Banky.cz Články Komerční sdělení Proč není půjčka na spotřební zboží dobrý nápad?

Proč není půjčka na spotřební zboží dobrý nápad?

Nákup online

Statistiky ukazují, že se zadluženost českých domácností neustále zvyšuje. Velký podíl na tom mají takzvané spotřební úvěry bez konkrétního úvěru. Mnoho lidí je využívá pro nákup běžného spotřebního zboží. To však může způsobit celou řadu problémů. Pojďte se s námi podívat, proč půjčka na spotřební zboží není dobrý nápad.

REKLAMA

Půjčka na spotřební zboží je špatný krok

Úvěry na spotřební zboží se objevují během celého roku, avšak tradičně jsou spojené s Vánoci. Právě v tomto období totiž lidé nakupují spotřební zboží nejvíce, aby potěšili své blízké. Tento typ úvěrů je však velmi špatný tah.

Spotřební zboží totiž nepřináší žádná aktiva a díky úrokům z úvěru danou věc často mnohokrát přeplatíte. Lidé také u tohoto typu půjček také často nerozmýšlí nad výhodností půjčky. Obvykle se tak rozhodují pro méně výhodnou půjčku, protože si zkrátka dané produkty chtějí pořídit. To však může vést k vysokým úrokům a konečně také dluhové pasti, ze které se jen obtížně hledá cesta ven.

Může však nastat situace, kdy zkrátka určitý spotřební produkt potřebujete, ale finance na něj nemáte (například, když se vám rozbije pračka). V takovém případě doporučujeme nákup nejdříve pořádně zvážit a hledat co nejvýhodnější půjčku.

Před nákupem takovéhoto produktu je také správným krokem volit takový výrobek, který vám vydrží co nejdelší dobu. Projděte si proto nejprve recenze výrobků, jež vám pomohou s výběrem a zajistí, že už si další půjčku na daný produkt nebudete muset brát.

Využijte bezúročné období

Když už u vás nastane situace, že si půjčku na spotřební zboží musíte vzít, je rozhodně vhodné využít u ní takzvané bezúročné období. Jedná se o předem dohodnutou dobu, během které se vaše půjčka nenavyšuje o úroky, takže v rámci ní nezaplatíte ani o korunu navíc.

Bezúročné období je typické pro kreditní karty nebo takzvaných revolvingových úvěrů. Stále častěji jej však najdete u klasických spotřebních úvěrů bankovních i nebankovních společností.

Půjčku je třeba v takovém případě splatit v dohodnutém časovém období, během kterého se vám nenačítá žádný úrok. Jestliže se vám to povede, nezaplatíte nic na úrocích a zaplatíte přesně tolik, kolik jste si půjčili.

Před nákupem spotřebního zboží na úvěr si tedy nejdříve zvažte, zda zboží opravdu potřebujete. Pokud ano, načasujte jeho nákup tak, abyste mohli úvěr splatit z vlastních peněz ještě v rámci bezúročného období. Tímto způsobem si zajistíte, že dané zboží nepřeplatíte a pouze urychlíte jeho nutný nákup.

Nepotřebujete to? Nekupujte to!

Půjčka na spotřební zboží však ani tak není dobrý nápad. Nikdy totiž nevíte, co se může stát, a například nečekaný výpadek příjmů, může vaši životní situaci pořádně zkomplikovat. Pokud tedy zrovna daný spotřební výrobek nepotřebujete aktuálně k životu, raději vyčkejte, než na něj budete mít dostatek financí z vlastních zdrojů.

Jak ale říká staré přísloví: člověk míní, život mění. Může se tedy stát, že půjčka na spotřební zboží bude nezbytným východiskem ze složité situace. V takovém případě vždy doporučujeme sáhnout po co nejkvalitnějším produktu, který vám vydrží dlouho a zajistí, že další půjčku nebudete muset čerpat.

Když už se k ní uchýlíte, je dobrým tahem splatit ji během takzvaného bezúročného období. Díky němu máte jistotu, že když půjčku zaplatíte včas, nepřeplatíte na ní ani korunu. Jestliže si tedy půjčku vzít musíte, jedná se o ideální způsob, jak se vyhnout jejímu přeplácení.

Ani s ním však půjčka na spotřební zboží zkrátka není dobrý nápad. Můžete-li se jí vyhnout, rozhodně je lepší si ji nevzít a vyčkat s nákupem na vhodnější období. 

