Banky.cz Články Pojištění Kompletní průvodce pojištěním auta pro cesty do zahraničí

Kompletní průvodce pojištěním auta pro cesty do zahraničí

Pojištění auta do zahraničí
19.6.2024 Pojištění

Plánujete cestu autem do zahraničí? Ať už se chystáte na krátký výlet nebo delší dovolenou, je důležité mít správné pojištění, které vás ochrání před nečekanými událostmi v cizině. V tomto článku se podíváme na různé typy pojištění auta do zahraničí, důležitá připojištění a jak si vybrat to nejlepší pojištění pro vaše potřeby. Vždycky zohledněte, kam cestujete, jak dlouho budete pryč a v čem všem chcete mít krytá záda.

REKLAMA

Územní platnost českého pojištění auta

Pravidla pojištění aut v EU říkají, že pojištění vozu, sjednané v některé z členských zemí, platí také ve všech zemích EU a EHP. Pojištění auta mimo EU už je pak většinou nutné sjednat zvlášť. Některá pojištění pokrývají i země sousedící s Evropskou unií, z tradice i Velkou Británii, pravidlem to však není. Proto si územní platnost vždycky zkontrolujte.

Typy pojištění auta do zahraničí

Cesta do zahraničí je skvělou příležitostí pro revizi vašeho autopojištění a jeho případnou aktualizaci nebo úplnou výměnu. Ani v zahraničí se neobejdete bez povinného ručení (a raději si vezměte vytisknutou zelenou kartu s sebou). A vyjíždět byste neměli bez havarijního pojištění s rozšířenou asistencí,“ upozorňuje Miroslav Čejka, online specialista pojištění Hyponamiru.cz.

Pojištění auta je obsáhlou kapitolou takzvaného majetkového pojištění. Každý majitel auta by měl vědět, jaké jsou možnosti a pravidla pojištění vozidel v ČR. Na cesty do zahraničí se vztahují následující pojištění:

Povinné ručení

Stejně jako v České republice, i v zahraničí je nutné sjednat si povinné ručení. A to jak v zemích EU (kde platí české povinné ručení), tak při cestách za hranice EU.

Jestliže cestuje do země (a přes země), kam už české povinné ručení nesahá, sjednejte si lokální pojištění: nejsnáze online. A s dostatečným předstihem tak, abyste si doklady od pojištění zvládli vytisknout. Někde totiž elektronickou verzi ještě neakceptují.

Havarijní pojištění

V zahraničí se havarijní pojištění velmi hodí. Především v zemích, kde je obecně dráž než u nás. Plus v případech, kdy by vám porouchané nebo nehodou rozbité auto značně zkomplikovalo nejen pobyt, ale třeba i práci nebo návrat zpátky do ČR. 

Proto je u pojistek do zahraničí velmi důležité, jaká připojištění si ke svemu běžnému havarijku sjednate, viz níže. Jinými slovy: běžné české havarijní pojištění je dobré, pro účely zahraniční cesty, dostatečně rozšířit.

Havarijní pojištění

Připravili jsme pro vás 4 tipy, jak vybrat to nejlepší havarijní pojištění.

Krátkodobé havarijní pojištění

Mnoho majitelů aut nevyužívá havarijko vůbec. V takovém případě se nabízí tzv. krátkodobé havarijní pojištění. Sjednat se dá na kratší dobu než 1 rok, takže netřeba platit celoroční pojistku. Využívá  se jako sezónní pojištění, či na dlouhodobější pobyt v zahraničí, než je běžná dovolená.

Cestovní pojištění auta do zahraničí

Auto do zahraničí můžete pojistit i v rámci cestovního pojištění. Pak jde o pojištění s přesným ohraničením počtem dní, max. na jeden měsíc. Nabídnout dokáže plnohodnotné krytí z havarijka i asistenci. 

Připravili jsme pro vás: Jak vybrat nejlepší cestovní pojištění na dovolenou

Co si zařídit, než se s autem vydáte za hranice

Pro cesty do zahraničí se vyplatí sjednat si (třeba i krátkodobé) havarijní pojištění. Sjednejte jej tak, abyste pokryli nejen případné škody na vašem voze (živel, zvěř, vandalismus, vlastní havárie), ale i asistenci, odtah nebo servis automobilu. A to včetně náhradního ubytování či náhradní dopravy, když by měl servis zabrat delší čas, anebo když by auto už nebylo opravitelné. Možnosti pojištění auta v zahraničí jsou dnes poměrně široké a asistence je po telefonu dostupná nonstop,“ doporučuje Alice Tomanová, ředitelka úseků Pojištění a Rozvoje partnerů Broker Trust.

Životní pojištění od expertů

Jak si pojistit auto do zahraničí?

Základní zásada zní následovně: přidejte vhodná připojištění a nastavte si dostatečné limity. Co to znamená v praxi?

