Banky.cz Články Akcie a investice Kompletní průvodce investicí do Bitcoinu: Jak začít a co očekávat

Kompletní průvodce investicí do Bitcoinu: Jak začít a co očekávat

Bitcoin
3.10.2024 Akcie a investice

Bitcoin, často označovaný jako digitální měna budoucnosti, láká stále více. Vytvořili jsme pro vás komplexního průvodce vším, co potřebujete o Bitcoinu vědět, než ho začnete využívat. Od původní myšlenky, přes vývoj trhu s Bitcoinem, až po praktické aspekty investování a využití v každodenním životě. Dozvíte se, kde Bitcoin koupit, jak ho bezpečně skladovat a jaká jsou rizika i příležitosti Bitcoinu i dalších kryptoměn. O to snáz se pak můžete (nejen) o Bitcoinu rozhodovat.

REKLAMA

Co si z článku odnést

  • Bitcoin je digitální měna fungující na decentralizované síti blockchain, s omezeným maximálním počtem 21 milionů jednotek.
  • Investice do Bitcoinu může přinést vysoké zisky, ale je spojena s významnou volatilitou a riziky, včetně regulačních nejistot.
  • Bitcoin lze koupit na kryptoměnových burzách, P2P platformách nebo v bitcoinových bankomatech, a uchovávat v různých typech peněženek (hardwarové, softwarové, online, papírové).
  • Bezpečnost Bitcoinu je klíčová – uživatelé by měli dbát na ochranu svých privátních klíčů a být obezřetní vůči kyberpodvodům a hackerským útokům, podobně jako u bankovnictví.
  • Zdanění zisků z Bitcoinu podléhá dani z příjmů bez možnosti uplatnění časového testu, a je nutné vést přesné záznamy o transakcích.

Co je Bitcoin a jak vzniká

Bitcoin představuje revoluci v světě financí. „Bitcoin je digitální měna a platební systém, který funguje bez centrální autority, jako jsou banky nebo vlády. Využívá technologii blockchain, což je veřejná distribuovaná účetní kniha, která zaznamenává všechny transakce. Nové bitcoiny vznikají procesem zvaným těžba, při němž výkonné počítače řeší složité matematické úlohy. Bitcoin lze používat k online platbám nebo jako investiční aktivum, přičemž jeho hodnota je určována nabídkou a poptávkou na trhu,“ popisuje Miroslav Majer, CEO portálu Banky.cz.

Dodejme, že každý uživatel sítě získává kopii blockchainu. A to Bitcoinu zajišťuje transparentnost a bezpečnost. Těžbou, tedy řešením složitých matematických zadání, se ověřují transakce a přidávají se do blockchainu. Za těžařskou práci jsou lidé odměňováni nově vytvořenými Bitcoiny

Těch ale nebude nekonečné množství. Strop je stanoven na 21 milionů Bitcoinů. Z toho jistě odtušíte, že cenu Bitcoinu ovlivňuje i jeho vzácnost: stane se z něj podobně omezený statek, jakým je například půda (pozemky): ani té není na planetě neomezené množství.

Jak a kde koupit Bitcoin 

Pro nákup bitcoinu (značka BTC) máte několik možností. „Bitcoin lze koupit na kryptoměnových burzách jako Coinbase nebo Binance, kde nakupujete za běžnou hotovost. Alternativami jsou P2P platformy jako LocalBitcoins (pro přímé obchody mezi uživateli), bitcoinové bankomaty pro nákup za hotovost, nebo mobilní aplikace a online peněženky pro menší transakce. Novou technologii Lightning network potkáte například na Coinmate. Některé banky (Revolut) či platební služby (PayPal) také umožňují nákup bitcoinů,“ říká Martin Pleštil, ředitel úseku investic Broker Trustu.

Každá z platforem a peněženek funguje trošku jinak, ale jedno mají společné: Bitcoiny se v nich pořizují za dolary, nebo za odpovídající částky v jiných měnách s tím, že platforma odlišnou měnu během transakce smění na dolar, a za ten nakoupí odpovídající díl Bitcoinu.

