkám ale musíte u 90% hypotéky počítat s méně výhodnými podmínkami. Protože má hypotéka pokrýt 90 procent z ceny nemovitosti, je pro banku riskantnější než menší úvěry. A proto poskytovatelé toto riziko obvykle kompenzují vyšším úrokem. Pro většinu lidí je přitom 90% hypotéka nejvyšší možná. Podle pokynů České národní banky mohou poskytovatelé víc peněz půjčit jen v 5 procentech případů. Potřebujete tak mít naspořeno alespoň 10 procent z kupní ceny. V praxi to vypadá tak, že u bytu za 3 000 000 korun získáte maximálně 2 700 000 korun. Zbytek doplatíte vy. Pokud si chcete pomocí hypotéky půjčit víc než 90 procent z ceny domu či bytu, musíte ručit více nemovitostmi. V takovém případě stoupne hodnota zástavy, ze které se půjčka počítá. Výhodou je, že se tím pádem můžete dostat na nižší LTV (obvykle do 80 %) a získáte tak nižší úrok než u 90% hypotéky. Pokud jste například původně ručili bytem za 2 500 000 korun a nyní k němu přidáte další byt ve stejné ceně, stoupne hodnota zástavy na 5 000 000 korun. U hypotéky na zmíněných 2 500 000 tak bude LTV 50 %. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2024, všechna práva vyhrazena