Banky.cz Články Aktuálně TA: Týdenní analýza 26/2024: Krátkodobé fixace dominují. Jaký dopad to bude mít na trh v příštích letech?

TA: Týdenní analýza 26/2024: Krátkodobé fixace dominují. Jaký dopad to bude mít na trh v příštích letech?

Novinky ze světa hypoték
25.6.2024 Aktuálně

Úrokové sazby hypoték lavírují stále kolem nebo spíše pod pětiprocentní hranicí. Situace na trhu přeje zejména tříletým fixacím.

REKLAMA

Ty se svou výší drží od dubna na stejné hladině jako pětileté fixace a staly se tak jasnou volbou pro 71,4 % klientů v letošním roce. Stále je tedy patrné, že žadatelé o hypoteční úvěry preferují fixace s krátkým horizontem, neboť očekávají pokles sazeb v příštích letech. Jejich nástup však začal již druhé polovině loňského roku, i když za celý rok 2023 ještě trhu dominovaly "pětiletky" s podílem (55 %) a vzácné nebyly ani delší fixace. Letos jsou pětileté fixy již pouze na 13,5 % a svůj podíl posílily krátké jednoleté (5,6 %) a dvouleté fixace.

Zajímavé tedy bude sledovat podíl refinancovaných úvěrů v příštích třech letech. Konec fixace se blíží u velkého objemu hypoték z let 2020 – 2022, kdy trhu vládly pětileté fixace. A právě ty budou doplněny i kratšími fixacemi z loňského a letošního roku. Důležitou roli bude hrát cenová i retenční politika jednotlivých subjektů na trhu.

Nejlepší hypotéka online

REKLAMA

KOMENTÁŘE k článku TA: Týdenní analýza 26/2024: Krátkodobé fixace dominují. Jaký dopad to bude mít na trh v příštích letech?

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

TA: Týdenní analýza 26/2024: Krátkodobé fixace dominují. Jaký dopad to bude mít na trh v příštích letech?

TA: Týdenní analýza 26/2024: Krátkodobé fixace dominují. Jaký dopad to bude mít na trh v příštích letech?

25.6.2024 Aktuálně

Úrokové sazby hypoték lavírují stále kolem nebo spíše pod pětiprocentní hranicí. Situace na trhu přeje zejména tříletým fixacím.

TA: Týdenní analýza 25/2024: Z oživení trhu financování bydlení profituje i sektor stavebního spoření

TA: Týdenní analýza 25/2024: Z oživení trhu financování bydlení profituje i sektor stavebního spoření

18.6.2024 Aktuálně

Trh financování bydlení pozvolna ožívá, což se projevuje také v segmentu stavebního spoření. I když zde nejsou takové nárůsty jako u hypoték, květen byl již čtvrtým růstovým měsícem v řadě.

TA: Týdenní analýza 24/2024: Úrokové sazby stále na úrovni roku 2009. Kdy klesnou?

TA: Týdenní analýza 24/2024: Úrokové sazby stále na úrovni roku 2009. Kdy klesnou?

11.6.2024 Aktuálně

Realitní trh ožívá i přes stagnaci úrokových sazeb. Strmý pokles nabídkových sazeb zkraje letošního roku byl vystřídán v druhém kvartálu stagnací a mírným nárůstem.

ČSOBSS: Akce - Prémie 1 000 Kč za uzavření smlouvy o SS a 3 000 Kč za vklad

ČSOBSS: Akce - Prémie 1 000 Kč za uzavření smlouvy o SS a 3 000 Kč za vklad

7.6.2024 Aktuálně

ČSOB Stavební spořitelna k 7. 6. 2024 navýšila prémii za vklad na 3 000 Kč (původně 2 000 Kč) u akce "Prémie 1 000 Kč za uzavření smlouvy o SS a 3 000 Kč za vklad.

ČS: Zvýšení slevy na sazbě u Hypotéky pro budoucnost

ČS: Zvýšení slevy na sazbě u Hypotéky pro budoucnost

7.6.2024 Aktuálně

Česká spořitelna s platností k 7. 6. 2024 spustila časově omezenou akci týkající se navýšení slevy z úrokové sazby v pří. tzv. Hypotéky pro budoucnost.