REKLAMA

KOMENTÁŘE k článku Proč není půjčka na spotřební zboží dobrý nápad?

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Proč není půjčka na spotřební zboží dobrý nápad?

Proč není půjčka na spotřební zboží dobrý nápad?

Statistiky ukazují, že se zadluženost českých domácností neustále zvyšuje. Velký podíl na tom mají takzvané spotřební úvěry bez konkrétního úvěru. Mnoho lidí je využívá pro nákup běžného spotřebního zboží. To však může způsobit celou řadu problémů. Pojďte se s námi podívat, proč půjčka na spotřební zboží není dobrý nápad.

Jak začít obchodovat s ETF - kompletní průvodce

Jak začít obchodovat s ETF - kompletní průvodce

Exchange Traded Funds (ETF), neboli burzovně obchodované fondy, představují jeden z nejoblíbenějších investičních nástrojů dnešní doby. Nabízejí širokou diverzifikaci, nízké náklady a snadnou obchodovatelnost. Přinášíme vám základní informace o tom, jak obchodovat s ETF, a představíme vám klíčové kroky a strategie pro úspěšné investování. ETF je typ investičního fondu, který se obchoduje na burze stejně jako akcie. ETF se skládá z různých aktiv, jako jsou akcie, dluhopisy, komodity nebo měny, a jejich cílem je sledovat výkonnost konkrétního indexu nebo sektoru. Mezi nejznámější ETF patří ty, které sledují indexy jako S&P 500, NASDAQ 100 nebo FTSE 100.

 Fond NEMO je nově v režimu dlouhodobého investičního produktu

Fond NEMO je nově v režimu dlouhodobého investičního produktu

Lokální investiční nemovitostní fond NEMO je nově v režimu dlouhodobého investičního produktu neboli DIP. Klientům tak nabízí další alternativu k existujícím penzijním fondům a doplňkovému penzijnímu spoření. Stát chce nově podporovat zodpovědné občany, kteří se nebudou spoléhat pouze na státní důchodový systém. 

Kam investovat peníze v roce 2024

Kam investovat peníze v roce 2024

Rozhodování o tom, kam investovat peníze, je důležitou součástí správy osobních financí a může otevřít cestu k finančnímu zabezpečení a růstu majetku.

Chtějte erudovaného a současně přívětivého pojišťovacího poradce

Chtějte erudovaného a současně přívětivého pojišťovacího poradce

Když člověk řeší otázky spojené s pojištěním, je důležité mít na blízku někoho, na koho se může spolehnout – nejde totiž o nic menšího než o ochranu milionových hodnot v oblasti majetku, života a zdraví. Profesionálně vyškolený a empatický poradce dokáže ušetřit spoustu času a starostí.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte. Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější. V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %. Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku. Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit. Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu. Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem. Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

90% Hypotéka

Až 90 procent z ceny nemovitosti, kterou ručíte. Přesně tolik si můžete půjčit na hypoteční úvěr. Abyste ale 90% hypotéku dostali, musíte splnit několik požadavků. Jsou to zejména základní podmínky pro získání hypotéky – tedy například: věk,příjemči bonita.Oproti nižším půjčkám ale musíte u 90% hypotéky počítat s méně výhodnými podmínkami. Protože má hypotéka pokrýt 90 procent z ceny nemovitosti, je pro banku riskantnější než menší úvěry. A proto poskytovatelé toto riziko obvykle kompenzují vyšším úrokem. Pro většinu lidí je přitom 90% hypotéka nejvyšší možná. Podle pokynů České národní banky mohou poskytovatelé víc peněz půjčit jen v 5 procentech případů. Potřebujete tak mít naspořeno alespoň 10 procent z kupní ceny. V praxi to vypadá tak, že u bytu za 3 000 000 korun získáte maximálně 2 700 000 korun. Zbytek doplatíte vy. Pokud si chcete pomocí hypotéky půjčit víc než 90 procent z ceny domu či bytu, musíte ručit více nemovitostmi. V takovém případě stoupne hodnota zástavy, ze které se půjčka počítá. Výhodou je, že se tím pádem můžete dostat na nižší LTV (obvykle do 80 %) a získáte tak nižší úrok než u 90% hypotéky. Pokud jste například původně ručili bytem za 2 500 000 korun a nyní k němu přidáte další byt ve stejné ceně, stoupne hodnota zástavy na 5 000 000 korun. U hypotéky na zmíněných 2 500 000 tak bude LTV 50 %. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2024, všechna práva vyhrazena