Banky.cz Články Pojištění Víte, co ovlivňuje cenu pojištění odpovědnosti a jak ji snížit?

Víte, co ovlivňuje cenu pojištění odpovědnosti a jak ji snížit?

Víte, co ovlivňuje cenu pojištění odpovědnosti a jak ji snížit?
12.8.2024 Pojištění

Platit milionové škody ze svého? Do něčeho takového se nechce asi nikomu – a právě proto existuje pojištění odpovědnosti. Uhradí za váš škody, které způsobíte někomu jinému. V některých případech ho musíte mít dokonce povinně. Podívejte se, jakých případů se to týká a co ovlivňuje cenu pojištění odpovědnosti.

REKLAMA

Co si z článku odnést

Existuje několik typů pojištění odpovědnosti. Některé faktory ovlivňující cenu pojištění se proto liší. Většinou ale platí, že se musíte soustředit na:

  • výši a rozsah krytí,
  • spoluúčast
  • a historii škod.

Nezapomeňte také sledovat výluky a vybrané pojistky si porovnejte online. Jen tak vyberete to nejvýhodnější pojištění.

Typy pojištění odpovědnosti

Na úvod je třeba říct, že pojištění odpovědnosti není jeden produkt.

Existuje řada typů pojištění odpovědnosti. Tím asi nejznámějším je povinné ručení – správně pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Uzavřít můžete ale také pojištění odpovědnosti z občanského života, pojištění profesní odpovědnosti nebo pojištění odpovědnosti při výkonu povolání,“ vyjmenovává jednotlivé typy tohoto produktu Miroslav Čejka, pojišťovací specialista portálu Banky.cz.

Zatímco pojištění občanské odpovědnosti a pojištění odpovědnosti při výkonu povolání jsou dobrovolné, zákon ukládá uzavřít:

  • povinné ručení – provozovatelům motorových vozidel,
  • pojištění profesní odpovědnosti – povoláním, u kterých může pochybení vést k vážným škodám na zdraví nebo majetku – například advokátům, lékařům nebo účetním.
Typy pojištění odpovědnosti

Zajímá vás víc? Přečtěte si podrobnější informace o jednotlivých typech pojištění odpovědnosti.

Co kryje pojištění odpovědnosti

Pojištění odpovědnosti kryje škody, které neúmyslně způsobíte jiným lidem. A to jak škody na majetku, tak ty na zdraví.

Přesný rozsah krytí záleží na typu pojištění. Například povinné ručení kryje škody, které způsobíte svým vozidlem, zatímco pojištění profesní odpovědnosti řeší chyby, kterých se dopustíte při výkonu povolání. A pojištění odpovědnosti z občanského života vám pomůže, když se například porouchá pračka a vytopíte kvůli tomu sousedy,“ upozorňuje Alice Tomanová, ředitelka úseku pojištění společnosti Broker Trust.

Pojištění odpovědnosti přitom uhradí nejen škodu, ale i případné náklady na právní zastoupení ve sporu s poškozenými.

Životní pojištění od expertů

Co ovlivňuje cenu pojištění odpovědnosti

Výpočet ceny pojištění odpovědnosti se u jednotlivých typů pojistky liší. Například u povinného ručení hraje důležitou roli:

  • vaše bydliště,
  • věk
  • nebo výkon a typ vozidla.

U pojištění profesní odpovědnosti a pojištění odpovědnosti při výkonu zaměstnání (řeší škody, které způsobíte zaměstnavateli) je zase klíčové vaše povolání a možná výše škod.

