Banky.cz Články Půjčka Půjčka na splátky: Jak najít tu nejlepší nabídku pro splácení dluhů

Půjčka na splátky: Jak najít tu nejlepší nabídku pro splácení dluhů

Půjčka na splátky
27.6.2024 Půjčka

Ocitli jste se v situaci, kdy je pro vás stále těžší hradit splátky včas? Řešením může být snížení splátek, v extrémním případě jen další půjčka na splátky. Zatímco první varianta je velmi výhodná, a dosáhnete na ni s refinancováním nebo konsolidací půjček, s druhou zmíněnou variantou buďte velmi opatrní: často totiž vede do dluhové pasti a nepříjemných exekucí. Ukážeme vám, jak najít tu nejlepší nabídku pro splácení dluhů.

Co je půjčka na splátky a jak se liší od dalších úvěrů

Půjčka na splátky může mít několik podob. Výhodnější variantou je refinancování, kdy si současný úvěr převedete k novému poskytovateli, ale především: za lepšími podmínkami splácení. Druhou možností je další půjčka navíc, která by vám měla pomoci s úhradou současných splátek. Jenže druhá varianta zůstává jen u toho ‚měla by vám pomoci‘. Ve skutečnosti vám totiž nabalování jedné půjčky na druhou nijak pomoci nemůže. Každá další půjčka bude jen dražší,“ vysvětluje Petr Jermář, specialista na finance Banky.cz

Jak dlouho trvá půjčka na splátky?

Žádné typické časové vymezení tu nehledejte. Refinancovat nebo konsolidovat se dají jak kratší půjčky, třeba jen s půlročním splácením, tak i dlouhodobé úvěry, dokonce i hypotéka

Jak vybrat nejlepší půjčku na splátky

„Abyste si se splácením dluhů opravdu pomohli, náhradní půjčka musí být levnější než ten úvěr, s nímž potřebujete pomoct. Toho lze dosáhnout jen refinancováním nebo konsolidací (když teď splácíte více půjček najednou). Aby vám banka takový krok schválila, musíte prokázat dosavadní bezproblémové splácení. Některé nebankovní společnosti mohou tolerovat drobná prodlení,“ říká k výběru výhodné půjčky na splátky Libor Vojta Ostatek, úvěrový expert Broker Trustu.

U výběru nejlepší půjčky na úhradu současných splátek se orientujte především podle ceny. Pamatujte i na podmínky splácení: vždy si nechte otevřená zadní vrátka v podobě možnosti odložit splátku za co nejnižší poplatek (nejlépe zdarma). Licence poskytovatele by se pro vás měla stát samozřejmým požadavkem.

Jak vybrat nejlepší půjčku na splátky

Nejčastější druhy půjček na splátky

K nejčastějším typům půjček určeným pro splácení dluhů patří:

Online srovnání nebankovních půjček

Poslední dvě uvedené slouží pro vykoupení se z nákladné exekuce. Splátky takové půjčky bývají většinou nižší než splátky exekutorovi. I tak se ale jedná o extrémně riskantní půjčky, které lze vyřídit jen v nebankovním sektoru.  

Kdy dát přednost půjčce na splátky?

Půjčka na splátky se hodí ve dvou situacích:

  1. když se setkáte s levnější půjčkou, než je ta, co právě splácíte. Svou současnou půjčku (půjčky) můžete refinancovat (konsolidovat) na novou a levnější. Kalkulačka splátek vám ukáže, kolik můžete tímto krokem ušetřit
  2. když právě nezvládáte hradit celou výši splátky/splátek, například proto, že vám krátkodobě poklesl příjem. Nebo musíte neplánovaně uhradit výdaj navíc. Zde se bude jednat o další půjčku, při jejím výběru pozor především na cenu.

Jaké jsou podmínky pro získání půjčky na splátky

Nejlevnější půjčka od Air Bank

U refinancování a konsolidace počítejte s tím, že poskytovatel si ověří, že jste současnou půjčku vždycky řádně spláceli, nedostali se do prodlení se splátkou. V opačném případě může žádost o refinancování zamítnout. K vyřízení úvěru budete potřebovat takzvané vyčíslení zůstatku. To je částka k refinancování, v níž je zahrnuto vše, co ještě současnému poskytovateli dlužíte, včetně případného poplatku za předčasné splacení.

