Banky.cz Články Pojištění Plná moc k přepisu vozidla: Návod a rady pro bezproblémový přepis

Plná moc k přepisu vozidla: Návod a rady pro bezproblémový přepis

Plná moc k přepisu vozidla
26.9.2024 Pojištění

Chystáte se prodat nebo koupit ojeté auto a nemůžete se osobně (vy nebo ten, s kým jednáte) dostavit k přepisu auta na nového majitele? Řešením je plná moc k přepisu vozidla. Tento dokument umožňuje, aby za vás přepis provedla jiná osoba. Pojďme se podívat na vše důležité, co byste měli o plné moci k přepisu vozidla vědět.

REKLAMA

Co si odnést

  • Plná moc k přepisu vozidla je nezbytná, pokud se prodávající nebo kupující nemůže osobně dostavit k přepisu. Plná moc musí obsahovat přesné údaje o zmocniteli, zmocněnci a vozidle.
  • Podpis na plné moci musí být úředně ověřen – buď klasicky u notáře či na Czech POINTu, nebo nově online přes Registr zastupování.
  • Přepis vozidla je ze zákona povinností prodávajícího a musí být proveden do 10 dnů od podpisu kupní smlouvy.
  • Při přepisu je třeba předložit občanský průkaz, technický průkaz, doklad o pojištění, kupní smlouvu a protokol o evidenční kontrole. 

Co je plná moc k přepisu vozidla

„Plná moc k přepisu vozidla je dokument, který opravňuje zmocněnce jednat jménem majitele vozidla při přepisu auta v registru vozidel. Umožňuje provést přepis vozidla bez fyzické přítomnosti původního majitele. Plná moc obsahuje údaje zmocnitele, zmocněnce, specifikaci vozidla a rozsah oprávnění. Pro použití na úřadech obvykle vyžaduje úřední ověření podpisu majitele (nově lze i elektronicky),“ vysvětluje Petr Jermář, specialista na finance Banky.cz.

Přepis auta je povinností prodávajícího

Byť jde o dvoustranný obchod, povinnost zajistit přepis auta na nového majitele dává legislativa prodávajícímu. Termín je do 10 dní od data uzavření kupní smlouvy na auto. Jinak mu hrozí pokuta. I z dalších důvodů je na prodávajícím, aby si pohlídal přepis auta: dokud je v Registru vozidel majitelem vozu on, odpovídá za jeho provoz, včetně například pokut.

Nejjednodušší je stáhnout si vzor plné moci

Plnou moc k přepisu vozidla si můžete vytvořit sami, ale jistější bude použít ověřený vzor. 

Ten najdete online ke stažení zdarma ve formátu PDF nebo DOC. Stačí do vyhledávače zadat "plná moc k přepisu vozidla vzor", a vybrat si důvěryhodný zdroj.

Správné vyplnění plné moci je neméně důležité

Při vyplňování plné moci k přepisu vozidla postupujte pečlivě. Předpokládejme, že vy jste tím, kdo na úřad nepůjde, a proto zmocňuje k přepisu vozidla druhou osobu. Postup vyplnění plné moci je tu následující:

  • začněte uvedením svých osobních údajů jako zmocnitele. To je ten, kdo plnou moc uděluje
  • dále vyplňte údaje zmocněnce, tedy osoby, kterou pověřujete přepisem vozidla místo vás. U obou osob je třeba uvést jméno, příjmení, adresu a rodné číslo 
  • následně specifikujte vozidlo – uveďte značku, model, VIN kód a registrační značku. 
  • pamatujte i na přesný popis, k jakým úkonům zmocněnce opravňujete. Obvykle jde o "změnu vlastníka v registru vozidel"
  • na závěr napište místo a datum vystavení plné moci a připojte svůj podpis.

Životní pojištění od expertů

Podpis musíte nechat ověřit. Nově lze i online

Plná moc k přepisu vozidla musí mít úředně ověřený podpis zmocnitele. Bez tohoto ověření plná moc neplatí, v Evidenci vozidel by ji nepřijali a převod by neudělali. Ověření podpisu lze provést u notáře nebo na pobočkách Czech POINT (městský a obecní úřad nebo pošta).

