Banky.cz Články Osobní a rodinné finance Nejlepší knihy o financích: Jak začít investovat a další tipy nejen pro začátečníky

Nejlepší knihy o financích: Jak začít investovat a další tipy nejen pro začátečníky

Knihy o financích

Ať zrovna začínáte s investováním, studujete ekonomii, nebo se jen chcete vzdělat, tyhle tipy vám vytrhnout trn z paty. Dali jsme totiž dohromady pár klasických titulů i populárních novinek, které investičními základy provedou i úplné ekonomické benjamínky.

REKLAMA

Stát se investorem – Mikuláš Splítek

Hodnocení: 66 %

Mikuláš Splítek vás provede světem investování. Tato kniha nabízí praktické rady a strategie pro efektivní investování. Je ideální pro čtenáře s předchozími znalostmi v oblasti financí, kteří chtějí prohloubit své znalosti o akciových trzích a rozvíjet investiční dovednosti. Splítek v knize kombinuje teorii s praktickými příklady, které vám pomohou pochopit i složitější aspekty investování a aplikovat tyto principy v praxi.

Mikuláš Splítek vystudoval psychologii, má zájem o akcie a behaviorální finance. Od roku 2017 řídí ve společnosti Erste Asset Management akciový fond Stock Small Caps.

Nejbohatší muž v Babyloně – George S. Clason

Hodnocení: 86 %

Knihu Nejbohatší muž v Babylóně mnozí považují za klasiku v oblasti osobních financí. Clason v ní používá parabolické příběhy ze starověkého Babylónu, aby představil klíčové finanční koncepty. Dozvíte se tak o významu systematického spoření, principech moudrého investování a základech efektivního finančního plánování. Tato kniha je vhodná pro ty, kteří hledají časem prověřené rady pro správu svých financí.

K šíření této knihy přispěly dokonce i samotné banky a pojišťovny a díky tomu se dostala do rukou milionů čtenářů.

Inteligentní investor – Benjamin Graham

Hodnocení: 88 %

Inteligentní investor se považuje za takovou základní knihu pro každého, kdo chce investovat. Autor poskytuje podrobný vhled do filozofie investování, která klade důraz na dlouhodobý horizont, důkladné analýzy a opatrný přístup. Knihu mnozí oceňují pro její realistický pohled na finanční trhy a investiční strategie, které jsou srozumitelné jak pro nováčky, tak pro zkušené investory. Warren Buffett, jeden z nejúspěšnějších investorů všech dob, ji označil za 'zdaleka nejlepší knihu o investování, jakou kdy kdo napsal'.

Benjamin Graham se často označuje za otce hodnotového investování a jeho se metody považují za základní kameny moderního investičního myšlení.

Běžný účet s bonusem 3 000 Kč

Čas dluhů aneb Co byste měli vědět o penězích – Kamil Kavka

Hodnocení: 86 %

Čas dluhů aneb Co byste měli vědět o penězích je komiks, který přináší finanční vzdělání s lehkostí a humorem. Poutavé příběhy ilustrují základní finanční pojmy. Komiksem provází roztomilé prasátko. Kniha je ideální pro mladé čtenáře, ale i pro dospělé, a obsahuje užitečné tipy pro správu osobních financí.

Kamil Kavka je inovativní autor, který přináší vzdělání do širšího povědomí prostřednictvím kreativní a přístupné formy komiksu. Díky tomu přispívá k rozvoji gramotnosti u širokého spektra čtenářů.

Ekonomix: jak funguje (a nefunguje) ekonomika – Michael Goodwin

Hodnocení: 86 %

V komiksovém průvodci dějinami ekonomie Michael Goodwin nabízí srozumitelný a přitažlivý výklad základních ekonomických teorií a konceptů, od kapitalismu přes socialismus až po komunismus. Kniha využívá teorie ekonomů jako je Paul Krugman a zkoumá různé ekonomické scénáře, včetně finančních krizí a politických změn. Průvodce je ideální pro ty, kteří se chtějí dozvědět více o ekonomii, ať už mají nebo nemají předchozí vzdělání v tomto oboru. Poskytuje přehledný, kritický a zábavný pohled na různé ekonomické systémy a jejich vliv na společnost.

Michael Goodwin vystřídal spoustu příležitostných profesí. Nyní působí v New Yorku jako publicista na volné noze.