Bitcoiny se nekupují po celých jednotkách, ale po drobných částech. Vzhledem k naplánovanému maximu (21 milionů kusů Bitcoinu pro celý svět) by to ani jinak nešlo. Bitcoin se prodává po „kouskách“, nejmenší akceptovaná jednotka je na 8. desetinném místě (1 BTC má v současnosti hodnotu okolo 1,5 mil. Kč). Například za 100 Kč pořídíte 0,00006792 BTC (konec září 2024).

A jak prodat Bitcoin? Asi vás nepřekvapí, že stejnými postupy, jakými se dá nakoupit. Případně jím můžete zaplatit všude, kde Bitcoin jako platidlo přijímají.

Kurz Bitcoinu se stále mění

Kurz Bitcoinu, stejně tak dalších kryptoměn, je známý vysokou volatilitou. U Bitcoinu cena může v krátkém časovém období dramaticky stoupat i klesat, o desítky procent. Výkyvy jsou vyvolané různými faktory, včetně nabídky a poptávky pravidelných investorů, spekulacemi, regulačními změnami, odvíjí se také od mediálního pokrytí a celkového aktuálního „sentimentu“ na trhu.

Současný kurz Bitcoinu a jeho vývoj si můžete projít v našich grafech. 

Cena Bitcoinu je po celý rok 2024 značně rozkolísaná, ale s obecným rostoucím trendem. V srpnu 2024 se cena pohybovala mezi minimem 54 004,6 USD a maximem 65 351,2 USD. Záři proběhlo velmi podobně: od minima s kurzem 53 949,9 USD, po maximum na 65 187,1 USD. Od počátku roku 2024 vzrostl kurz Bitcoinu o více než 45 %, přestože cesta k zářijové hodnotě přes 65 tisíc dolarů nebyla přímočará, zahrnovala spoustu poklesů.

Graf vývoje ceny Bitcoinu v letech 2009-2024

V počátečních letech (2009-2013) se hodnota Bitcoinu pohybovala postupně od nuly, k 1 099 USD. Následoval mírný pokles a stabilizace kolem 463 USD v roce 2015, načež v roce 2018 došlo k výraznému a až skokovému růstu na 6 485 USD za jeden Bitcoin. 

(Zatím) nejdramatičtější vývoj sledujeme mezi lety 2020 a 2024. V roce 2021 hodnota Bitcoinu vzrostla na 10 621 USD a v roce 2021 dosáhla tehdejšího maxima 64 469 USD. Rok 2022 však přinesl významný obrat, kdy hodnota rychle klesla na 16 757 USD: o více než 65% oproti vrcholu z předchozího roku.

Navzdory významnému propadu se Bitcoin znovu zotavil. V září 2024 jeho hodnota vystřelila na nové historické maximum 73,023 USD. To je hodnota o 280% vyšší, ve srovnání s propadem v roce 2022. Analýzy a předpovědi se nebrání dalšímu růstu hodnoty.

Jak se používá Bitcoin

Jak funguje Bitcoin? Jakožto jeho uživatel máte dvě hlavní možnosti, jak Bitcoin používat. Pojmout se dá jednak jako investice (směnitelná za dolary a následně za české koruny), jednak jako platidlo (směnitelné za produkty a služby). 

Bitcoin jakožto investice

Investice do Bitcoinu je teď ta nejčastěji využívaná varianta. Jako investici Bitcoin v podstatě jen nakupujete, držíte v některé z peněženek (nebo na investorském účtu u některé z investičních platforem či bank). Z tohoto pohledu je Bitcoin dlouhodobá záležitost, podobně jako investování do akcií. S výhledem odprodeje až v době, kdy budete chtít ze svých investic čerpat.

Podívejte se na investice do kryptoměn v roce 2024: jak investovat a na co si dát pozor.

Bitcoin jakožto platidlo

Bitcoin je ale i platidlem, čistě digitálním. Zaplatit s ním můžete v obchodech (většinou spíš e-shopech), ale i za služby. Setkat se můžete například i s pojištěním, které je celé postaveno na Bitcoinech. Bitcoin už je uznán jako oficiální platidlo v některých zemích. Platí se podobně, jako jste zvyklí na platby kartou. Jen je „karta“ propojena s jiným než bankovním účtem, a namísto korun nebo eur platíte určenými jednotkami Bitcoinu. 