Nejprve si zjistěte, co kryje zelená karta povinného ručení, které teď máte sjednáno. Všechno ostatní si připojistíte v rámci havarijního pojištění nebo pojištění cestovního. Limity pojistného krytí volte buď neomezené, nebo v co nejvyšších částkách, s nimiž se na trhu setkáte.

Vhodná připojištění pro cestu autem do zahraničí

Jestliže vyjíždíte za hranice ČR, ke svému pojištění vozu přidejte následující připojištění (nebo si u nich navyšte limity):

  • rozšířené asistenční služby
  • pojištění pro případ havárie, poruchy, živelní události, odcizení části vozidla, poškození vozu zvěří, srážky se zvěří, poškození pneumatik, či třeba vybití autobaterie
  • pojištění odtahu auta do servisu, případně až do ČR
  • pojištění zavazadel, posádky vozu
  • pro všechny případy i pojištění právní asistence.

Chci spočítat havarijní pojištění

Máte celoroční havarijko? Do zahraničí se jen připojistěte

Jestliže máte své havarijní pojištění i v ČR, jen si jej pro cesty do zahraničí vhodně rozšiřte. Nejlépe o všechny kategorie, které jsme vedli o kapitolku výše.

Rozdíly v cenách pojištění jsou obrovské

Pamatujte, že u pojistek do zahraničí panují podobné cenové rozdíly jako u všech dalších typů pojištění. Nespokojte se s první nabídkou, kterou potkáte, nebo jakou vám připraví na přepážce vaší současné pojišťovny. Vždycky se zajímejte o celý trh, nejlépe online.

Jak lze srovnat nabídky pojišťoven online

K porovnání nabídek pojišťoven online nejlépe poslouží srovnávač pojištění. Na jednom místě vám zobrazí aktuální možnosti pojištění auta do zahraničí od jednotlivých pojišťoven. Zahrne i právě probíhající akce u pojišťoven, ale hlavně: výsledné ceny zde vždycky budou nižší než na stránkách pojišťoven, či na jejich kamenných pobočkách. 

Proč je tomu tak? Online srovnávač pojištění, jako je ten náš, je pro pojišťovny významným zprostředkovatelem. Proto nám pojišťovny poskytují hromadnou slevu. Sjednáním pojištění přímo v online srovnávači můžete využít hromadných slev, na jaké byste coby jednotlivý zákazník nikdy nedosáhli.

Pamatujte: specifickou pojistku vyžadují elektromobily a jiná elektrická vozidla.

Jaké dokumenty vždycky s sebou a vytisknuté?

Než vyjedete na cestu za hranice ČR, vytiskněte si všechny doklady o pojištění. Počínaje zelenou kartou, přes kartičku cestovního pojištění, až po pokyny pro klienty, co dělat v případě nehody

Pamatujte na mezinárodní formuláře pro záznam o nehodě, nebo na formulář povinný v zemi mimo EU, kam právě míříte. Vytisknout můžete i pojistné krytí - seznam pojištěných událostí a sjednaných výšek pojistného plnění. 

Životní pojištění od expertů

Co dělat v případě nehody nebo škody na vozidle v zahraničí?

Okamžitě volejte asistenční službu své pojišťovny. Na telefonní lince budou hovořit česky a provedou vás vším, co bude nutné udělat. Dostanete kontakty na smluvní servisy a na případné další služby, včetně ubytování, bude-li nutné. 

Jak to shrnout?

Pamatujte, že povinné ručení sjednané v ČR a s českou pojišťovnou, platí jen na omezeném území EU, EHP a případně v několika dalších zemích. Územní platnost povinného ručení se může lišit napříč pojišťovnami. Proto pokud s autem míříte mimo EU, zkontrolujte si platnost pojistky, případně si v zemích, kudy budete projíždět a kam míříte, s předstihem, a hlavně ještě v klidu, online sjednejte jejich povinné ručení. Vše si vytiskněte a vezměte s sebou,“ shrnuje problematiku pojištění auta pro cesty do zahraničí Miroslav Čejka, online specialista pojištění Hyponamiru.cz.

Často se ptáte

Jaké jsou výluky v pojištění auta pro zahraničí?

I když budete mít sjednáno to nejkomplexnější pojištění pro sebe i svůj vůz, jsou situace, kdy od pojišťovny buď neuvidíte ani korunu, nebo vám pojistné plnění značně zkrátí. Stejně jako u ostatních druhů pojištění, i u pojištění vozu totiž platí výluky. Především:

  • alkohol a návykové látky
  • nepřivolání policie v situaci, kdy to bylo povinné, a nevyplnění správných dokumentů
  • nekontaktování asistenční služby pojišťovny (jediná situace, kdy vám pojišťovna odpustí, že jste nekontaktovali asistenční linku, je vážný úraz)
  • oprava auta v jiném než smluvním servisu
  • nehoda mimo pozemní komunikace
  • nezpůsobilost řidiče nebo jeho auta
  • uvedení nepravdivých údajů o události

Jaké jsou právní požadavky na pojištění v populárních destinacích?

