Banky.cz Články Pojištění Kupní smlouva na auto: Jak ji správně vyplnit a na co si dát pozor

Kupní smlouva na auto: Jak ji správně vyplnit a na co si dát pozor

Kupní smlouva na auto
24.9.2024 Pojištění

Koupě nebo prodej auta je důležitý krok, při kterém hraje klíčovou roli správně sepsaná kupní smlouva. Chrání totiž zájmy obou stran a pomáhá předejít případným budoucím sporům. Pojďme si projít všechny důležité aspekty kupní smlouvy na auto. Ukážeme si, jak postupovat při jejím vyplňování a na co si dát pozor, ale i co dělat dál, po podpisu smlouvy.

REKLAMA

Co si odnést

  • Kupní smlouva na auto musí obsahovat přesnou identifikaci prodávajícího, kupujícího a vozidla, včetně VIN kódu, a detailní popis technického stavu vozu včetně všech známých vad.
  • Vždy trvejte na písemné formě smlouvy, i když to zákon přímo nevyžaduje.
  • Po koupi vozidla nezapomeňte na uzavření povinného ručení a na ukončení pojištění původním vlastníkem. Také předejte všechny dokumenty k vozidlu a sepište předávací protokol.
  • Po podpisu smlouvy musíte do 10 dnů provést přepis vozidla na nového majitele na úřadě s rozšířenou působností. Pamatujte na potřebné dokumenty včetně protokolu o evidenční kontrole.
  • V případě objevení skrytých vad do šesti měsíců od koupě má kupující právo na reklamaci.

Co je kupní smlouva na auto

“Kupní smlouva na ojeté auto je klíčovým dokumentem, který chrání zájmy jak kupujícího, tak prodávajícího. Dobře sepsaná kupní smlouva poskytuje oběma stranám právní jistotu a může ušetřit značné náklady a starosti v případě budoucích komplikací. Pro kupujícího je zvlášť cenná, protože dokumentuje přesný stav vozidla v době koupě, včetně případných vad, a může sloužit jako důkaz při reklamaci,“ vysvětluje Miroslav Majer, CEO portálu Banky.cz.

Nezbytné údaje v kupní smlouvě na auto

Kupní smlouva na auto musí obsahovat několik zásadních informací. Patří mezi ně identifikace prodávajícího a kupujícího, včetně jména, příjmení, adresy a rodného čísla. U firem je nutné uvést název, sídlo, IČO a DIČ. Dále je nezbytné přesně specifikovat prodávané vozidlo. To zahrnuje značku, model, rok výroby, identifikační číslo vozidla (VIN), registrační značku, barvu a počet najetých kilometrů.

Důležitou součástí smlouvy je stanovení kupní ceny. Ta musí být uvedena přesně, včetně měny a způsobu úhrady. Pokud není částka splatná ihned, je třeba uvést datum, do kterého má být uhrazena. Neopomeňte také detailní popis technického stavu vozidla, včetně všech známých vad a poškození. Tato část je klíčová pro předcházení budoucím sporům.

Co je kupní smlouva na auto

Základní osnova kupní smlouvy na auto, složená z nezbytných prvků, může vypadat například takto:

1. Identifikace smluvních stran

  • prodávající (jméno, příjmení, adresa, rodné číslo)
  • kupující (jméno, příjmení, adresa, rodné číslo)
  • u firem: název, sídlo, IČO, DIČ

2. Specifikace prodávaného vozidla

  • značka a model
  • rok výroby
  • identifikační číslo vozidla (VIN)
  • registrační značka
  • barva
  • počet najetých kilometrů

3. Kupní cena

  • přesná částka
  • měna
  • způsob úhrady
  • datum splatnosti (pokud není ihned)

4. Popis technického stavu vozidla

  • detailní popis stavu
  • seznam všech známých vad a poškození

Proč je důležitá kupní smlouva na auto

„Kupní smlouva na auto mimo jiné pomáhá při převodu vlastnictví na úřadech. V Registru vozidel si můžete nechat zapsat nově koupené auto právě na základě kupní smlouvy (nebo faktury, podle toho, zda kupujete auto nové, nebo už ojeté). Neobejdete se samozřejmě ještě bez dalších dokumentů. Kupní smlouvu může v některých situacích vyžadovat také pojišťovna. Proto si ji uschovejte na celou dobu, co budete vůz vlastnit,“ doporučuje Miroslav Čejka, specialista pojištění hyponamíru.cz.