Historie Bitcoinu se píše od roku 2008

Investika DIP

V roce 2008 publikovala osoba nebo skupina osob pod pseudonymem Satoshi Nakamoto koncept kryptoměny, kterou nazvali Bitcoin. První jednotka Bitcoinu se vytěžila v lednu 2009. A první reálná transakce proběhla v květnu 2010. Byla to platba za dvě pizzy, tehdy ve výši 10 000 BTC. Z dnešního pohledu šlo o nejdražší večeři světa, v současnosti by totiž 10 000 BTC vyšlo na cirka 15 miliard korun. 

Od té doby Bitcoin prošel dynamickým vývojem. Jeho hodnota sice v prvních letech příliš nerostla, ale jak vidíte v grafu, od roku 2017 buď strmě stoupá, nebo strmě padá. Ovšem dlouhodobý trend je jasný: Bitcoin na dlouhém horizontu roste

Pozor: historický vývoj ještě nezaručuje další růst v budoucím období. Ale to platí u všech dynamičtějších investic.

Online srovnání akciových fondů

Budoucí vývoj Bitcoinu? Neshodnou se ani experti

Předpovídání budoucí ceny je natolik komplikované, že se na Bitcoin predikcích neshodnou ani experti. Někteří analytici předpovídají, že Bitcoin by mohl v budoucnu dosáhnout hodnoty několika set tisíc dolarů, zatímco jiní varují před možným poklesem nebo dokonce kolapsem celého systému.

Pozitivní predikce se opírají o rostoucí přijetí Bitcoinu napříč kontinenty, o předem dané omezené množství, a tím i o potenciál Bitcoinu stát se "digitálním zlatem". Negativní předpovědi zase poukazují na regulační rizika, konkurenci ze strany jiných kryptoměn a možné technologické, a především energetické problémy.

Pamatujte, že všechny předpovědi jsou spekulativní, nikdo nemá křišťálovou kouli a nikdo nedokáže postihnout míru vlivu všech faktorů, které se na ceně Bitcoinu podepisují. Každopádně, kdo investuje do Bitcoinu (a jiných kryptoměn), by měl být připraven na různé scénáře vývoje, včetně těch nejrůžovějších i nejčernějších.

Co vědět o bezpečnosti Bitcoinu, než o něm začnete uvažovat

Bezpečnost bitcoinu je založena na kryptografii a na decentralizované povaze sítě. Samotný protokol bitcoinu je považován za velmi bezpečný a dosud nebyl úspěšně napaden žádnými hackery. Do budoucna čeká Bitcoin a další kryptoměny výzva v podobě kvantových výpočetních technologií, otočit se ale může i ve značnou výhodu. 

Nicméně (jak jste možná viděli v seriálu Teorie velkého třesku), největší investorská rizika se teď skrývají spíš v externích zdrojích. Především:

  • ztráta nebo krádež privátních klíčů s přístupem k Bitcoinům
  • ztráta hardwarové peněženky nebo přístupu do ní
  • hackerské útoky na burzy a investiční platformy
  • podvodný prodej
  • phishingová a další podvodná schémata
  • nesprávný přístup k investování – zejména nešťastné načasování (vysoká volatilita Bitcoinu neodpouští nesprávný čas nákupu a prodeje při obchodování s kryptoměnou).

Abyste tahle rizika minimalizovali, neobejdete se bez silných hesel, dvoufaktorového (či vícefaktorového) přihlašování, pravidelné aktualizace software kryptoměnové peněženky a obecně obezřetného přístupu k jakýmkoliv transakcím s kryptoměnami, ale i běžnými finančními prostředky. 

Jak na bezpečné skladování Bitcoinu?

