Banky.cz Články Pojištění Pojištění pozemku: Proč a jak ho sjednat

Pojištění pozemku: Proč a jak ho sjednat

Pojištění pozemku
28.6.2024 Pojištění

Pojištění nemovitosti zahrnuje také pojištění pozemku, který čelí různým hrozbám. Rizika jako kontaminace půdy chemickými látkami, zaplavení bahnem po silných deštích nebo sesuvy půdy mohou způsobit škody, které je možné pokrýt pojištěním. Pozemek nelze pojistit samostatně, ale je zahrnut v rozsáhlém pojištění nemovitosti.

REKLAMA

Při pojištění nemovitosti je důležité zvažovat vlivy přírodních katastrof a živelných událostí, které mohou ovlivnit stavby na pozemku. Například stavební pozemky v blízkosti záplavových zón nebo skal, kde hrozí sesuvy půdy, jsou pojišťovány za odlišných podmínek a mohou být dražší.

Předmět pojištění

Při sjednání pojištění je důležité určit, co všechno bude pojištěno. Pozemek sám o sobě není běžně samostatným předmětem pojištění, ale je zahrnut automaticky, pokud si sjednáte pojištění nemovitosti. Takové pojištění pak pokrývá nejen škody na samotném pozemku, ale i na všech stavebních součástech a zařízeních na něm.

Mezi předměty pojištění může patřit:

  • Rodinný dům
  • Samostatně stojící garáž
  • Skleník
  • Zahradní domek
  • Bazén
  • Oplocení
Předmět pojištění

Dále mohou být pojištěny i stromy na lesních pozemcích nebo v sadech. Při určování předmětu pojištění je také důležité zohlednit stavební materiál a stáří staveb, protože tyto faktory mohou ovlivnit celkovou hodnotu a míru opotřebení pojištěných nemovitostí a zařízení.

Typy pojištění pozemku

Existuje několik hlavních druhů pozemků a každému z nich lze nabídnout specifické pojištění. Následující seznam pokrývá různé typy a zaměřuje se na klíčové aspekty pojištění.

Pojištění stavebního pozemku

Stavební pozemek slouží k výstavbě rodinných domů, bytových domů nebo komerčních budov. Pojištění stavebního pozemku obvykle spadá pod pojištění nemovitosti ve výstavbě. Důležité je pokrytí rizik spojených se stavební činností, jako je krádež stavebního materiálu uloženého na pozemku.

Online srovnání pojištění nemovitosti

Pojištění zastavěné plochy a nádvoří

Pod zastavěnou plochou se rozumí prostor pod hlavními stavbami i drobnějšími vedlejšími stavbami, jako jsou garáže nebo zahradní domky. Pojištění nemovitosti by mělo chránit před škodami na všech budovách umístěných na daném pozemku.

Pojištění pozemku určeného k rekreaci

Životní pojištění od expertů

Rekreační pozemky obvykle zahrnují chaty a chalupy. Pojištění by mělo pokrývat škody způsobené přírodními katastrofami, jako jsou povodně, vichřice, krupobití nebo sesuvy půdy. Dále je třeba chránit nemovitosti před krádežemi a vandalismem.

Pojištění zahrady

Zahrady jsou typem zemědělských pozemků určených pro drobné zahradničení. Pojištění zahrad by mělo pokrývat například škody způsobené povodněmi nebo vandalismem na stavbách umístěných na zahradě.

Pojištění lesa

Lesní pozemky vyžadují pojištění proti specifickým rizikům, jako jsou požáry nebo škody způsobené vichřicí či kůrovcem. Pojištění často obsahuje i náklady spojené s obnovou lesa po kalamitě.

Pojištění zemědělského pozemku

Tento typ pojištění je určen pro pozemky, jako je orná půda, pastviny nebo sady. Pojištění by mělo chránit před přírodními katastrofami, které mohou ohrozit úrodu nebo zemědělskou infrastrukturu.

Správná volba pojištění závisí na typu pozemku a konkrétních rizicích, kterým je vystaven.

Pojištění majetku

Pojištění majetku se týká jak běžných občanů, tak podnikatelů. Lze pojistit byty, rodinné domy, bytové domy, chalupy, vedlejší stavby jako skleníky, kůlny, či garáže. Důležité je také pokrytí vybavení domácnosti jako jsou spotřebiče, nábytek, skla a cennosti.

Podnikatelé by měli zahrnout nejen budovy, ale také vybavení, zásoby materiálu a dokončené výrobky. Povoleny jsou i pojištění přerušení provozu, které kryje dočasné omezení činností v případě pojistné události.

Pojištění odpovědnosti je klíčové pro všechny, kryje totiž škody způsobené druhým osobám. Zahrnuje také pojištění odpovědnosti z držby nemovitosti a odpovědnosti za škodu.

Typ pojištěníCo pokrývá
Pojištění domuRodinný dům, bazény, studny
Pojištění bytuByty, bytové domy, balkóny
Pojištění domácnostiNábytek, elektro, domácí zvířata
Pojištění odpovědnostiŠkody na majetku a zdraví druhých

Vyšší opatrnost je potřebná při pojištění proti záplavám a povodním, které může zahrnovat i pozemky určené k podnikání, jako kancelářské budovy, výrobní haly a sklady.