Obecně se ale dá říct, že cenu pojištění odpovědnosti ovlivňuje hlavně:

Chci sjednat pojištění odpovědnosti online

Jak jednotlivé faktory ovlivňují cenu pojištění odpovědnosti

A jak jednotlivé faktory ovlivňující cenu pojištění odpovědnosti fungují v praxi? Ukáže vám to následující tabulka:

Faktory ovlivňující cenu pojištění odpovědnosti
Výše pojistné částkyObvykle máte na výběr z několika limitů pojistného plnění. Čím vyšší zvolíte, tím vyšší škody za vás pojistka uhradí. Bude ale dražší.
Rozsah krytíU některých druhů pojištění odpovědnosti si můžete vybrat, co všechno do pojistky zahrnete (například škody způsobené domácími zvířaty). Větší rozsah pojištění znamená i vyšší pojistné.
SpoluúčastČást škody, kterou zaplatíte ze svého. Může být daná pevnou částkou (například 5 000 korun), nebo procentuálně (například 5 %), případně kombinací obou variant (tedy 5 % z výše škody a zároveň minimálně 5 000 korun).Čím je spoluúčast vyšší, tím víc při řešení škody zaplatíte ze svého. Pojištění je ale levnější.
Historie škodJe známá zejména díky povinnému ručen. Za bezeškodní průběh vám pojišťovny připisují bonus – tedy slevu na pojistném. Způsobená škoda pro vás naopak může znamenat malus – přirážku k pojistnému.

Výhody a nevýhody pojištění odpovědnosti

Pojištění odpovědnosti sice není zadarmo, má ale také řadu výhod. Tou hlavní je fakt, že za vás vyřeší i mnohamilionové škody, které způsobíte jiným lidem.

Nemusíte se bát, že se kvůli chvilce nepozornosti dostanete do finančních problémů. Pojištění řadu věcí vyřeší za vás. Můžete tak být klidní v každé situaci,“ zdůrazňuje Miroslav Čejka, pojišťovací specialista portálu Banky.cz.

Nevýhodou jsou kromě pravidelných plateb jen výluky, které jsou spojené s každým pojištěním.

Výluky z pojištění odpovědnosti

Pamatujte, že přesné znění výluk vždy závisí na dané pojišťovně a vaší pojistné smlouvě. Proto si smlouvu vždy prostudujte ještě před podpisem. A ujistěte se, že bude pojistka opravdu fungovat tak, jak očekáváte.

Mezi typické výluky u pojištění odpovědnosti patří:

  • škody způsobené úmyslně,
  • škody způsobené pod vlivem alkoholu či drog,
  • škody způsobené blízkým příbuzným
  • nebo škody způsobené při trestné činnosti.

Myslete také na to, že u některých poskytovatelů je základní platnost pojištění odpovědnosti omezená pouze na Českou republiku. Povinné ručení pak platí pouze ve státech uvedených na takzvané zelené kartě,“ říká Alice Tomanová, ředitelka úseku pojištění společnosti Broker Trust.

Životní pojištění od expertů

Jak snížit cenu pojištění odpovědnosti

Stejně jako u jiných pojistek, také u pojištění odpovědnosti platí, že jeho cenu můžete sami ovlivnit. Například:

  • spoluúčastí – pokud chcete nižší pojistné, nastavte vyšší spoluúčast;
  • pojistnou částkou – pokud jezdíte autem jen párkrát za rok, pravděpodobně nepotřebujete nejvyšší limit pojistného plnění;
  • rozsahem krytí – pokud nemáte domácí zvířata, je zbytečné zahrnovat je do pojištění odpovědnosti;
  • kombinací pojistek – pojištění odpovědnosti často získáte jako součást pojištění domácnosti, případně pojištění nemovitosti – v takových případech bývá obvykle levnější;
  • bezeškodním průběhem – můžete tak využít bonusy, které pojišťovna nabízí.

Jak sjednat pojištění odpovědnosti

Pokud chcete získat co nejnižší cenu pojištění odpovědnosti a zároveň mít co nejlepší krytí, držte se jednoho důležitého pravidla. A před sjednáním pojistky vždy…

Využijte online srovnání pojištění odpovědnosti.

Díky němu si porovnáte parametry jednotlivých pojistek a najdete nabídky, které vám nejvíc vyhovují. Následně z nich už jen vyberete tu nejvýhodnější.

