Banky.cz Články Půjčka Půjčka na cokoliv: Přehled, srovnání, výhody a nevýhody

Půjčka na cokoliv: Přehled, srovnání, výhody a nevýhody

Půjčka na cokoliv
24.6.2024 Půjčka

Co si představit, když se řekne „půjčka na cokoliv“? Nejde o reklamní tahák, nebo se opravdu dá vypůjčit si, na cokoliv chcete? Kdo nabízí takový úvěr a jaká bude jeho cena? Dá se vzít i u banky? Jak vybrat nejlepší půjčku na cokoliv a jaké jsou s půjčkou na cokoliv zkušenosti? Připravili jsme pro vás odpovědi na tyto, ale i další otázky.

Co je půjčka na cokoliv a jak se liší od dalších úvěrů

Jiné pojmenování pro běžný spotřebitelský úvěr od banky či od nebankovní společnosti. I tak by se dala velmi jednoduše popsat ‚půjčka na cokoliv‘. Poskytuje se v jakékoliv částce, na jakkoliv dlouhou dobu a opravdu na cokoliv. To znamená, že jde o půjčku neúčelovou, u níž se nijak neprokazuje využití vypůjčených peněz. Zavazovat vás bude jen splátkový kalendář,“ říká k půjčce na cokoliv Petr Jermář, specialista na finance Banky.cz

Jak dlouho trvá půjčka na cokoliv?

„Na cokoliv“ si lze půjčit na různě dlouhou dobu. Od několika dní (půjčka do výplaty), až po třeba deset let (neúčelový bankovní úvěr).  Když budete ochotni zastavit svůj majetek, můžete si „na cokoliv“ vyřídit i neúčelovou (tzv. americkou) hypotéku. Ta se dá splácet třeba třicet let.

Nejčastější druhy půjček na cokoliv

Půjčka na cokoliv, coby neúčelový spotřebitelský úvěr, je zastřešující kategorií pro mnoho typů půjček. Škála názvů a označení, pod nimiž ji můžete potkat, je proto široká. Vybíráme jen ty nejčastější:

  • půjčka na cokoliv
  • půjčka bez účelu
  • neúčelová půjčka
  • rychlá půjčka
  • půjčka ihned
  • půjčka bez registru
  • půjčka na splátky
  • půjčka online
  • výhodná půjčka
  • půjčka bez ručitele
  • půjčka bez poplatků
  • nejlevnější půjčka
  • půjčka na účet
  • půjčka do výplaty
  • půjčka bez doložení příjmu
  • flexibilní půjčka

Srovnání nebankovních půjček

Jak vybrat nejlepší půjčku na cokoliv

Nejlepší půjčka na cokoliv musí co nejlépe zkombinovat čtyři vlastnosti. Které z kombinací nakonec dát přednost, závisí na situaci. Promítnou se do ní vaše aktuální finanční možnosti, platební historie, ale i plány do budoucna. Vybírejte podle kombinace těchto parametrů:

  1. licencovaný poskytovatel - tady nikdy nepolevujte. Půjčku jedině od licencovaného poskytovatele (banka, úvěrové družstvo, či nebankovní společnost s licencí ČNB)
  2. celková cena půjčky - měla by být co nejnižší. Nepátrejte jen po úrocích, orientujte se i podle RPSN. Dobře se srovnává i podle celkového přeplatku za půjčku (na vyžádání vám ho vypočítají poskytovatelé půjček, o něž se zajímáte)
  3. podmínky získání - Některé půjčky vyžadují příliš vysokou bonitu klienta, jiné jsou dostupnější. I tomu byste měli jejich výběr přizpůsobit
  4. podmínky splácení - přednost dejte půjčce, u níž lze splácení zdarma upravit. Především je tu zdarma předčasné splacení (abyste si nezavřeli cestu k výhodnému refinancování). Někde se setkáte i s bezplatným odkladem splátky, či s možností si splátku zdarma nechat snížit. Pozor na půjčky s vysokými sankcemi z prodlení a bez možnosti změny tempa splácení!
Jak vybrat nejlepší půjčku na cokoliv

Kdy dát přednost půjčce na cokoliv?

Nejlevnější půjčka od Air Bank

Půjčka na cokoliv se hodí, kdykoliv potřebujete zafinancovat smysluplnou věc či projekt, přitom jste si jistí, že bezpečně zvládnete splácení. Ale pozor, pokud se pouštíte do projektu, na nějž se dá půjčit účelově (rekonstrukce, zelené technologie, auto aj.), poohlédněte se mezi účelovými půjčkami. Díky účelu totiž bývají levnější.

Jaké jsou podmínky pro získání půjčky na cokoliv

Podmínky získání se liší napříč celým trhem. Nejméně přísné podmínky nastavují nebankovní společnosti poskytující půjčky pro každého. Na opačné straně spektra jsou bankovní úvěry ve vysokých částkách a bankovní americké hypotéky.

K vyřízení úvěru bude nutné doložit svou totožnost (občanský průkaz, další doklad totožnosti nebo Bank iD) a nějakou formu potvrzení o pravidelných příjmech

Jaká je maximální a minimální výše půjčky na cokoliv?