Pro bezpečné skladování máte na výběr z několika typů Bitcoin peněženek (vhodných samozřejmě i pro další kryptoměny):

  • hardwarové peněženky – fyzická zařízení, v podstatě elektronické krabičky, co uchovávají vaše privátní klíče offline. Jsou považovány za vůbec nejbezpečnější způsob skladování většího množství bitcoinů
  • softwarové peněženky – aplikace, které si můžete nainstalovat na počítač nebo smartphone. Nabízejí dobrý kompromis mezi bezpečností a pohodlím v používání, ale pro vysoké obnosy už se tolik nehodí. Spíš jen pro provozní rezervu, s níž chcete v krátkém čase nakládat.
  • online peněženky – internetové služby, které vám založí bitcoinový účet. Nabízejí je jak moderní technologické banky, tak kryptoměnové platformy či burzy. Umožňují k vašim bitcoinům odkudkoli (i mimo váš telefon nebo PC). Jsou asi nejpohodlnější pro časté transakce.
  • papírové peněženky – někdo na ně nedá dopustit, i když také podléhají rizikům. Papírové peněženky jsou zkrátka fyzické kopie vašich privátních klíčů, vytisknuté na papíře. Jsou sice bezpečné stran online útoků, ale snadno poškoditelné, o riziku jejich ztráty ani nemluvě. 

Pro maximální bezpečnost doporučují odborníci kombinaci různých typů peněženek – například hardwarová peněženka pro dlouhodobé úspory a softwarová či online peněženka pro běžné transakce.

Spíš investice, nebo spíš platidlo?

Bitcoin byl původně navržen jako alternativní platební systém. Jenže vysoká volatilita a pomalejší transakce omezují jeho využití pro každodenní transakce. Přesto to vypadá, že počet míst, kde akceptují Bitcoin, stále roste. 

Naději na jeho běžnější využití jako platidla přinášejí technologické inovace, například Lightning Network. Ty slibují zrychlit a zlevnit bitcoinové transakce. A možná jste si všimli, že některé země s nestabilními měnami začínají v Bitcoinu vidět možnou alternativu k tradičním měnám.

Jenže: aby z Bitcoinu opravdu mohlo být běžné digitální platidlo i jinde ve světě, nejprve musí vyhovět regulacím a překonat spoustu technologických omezení. Navíc se regulace Bitcoinu sama vyvíjí dost živelně: každá země nebo uskupení zemí k ní totiž přistupuje po svém.

Kde zaplatíte Bitcoinem?

Na světě je spousta míst, kde se dá platit Bitcoinem. Přijímají jej statisíce internetových obchodů a desítky tisíc kamenných prodejen na různých kontinentech. Nejčastěji se s možností platit Bitcoinem (nebo jiným kryptem) setkáte v restauracích, kavárnách, mobilních aplikacích, hrách, v kamenných i online obchodech s elektronikou atp.  

Nejznámějším českým obchodem, kde se dá Bitcoinem zaplatit, je Alza.cz, ale rozhodně není jediným. Jmenujme třeba Prusa 3D tisk. inSPORTline, Pražská plynárenská nebo Muziker. Platbu faktur Bitcoinem vám umožní například aplikace Fakturoid.cz.

Ze zahraničních e-shopů můžete s Bitcoinem zaplatit třeba u Microsoft, Dell, BitDials, Shopify. Aktuální mapu míst, kde berou Bitcoin, najdete třeba na stránkách https://btcmap.org/, lze stáhnout i jako aplikaci do mobilu, když budete na cestách. Jen v Praze je v současnosti zhruba 250 míst, kde můžete zaplatit Bitcoinem. Pro srovnání: v New Yorku je jich 17.

Regulace Bitcoinu ještě neřekla poslední slovo

Regulace bitcoinu se liší stát od státu, navíc se neustále vyvíjí. Některé země, jako El Salvador, přijaly bitcoin za zákonné platidlo, jiné ho naopak zcela zakázaly. Většina států ale vystupuje někde mezi oběma extrémy: spíš hledá rovnováhu mezi novou měnou/investicí/spekulací a ochranou uživatelů. Budoucí regulace mohou významně promluvit do hodnoty Bitcoinu i do jeho budoucího využití. 

Nemovitostní fondy

V ČR, resp. V EU, se prozatím o nijak významných změnách dosavadního přístupu nemluví. Bitcoin (a ani další kryptoměny) nejsou zahrnuty do investic, ale ani není považován za platidlo. Finanční správa ČR k němu přistupuje jako ke spekulaci, v podstatě jako k nákupu a prodeji digitálního zboží za kolísavou cenu. 

U kryptoměn proto nehledejte žádnou konkrétní regulaci ze strany ČNB (jako jsme zvyklí například u investic do cenných papírů), ale ani žádné záruky jeho budoucího fungování a využitelnosti, či finančního krytí pro případ krachu některé z platforem nebo společností provozujících peněženky (že už ke krachům v minulosti došlo, jste jistě zaznamenali).