U půjčky na úhradu splátek nijak specifické podmínky nebývají. Ostatní běžné podmínky půjčky zůstávají v platnosti i tady: identifikovat se poskytovateli osobním dokladem, prokázat pravidelné příjmy, majetkové zázemí domácnosti, případně k žádosti přibrat spolužadatele/ručitele.

Kolik stojí půjčka na splátky?

Cena se odvíjí od výše půjčky, od jejího typu (refinancování nebo další půjčka navíc), od bonity žadatele, ale i od celkové doby trvání

Setkat se můžete jak s půjčkou zcela zdarma (splatnost má ale jen 30 dní), tak s úvěrem v ceně pohybující se jen pár procent nad repo sazbou v ekonomice. U půjček, které si berete nad rámec svých současných dluhů, však počítejte s cenami mnohem vyššími.

Jak na správné nastavení splátek?

Splátky musíte nastavit tak, abyste je každý měsíc zvládli bezpečně odeslat. Ale k tomu vám musí zůstat dost financí na běžný život a také na spoření. I v době, kdy splácíte půjčku, byste měli na spořicí účet zasílat pravidelnou částku, a tvořit si tím dostatečnou finanční rezervu

Výhody půjček na splátky

  • možnost výměny dražší půjčky za půjčku levnější
  • možnost vysokých úspor z levnější půjčky
  • možnost výměny nevyhovující půjčky za flexibilnější
  • pomoc s úhradou splátek v době krátkodobého snížení příjmu
  • pomoc s úhradou splátek při nenadálých zvýšených výdajích

Nevýhody půjček na splátky

  • někdy vysoký poplatek za předčasnou splátku půjčky (u refinancování)
  • velmi nákladná další půjčka (nad rámec těch současných)
  • vysoké úvěrové riziko (u půjčky na splátky současných půjček)
  • riziko dluhové pasti (u půjčky na splátky současných dluhů)
  • negativní dopad na dluhové skóre

Připravili jsme pro vás článek Nefér poskytovatelé půjček: Jak se chránit a kde hledat pomoc

Regulace v oblasti půjček na splátky

Půjčky na splátky podléhají regulaci stejně, jako ostatní druhy spotřebitelského úvěru. Nabízet je mohou jen banky a licencované nebankovní společnosti. Pakliže využijete nabídku od soukromého investora nebo od úvěrové formy bez licence, vystoupíte tím z chráněného režimu spotřebitelského úvěru, předem se tím vzdáte svých práv na ochranu spotřebitele. Důkladně proto zvažte, komu se s půjčkou na splátky zavážete.

Budete-li vybírat z našeho online srovnání půjček, můžete si být jistí, že vždycky půjde o regulovaný spotřebitelský úvěr, s dohledem ČNB a s možností využít bezplatné pomoci od Kanceláře finančního arbitra.

Bankovní versus nebankovní půjčky na splátky

Bankovní půjčky se více zaměřují na refinancování a konsolidaci. Naopak nabídky nebankovní častěji zahrnují další půjčku na splátku (půjčku pro dlužníky). Nebankovní finanční domy však zvládnou i konsolidace a refinancování. 

Nejlevnější půjčka od Zonky

Pro kterou z variant se nakonec rozhodnete, je čistě na vás. Obecně počítejte s faktem, že čím nižší úvěrový rating klienta, s tím nižší pravděpodobností dokáže uspět v bankovním sektoru.

Často se ptáte

Jak dlouho trvá schválení půjčky?

Doba schválení půjčky na splátky se liší v závislosti na poskytovateli a konkrétních okolnostech žadatele. Někteří poskytovatelé nabízejí expresní schválení do několika minut, zatímco u jiných může proces trvat několik dní. Obecně platí, že čím více dokladů a informací poskytnete, tím rychlejší bude schválení.

Co se stane, když nebudu splácet půjčku na splátky?

