Banky.cz Články Půjčka Sázení a úvěr: Jaký vliv má sázení na schválení úvěru?

Sázení a úvěr: Jaký vliv má sázení na schválení úvěru?

Sázení a úvěr: Jaký vliv má sázení na schválení úvěru?
16.8.2024 Půjčka

Hazard a sázení je v České republice na vzestupu, což ostatně potvrzují i čísla z loňského roku. V průběhu roku 2023 lidé žijící v České republice vsadili 873,2 miliard korun. Sázení je spojené nejen s vysokým rizikem ztráty peněz, ale také s rizikem zamítnutí žádosti o úvěr. Jak banky pohlížejí na sázení?

Jak sázení ovlivňuje schopnost získat úvěr?

Sázení je jedním z možných důvodů zamítnutí žádosti o úvěr ze strany banky. Banky zpravidla tolerují příležitostné sázky na sázkových portálech, pokud je však sázení pravidelné nebo je spojené s vysokými částkami, banky vám hypotéku schválit nemusí. Pro banky je při schvalování žádosti o úvěr zcela zásadní bonita žadatele neboli schopnost splácet dluh. Klienti, kteří se věnují hazardu, jsou v očích bank nespolehliví, protože u nich hrozí vyšší riziko, že přestanou úvěr splácet,“ říká Petr Jermář, specialista na finance z portálu banky.cz. Jaké jsou další důvody pro zamítnutí půjčky? Přečtěte si článek Nejčastější důvody pro zamítnutí půjčky 2024.

Jaká je přijatelná míra sázení pro banky?

Bohužel není možné jednoznačně říct, jakou míru sázení banky považují za přijatelnou. Každá banka má totiž vlastní měřítka a každého žadatele posuzuje individuálně. V případě, že sázíte pouze jednou za čas, neměl by to být pro banky problém. Podobně jako na sázení banky pohlížejí i na investování do kryptoměn, které je spojené s vysokou mírou rizika. Opět ale záleží na tom, jak pravidelně do kryptoměn investujete a v jaké míře.

Jaká je přijatelná míra sázení pro banky?

Jakým způsobem banky kontrolují výpisy z účtu a co hledají?

Banky při schvalování žádosti o úvěr zpravidla vyžadují několik výpisů z běžného účtu k doložení příjmů a také k zhodnocení finančního chování. Banky se zajímají zejména o platby od zaměstnavatele, pravidelné platby, které vám odcházejí z účtu, možné účelné navýšení příjmu, splátky úvěrů, které nejsou uvedené bankovních a nebankovních registrech, a také možné platby spojené s gamblingem.

Nejlevnější půjčka od Air Bank

Banky se zajímají také o platební morálku, kterou si ověřují v Bankovním registru klientských informací (BRKI). V tomto registru získají informace o tom, jaké úvěry a v jaké výši splátek žadatel splácí a případně si ověří i historii zamítnutých žádostí o úvěry, jejichž počet zhoršuje bonitu žadatele.

Jak sázení ovlivňuje úrokové sazby úvěrů?

Výši úrokové sazby ovlivňuje celá řada faktorů. Vliv na úrokovou sazbu má zejména to, o jaký typ úvěru se jedná, délka fixace úrokové sazby, doba splatnosti, poměr výše úvěru k ceně nemovitosti (LTV hypotéky) a v neposlední řadě bonita klienta. Obecně platí jednoduché pravidlo, že čím je bonita vyšší, tím nižší úrokovou sazbu vám dokážou banky nabídnout. Banky bonitu posuzují pomocí takzvaného scoringu, při kterém se zohledňuje věk, vzdělání, zaměstnání a také příjmy a výdaje. Výdaje v podobě sázení mohou vést k tomu, že vám banka půjčí s vyšším úrokem, protože jste pro ni rizikovější, případně vám úvěr vůbec neschválí,“ říká Petr Jermář, specialista na finance z portálu banky.cz. Jak se v posledních měsících vyvíjí úrokové sazby? Podívejte se v našem článku o vývoji úrokových sazeb v ČR.

Co mohu udělat, pokud mám problém se sázením a potřebuji úvěr?