Bitcoin plně podléhá dani z příjmů, časový test tu neuplatníte!

Bitcoin není investice, proto zapomeňte na možnost časového testu. Veškeré příjmy z kryptoměn, včetně Bitcoinů, musíte zdanit, a to metodou FIFO. Vždy si proto veďte přesné záznamy o všech transakcích pro daňové účely. 

Kryptoměny, pokud s nimi zacházíte běžným způsobem, jsou vše, jen ne anonymní. Vězte proto, že transakce, a tím i vaše případné výdělky, budou dříve či později pro správce daně snadno dohledatelné. Podrobný návod na zdanění kryptoměn jsme pro vás připravili v tomto článku.

Výhody investice do Bitcoinu

  • potenciál vysokých zisků díky volatilitě
  • potenciál dlouhodobé ochrany úspor před inflací
  • decentralizace a nezávislost na vládách a tradičních bankách
  • rostoucí přijetí platidla napříč kontinenty
  • technologický potenciál pro budoucí běžnější využití Bitcoinu jako platidla
  • předem dané omezené množství dělá z Bitcoinu vzácný digitální statek
  • globální dostupnost
  • nízké transakční náklady při zahraničních platbách Bitcoinem
  • může nahradit běžné bankovní účty

Nevýhody investice do Bitcoinu

  • vysoká volatilita, která může, zejména u začínajících investorů, vést k významným ztrátám
  • regulační nejistota – zatím nevíme, jak se k Bitcoinu postaví většina států
  • riziko ztráty nebo krádeže Bitcoinu, respektive peněženek a online investičních účtů
  • technologická složitost (vše jen digitálně) může být pro některé uživatele překážkou
  • obrovská energetická náročnost celého systému
  • omezení v počtu transakcí – v současnosti nelze využívat v reálném čase
  • nezvratnost transakcí
  • závislost na digitálních technologiích (nemá hotovostní variantu)

Výhody a nevýhody investování do Bitcoinu jsme prozkoumali mnohem detailněji v článku Investice do Bitcoinu – nejlepší rozhodnutí v historii, nebo vyhozené peníze? 

Jak investovat do Bitcoinu, když jste začátečníci?

S Bitcoinem i dalšími kryptoměnami se doporučuje začínat pomalu. Ať je chcete držet jako platidlo, jako investici nebo jako kombinaci obou, měli byste k němu přistupovat obezřetně. Nejprve se seznámit s podstatou kryptoměn a blockchainů, s jejich fungováním, a hlavně s pravidly týkajícími se jak techniky nakládání s nimi, tak i daňových a dalších souvislostí.

Seznamte se s platformami, bankami, burzami a dalšími místy, na kterých se dá Bitcoin pořídit a prodat. Prozkoumejte jejich parametry, poplatky, výhody a nevýhody, abyste zvolili přesně to prostředí, které vám pro práci s kryptoměnou bude nejlépe vyhovovat. Včetně toho, jestli lze k obchodování přistoupit jen z počítače, nebo i z mobilního telefonu/tabletu.

Co se běžného investování týká, odborníci doporučují pravidelné investice: tzv. strategii dollar-cost averaging, podobně jako u dalších dynamických investic. Je lépe začít investovat hned a po drobných částkách, než nejprve spořit, a pak pořídit větší investici najednou. Dělení Bitcoinu až na 8 desetinných míst nahrává právě pravidelnému nákupu v nižších objemech.

Pamatujte i na bezpečnou peněženku, později, s vyššími částkami v Bitcoinech, i na peněženku hardwarovou. Pravidelně aktualizujte software peněženky. Mezi kryptoměnami se může vyplatit diverzifikovat, Bitcoin není jedinou možností. 

Připravte se na výkyvy ceny, nepanikařte při nich (což u investování platí všeobecně). A hlavně: do kryptoměn vkládejte jen tu část ze svých příjmů, kterou si můžete dovolit z části nebo zcela ztratit. S postupným vzděláváním a opatrným přístupem však může být Bitcoin zajímavou součástí vašeho investičního portfolia.