Z naší bankovní poradny

Rozdělení bytového domu na bytové jednotky a založení SVJ

3.6.2024 Reality
Dobrý den, mám po otci podíl v bytovém činžovním domě. Podílové vlastnictví je tam už řadu let, protože byly nějaké spory mezi nájemníky a nebyla vůle vytvořit SVJ. Aktuálně je dům v havarijním stavu a je potřeba ho rekonstruovat, zateplit apod. Pro získání dotace i úvěru nám bylo doporučeno založení SVJ. Někdo tvrdí, že to není potřeba, ale firma, která by měla mít rekonstrukci na starost, to považuje za nutné. Co všechno s touto změnou souvisí? Jde mi zejména o vypořádání případných dluhů, aktuální přeměření bytových jednotek apod. Chtěli bychom před ostatní předstoupit s jasným a právně podloženým postupem. Děkuji moc za odpověď. Dobrý den, důrazně doporučuji bytový dům rozdělit na samostatné bytové jednotky a založit SVJ nezávisle na tom, zdali toto po vás někdo požaduje či nikoliv. Je to především v zájmu všech stávajících podílových vlastníků bytového domu. Podílové vlastnictví bytových domů je reliktem minulosti, má mnoho nevýhod a rizik, nemá žádné výhody. Naopak rozdělení domu na bytové jednotky a založení SVJ má samé výhody. Každý budeme vlastníkem svého bytu, nebudou Vás ohrožovat dluhy ostatních atd.Co všechno s touto změnou souvisí? Rozdělení BD na bytové jednotky se řeší přes Prohlášení vlastníků podaného na katastr. Doporučuji vyhledat odbornou právní pomoc. Právník Vám za úplatu pomůže s Prohlášení vlastníků i se založením SVJ.  ZOBRAZIT CELÝ DOTAZ A ODPOVĚĎ

Pojmy ve slovníku

Fond pojištění vkladů

Je nejdůležitější součástí Garančního systému finančního trhu v ČR. Z fondu pojištění vkladů probíhá výplata klientů zkrachovalých bank.  Vklady na účtech u českých bank jsou pojištěny do 100 000 euro, resp. jejich ekvivalentu v českých korunách (cca 2,5 mil. korun). Pravidlo je nastaveno tak, že pojištěn je v každé bance součet vkladů jednoho klienta. Za samostatného klienta se považuje fyzická osoba (pod rodné číslo), nebo i firma (pod IČ).  Pokud tedy máte v některé z bank více než 2,5 milionu korun, rozhodně byste měli své peníze rozdělit mezi více bank, nebo více rodných čísel, či IČ. Stačí tedy převést část peněz na manželku, či firmu. Zároveň může mít každý člověk pojištěné vklady ve více bankách v ČR, nebo EU. Do Fondu pojištění vkladů přispívají všechny české banky, stavební spořitelny a záložny pravidelným odvodem určitého promile z výše vkladů jejich klientů. Tento fond momentálně disponuje prostředky přibližně ve výši 40 miliard českých korun. Poslední výplaty prováděl klientům malých institucí Sberbank, Československé úvěrní družstvo (dříve Akcenta záložna) a předtím Evropsko Ruská Banka. Ještě předtím větší výplata přes 10 miliard proběhla klientům Metropolitního spořitelního družstva. Fond pojištění vkladů vyplácí náhradu na základě sdělení regulátora České národní banky, že konkrétní instituce není schopna dostát svým závazkům. Výplatu náhrad realizuje Garanční systém finančního trhu, který si zajistí od banky seznamy depozitních klientů. Vyplácí se zůstatek klienta k datu oznámení ČNB, sestávající z jistiny vkladu a naběhlých úroků k datu. Pro výplatu Garanční systém zpravidla najme některou z velkých bank s dostatkem poboček. Informace je zasílána na kontaktní údaje zkrachovalé banky či záložny. Pozor - výplata probíhá pouze po dobu 3 let, během kterých se musíte o své prostředky přihlásit! Jak uvedeno výše, aktuálně má fond dostatek prostředků pro případné uspokojení klientů při krachu středně velké banky. A pokud by prostředky fondu nestačily, doplácet se bude ze státního rozpočtu, fond smí vydat dluhopisy anebo si může vypůjčit prostředky na finančním trhu prostřednictvím úvěru. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2024, všechna práva vyhrazena