Pokud nebudete splácet půjčku na splátky, poskytovatel vás nejprve upozorní a vyzve k úhradě dlužné částky. K tomu si po nějaké době započítá úrok z prodlení, smluvní pokutu a náklady vymáhání. Prodlení se splátkou je vždycky provázáno negativním záznamem v registrech, včetně registru SOLUS. Jestliže nezaplatíte ani později, může poskytovatel přistoupit k dalšímu kroku, na výběr má vždy jeden z těchto dvou:

  • prodej pohledávky inkasní agentuře, která bude dluh následně vymáhat sama.
  • soudní vymáhání dluhu (exekuce).

Co dělat, pokud nemohu splácet půjčku?

Jestliže se dostanete do situace, kdy nejste schopni splácet půjčku, je důležité co nejdříve kontaktovat poskytovatele půjčky a informovat ho o své situaci. Společně můžete hledat řešení, především:

  • dočasné snížení splátek
  • odklad splátky/splátek
  • celkové přenastavení splátkového kalendáře
  • možnosti refinancování půjčky (stejným poskytovatelem).

Pakliže problém se splácením zjistíte včas (ještě jste se nedostali do prodlení), můžete stihnout i výhodné refinancování půjčky. A snížení splátek tím, že si půjčku přenesete k jinému poskytovateli s levnějšími úvěry.

Je možné změnit výši splátky nebo datum splatnosti?

Možnost změny výše splátky nebo data splatnosti závisí na podmínkách konkrétní půjčky a poskytovatele. Někteří poskytovatelé umožňují flexibilní úpravy splátek, zatímco jiní mohou být méně ochotní. Kontaktujte poskytovatele a prodiskutujte s ním své možnosti. Doporučujeme, abyste se o tyto podmínky půjček zajímali už v době, kdy si úvěr vybíráte.

Jak funguje kalkulačka splátek?

Kalkulačka splátek je online nástroj, který vám pomůže vypočítat výši měsíční splátky, celkovou částku ke splacení a náklady na půjčku (úroky a poplatky). Stačí zadat požadovanou výši úvěru, dobu splatnosti, úrokovou sazbu a případné poplatky spojené s tímto úvěrem. Kalkulačka vám pak zobrazí přehledný výpočet splátek v podobném vyhotovení, jaký znáte ze splátkového kalendáře.

Je možné si půjčku pojistit?

Ano, mnoho poskytovatelů půjček nabízí možnost pojištění schopnosti splácet. Pojištění kryje riziko, že nebudete schopni splácet půjčku z důvodu nemoci, úrazu, invalidity vyššího stupně, ztráty zaměstnání nebo úmrtí. Pozor ale na konkrétní podmínky pojištění: propočítejte si, nakolik se vám pojistka vyplatí. Pojistná plnění totiž mohou být značně omezená.

Další typy půjček

Firemní úvěryPůjčka pro dlužníky
Půjčka v hotovostiPůjčka 150 000 Kč
Půjčka v exekuciNeúčelová půjčka

ANKETA k článku Půjčka na splátky: Jak najít tu nejlepší nabídku pro splácení dluhů

Půjčili jste si někdy peníze na splácení jiného dluhu?

Počet odpovědí: 74

KOMENTÁŘE k článku Půjčka na splátky: Jak najít tu nejlepší nabídku pro splácení dluhů

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Nefér poskytovatelé půjček: Jak se chránit a kde hledat pomoc

Nefér poskytovatelé půjček: Jak se chránit a kde hledat pomoc

22.8.2024 Půjčka

Půjčování peněz je běžnou součástí života. Na trhu se však setkáte i s nepoctivci, kteří se snaží využít situace lidí v nouzi. Jak je rozpoznat, jak se před nimi chránit a co dělat, když už jste se stali jejich obětí? Nabízíme praktické informace, jak se v džungli půjček neztratit a nenechat se napálit. Jak poznat varovné signály a jaké nejčastější podvodné praktiky. Ukážeme, kam se obrátit o pomoc, když už jste se stali obětí neférového jednání, či přímo podvodu.

Sázení a úvěr: Jaký vliv má sázení na schválení úvěru?