Stavební spoření ČS s bonusem 8 500 Kč

Ekonomické bubliny: průvodce hospodářskými krizemi od tulipánů po koronu – Dominik Stroukal

Hodnocení: 90 %

V knize Ekonomické bubliny se dozvíte o historii a dynamice ekonomických krizí, od tulipánové horečky až po pandemii COVID-19. Stroukal zkoumá příčiny a důsledky těchto bublin a jejich vliv na hospodářský cyklus. Kniha je přístupná a poučná a tak je ideální pro všechny zájemce o ekonomii, kteří chtějí lépe porozumět finančním krizím a jejich historii.

Dominik Stroukal je uznávaný český ekonom a autor, který se specializuje na studium a analýzu ekonomických bublin a hospodářských krizí. V současnosti vyučuje na Metropolitní univerzitě v Praze a na středních školách.

Petice za zákaz slunce – Fréderic Bastiat

Hodnocení: 90 %

Petice za zákaz slunce a jiné absurdity ekonomie je provokativní pohled na ekonomii, který odhaluje přehnanou komplexnost mnohých ekonomických problémů. Bastiat kritizuje státní zásahy do ekonomiky a obhajuje důležitost dobrovolné spolupráce. Jeho práce přináší kritické zhodnocení státního zřízení a oslavuje svobodu. Kniha je podstatná pro ty, kteří chtějí lépe pochopit, jak jednoduché principy ovlivňují ekonomické jevy.

Fréderic Bastiat je francouzský ekonom a politický teoretik 19. století známý pro své ostré a vtipné kritiky ekonomických nedorozumění a státních zásahů do trhu.

Fotografie knih pochází z e-shopu Knihobot.cz. Hodnocení knih vychází z hodnocení čtenářů serveru Databazeknih.cz

REKLAMA

KOMENTÁŘE k článku Nejlepší knihy o financích: Jak začít investovat a další tipy nejen pro začátečníky

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Aktuální a historický vývoj inflace

Aktuální a historický vývoj inflace

Dlouhé roky Češi inflaci příliš nevnímali. Ceny zboží a služeb totiž rostly pozvolným tempem. Zlom nastal až v roce 2022, kdy inflace meziročně vzrostla o hrozivých 15,1 procenta, což byla nejhorší hodnota od roku 1993. Kupní síla peněz v uplynulých dvou letech klesla a domácnosti i firmy si dnes za své nákupy výrazně připlatí. Přečtěte si, co je inflace, jaké jsou její příčiny, jak se v uplynulých letech vyvíjela a co vše ovlivňuje.

Nejlepší knihy o financích: Jak začít investovat a další tipy nejen pro začátečníky

Nejlepší knihy o financích: Jak začít investovat a další tipy nejen pro začátečníky

Ať zrovna začínáte s investováním, studujete ekonomii, nebo se jen chcete vzdělat, tyhle tipy vám vytrhnout trn z paty. Dali jsme totiž dohromady pár klasických titulů i populárních novinek, které investičními základy provedou i úplné ekonomické benjamínky.

Fotovoltaika na balkon: Kompletní průvodce pro úsporu energie v bytě

Fotovoltaika na balkon: Kompletní průvodce pro úsporu energie v bytě

Fotovoltaickou elektrárnu lze umístit na různá místa. Nejčastěji se nachází na střechách domů, ale lze ji nainstalovat i na balkon. Poradíme vám, jaké otázky si položit před instalací, jaký výkon mají panely, jaká povolení jsou zapotřebí a kolik stojí fotovoltaická elektrárna.

Nejlepší aplikace pro věrnostní karty: Využijte své slevy naplno

Nejlepší aplikace pro věrnostní karty: Využijte své slevy naplno

V době digitální transformace má smysl mít své věrnostní karty vždy po ruce, a to bez nutnosti nosit těžkou peněženku plnou plastových kartiček. Nejpohodlnější řešení představují aplikace pro věrnostní karty, které umožňují ukládání všech vašich karet na jednom místě. Tento trend se rychle rozšiřuje, přičemž mnoho uživatelů již přešlo na používání mobilních aplikací jako je Stocard, které jsou intuitivní a snadno ovladatelné.