Alternativní kryptoměny 

Bitcoin je nejznámější kryptoměnou. Vedle něj ale existuje spousta dalších, souhrnně označovaných jako "altcoiny". K nejlepším kryptoměnám, po boku Bitcoinu, dnes patří:

  • Ethereum
  • Polkadot
  • Cardano
  • Litecoin
  • Ripple (XRP)
  • Binance Coin a další.

Každá z kryptoměn má své jedinečné vlastnosti a použití, v současnosti se obchoduje cirka 400 kryptoměn. Jejich počet se stále mění, stejně jako jejich kurzy.

Často se ptáte

Je Bitcoin anonymní?

Bitcoin není zcela anonymní, ale spíše pseudonymní. Všechny transakce jsou veřejně zaznamenány v blockchainu, ale spojují se s adresami, nikoli s osobními údaji. Nicméně, jakmile máte adresu propojenu se svou identitou (což se často vyžaduje například na burze), lze pak vaše transakce vysledovat a dohledat.

Jak dlouho trvá bitcoinová transakce?

Běžně trvá bitcoinová transakce 10 minut až hodinu, v závislosti na zatížení sítě a poplatcích, které jste ochotni zaplatit. Vyšší poplatky obvykle znamenají rychlejší zpracování transakce.

Co je to Bitcoin halving?

Bitcoin halving je událost, která nastává přibližně každé čtyři roky, kdy se odměna za těžbu nového bloku sníží na polovinu. Toto snížení má za cíl kontrolovat inflaci a udržet vzácnost Bitcoinu.

REKLAMA

ANKETA k článku Kompletní průvodce investicí do Bitcoinu: Jak začít a co očekávat

Investujete do Bitcoinu?

Počet odpovědí: 98

KOMENTÁŘE k článku Kompletní průvodce investicí do Bitcoinu: Jak začít a co očekávat

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Investice do hudebních nástrojů

Investice do hudebních nástrojů

4.10.2024 Akcie a investice

Když se řekne investiční nástroj, většině lidí se jako první vybaví dluhopisy, akcie nebo investice do nemovitostí či do zlata. Lukrativní investiční příležitost však nabízí i hudební nástroje, což dokazují i reálná čísla, podle kterých některé konkrétní hudební nástroje zaznamenaly v posledních letech nárůst hodnoty i o 100 %. Jak investovat do hudebních nástrojů tak, abyste dosáhli co nejvyššího možného výnosu?

Čínské akcie v pohybu: Vydrží jim současné tempo růstu?

Čínské akcie v pohybu: Vydrží jim současné tempo růstu?

3.10.2024 Akcie a investice

Čínský akciový trh zažívá jeden z nejpůsobivějších obratů ve své historii. Index CSI 300, který zahrnuje 300 největších firem z pevninské Číny, v pondělí 30. září prudce vzrostl o 8,5 %. Jde o největší jednodenní nárůst od roku 2008. Dramatický vzestup následuje po sérii vládních stimulačních opatření, která mají podpořit hospodářský růst Číny.

Kompletní průvodce investicí do Bitcoinu: Jak začít a co očekávat

Kompletní průvodce investicí do Bitcoinu: Jak začít a co očekávat

3.10.2024 Akcie a investice

Bitcoin, často označovaný jako digitální měna budoucnosti, láká stále více. Vytvořili jsme pro vás komplexního průvodce vším, co potřebujete o Bitcoinu vědět, než ho začnete využívat. Od původní myšlenky, přes vývoj trhu s Bitcoinem, až po praktické aspekty investování a využití v každodenním životě. Dozvíte se, kde Bitcoin koupit, jak ho bezpečně skladovat a jaká jsou rizika i příležitosti Bitcoinu i dalších kryptoměn. O to snáz se pak můžete (nejen) o Bitcoinu rozhodovat.

Zmařená investice: Jak ji správně zaúčtovat a minimalizovat ztráty

Zmařená investice: Jak ji správně zaúčtovat a minimalizovat ztráty

2.10.2024 Akcie a investice

Každý podnikatel se může dostat do situace, že investice nepřinese očekávané výsledky. Jak v takovém případě postupovat, abyste minimalizovali ztráty a správně zaúčtovali zmařenou investici? V tomto článku se dozvíte, jaké kroky podniknout, jaké jsou daňové dopady a jak se vyhnout nejčastějším chybám. Nenechte si ujít užitečné tipy, které vám pomohou efektivně zvládnout i ta nejtěžší podnikatelská rozhodnutí.