Životní pojištění od expertů

Jak správně vyplnit kupní smlouvu na auto

Při vyplňování kupní smlouvy na auto postupujte pečlivě a věnujte pozornost každému detailu. Začněte identifikací smluvních stran a ujistěte se, že všechny údaje jsou správné a aktuální. Při popisu vozidla buďte co nejpřesnější. Uveďte nejen základní informace, ale i příslušenství, jako jsou náhradní klíče, servisní kniha nebo sada zimních pneumatik.

Zvláštní pozornost věnujte popisu technického stavu vozidla. Zde je vhodné být co nejpodrobnější. Popište stav karoserie, interiéru, motoru a dalších důležitých částí. Nezapomeňte zmínit i drobné vady nebo poškození. Pokud bylo auto v minulosti bourané nebo prošlo většími opravami, určitě to ve smlouvě uveďte.

Jste-li kupující, vyžadujte, aby současný majitel vozu provedl všechny tyto kroky. Stav kupovaného auta (havárie), historii servisních prohlídek a nájezd (tachometr) si nechte prověřit v některé z online databází. Jsou jimi například Cebia, nebo CarVertical, které propojují české i ostatní evropské databáze, včetně některých světových (u společnosti Cebia například i USA).

Kde stáhnout vzor kupní smlouvy na auto zdarma

Pro usnadnění celého procesu, pokud nemáte čas sepisovat smlouvu podle výše uvedené osnovy, můžete využít vzor kupní smlouvy na auto. Smlouvy dostupné na webových stránkách zabývajících se automobilovou tématikou nebo právními záležitostmi, většinou obsahují všechny potřebné náležitosti. Stačí jen doplnit konkrétními údaji.

Vzor si však nejprve projděte a případně upravte podle konkrétní situace a podle potřeb obou smluvních stran.

Pamatujte na rizika

Podpis kupní smlouvy na auto s sebou nese určitá rizika, kterým je třeba věnovat pozornost. Jedním z největších rizik, jak pro prodávajícího, tak pro kupujícího, je nedostatečný popis technického stavu vozidla. Pokud ve smlouvě coby prodávající neuvedete všechny známé vady, může kupující později reklamovat i ty závady, o kterých jste ho informovali jen ústně. 

Jste-li kupující, rizikem pro vás je naopak přemrštěné vyplnění závad a nutných oprav vozu po jeho převedení na nového majitele. Podpisem smlouvy se v podstatě smiřujete s jakýmkoliv stavem auta.

Dalším rizikem je nesprávné uvedení identifikačních údajů vozidla nebo smluvních stran. To může vést k problémům při přepisu auta nebo při řešení případných sporů. Pozor si dejte též na nejasné formulace ohledně platby nebo předání vozidla. Vždy jasně stanovte termíny a podmínky.

Chci sjednat havarijní pojištění online

Řešení skrytých vad po koupi vozidla

I při nejlepší snaze se může stát, že se po koupi vozidla objeví skryté vady. V takovém případě má kupující právo na reklamaci. Pokud se vada projeví do šesti měsíců od koupě, má se za to, že existovala již při převzetí vozidla. Prodávající pak tím, kdo musí prokázat opak.

Kupující má v případě skryté vady nárok na přiměřenou slevu z kupní ceny nebo na opravu vozidla na náklady prodávajícího. V závažných případech, kdy vada brání řádnému užívání vozidla, může kupující od smlouvy odstoupit (kupující vrátí auto a prodávající vrátí peníze). 

Jste-li kupující, skryté vady řešte co nejdříve po jejich odhalení.