Pojištění odpovědnosti si také sjednáte online – nemusíte tedy nikam chodit.

Jak nahlásit škodu u pojištění odpovědnosti

Pokud dojde k pojistné události, musíte v první řadě zamezit dalším škodám (pokud je to možné). Například zastavit přívod vody.

Následně:

  • Pojišťovna vše prověří a následně se sama spojí s poškozeným a škodu mu uhradí. A vy už se o nic dalšího starat nemusíte.škodu zdokumentujte – například vyfotografujte;
  • získejte kontakty na svědky – pokud jsou potřeba (například u dopravní nehody);
  • kontaktujte pojišťovnu a vše nahlaste – zpravidla to můžete udělat vyplněním online formuláře, prostřednictvím mobilní aplikace nebo na telefonické lince;
  • dodejte pojišťovně fotografie škod a další podklady
  • a pokud si pojišťovna vyžádá ještě další dokumenty, dodejte je také.

Pojišťovna vše prověří a následně se sama spojí s poškozeným a škodu mu uhradí. A vy už se o nic dalšího starat nemusíte.

REKLAMA

KOMENTÁŘE k článku Víte, co ovlivňuje cenu pojištění odpovědnosti a jak ji snížit?

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Jaká je cena životního pojištění a jak ji můžete ovlivnit

Jaká je cena životního pojištění a jak ji můžete ovlivnit

23.10.2024 Pojištění

Pár set korun, ale i několik tisíc. Taková může být měsíční cena životního pojištění. Záleží totiž na tom, kdy ho uzavřete, jaký je váš zdravotní stav, co všechno bude pojistka krýt nebo jaký typ životního pojištění zvolíte.

Životní pojištění a daně: Jak optimalizovat své finanční závazky

Životní pojištění a daně: Jak optimalizovat své finanční závazky

15.10.2024 Pojištění

Životní pojištění může hrát klíčovou roli nejen jako finanční ochrana pro rodinu, ale také jako nástroj pro daňové úlevy. Každý rok lze ze základu daně odečíst pojistné, které jste zaplatili na životní pojištění, až do maximální výše 24 000 Kč. Tato možnost umožňuje výrazně snížit daňové zatížení jednotlivců.

Pojištění pro děti na školní rok: Co potřebujete vědět

Pojištění pro děti na školní rok: Co potřebujete vědět

11.10.2024 Pojištění

Rodiče často přemýšlejí, jak nejlépe ochránit své děti během školního roku, a jedním z klíčových nástrojů může být pojištění pro děti. Pojištění může pokrýt úrazy, které se mohou přihodit během školních aktivit, a ztrátu nebo krádež osobních věcí. S návratem do školních lavic přicházejí i otázky ohledně toho, jaké typy rizikového krytí jsou pro jejich potomky nejvhodnější.

Jak získat nejlevnější povinné ručení? 10 věcí, které ovlivňují jeho cenu

Jak získat nejlevnější povinné ručení? 10 věcí, které ovlivňují jeho cenu

11.10.2024 Pojištění

Získat to nejlevnější povinné ručení, které zároveň nabízí dost velké krytí. Přesně o to usiluje většina řidičů. Jenže jen málokdo na takové pojištění auta opravdu dosáhne. Jeho cenu totiž ovlivňuje řada faktorů. Podívejte se na ty nejčastější.

Typy životního pojištění: Přehled možností a výhod

Typy životního pojištění: Přehled možností a výhod

8.10.2024 Pojištění

Životní pojištění představuje důležitou součást finanční ochrany jednotlivců a jejich rodin, zejména při rizicích jako úraz, nemoc, nebo dokonce smrt. Existují různé typy životního pojištění, které se liší svými funkcemi a cíli, například rizikové, investiční a kapitálové pojištění. Každý typ nabízí specifické výhody a nevýhody, které je důležité zvážit při výběru nejvhodnějšího pojištění pro osobní potřeby.

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2024, všechna práva vyhrazena