V USA se čeká snižování úrokových sazeb, index SP500 se opět obchoduje v těsné blízkosti svých historických maxim

V USA se čeká snižování úrokových sazeb, index SP500 se opět obchoduje v těsné blízkosti svých historických maxim

30.8.2024 Akcie a investice

Trhy se v poslední době chovaly poněkud nervózně. Podívali jsme se proto, jak současnost a zejména blízkou budoucnost na trzích vnímají investiční specialisté: tentokráte Václav Pech, investiční analytik Broker Trustu. Svůj komentář začal slovy: „A co se stalo? Nic.“ Medvěda se prý zdaleka ještě bát nemusíme (vysvětlení níže).

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

Akcie

Akcie symbolizují majetkový podíl v určité společnosti a patří mezi oblíbené investiční nástroje mnoha lidí. Když se rozhodneme investovat do akcií, můžeme očekávat atraktivní výnosy, ale musíme si být vědomi i možného rizika. Jakou roli hrají akcie v investičním světě a co bychom měli vědět? 1. Podstata a význam akcií Co to je: Akcie reprezentují část vlastnictví v organizaci či firmě. Kategorie akcií: Rozlišujeme mezi několika typy akcií, mezi něž patří základní, upřednostněné nebo ty, které nevyplácejí dividendy. Finanční benefity: Majitelé akcií mohou profitovat z dividend, tedy podílu na zisku dané firmy. Majetková a kontrolní práva: Držitelé akcií mívají často možnost hlasovat o klíčových rozhodnutích společnosti. Obchodovatelnost: Díky burzovnímu obchodování mohou být akcie rychle prodány či zakoupeny. 2. Možná rizika a šance spojená s akciemi Fluktuace cen: Hodnota akcií může v krátkém čase výrazně vzrůst či poklesnout v reakci na různé faktory. Dlouhodobý pohled: Mnozí považují investice do akcií za strategii s dlouhodobým výhledem, která může v průběhu let přinést značný zisk. Rozložení investic: Efektivní strategie často spočívá v rozložení investic mezi různé akcie, což snižuje riziko závislosti na výkonu jedné společnosti. Výzkum a informovanost: Rozhodující je detailní zkoumání finanční situace a tržního postavení společnosti před nákupem akcií. Neustálé učení: Aktuální informace a znalost trhu jsou nezbytné pro informované investiční rozhodování. V investičním světě akcie představují nástroj, který může přinést významné výnosy. Přestože je s nimi spojeno určité riziko, vhodná strategie a informovanost mohou minimalizovat potenciální ztráty a maximalizovat zisky. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Diverzifikace