Na co si dát pozor před podpisem

Před podpisem kupní smlouvy na auto je třeba věnovat pozornost několika klíčovým bodům:

  • Nejprve si důkladně přečtěte celou smlouvu a ujistěte se, že rozumíte všem jejím částem
  • Zkontrolujte, zda jsou správně uvedeny všechny údaje o vozidle.
  • Zkontrolujte, zda popis stavu auta odpovídá skutečnosti. S tím vám může pomoci „váš“ mechanik, nebo využijte specializovanou službu kontroly kupovaného auta.
  • Věnujte pozornost také podmínkám platby a předání vozidla. Ujistěte se, že jsou jasně stanoveny termíny a způsob úhrady kupní ceny. 

Pokud máte jakékoliv pochybnosti nebo nejasnosti, komunikujte, případně si vyjednejte úpravu smlouvy.

Kroky po podpisu kupní smlouvy na auto

Po podpisu kupní smlouvy na auto je třeba udělat několik důležitých kroků. Kupující by měl co nejdříve uzavřít povinné ručení na své jméno. Bez něj totiž nesmí s vozem vyjet na silnici. Prodávající by měl naopak své povinné ručení ukončit, aby za vozidlo nadále neplatil.

Co se týká havarijního pojištění, je dobrovolné. K přepisu auta jej potřebovat nebudete. Doporučuje se však sjednat i pro starší auto, především když si nemůžete finančně dovolit přijít o auto vlastní havárií nebo vandalismem (krádež). To znamená, když jej financujete z úvěru, nebo nemáte našetřeno na další vůz. 

TIP: podívejte se, kdy ještě má smysl havarijní pojištění ojetého auta. A také: jak vybrat nejlepší povinné ručení na auto.

Dalším krokem je níže vysvětlený přepis vozidla na nového majitele. Nezapomeňte také na předání všech dokumentů k vozidlu, včetně servisní knihy a návodů k obsluze. Někdy se doporučuje i sepsat předávací protokol, kam zaznamenáte stav vozidla při předání a případné dohodnuté opravy nebo úpravy.

Životní pojištění od expertů

Přepis vozidla po uzavření kupní smlouvy

Po podpisu kupní smlouvy na auto je nutné provést přepis vozidla na nového majitele. Tento krok musíte podle zákona udělat do 10 dnů od podpisu smlouvy. Odpovědnost za přepis vozidla nese prodávající. Přepis se provádí na jakémkoliv obecním úřadu s rozšířenou působností, nijak se neváže k místu bydliště.

K přepisu budete (ať jste prodávající nebo kupující) potřebovat:

  • kupní smlouvu
  • technický průkaz vozidla (malý a velký u starších aut, u vozů ročník 2024 a mladších už jen malý techničák) 
  • protokol o evidenční kontrole (platí jeden rok)
  • nové povinné ručení uzavřené na kupujícího (už netřeba zelenou kartu, úřad má údaje o pojištění v databázi)
  • občanské průkazy obou stran
  • případně plnou moc k přepisu vozidla.

Na úřad by měli přijít prodávající i kupující společně. To samozřejmě nemusí být možné vždy. Řešením je ověřená plná moc od druhé strany smluvního vztahu (dnes lze nechat ověřit online). K návštěvě se můžete objednat přes internet a také si předvyplnit formulář s žádostí o přepis vozidla. Díky tomu se návštěva Evidence vozidel zkrátí jen na několik minut.

Právní platnost kupní smlouvy na auto

Kupní smlouva na auto je právně platná jen tehdy, když splňuje základní náležitosti stanovené Občanským zákoníkem. To zahrnuje jasné určení smluvních stran, předmětu smlouvy (v tomto případě automobilu) a kupní ceny. Smlouva musí být také podepsána oběma stranami.

I když zákon nevyžaduje písemnou formu smlouvy, důrazně se doporučuje kupní smlouvu na auto sepsat písemně. Písemná forma poskytuje oběma stranám větší jistotu a může sloužit jako důkazní materiál v případě budoucích sporů.

Často se ptáte

Jak řešit problémy, pokud kupující neplní smluvní podmínky?

Pokud jedna ze stran neplní podmínky stanovené v kupní smlouvě na auto, je třeba situaci řešit co nejdříve. Prvním krokem by měla být snaha o domluvu a nalezení vzájemně přijatelného řešení. Pokud to není možné, můžete se obrátit na právníka. Správně uzavřená kupní smlouva na auto vám ulehčí všechny další kroky, které právník doporučí.