V případě žádosti o úvěr je samozřejmě ideální zcela přestat se sázením. Pokud však nemáte sázení pod kontrolou, nezatajujte tuto skutečnost před finančním poradcem, ale hledejte společně cestu, jak efektivně řídit finance. Sázení zkuste vynechat alespoň do doby, než bude zpracovaná vaše žádost o hypotéku. Banky zpravidla vyžadují výpisy z účtu za poslední tři až šest měsíců. Pokud se v současné situaci nedokážete sázení vzdát, založte si na sázení nový účet, který sázky oddělí od vašich hlavních financí. Nicméně v případě problémů se sázením vždy doporučujeme vyhledat pomoc odborníků, aby vám sázky nepřerostly přes hlavu.

Srovnání nebankovních půjček

Jak zlepšit svou bonitu pro získání úvěru?

Existuje několik způsobů, jak navýšit bonitu několik měsíců před tím, než zažádáte o úvěr. Kromě omezení, nebo v ideálním případě ukončení sázení, se jedná o následující:

  • Snažte se navýšit své příjmy a naopak snížit zbytečné výdaje.
  • Doplaťte stávající úvěry nebo je konsolidujte do jednoho.
  • Zažádejte o úvěr společně se spolužadatelem.
  • Splaťte leasingy a optimalizujete uzavřená pojištění.
  • U běžného účtu zrušte kontokorent a kreditní karty.

Rejstřík vyloučených osob (RVO) a žádost o hypotéku

Lidé, které mají problém s hazardem a chtějí předejít závislosti na hazardních hrách nebo chránit své finance, se mohou nechat zapsat do Rejstříku vyloučených osob z účasti na hazardní hře. Osoby, které jsou zapsané v tomto rejstříku, nebudou moci vstoupit do hazardního prostoru (herny a kasina) a bude jim také znemožněná účast na kurzových sázkách a všech druzích hazardních her provozovaných na internetu. Zápis může provést také ministerstvo, a to zejména u osob v insolvenci nebo těch, které pobírají sociální dávky. Banky do tohoto registru přístup nemají, takže zápis žádost o hypotéku neovlivní. Banky nicméně mohou zjistit, že se hazardním hrám věnujete prostřednictvím pohybů na účtu.

Tipy pro kontrolu a omezení sázení

Jednou z možností, jak omezit sázení, je dobrovolné zapsání do výše zmíněného Rejstříku vyloučených osob. Pomoci může také to, když si nastavíte maximální částku, kterou jste ochotni prohrát a nikdy ji nepřekročíte. Na sázení si nikdy nepůjčujte a vždy sázejte jen za vlastní peníze, které neohrožují váš rozpočet a rezervu.

Nejlevnější půjčka od Zonky

Nejčastější pojmy vyhledávané v souvislosti se sázením a žádostí o úvěr

Na závěr jsme si pro vás připravili ještě krátké shnutí nejčastěji vyhledávaných pojmů souvisejících se sázením a úvěrem.

Bonita a sázeníSázení snižuje bonitu žadatele o hypotéku. Nízká bonita signalizuje zvýšené riziko nesplácení a může být důvodem k zamítnutí úvěru.
Schválení úvěru a sázeníPravidelné sázení může vést k tomu, že banka neschválí žádost o úvěr.
Výpis z účtu a sázeníBanky při schvalování žádosti o úvěr berou v potaz výpisy z účtů. Pokud mají žadatelé na svém účtu příliš mnoho plateb sázkovým společnostem, považují je banky za nespolehlivé.
Úvěrové riziko a sázeníSázení je v očích bank spojené s vysokým úvěrovým rizikem, tedy rizikem nesplacení dluhu.
Úroková sazba a sázeníSázení může negativně ovlivnit výši úrokové sazby.

ANKETA k článku Sázení a úvěr: Jaký vliv má sázení na schválení úvěru?

Měli jste v minulosti problém se schválením půjčky kvůli sázení?

Počet odpovědí: 63

KOMENTÁŘE k článku Sázení a úvěr: Jaký vliv má sázení na schválení úvěru?

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Nefér poskytovatelé půjček: Jak se chránit a kde hledat pomoc

Nefér poskytovatelé půjček: Jak se chránit a kde hledat pomoc

22.8.2024 Půjčka

Půjčování peněz je běžnou součástí života. Na trhu se však setkáte i s nepoctivci, kteří se snaží využít situace lidí v nouzi. Jak je rozpoznat, jak se před nimi chránit a co dělat, když už jste se stali jejich obětí? Nabízíme praktické informace, jak se v džungli půjček neztratit a nenechat se napálit. Jak poznat varovné signály a jaké nejčastější podvodné praktiky. Ukážeme, kam se obrátit o pomoc, když už jste se stali obětí neférového jednání, či přímo podvodu.

