Banky.cz Články Pojištění Od 1.10. 2024 bez zelené karty: Jak se mění povinné ručení?

Od 1.10. 2024 bez zelené karty: Jak se mění povinné ručení?

Povinné ručení
4.10.2024 Pojištění

Rok 2024 přináší zásadní změny povinné ručení 2024, které ovlivní každého řidiče v České republice. Od 1. října 2024 nastává revoluční změna – zelená karta už nebude potřeba (ale jen při jízdě po českých silnicích). Pojďme se podívat na všechny novinky, které se týkají pojištění odpovědnosti za provoz vozidla.

REKLAMA

Konec zelené karty pro tuzemské cesty

Největší změnou je povinné ručení bez zelené karty. Od podzimu 2024 už nebudete muset mít u sebe zelenou kartu při jízdě po českých silnicích. Místo toho se zavádí online kontrola sjednaného povinného ručení. Stačí mít s sebou pouze průkaz totožnosti, dokonce jen v elektronické podobě.

Policie bude nově provádět kontrolu pojištění tuzemského vozidla u České kanceláře pojistitelů (ČKP), v její online databázi. To umožní rychlou online kontrolu povinného ručení přímo na místě a bez karty pojištění.

Tato novinka platí okamžitě jen pro pojištění uzavřená po 1. 10. 2024. U smluv uzavřených před tímto datem bude systém plně funkční zhruba až od poloviny listopadu 2024. Do té doby může být u starších smluv stále vyžadována zelená karta nebo pojistná smlouva (obojí stačí elektronicky v mobilu).

Náš tip: na vožení zelené karty byste ale přece jen neměli zanevřít: pokud byste se totiž dostali do dopravní nehody, ve formuláři budete muset uvést údaje ze svého pojištění. A najdete je, kde jinde, než na zelené kartě.

Pojišťovny reportují nová povinka v reálném čase

Pojišťovny se musely propojit s Českou kanceláří pojistitelů, aby ji začaly v reálném čase informovat o každém novém platném pojištění vozidla (resp. povinném ručení). Jedině tak totiž může fungovat online kontrola pojištění na silnicích nebo v registru vozidel.

Pozor, nově je pojistná smlouva platná až po jejím uhrazení (platby se musí připsat na účet pojišťovny). Pouhé sjednání už nestačí. Podrobněji níže.

Změny v procesu registrace vozidel

Při registraci vozidla už nebude nutné předkládat zelenou kartu. Registr silničních vozidel se propojil se systémem ČKP, díky tomu už bude ověřovat platnost povinného ručení automaticky. U nových aut se k registraci nosí už jen malý technický průkaz.

Životní pojištění od expertů

Povinko musí mít více typů vozidel

Sice nejde o říjnovou novinku, ale neuškodí si připomenou další letošní změnu. Zákon nově definuje vozidlo jako prostředek, jehož maximální konstrukční rychlost je vyšší než 25 km/h, nebo vyšší než 14 km/h u vozidel s hmotností nad 25 kg. To znamená, že povinnost povinného ručení 2024 se rozšiřuje i na další dopravní prostředky.

U pojištění vozidel změny 2024 zahrnují novou povinnost pro majitele elektrokoloběžek a dalších elektrických vozítek. Od dubna musejí mít elektrokoloběžky povinné ručení. To vše v reakci na jejich rostoucí popularitu, a s tím i rostoucí počet nehod a škod.

Možná už víte, že elektrokola zůstávají mimo registraci a povinné ručení. Proč? Jejich primárním zdrojem energie je lidský pohon šlapáním, nikoli motor.

Možná jste s povinným ručením doposud neměli žádnou zkušenost. Podívejte se, co vše o zákonném pojištění vozidel potřebujete vědět.

Online sjednání povinného ručení

Výjimky z povinnosti pojištění malých vozidel

Zákon upravuje i výjimky z povinnosti pojištění nově definovaných vozidel. Týká se to například vozidel v uzavřených objektech nebo prostorech nepřístupných veřejnosti: typicky zahradní traktory používané výhradně na soukromém pozemku. Platí to ale jen do doby, než s nimi vyjedete na veřejnou komunikaci – pak už pro ně pojištění potřebujete.