Je nutné mít kupní smlouvu na auto ověřenou notářem?

Ne, notářské ověření kupní smlouvy na auto není ze zákona povinné. Stačí, když je smlouva podepsána oběma stranami. Nejste-li si smlouvou jisti, přitom kupujete nákladné auto, či více aut třeba do podnikání, služeb notáře jistě můžete využít.

Je možné do kupní smlouvy na auto zahrnout i dodatkové podmínky?

Ano, do kupní smlouvy na auto můžete zahrnout dodatečné podmínky podle potřeb obou stran. Může se jednat například o způsob platby na splátky nebo záruku nad rámec zákona. Dodatečné podmínky by měly být jasně formulovány a odsouhlaseny oběma stranami. Pamatujte, že podmínky nesmějí odporovat české legislativě.

REKLAMA

ANKETA k článku Kupní smlouva na auto: Jak ji správně vyplnit a na co si dát pozor

Víte, jak správně vyplnit kupní smlouvu na auto a co všechno by měla smlouva obsahovat?

Počet odpovědí: 84

KOMENTÁŘE k článku Kupní smlouva na auto: Jak ji správně vyplnit a na co si dát pozor

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Plná moc k přepisu vozidla: Návod a rady pro bezproblémový přepis

Plná moc k přepisu vozidla: Návod a rady pro bezproblémový přepis

26.9.2024 Pojištění

Chystáte se prodat nebo koupit ojeté auto a nemůžete se osobně (vy nebo ten, s kým jednáte) dostavit k přepisu auta na nového majitele? Řešením je plná moc k přepisu vozidla. Tento dokument umožňuje, aby za vás přepis provedla jiná osoba. Pojďme se podívat na vše důležité, co byste měli o plné moci k přepisu vozidla vědět.

Kupní smlouva na auto: Jak ji správně vyplnit a na co si dát pozor

Kupní smlouva na auto: Jak ji správně vyplnit a na co si dát pozor

24.9.2024 Pojištění

Koupě nebo prodej auta je důležitý krok, při kterém hraje klíčovou roli správně sepsaná kupní smlouva. Chrání totiž zájmy obou stran a pomáhá předejít případným budoucím sporům. Pojďme si projít všechny důležité aspekty kupní smlouvy na auto. Ukážeme si, jak postupovat při jejím vyplňování a na co si dát pozor, ale i co dělat dál, po podpisu smlouvy.

Dálniční známka do Maďarska

Dálniční známka do Maďarska

19.9.2024 Pojištění

Maďarsko využívá moderní systém elektronických dálničních známek, který nabízí flexibilitu a pohodlí pro různé typy řidičů a vozidel. Známka se dá koupit celostátní, nebo jen krajská, napříč Maďarskem je několik úseků dálnic, které teď zpoplatněny nejsou. Trochu složité, že? Ale nemějte obavy, po přečtení našeho průvodce už se v maďarských dálničních známkách dokážete zorientovat.

Dálniční známka na Slovensko – Komplexní průvodce

Dálniční známka na Slovensko – Komplexní průvodce

11.9.2024 Pojištění

Slovensko využívá systém elektronických dálničních známek pro zpoplatnění používání dálnic a rychlostních silnic. Tento systém se vztahuje na všechna dvoustopá motorová vozidla do celkové hmotnosti 3,5 tuny. Motocykly neplatí. Přečtěte si vše důležité, co o slovenském mýtném musíte vědět, než se k našim sousedům vydáte svým vozem, obytným vozem, s přívěsem, či na motorce.

Pojištění auta: Jak vybrat nejlepší variantu

Pojištění auta: Jak vybrat nejlepší variantu

9.9.2024 Pojištění

Pojištění auta je klíčovým aspektem nejen pro ochranu vašeho vozidla, ale i pro zajištění bezpečnosti na silnicích. Správná volba pojištění může ušetřit až desítky procent z vaší celkové ceny. K dispozici jsou různé balíčky a možnosti, které si můžete přizpůsobit podle vašich specifických potřeb a rozpočtu.

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2024, všechna práva vyhrazena