Sázení a úvěr: Jaký vliv má sázení na schválení úvěru?

Sázení a úvěr: Jaký vliv má sázení na schválení úvěru?

16.8.2024 Půjčka

Hazard a sázení je v České republice na vzestupu, což ostatně potvrzují i čísla z loňského roku. V průběhu roku 2023 lidé žijící v České republice vsadili 873,2 miliard korun. Sázení je spojené nejen s vysokým rizikem ztráty peněz, ale také s rizikem zamítnutí žádosti o úvěr. Jak banky pohlížejí na sázení?

Co může zabavit exekutor: Vaše práva a ochrana majetku

Co může zabavit exekutor: Vaše práva a ochrana majetku

2.8.2024 Půjčka

Představa, že někdo zabaví majetek nebo zablokuje účet, je noční můrou mnoha lidí. Co všechno ale může exekutor opravdu zabavit? A co naopak nesmí? Řekneme vám, jak exekuce probíhá, co všechno může exekutor zabavit, a jak se vy můžete proti neoprávněné exekuci bránit. Dozvíte se také, jaká jsou vaše práva v průběhu exekučního řízení a co vlastně dělat, když obdržíte exekuční příkaz.

Co může zabavit insolvenční správce

Co může zabavit insolvenční správce

30.7.2024 Půjčka

Statisíce Čechů trápí finanční problémy a nezvládají splácet své dluhy. Věřitelé mají více možností, jak získat dlužné peníze zpět. Pokud máte dluhy, dlouhodobě je nedokážete splácet a s věřitelem nijak nespolupracujete, zřejmě dojde na exekuci majetku. Vždy je výhodnější snažit se dluhy alespoň částečně splatit. Můžete na sebe podat insolvenční návrh a při splnění podmínek projít osobním bankrotem.

Kde zjistím dluhy: Návod na snadné zjištění dluhů

Kde zjistím dluhy: Návod na snadné zjištění dluhů

16.7.2024 Půjčka

V České republice je v současné době 645 700 dlužníků v exekučním řízení a na začátku roku 2024 exekutorská komora evidovala 4 059 035 exekucí. Chcete si být jistí, že nemáte žádné dluhy u bank a nebankovních institucí nebo že nedlužíte na finančním úřadě či na sociálním pojištění? Připravili jsme si pro vás přehledné shrnutí toho, jak zjistit své dluhy.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte. Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější. V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %. Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku. Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit. Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu. Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem. Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

90% Hypotéka

Až 90 procent z ceny nemovitosti, kterou ručíte. Přesně tolik si můžete půjčit na hypoteční úvěr. Abyste ale 90% hypotéku dostali, musíte splnit několik požadavků. Jsou to zejména základní podmínky pro získání hypotéky – tedy například: věk,příjemči bonita.Oproti nižším půjčkám ale musíte u 90% hypotéky počítat s méně výhodnými podmínkami. Protože má hypotéka pokrýt 90 procent z ceny nemovitosti, je pro banku riskantnější než menší úvěry. A proto poskytovatelé toto riziko obvykle kompenzují vyšším úrokem. Pro většinu lidí je přitom 90% hypotéka nejvyšší možná. Podle pokynů České národní banky mohou poskytovatelé víc peněz půjčit jen v 5 procentech případů. Potřebujete tak mít naspořeno alespoň 10 procent z kupní ceny. V praxi to vypadá tak, že u bytu za 3 000 000 korun získáte maximálně 2 700 000 korun. Zbytek doplatíte vy. Pokud si chcete pomocí hypotéky půjčit víc než 90 procent z ceny domu či bytu, musíte ručit více nemovitostmi. V takovém případě stoupne hodnota zástavy, ze které se půjčka počítá. Výhodou je, že se tím pádem můžete dostat na nižší LTV (obvykle do 80 %) a získáte tak nižší úrok než u 90% hypotéky. Pokud jste například původně ručili bytem za 2 500 000 korun a nyní k němu přidáte další byt ve stejné ceně, stoupne hodnota zástavy na 5 000 000 korun. U hypotéky na zmíněných 2 500 000 tak bude LTV 50 %. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2024, všechna práva vyhrazena