Změna odpovědnosti za pojištění

Letos se povinnost sjednat povinné ručení přesouvá z vlastníka vozidla na jeho skutečného provozovatele. Pozor, provozovatel nemusí být řidičem vozidla. To je důležité především u krátkodobého využívání sdílených vozidel, třeba elektrokoloběžek ve městě.

Nové limity povinného ručení

Sice platí již od ledna, ale připomeňme si je. Minimální limity pojištění se zvýšily z 35 mil. Kč na 50 mil. Kč jak u škod na majetku, tak u škod na životě a zdraví. To automaticky zdražilo povinné ručení všem, kdo jsou zvyklí pojišťovat jen na minimální limit. O to důležitější je naučit se vybrat si správnou variantu povinka

Pevný a plovoucí začátek pojištění

S novými pravidly pro začátek platnosti smlouvy o povinném ručení a s novou povinností hlásit u ČKP sjednané smlouvy v reálném čase, zavádějí pojišťovny dva přístupy k určení začátku pojištění: pevný začátek a začátek plovoucí (klouzavý).

Pevný začátek pojištění

Při pevném začátku pojištění si při sjednávání stanovíte přesné datum a čas, od kdy má pojištění platit. Pokud potřebujete, aby vaše pojištění začalo platit okamžitě, musíte zajistit, aby platba byla připsána na účet pojišťovny ještě tentýž den, a to do pojišťovnou stanovené hodiny. Jestliže se s platbou opozdíte, byť o jediný den, návrh smlouvy zaniká, a musíte sjednat novou.

Životní pojištění od expertů

Plovoucí (klouzavý) začátek pojištění

Plovoucí začátek pojištění je flexibilnější. Při sjednání pojištění vám pojišťovna dá určitou lhůtu (obvykle 7 dnů) na zaplacení. Pokud potřebujete povinné ručení v den sjednání, situace je stejná jako u pevného začátku pojištění – musíte zvolit některou z forem okamžité platby.

Pokud se ale při plovoucím začátku pojištění zpozdíte s platbou, smlouva nezaniká okamžitě. Máte až sedm dní na úhradu. Pokud zaplatíte například s dvoudenním zpožděním, smlouva je platná, ale pozor: pojištění se aktivuje až dnem úhrady. To znamená, že první dva dny jste bez pojištění. Smlouva ale nezaniká a netřeba znovu podstupovat proces sjednání smlouvy nové.

Dlouhodobě neuhrazené povinko teď může vyústit ve vyřazení auta

Jestliže vaše vozidlo zůstane bez pojištění odpovědnosti za provoz vozidla déle než 30 dnů, spustí se následující proces:

  • Česká kancelář pojistitelů (ČKP) zaznamená 30denní prodlení a předá informaci do Registru silničních vozidel (RSV).
  • Registr připraví seznamy vozidel, která mají být vyřazena z provozu kvůli dlouhodobému neuhrazení povinného ručení.
  • Automaticky se vygeneruje oficiální rozhodnutí o vyřazení vozidla z provozu.
  • Zároveň se vygeneruje oznámení o přestupku (když majitel nesplní povinnost odevzdat registrační značky a osvědčení o registraci vozidla po vyřazení vozidla z provozu).

Hlavní změny pro řidiče a majitele vozidel

Shrňme si hlavní změny, které se na řidiče, majitele a provozovatele vozidel, včetně elektrických vozítek, vztahují od roku 2024:

  • povinné ručení - zelená karta - zrušení povinnosti vozit ji s sebou v ČR
  • rozšíření povinnosti povinného ručení na nové typy vozidel, včetně elektrokoloběžek
  • přesun odpovědnosti za pojištění z vlastníka na provozovatele vozidla
  • změny v procesu registrace vozidel
  • zavedení pevného a plovoucího začátku pojištění, v obou případech až po uhrazení platby
  • vyšší minimální limity pro povinné ručení
  • vyřazení auta z provozu a přestupek, když auto zůstane bez povinka déle než 30 dní.
REKLAMA

ANKETA k článku Od 1.10. 2024 bez zelené karty: Jak se mění povinné ručení?