Jak pojistit pozemek

Pojištění musí chránit hlavní i vedlejší stavby na pozemku. Jde o rodinné nebo bytové domy, garáže, přístavby, chalupy či chaty. Musí zohledňovat všechna možná rizika. Asistence při sjednávání může probíhat telefonicky, což je rychlé a pohodlné. Je důležité vybrat pojištění, které pokryje všechny vaše potřeby.

Na co se vztahuje pojištění nemovitosti

Životní pojištění od expertů

Pojištění nemovitosti se zaměřuje na všechny části domu pevně spojené se stavbou. Kryje škody na vnitřních i venkovních součástech. Mezi vnitřní součásti patří obvodové a vnitřní zdi, stropy, okna a dveře. Dále zahrnuje rozvody vody, kanalizace, plynu, elektroinstalace, topení, podlahové krytiny a vybavení koupelen a WC.

Vnější součásti stavby mohou zahrnovat:

  • Okapy
  • Antény a hromosvody
  • Venkovní žaluzie
  • Fotovoltaické panely
  • Tepelná čerpadla

Tento typ pojištění tedy pokrývá jak interiér, tak exteriér nemovitosti.

Sjednání pojištění

Sjednání pojištění nemovitosti lze vyřídit rychle a snadno online. Mnoho pojišťoven, včetně Allianz a ČSOB, nabízí slevy, pokud si pojištění sjednáte přes internet. Tato možnost je často levnější a zkracuje čas potřebný k vyřízení pojistky. Při sjednávání pojištění je důležité porovnat nabídky různých pojišťoven pomocí srovnávacích nástrojů. Pojišťovací specialisté doporučují konzultovat pojistnou částku a podmínky pojistky, aby pokryly všechna rizika.

Pravidelná aktualizace pojištění

Aktualizace pojistné smlouvy je nezbytná, aby pojištění odpovídalo aktuálním potřebám a hodnotě nemovitosti. Pravidelná kontrola každé dva roky pomáhá předcházet podpojištění. Po významné investici do majetku, jako je rekonstrukce nebo instalace tepelného čerpadla, je nutné přizpůsobit smlouvu nové hodnotě majetku.

Důvody pro aktualizaci

Přehled důležitých aspektů

AspektPopis
PodpojištěníNedostatečná pojistná částka v případě škody
Pojistné plněníVýplata pojistného v případě pojistné události
Asistenční službyPomoc v naléhavých situacích
PřepojištěníPříliš vysoká pojistná částka s vyšším pojistným
Nová cenaAktualizovaná cena nemovitosti

REKLAMA

ANKETA k článku Pojištění pozemku: Proč a jak ho sjednat

Věděli jste, že je pojištění pozemku součástí pojištění nemovitosti?

Počet odpovědí: 70

KOMENTÁŘE k článku Pojištění pozemku: Proč a jak ho sjednat

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Pojištění pozemku: Proč a jak ho sjednat

Pojištění pozemku: Proč a jak ho sjednat

28.6.2024 Pojištění

Pojištění nemovitosti zahrnuje také pojištění pozemku, který čelí různým hrozbám. Rizika jako kontaminace půdy chemickými látkami, zaplavení bahnem po silných deštích nebo sesuvy půdy mohou způsobit škody, které je možné pokrýt pojištěním. Pozemek nelze pojistit samostatně, ale je zahrnut v rozsáhlém pojištění nemovitosti.

Kompletní průvodce pojištěním auta pro cesty do zahraničí

Kompletní průvodce pojištěním auta pro cesty do zahraničí

19.6.2024 Pojištění

Plánujete cestu autem do zahraničí? Ať už se chystáte na krátký výlet nebo delší dovolenou, je důležité mít správné pojištění, které vás ochrání před nečekanými událostmi v cizině. V tomto článku se podíváme na různé typy pojištění auta do zahraničí, důležitá připojištění a jak si vybrat to nejlepší pojištění pro vaše potřeby. Vždycky zohledněte, kam cestujete, jak dlouho budete pryč a v čem všem chcete mít krytá záda.

Kompletní průvodce pojištěním cizinců v ČR

Kompletní průvodce pojištěním cizinců v ČR

23.5.2024 Pojištění

Zdravotní pojištění, povinné ručení nebo třeba pojištění domácnosti. Produkty, které jsou pro řadu Čechů zcela běžné. Jak je to ale s pojištěním cizinců v ČR? Víte, bez kterých pojištění se neobejdete a jak si je sjednat?

Jak vybrat nejlepší cestovní pojištění na dovolenou

Jak vybrat nejlepší cestovní pojištění na dovolenou

2.5.2024 Pojištění

K moři, za památkami nebo třeba do hor. Ale hlavně – za odpočinkem! Tam vede naše dovolená. Stačí přitom jen chvilka nepozornosti a relax se může změnit v bolest a čas strávený u lékaře. A také přemýšlení, jak zaplatit vysoké náklady na ošetření. Řešení je přitom jednoduché: cestovní pojištění na dovolenou.

Pojištění odpovědnosti za škodu. Jak se chránit

Pojištění odpovědnosti za škodu. Jak se chránit

29.4.2024 Pojištění

Pojistka na blbost. Takto se zjednodušené říká pojištění odpovědnosti za způsobenou škodu. Je nezbytnou součástí finančního zajištění každého člověka, chrání před finančními následky škod, které byste neúmyslně způsobili třetím osobám. Přečtěte si vše podstatné o pojištění odpovědnosti za škodu, včetně odpovědí na časté otázky ohledně odpovědnostních pojistek.

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2024, všechna práva vyhrazena