Od roku 2024 se dá podpis ověřit i online, s využitím tzv. Registru zastupování. Přístup k Registru zastupování získáte přes Portál občana, kam se přihlásíte pomocí své elektronické identity (podobně jako například do datové schránky). 

Po přihlášení do Portálu občana si otevřete sekci Registr zastupování. Zde můžete vytvořit novou plnou moc k přepisu vozidla. Systém vás provede celým procesem a nabídne předpřipravené formuláře. Vyplníte své údaje, údaje zmocněnce a informace o vozidle. Následně plnou moc elektronicky podepíšete tak, jak vás k tomu bude systém navádět.

Po vytvoření a podepsání plné moci bude dokument uložen v Registru zastupování. Odtud k němu budou mít přístup příslušné úřady. Proto: při samotném přepisu vozidla nebudete předkládat fyzickou kopii plné moci. Úředník si ji otevře z databáze.

Ověření podpisu je zpoplatněná služba.

Chci sjednat povinné ručení online

Koho zmocnit k přepisu vozidla

„Plnou mocí k přepisu vozidla může být zmocněna jakákoliv osoba, která splňuje zákonné podmínky, především je tedy plnoletá a svéprávná. Může se jednat o kupujícího, prodávajícího, nebo o zcela jinou, tzv. třetí osobu, která s převodem vozidla jinak nesouvisí. Důležité je, aby plná moc obsahovala všechny potřebné náležitosti, byla úředně ověřena a zmocněnec ji předložil na příslušném úřadě,“ říká Miroslav Čejka, specialista pojištění hyponamíru.cz

Pozor: Jestliže zmocňujete třetí osobu, je vhodné, aby měla plnou moc od obou stran transakce.

Nezbytné údaje v plné moci k přepisu vozidla

Aby byla plná moc k přepisu vozidla platná, musí obsahovat tyto náležitosti:

  • identifikace zmocnitele a zmocněnce (jméno, příjmení, bydliště, rodné číslo)
  • specifikace vozidla (značka, model, VIN kód, registrační značka)
  • přesný popis úkonů, ke kterým je zmocněnec oprávněn
  • místo a datum vystavení plné moci
  • podpis zmocnitele
  • úřední ověření podpisu (lze i elektronicky).

Životní pojištění od expertů

Plná moc má jen omezenou dobu platnosti

Plná moc k přepisu vozidla je zpravidla platná do okamžiku provedení přepisu. Můžete však v ní stanovit konkrétní časové období platnosti. Pokud tak neučiníte, platí do odvolání nebo do provedení úkonu. Mějte na paměti, že samotný přepis musí proběhnout do 10 dnů od podpisu kupní smlouvy, jinak hrozí prodávajícímu pokuta. 

TIP: Jestliže nestíháte evidenční kontrolu, nebo máte jiné časové komplikace, je vhodné se Registru vozidel ozvat a oznámit časovou tíseň. Úřady pak nad drobným zpožděním většinou přivřou oči, uznávají, že deset dní je opravdu málo. Vždy se ale pokuste odklad dohodnout ještě v zákonném termínu.

Jaký je postup při přepisu vozidla na základě plné moci?

Zmocněnec se s plnou mocí dostaví na kterýkoliv úřad obce s rozšířenou působností. Vedle plné moci bude potřebovat občanský průkaz, technický průkaz, doklad o platném povinném ručení uzavřeném na kupujícího, kupní smlouvu a protokol o evidenční kontrole. Na místě vyplní žádost o zápis změny vlastníka, zaplatí správní poplatek 800 Kč a případně ještě i ekologickou daň.

Často se ptáte

Jaké jsou nejčastější chyby při vyplňování plné moci?

Nejčastější chyby při vyplňování plné moci k přepisu vozidla jsou neúplné nebo nepřesné údaje o vozidle a zmocněné osobě, případně bývá nesprávně formulováno, k čemu je zmocněnec vlastně opravňován. Někdy chybí datum a místo podpisu smlouvy.

Jak opravit chyby v plné moci?