Minima začínají na několika stokorunách (většinou 500 Kč). Maxima se mohou u bank pohybovat okolo 2,5 mil. Kč bez zástavy, nebo i vyšší miliony korun u americké hypotéky.

Kolik stojí půjčka na cokoliv?

Ceny půjček na cokoliv jsou opravdu pestré. Od čisté nuly v RPSN (nebankovní první půjčka zdarma), až po miliony procent (některé nebankovní půjčky bez registru a do výplaty). Zde vidíte, že na obou koncích cenového spektra stojí nebankovní společnosti, s obrovským rozptylem cen nabízených úvěrů. Ceny bankovních půjček se pohybují v mnohem užším intervalu: několik procentních bodů (až desítek procentních bodů) nad repo sazbou,“ informuje o značném rozptylu v cenách půjček Libor Vojta Ostatek, úvěrový expert Broker Trustu.

Jak na správné nastavení splátek?

Ať si berete půjčku na jediný měsíc, nebo i na deset let, splátku si vždycky nechte nastavit tak, abyste ji zvládli zaslat včas a v plné výši, a ještě bezpečně vyjít se svými výdaji. U dlouhodobějších půjček je důležité myslet i na spoření. Splácet se má jen takovým tempem, abyste si zvládli vytvářet finanční rezervu pro nečekané výdaje a události.  

Výhody půjček na cokoliv

Jaké jsou výhody půjčky na cokoliv oproti jiným typům půjček? Podívejme se na ně v přehledných odrážkách:

  • bez omezení účelu
  • velký výběr částek a dob trvání
  • některé lze vyřídit za pár minut
  • některé půjčky jsou dostupné i lidem s nižšími příjmy a bonitou
  • možnost nastavit si splátku dle svých potřeb
  • lze získat jako první zdarma
  • výplata na účet, ale i v hotovosti
  • lze získat jako flexibilní úvěr s možností opakovaného čerpání

Nevýhody půjček na cokoliv

  • méně výhodná u vyšších částek (účelová půjčka by vyšla levněji)
  • rychlé a snadné vyřízení svádí k impulzivnímu rozhodování
  • riziko předlužení
  • často vysoké poplatky z prodlení
  • snížení kreditního skóre a riziko zhoršení u platební historie

Regulace v oblasti půjček na cokoliv

Nejlevnější půjčka od Zonky

Půjčky na cokoliv patří ke spotřebitelským úvěrům, a proto jejich poskytovatelé podléhají regulaci ze strany zákona o spotřebitelském úvěru a ze strany České národní banky. To ovšem platí o bankách, úvěrových družstvech a o licencovaných nebankovních společnostech. Soukromé půjčky od lichvářů a podnikatelské úvěry od firem bez licence této regulaci naopak nepodléhají.

Bankovní versus nebankovní půjčky na cokoliv

Jestli sáhnete po bankovní či po nebankovním úvěru, je čistě na vás. Každý sektor, dokonce i každý poskytovatel, nebídnou jiné výhody a nevýhody. Rozhodujte se primárně podle návodu, který jsme uvedli v kapitolce: Jak vybrat nejlepší půjčku na cokoliv.

Podívejte se, jak lze pomocí půjček nebo investování sehnat peníze na cokoliv.

Často se ptáte

Jak rychle mohu získat peníze po schválení půjčky?

Rychlost vyplacení peněz závisí na konkrétním poskytovateli půjčky. U některých nebankovních institucí můžete mít peníze na účtu i během několika minut po schválení, zatímco u bank to může trvat den a více.

Mohu půjčku splatit předčasně?

Ano, většina poskytovatelů umožňuje předčasné splacení půjčky. Někteří mohou vyžadovat poplatek za předčasné splacení, ale u mnoha půjček na cokoliv je tato možnost zdarma. Upřednostněte půjčku s mimořádnou splátkou zdarma. Tím si necháte otevřená vrátka pro výhodné refinancování, když pro něj na trhu nastane příležitost.

Jaké jsou možnosti odkladu splátek?

Možnosti odkladu splátek se liší podle poskytovatele. Někteří nabízejí možnost odložit splátku o několik dní či týdnů, jiní umožňují i delší odklad, například v případě finančních potíží. Je důležité si předem zjistit podmínky odkladu splátek u konkrétní půjčky. Pamatujte, že žádost o odklad splátky i jeho realizace se negativně propíší do registrů (rozhodně však méně negativně než prodlení se splátkou).

Jak půjčka na cokoliv ovlivní mé kreditní skóre?

Každá půjčka, včetně půjčky na cokoliv, může ovlivnit vaše kreditní skóre - zvýší totiž celkovou částku vašich závazků. Ovšem: pokud splácíte řádně a včas, může půjčka vaše skóre vylepšit. A naopak, jakmile budete mít problémy se splácením, může se vaše skóre zhoršit. Je proto důležité pečlivě zvážit svou finanční situaci a schopnost splácet ještě před sjednáním půjčky. Nepůjčovat si na zbytečnosti a půjčku vnímat až jako krajní řešení.