Cena domácí solární elektrárny: Přehled nákladů, dotací a návratnosti

Cena domácí solární elektrárny: Přehled nákladů, dotací a návratnosti

Výdaje za energie v rodinném domě může výrazně snížit správně navržený solární systém. Existuje několik typů solárních systémů, přičemž nejčastěji jsou instalovány fotovoltaické elektrárny. Počáteční výdaje se pohybují v řádu stovek tisíc korun. Při splnění určitých podmínek je možné získat dotaci. Jaká je aktuální cena solární elektrárny a jak rychle se tato investice vrátí?

Z naší bankovní poradny

Jak řešit dluhy?

Dobrý den, dostal jsem se do situace, kdy nezvládám splácet své dluhy a to i například energie, dluh na pojištění, mobilní operátor atd. Zkrátka bezvýchodná situace. Celková výše dluhů je zhruba 150 000 Kč. Pomalu ale jistě se blížím exekuci. Bohužel jsem v registru dlužníků a rád bych se z této situace dostal jinak než například insolvencí. Jsem zaměstnaný a můj čistý výdělek je 17 000 Kč a mám DPČ, kde si měsíčně přivydělám zhruba 15 000 Kč. Můj osobní názor je, že by pro mě bylo nejjednodušší si někde půjčit oněch 150 000 Kč, z toho vše zaplatit a splácet jednu půjčku, u které si jsem jistý, že nebudu mít problém s řádnými splátkami. Nicméně mi zřejmě nikde nepůjčí. Je nějaké řešení této situace? Předem děkuji za odpověď. Dobrý den, s negativními záznamy v registrech Vám nikdo nepůjčí, tedy máte jen 2 možnosti: 1) snížit výdaje na minimum, žít o chlebu a vodě a všechny dluhy (150 000 Kč) z příjmu 32 000 Kč splácet co to dá 2) požádat o osobní bankrot (insolvenci), což by pro Vás bylo vlastně dost podobné jako první možnost (z 32 000 Kč by Vám zůstávalo jen 14 680 Kč) Máte-li silnou vůli, dávejte měsíčně 17 000 Kč na splátky dluhů. Nemáte-li silnou vůli, požádejte o insolvenci a bude to za Vás nedobrovolně dělat ins. správce (který si z toho bude strhávat měsíčně odměnu min. 1 100 Kč, tedy dluh se Vám bude snižovat pomaleji). ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Dluhy

Pokračování dotazu č. 10837: Je to dokument ověřeny na poště podpisem ze strany dlužníka “dlužný úpis”, ve kterém je uznán dluh. Měl mi splácet 4 000 Kč týdne a zaplatit to měl nejpozději do cca 15.1. 2020. Já tenhle dluh nechci zatím vyplatit, mám tam zákonem dané úroky z prodlení, ale chci tenhle dluh darovat moji ženě a chci ho přepsat na její jméno. Zatím tam figuruji jen já. Tak kdo mi tohle udělá? Díky Dobrý den, a jak dluh vznikl? Pokud jste např. dlužníkovi půjčil peníze, měl jste dle zákona o spotřebitelském úvěru nejprve prověřit dlužníkovu bonitu a ujistit se, že Vám bude peníze schopen splácet (zkontrolovat, že má dostatečný příjem, nemá negativní záznamy v registrech dlužníků atd.). Na splácení všech úvěrů mohlo jít max. 45% příjmů dlužníka, tedy pokud jste požadoval splátku 4 000 Kč týdně (16 000 Kč měsíčně), musel dlužník mít čistý příjem min. 35 500 Kč. Když dlužník nesplácí, je lepší na nic nečekat a zahájit vymáhání. Spekulování na kumulaci úroků a pokut se nevyplácí, protože dlužník může požádat o osobní bankrot, kde se příslušenství ve výši nad 100% jistiny považuje za podřízenou pohledávku (s téměř nulovou výtěžností). Dluh může být navíc časem promlčen (přestože podepsáním uznání dluhu se lhůta promlčení výrazně prodloužila).  Toto vše je třeba důkladně prověřit a pro převod pohledávky na jinou osobu (darování manželce) doporučuji vyhledat odbornou právní pomoc. V manželství navíc máte vše společné, tedy pokud jste peníze půjčil za dobu trvání manželství, je tato pohledávka součástí SJM. ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2024, všechna práva vyhrazena