Pokud při vyplňování plné moci uděláte chybu, nejbezpečnější je vyplnit nový formulář. Přeškrtávání a přepisování může vzbuzovat pochybnosti o pravosti dokumentu. Pokud jste již podpis nechali ověřit, zopakujte celý proces opakovat s novým dokumentem. U online verze to bude o něco snazší.

Dá se plná moc k přepisu vozidla použít opakovaně?

Plná moc k přepisu vozidla většinou slouží pro jednorázový úkon – pro přepis konkrétního vozidla. Po uskutečnění tohoto úkonu plná moc automaticky zaniká, a nelze ji využít opakovaně. 

Pokud byste chtěli, aby zmocněnec mohl provádět přepisy vozidel opakovaně, musíte vystavit takzvanou generální plnou moc. Formulujte ji tak, aby umožňovala opakované využití pro různá vozidla v určitém časovém období. Pozor na možné zneužití. U obecné plné moci se může vyplatit konzultace s právníkem (notářem).

REKLAMA

ANKETA k článku Plná moc k přepisu vozidla: Návod a rady pro bezproblémový přepis

Víte, jaké náležitosti by měla obsahovat plná moc k přepisu vozidla?

Počet odpovědí: 84

KOMENTÁŘE k článku Plná moc k přepisu vozidla: Návod a rady pro bezproblémový přepis

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Plná moc k přepisu vozidla: Návod a rady pro bezproblémový přepis

Plná moc k přepisu vozidla: Návod a rady pro bezproblémový přepis

26.9.2024 Pojištění

Chystáte se prodat nebo koupit ojeté auto a nemůžete se osobně (vy nebo ten, s kým jednáte) dostavit k přepisu auta na nového majitele? Řešením je plná moc k přepisu vozidla. Tento dokument umožňuje, aby za vás přepis provedla jiná osoba. Pojďme se podívat na vše důležité, co byste měli o plné moci k přepisu vozidla vědět.

Kupní smlouva na auto: Jak ji správně vyplnit a na co si dát pozor

Kupní smlouva na auto: Jak ji správně vyplnit a na co si dát pozor

24.9.2024 Pojištění

Koupě nebo prodej auta je důležitý krok, při kterém hraje klíčovou roli správně sepsaná kupní smlouva. Chrání totiž zájmy obou stran a pomáhá předejít případným budoucím sporům. Pojďme si projít všechny důležité aspekty kupní smlouvy na auto. Ukážeme si, jak postupovat při jejím vyplňování a na co si dát pozor, ale i co dělat dál, po podpisu smlouvy.

Dálniční známka do Maďarska

Dálniční známka do Maďarska

19.9.2024 Pojištění

Maďarsko využívá moderní systém elektronických dálničních známek, který nabízí flexibilitu a pohodlí pro různé typy řidičů a vozidel. Známka se dá koupit celostátní, nebo jen krajská, napříč Maďarskem je několik úseků dálnic, které teď zpoplatněny nejsou. Trochu složité, že? Ale nemějte obavy, po přečtení našeho průvodce už se v maďarských dálničních známkách dokážete zorientovat.

Dálniční známka na Slovensko – Komplexní průvodce

Dálniční známka na Slovensko – Komplexní průvodce

11.9.2024 Pojištění

Slovensko využívá systém elektronických dálničních známek pro zpoplatnění používání dálnic a rychlostních silnic. Tento systém se vztahuje na všechna dvoustopá motorová vozidla do celkové hmotnosti 3,5 tuny. Motocykly neplatí. Přečtěte si vše důležité, co o slovenském mýtném musíte vědět, než se k našim sousedům vydáte svým vozem, obytným vozem, s přívěsem, či na motorce.

Pojištění auta: Jak vybrat nejlepší variantu

Pojištění auta: Jak vybrat nejlepší variantu

9.9.2024 Pojištění

Pojištění auta je klíčovým aspektem nejen pro ochranu vašeho vozidla, ale i pro zajištění bezpečnosti na silnicích. Správná volba pojištění může ušetřit až desítky procent z vaší celkové ceny. K dispozici jsou různé balíčky a možnosti, které si můžete přizpůsobit podle vašich specifických potřeb a rozpočtu.

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2024, všechna práva vyhrazena