Zachytili jste změny v povinném ručení, které jsou platné od října 2024?

Počet odpovědí: 84

KOMENTÁŘE k článku Od 1.10. 2024 bez zelené karty: Jak se mění povinné ručení?

Přidejte nový komentář

Zelená karta, Komentoval(a): Tonda

04.10.2024 11:01:42

Digitalizace je určitě krok kupředu, stejně tak zrušení zelených karet. Jen je otázkou, jestli všechny aspekty, které to přináší jsou řidiči v tuto chvíli řešit online. Ti, kteří nemají chytrý telefon zřejmě bohužel ne viz https://portalpojisteni.cz/magazin/jak-overit-povinne-ruceni-bez-zelene-karty-vse-o-prokazovani-pojisteni-po-1102024/

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Od 1.10. 2024 bez zelené karty: Jak se mění povinné ručení?

Od 1.10. 2024 bez zelené karty: Jak se mění povinné ručení?

4.10.2024 Pojištění

Rok 2024 přináší zásadní změny povinné ručení 2024, které ovlivní každého řidiče v České republice. Od 1. října 2024 nastává revoluční změna – zelená karta už nebude potřeba (ale jen při jízdě po českých silnicích). Pojďme se podívat na všechny novinky, které se týkají pojištění odpovědnosti za provoz vozidla.

GAP pojištění: Co to je, kdy a komu se vyplatí jej mít

GAP pojištění: Co to je, kdy a komu se vyplatí jej mít

1.10.2024 Pojištění

Seznamte se s GAP pojištěním, důležitým doplňkem k standardnímu havarijku. Vysvětlíme, co je GAP pojištění, jak funguje a v jakých situacích se vyplatí. Dozvíte se o jeho výhodách i nevýhodách, cenách a délce trvání. Zjistěte, jaký je proces likvidace škody a postup při sjednávání GAPu. Ať už jste majitel nového vozu, uvažujete o koupi auta na leasing, na úvěr, či jen chcete lépe porozumět možnostem pojištění vozu, čtěte.

ff
Plná moc k přepisu vozidla: Návod a rady pro bezproblémový přepis

Plná moc k přepisu vozidla: Návod a rady pro bezproblémový přepis

26.9.2024 Pojištění

Chystáte se prodat nebo koupit ojeté auto a nemůžete se osobně (vy nebo ten, s kým jednáte) dostavit k přepisu auta na nového majitele? Řešením je plná moc k přepisu vozidla. Tento dokument umožňuje, aby za vás přepis provedla jiná osoba. Pojďme se podívat na vše důležité, co byste měli o plné moci k přepisu vozidla vědět.

Kupní smlouva na auto: Jak ji správně vyplnit a na co si dát pozor

Kupní smlouva na auto: Jak ji správně vyplnit a na co si dát pozor

24.9.2024 Pojištění

Koupě nebo prodej auta je důležitý krok, při kterém hraje klíčovou roli správně sepsaná kupní smlouva. Chrání totiž zájmy obou stran a pomáhá předejít případným budoucím sporům. Pojďme si projít všechny důležité aspekty kupní smlouvy na auto. Ukážeme si, jak postupovat při jejím vyplňování a na co si dát pozor, ale i co dělat dál, po podpisu smlouvy.

Dálniční známka do Maďarska

Dálniční známka do Maďarska

19.9.2024 Pojištění

Maďarsko využívá moderní systém elektronických dálničních známek, který nabízí flexibilitu a pohodlí pro různé typy řidičů a vozidel. Známka se dá koupit celostátní, nebo jen krajská, napříč Maďarskem je několik úseků dálnic, které teď zpoplatněny nejsou. Trochu složité, že? Ale nemějte obavy, po přečtení našeho průvodce už se v maďarských dálničních známkách dokážete zorientovat.

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2024, všechna práva vyhrazena