Diverzifikace je klíčovým prvkem ve světě investic a financí. Jedná se o strategii, kterou investoři využívají ke správnému rozložení svých finančních prostředků mezi různými druhy aktiv, což jim umožňuje snížit riziko a zároveň zvýšit potenciální návratnost svých investic. Co diverzifikace znamená, jaké přínosy přináší a jak ji aplikovat do vašeho investičního portfolia? Co znamená diverzifikace a jak funguje Diverzifikace představuje investiční strategii, kdy investoři rozkládají své finanční prostředky mezi různými druhy aktiv a investičními nástroji. Tím se snižuje riziko spojené s koncentrací investic v jednom aktivu nebo trhu. Důležité body týkající se diverzifikace zahrnují: 1. Rozložení rizika Diverzifikace umožňuje rozptýlit riziko spojené s vysokou koncentrací investic do jednoho aktiva. Pokud byste měli většinu svých investic v jednom typu aktiva a toto aktivo ztratí na hodnotě, mohli byste utrpět značné ztráty. Diverzifikace může tento negativní vliv minimalizovat. 2. Zvýšení potenciální návratnosti Díky diverzifikaci můžete využít různých investičních příležitostí a sektorů, což vám může pomoci dosáhnout vyšší potenciální návratnosti na vaše investice. Různé druhy aktiv mohou mít odlišné výkonnostní cykly v různých obdobích, a diverzifikace vám umožní využít tuto dynamiku na svůj prospěch. Jak implementovat diverzifikaci do vašeho investičního portfolia Diverzifikace je klíčem k dosažení vyváženého a stabilního investičního portfolia. Zde jsou některé způsoby, jak tuto strategii uplatnit: 1. Investujte do různých tříd aktiv Rozložte své investice mezi akcie, dluhopisy, nemovitosti a další druhy aktiv. Každá třída aktiv reaguje na tržní podmínky odlišně, což vám umožní snížit riziko. Dále můžete diverzifikovat své investice mezi různými odvětvími a regiony, abyste minimalizovali vlivy specifických tržních událostí. 2. Vytvořte si diverzifikovaný fond nebo investujte do ETF Investování do diverzifikovaných investičních fondů nebo burzovně obchodovaných fondů (ETF) je jednoduchý způsob, jak dosáhnout diverzifikace. Tyto fondy obvykle obsahují širokou škálu aktiv, což snižuje riziko jednotlivých investic. Diverzifikované fondy jsou vhodné pro investory, kteří nemají čas nebo znalosti na aktivní správu svého portfolia. Tipy a rady Rozložení rizika: Diverzifikace pomáhá rozložit riziko mezi různými aktivy, čímž snižuje potenciální ztráty. Stabilita portfolia: Diverzifikace může vést k stabilnějšímu a méně volatilnímu investičnímu portfoliu. Dlouhodobý přístup: Diverzifikace by měla být součástí dlouhodobé investiční strategie, která bere v úvahu vaše cíle a toleranci k riziku. Diverzifikace je klíčovou součástí úspěšného investování a finančního plánování. Bez ohledu na to, jaké jsou vaše investiční cíle, je důležité zvážit diverzifikaci jako strategii pro dosažení finanční stability a dosažení svých dlouhodobých cílů. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Investice

Investice není jen pro bohaté nebo finanční experty. Je to strategie, kterou může využít kdokoli, kdo chce zvýšit své bohatství v dlouhodobém horizontu. Ať už jste začátečník nebo zkušený investor, je důležité mít jasný plán a rozumět různým druhům investic, které jsou k dispozici. V tomto článku probereme některé základní typy investic a poskytneme tipy, jak můžete začít. Základní typy investicAkciové trhy: Když kupujete akcie, stáváte se částečným vlastníkem společnosti. Hodnota vašich akcií může kolísat v závislosti na výkonu společnosti. Dluhopisy: Když kupujete dluhopisy, půjčujete peníze emitentovi (vláda nebo společnost) výměnou za pravidelné úrokové platby a návrat nominální hodnoty dluhopisu na konci jeho splatnosti. Komodity: Investice do fyzických aktiv, jako jsou zlato, ropa nebo zemědělské produkty. Nemovitosti: Koupě, vlastnění a pronájem nemovitostí jako způsob, jak vydělat peníze z nájmů a ocenění hodnoty nemovitostí. Fondy: Investice do fondu, který spravuje kolekci cenných papírů (akcií, dluhopisů atd.), což umožňuje diverzifikovat riziko. Tipy pro začínající investory Stanovte si finanční cíle: Určete, kolik peněz chcete investovat a jaké jsou vaše finanční cíle. Chcete například vytvořit úspory na důchod, koupit dům nebo financovat vzdělání svých dětí? Rozpoznejte svou tolerance k riziku: Rozumění vaší tolerance k riziku vám pomůže určit, jaké typy investic jsou pro vás vhodné. Diversifikujte své investice: Nenakládejte všechna vaše vajíčka do jednoho košíku. Investujte do různých typů aktiv, aby jste snížili riziko ztráty peněz. Využívejte služeb finančního poradce: Pokud nejste jisti, jak začít nebo jak spravovat své investice, může být užitečné konzultovat se s finančním poradcem. Investování je důležitým krokem k finanční nezávislosti. Ať už jste začátečník nebo zkušený investor, je důležité mít jasný plán, rozumět různým druhům investic a diverzifikovat své portfolio. Nezapomeňte také, že investování je dlouhodobá strategie, a je důležité být trpělivý a nechat vaše investice růst s časem. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2024, všechna práva vyhrazena