V posledních letech jsou populárními destinacemi pro dovolenou autem především Maďarsko, Slovensko, Chorvatsko, Polsko Itálie, Rakousko, Francie a Španělsko. Pracovně také často jezdí do Německa. Ve všech zemích se setkáte s následujícími právními požadavky na pojištění vozu:

  • povinné ručení - je povinné ve všech těchto zemích. Pokud cestujete v rámci EU, české povinné ručení je zde platné a postačuje. Je však důležité mít s sebou vytisknutou zelenou kartu jako doklad o pojištění
  • havarijní pojištění - není povinné, ale důrazně doporučené. Kryje škody na vašem vlastním vozidle v případě nehody, nutnosti vyproštění, krádeže, vandalismu, poruchy nebo živelné pohromy
  • asistenční služby - velmi užitečné v případě poruchy nebo nehody. Zajistí vám odtah, opravu, náhradní vozidlo nebo ubytování. V zahraničí jsou doporučeny v té nejširší možné verzi, jakou pojišťovny nabízejí.

Mám nárok na vrácení části pojistného, pokud jsem nevyužil pojištění během cesty?

Nikoliv, nárok na vrácení pojistného nevzniká. Po celou dobu cesty jste byli pojištěni, což je ta služba, za niž jste si zaplatili.

Je výhodnější sjednat si krátkodobé havarijní pojištění nebo rozšířit stávající?

To záleží na možnostech, které vaše stávající pojištění jako rozšíření nabízí. nic ale nebrání tomu, abyste měli sjednána dvě havarijní pojištění, z toho bude jedno účelově pro cestu do zahraničí. Nebo jedno havarijko (české) a k němu cestovní pojištění, do nějž zahrnete i pojistku auta.

Co dělat, když ztratím zelenou kartu v zahraničí?

Co nejdříve vyhledejte místo, kde si budete moci znova vytisknout.

REKLAMA

ANKETA k článku Kompletní průvodce pojištěním auta pro cesty do zahraničí

Pojišťujete si auto při výjezdu do zahraničí?

Počet odpovědí: 78

KOMENTÁŘE k článku Kompletní průvodce pojištěním auta pro cesty do zahraničí

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Co ovlivňuje cenu pojištění a jak ji snížit?

Co ovlivňuje cenu pojištění a jak ji snížit?

2.7.2024 Pojištění

Získat co nejlepší krytí za co nejmíň peněz. Takovou představu má snad každý člověk, který hledá novou pojistku. Ve skutečnosti to ale není tak jednoduché. Cenu pojištění totiž ovlivňuje například váš věk nebo zabezpečení majetku. Podívejte se, co všechno hraje roli a jak cenu pojištění snížit.

Pojištění pozemku: Proč a jak ho sjednat

Pojištění pozemku: Proč a jak ho sjednat

28.6.2024 Pojištění

Pojištění nemovitosti zahrnuje také pojištění pozemku, který čelí různým hrozbám. Rizika jako kontaminace půdy chemickými látkami, zaplavení bahnem po silných deštích nebo sesuvy půdy mohou způsobit škody, které je možné pokrýt pojištěním. Pozemek nelze pojistit samostatně, ale je zahrnut v rozsáhlém pojištění nemovitosti.

Kompletní průvodce pojištěním auta pro cesty do zahraničí

Kompletní průvodce pojištěním auta pro cesty do zahraničí

19.6.2024 Pojištění

Plánujete cestu autem do zahraničí? Ať už se chystáte na krátký výlet nebo delší dovolenou, je důležité mít správné pojištění, které vás ochrání před nečekanými událostmi v cizině. V tomto článku se podíváme na různé typy pojištění auta do zahraničí, důležitá připojištění a jak si vybrat to nejlepší pojištění pro vaše potřeby. Vždycky zohledněte, kam cestujete, jak dlouho budete pryč a v čem všem chcete mít krytá záda.

Kompletní průvodce pojištěním cizinců v ČR

Kompletní průvodce pojištěním cizinců v ČR

23.5.2024 Pojištění

Zdravotní pojištění, povinné ručení nebo třeba pojištění domácnosti. Produkty, které jsou pro řadu Čechů zcela běžné. Jak je to ale s pojištěním cizinců v ČR? Víte, bez kterých pojištění se neobejdete a jak si je sjednat?

Jak vybrat nejlepší cestovní pojištění na dovolenou

Jak vybrat nejlepší cestovní pojištění na dovolenou

2.5.2024 Pojištění

K moři, za památkami nebo třeba do hor. Ale hlavně – za odpočinkem! Tam vede naše dovolená. Stačí přitom jen chvilka nepozornosti a relax se může změnit v bolest a čas strávený u lékaře. A také přemýšlení, jak zaplatit vysoké náklady na ošetření. Řešení je přitom jednoduché: cestovní pojištění na dovolenou.

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2024, všechna práva vyhrazena