Sázení a úvěr: Jaký vliv má sázení na schválení úvěru?

16.8.2024 Půjčka

Hazard a sázení je v České republice na vzestupu, což ostatně potvrzují i čísla z loňského roku. V průběhu roku 2023 lidé žijící v České republice vsadili 873,2 miliard korun. Sázení je spojené nejen s vysokým rizikem ztráty peněz, ale také s rizikem zamítnutí žádosti o úvěr. Jak banky pohlížejí na sázení?

Co může zabavit exekutor: Vaše práva a ochrana majetku

Co může zabavit exekutor: Vaše práva a ochrana majetku

2.8.2024 Půjčka

Představa, že někdo zabaví majetek nebo zablokuje účet, je noční můrou mnoha lidí. Co všechno ale může exekutor opravdu zabavit? A co naopak nesmí? Řekneme vám, jak exekuce probíhá, co všechno může exekutor zabavit, a jak se vy můžete proti neoprávněné exekuci bránit. Dozvíte se také, jaká jsou vaše práva v průběhu exekučního řízení a co vlastně dělat, když obdržíte exekuční příkaz.

Co může zabavit insolvenční správce

Co může zabavit insolvenční správce

30.7.2024 Půjčka

Statisíce Čechů trápí finanční problémy a nezvládají splácet své dluhy. Věřitelé mají více možností, jak získat dlužné peníze zpět. Pokud máte dluhy, dlouhodobě je nedokážete splácet a s věřitelem nijak nespolupracujete, zřejmě dojde na exekuci majetku. Vždy je výhodnější snažit se dluhy alespoň částečně splatit. Můžete na sebe podat insolvenční návrh a při splnění podmínek projít osobním bankrotem.

Kde zjistím dluhy: Návod na snadné zjištění dluhů

Kde zjistím dluhy: Návod na snadné zjištění dluhů

16.7.2024 Půjčka

V České republice je v současné době 645 700 dlužníků v exekučním řízení a na začátku roku 2024 exekutorská komora evidovala 4 059 035 exekucí. Chcete si být jistí, že nemáte žádné dluhy u bank a nebankovních institucí nebo že nedlužíte na finančním úřadě či na sociálním pojištění? Připravili jsme si pro vás přehledné shrnutí toho, jak zjistit své dluhy.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte. Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější. V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %. Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku. Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit. Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu. Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem. Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

90% Hypotéka

Až 90 procent z ceny nemovitosti, kterou ručíte. Přesně tolik si můžete půjčit na hypoteční úvěr. Abyste ale 90% hypotéku dostali, musíte splnit několik požadavků. Jsou to zejména základní podmínky pro získání hypotéky – tedy například: věk,příjemči bonita.Oproti nižším půjčkám ale musíte u 90% hypotéky počítat s méně výhodnými podmínkami. Protože má hypotéka pokrýt 90 procent z ceny nemovitosti, je pro banku riskantnější než menší úvěry. A proto poskytovatelé toto riziko obvykle kompenzují vyšším úrokem. Pro většinu lidí je přitom 90% hypotéka nejvyšší možná. Podle pokynů České národní banky mohou poskytovatelé víc peněz půjčit jen v 5 procentech případů. Potřebujete tak mít naspořeno alespoň 10 procent z kupní ceny. V praxi to vypadá tak, že u bytu za 3 000 000 korun získáte maximálně 2 700 000 korun. Zbytek doplatíte vy. Pokud si chcete pomocí hypotéky půjčit víc než 90 procent z ceny domu či bytu, musíte ručit více nemovitostmi. V takovém případě stoupne hodnota zástavy, ze které se půjčka počítá. Výhodou je, že se tím pádem můžete dostat na nižší LTV (obvykle do 80 %) a získáte tak nižší úrok než u 90% hypotéky. Pokud jste například původně ručili bytem za 2 500 000 korun a nyní k němu přidáte další byt ve stejné ceně, stoupne hodnota zástavy na 5 000 000 korun. U hypotéky na zmíněných 2 500 000 tak bude LTV 50 %. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2024, všechna práva vyhrazena