Podívejte se na další druhy půjček

Půjčka pro nezaměstnanéKreditní karty
Půjčka na směnkuPůjčka na IČO
Půjčka na splátkyPůjčka na rekonstrukci

KOMENTÁŘE k článku Půjčka na cokoliv: Přehled, srovnání, výhody a nevýhody

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Nefér poskytovatelé půjček: Jak se chránit a kde hledat pomoc

Nefér poskytovatelé půjček: Jak se chránit a kde hledat pomoc

22.8.2024 Půjčka

Půjčování peněz je běžnou součástí života. Na trhu se však setkáte i s nepoctivci, kteří se snaží využít situace lidí v nouzi. Jak je rozpoznat, jak se před nimi chránit a co dělat, když už jste se stali jejich obětí? Nabízíme praktické informace, jak se v džungli půjček neztratit a nenechat se napálit. Jak poznat varovné signály a jaké nejčastější podvodné praktiky. Ukážeme, kam se obrátit o pomoc, když už jste se stali obětí neférového jednání, či přímo podvodu.

Sázení a úvěr: Jaký vliv má sázení na schválení úvěru?

Sázení a úvěr: Jaký vliv má sázení na schválení úvěru?

16.8.2024 Půjčka

Hazard a sázení je v České republice na vzestupu, což ostatně potvrzují i čísla z loňského roku. V průběhu roku 2023 lidé žijící v České republice vsadili 873,2 miliard korun. Sázení je spojené nejen s vysokým rizikem ztráty peněz, ale také s rizikem zamítnutí žádosti o úvěr. Jak banky pohlížejí na sázení?

Co může zabavit exekutor: Vaše práva a ochrana majetku

Co může zabavit exekutor: Vaše práva a ochrana majetku

2.8.2024 Půjčka

Představa, že někdo zabaví majetek nebo zablokuje účet, je noční můrou mnoha lidí. Co všechno ale může exekutor opravdu zabavit? A co naopak nesmí? Řekneme vám, jak exekuce probíhá, co všechno může exekutor zabavit, a jak se vy můžete proti neoprávněné exekuci bránit. Dozvíte se také, jaká jsou vaše práva v průběhu exekučního řízení a co vlastně dělat, když obdržíte exekuční příkaz.

Co může zabavit insolvenční správce

Co může zabavit insolvenční správce

30.7.2024 Půjčka

Statisíce Čechů trápí finanční problémy a nezvládají splácet své dluhy. Věřitelé mají více možností, jak získat dlužné peníze zpět. Pokud máte dluhy, dlouhodobě je nedokážete splácet a s věřitelem nijak nespolupracujete, zřejmě dojde na exekuci majetku. Vždy je výhodnější snažit se dluhy alespoň částečně splatit. Můžete na sebe podat insolvenční návrh a při splnění podmínek projít osobním bankrotem.

Kde zjistím dluhy: Návod na snadné zjištění dluhů

Kde zjistím dluhy: Návod na snadné zjištění dluhů

16.7.2024 Půjčka

V České republice je v současné době 645 700 dlužníků v exekučním řízení a na začátku roku 2024 exekutorská komora evidovala 4 059 035 exekucí. Chcete si být jistí, že nemáte žádné dluhy u bank a nebankovních institucí nebo že nedlužíte na finančním úřadě či na sociálním pojištění? Připravili jsme si pro vás přehledné shrnutí toho, jak zjistit své dluhy.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte. Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější. V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %. Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku. Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit. Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu. Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem. Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

90% Hypotéka

Až 90 procent z ceny nemovitosti, kterou ručíte. Přesně tolik si můžete půjčit na hypoteční úvěr. Abyste ale 90% hypotéku dostali, musíte splnit několik požadavků. Jsou to zejména základní podmínky pro získání hypotéky – tedy například: věk,příjemči bonita.Oproti nižším půjčkám ale musíte u 90% hypotéky počítat s méně výhodnými podmínkami. Protože má hypotéka pokrýt 90 procent z ceny nemovitosti, je pro banku riskantnější než menší úvěry. A proto poskytovatelé toto riziko obvykle kompenzují vyšším úrokem. Pro většinu lidí je přitom 90% hypotéka nejvyšší možná. Podle pokynů České národní banky mohou poskytovatelé víc peněz půjčit jen v 5 procentech případů. Potřebujete tak mít naspořeno alespoň 10 procent z kupní ceny. V praxi to vypadá tak, že u bytu za 3 000 000 korun získáte maximálně 2 700 000 korun. Zbytek doplatíte vy. Pokud si chcete pomocí hypotéky půjčit víc než 90 procent z ceny domu či bytu, musíte ručit více nemovitostmi. V takovém případě stoupne hodnota zástavy, ze které se půjčka počítá. Výhodou je, že se tím pádem můžete dostat na nižší LTV (obvykle do 80 %) a získáte tak nižší úrok než u 90% hypotéky. Pokud jste například původně ručili bytem za 2 500 000 korun a nyní k němu přidáte další byt ve stejné ceně, stoupne hodnota zástavy na 5 000 000 korun. U hypotéky na zmíněných 2 500 000 tak bude LTV 50 %. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2024, všechna práva vyhrazena