Banky.cz Články Půjčka Výpočet úroků z půjčky – jak na to

Výpočet úroků z půjčky – jak na to

Výpočet úroku z půjčky
25.10.2024 Půjčka

Kdokoliv uvažuje o půjčce, měl by nejprve pochopit, jak se počítají úroky z půjčky nebo měsíční splátky úvěru. Vědět by také měl, jaké další faktory ovlivňují celkové ceny půjček (přeplatek nad půjčenou částku). S naším návodem se v této oblasti lépe zorientujete. Ukážeme vám, jak minimalizovat náklady půjčky refinancováním, předčasným splacením, ale především hned na začátku procesu: výběrem nejlevnější půjčky.

Produkty
RPSN 5 000 Kč sazba RPSN p.a. platná pro půjčku ve výši 5 000 Kč na 30 dní
Splátka 5 000 Kč splátka úvěru platná pro půjčku ve výši 5 000 Kč na 30 dní
Max. výše úvěru maximální výše půjčky, není-li stanovena její přesná hranice, je max. výše úvěru závislá na bonitě klienta
První půjčka Zaplo zdarma
První půjčka Zaplo zdarma
Více informací
RPSN 5 000 Kč
0 %
Splátka 5 000 Kč
5 000
Max. výše úvěru
16 000
TIP BANKY.CZ
První půjčka zdarma
Více informací
TIP BANKY.CZ
První půjčka zdarma
Půjčka Kamali
Půjčka Kamali
Více informací
RPSN 5 000 Kč
49 %
Splátka 5 000 Kč
5 165
Max. výše úvěru
20 000
TIP BANKY.CZ
Mám zájem
Více informací
TIP BANKY.CZ
Mám zájem
Razdva půjčka
Razdva půjčka
Více informací
RPSN 5 000 Kč
206 %
Splátka 5 000 Kč
-
Max. výše úvěru
250 000
TIP BANKY.CZ
Mám zájem
Více informací
TIP BANKY.CZ
Mám zájem
Flexibilní půjčka
Flexibilní půjčka
Více informací
RPSN 5 000 Kč
300 %
Splátka 5 000 Kč
5 604
Max. výše úvěru
80 000
TIP BANKY.CZ
Mám zájem
Více informací
TIP BANKY.CZ
Mám zájem
Půjčka Zaplo
Půjčka Zaplo
Více informací
RPSN 5 000 Kč
1 141 %
Splátka 5 000 Kč
6 150
Max. výše úvěru
30 000
TIP BANKY.CZ
První půjčka zdarma
Více informací
TIP BANKY.CZ
První půjčka zdarma

Co si z článku odnést

  • RPSN ukazuje skutečné náklady půjčky lépe než úroková míra (resp. úrok).
  • Delší doba splácení zvyšuje celkové náklady půjčky (při stejné úrokové sazbě).
  • Snížit náklady na půjčku můžete výběrem nízké RPSN, kratší dobou splácení či refinancováním.
  • Online kalkulačky pomáhají přesně spočítat celkové náklady půjčky. Zohledňují totiž postupné splácení úvěru, a tím i snižování jistiny (dlužné částky) v čase.

Co je úrok z půjčky a co je úroková míra půjčky

Úroková míra (též úroková sazba) říká, za kolik procent ročně (měsíčně, čtvrtletně atp.) vám poskytovatel půjčí své peníze. Například půjčka za 10 % p. a. má úrokovou míru právě těch 10 % (zde za rok).

Naproti tomu úrok, to už je vypočtený finanční obnos, částka v Kč, kterou musíte za půjčku s určitou úrokovou mírou a za určitý čas uhradit. Tedy: úroková míra je v procentech, úrok v korunách (nebo v jiné měně).  

Jak se počítají úroky z půjčky

Výpočet úroků z půjčky je celkem snadný: je to prostě jen práce s procenty. Abyste se dostali ke správnému výslednému číslu, potřebujete znát několik údajů:

  • výše půjčky, neboli jistina
  • úroková sazba v procentech
  • doba splácení.

Základní vzorec pro výpočet úroku vypadá takto:

Úrok = (jistina x úroková sazba x doba splácení v letech) / 100

Například, pokud si půjčíte 100 000 Kč s roční úrokovou sazbou 9 % na dobu 6 let, výpočet bude vypadat takto:

Úrok = (100 000 x 9 x 6) / 100 = 54 000 Kč

Úrok ze stotisícové půjčky vzaté na 6 let bude 54 000 Kč. 

Pamatujte však, že tento vzorec je zjednodušený a nezohledňuje postupné splácení. Výpočet totiž ukazuje, kolik byste přeplatili na úrocích, kdybyste půjčku splatili až celou najednou, po uplynutí šesti let. 

V praxi se ale půjčka průběžně splácí. A proto se úrok počítá opakovaně, vždy pro předem stanovené období. Nejčastěji denně a z aktuálně dlužné částky. To ve výsledku vede k tomu, že na začátku splácení odvádíte více na úrocích a méně na jistině, zatímco ke konci splácení úvěru je tomu naopak.

Co je RPSN a čím se liší od úrokové sazby

RPSN neboli Roční Procentní Sazba Nákladů je komplexnější ukazatel skutečné ceny půjčky. Na rozdíl od úrokové sazby zahrnuje RPSN veškeré náklady spojené s půjčkou, včetně poplatků za zpracování žádosti, vedení účtu, pojištění a dalších. 

Nejlevnější půjčka od Air Bank

RPSN je tím, co ukazuje skutečné náklady na půjčku

RPSN vám umožňuje lépe porovnat různé nabídky půjček, protože zohledňuje celkové náklady, co zaplatíte nad rámec půjčené částky. Například půjčka s nízkou úrokovou sazbou, ale s vysokými poplatky, může mít ve výsledku vyšší RPSN než půjčka s vyšší úrokovou sazbou, ale bez dodatečných poplatků. Proto při výběru půjčky vždy porovnávejte RPSN, nikoliv jen úrokovou sazbu.

„RPSN z půjčky je dáno úrokovou sazbou a dalšími náklady půjčky. U spotřebitelského úvěru musí poskytovatel vždycky uvést tzv. RPSN, tedy celkové procento, které klient uhradí poskytovateli na splátkách za jeden rok. Zhruba si cenu úvěru za jeden rok jeho trvání vypočtete jako procenta z celkové jistiny, a to jen jednoduchým násobením. Například RPSN 15 % z půjčky 50 000 Kč bude pro období jednoho roku znamenat úrok ve výši: 50 000 x 0,15. A to je 7 500 Kč,“ upřesňuje Petr Jermář, specialista na finance portálu Banky.cz.

Jaké poplatky ovlivňují celkové náklady půjčky?

Celkové náklady půjčky mohou zahrnovat celou řadu poplatků. Častěji se s nimi setkáváme u nebankovních úvěrů, ale pozor: ani bankovní půjčky se někde neobejdou bez poplatků. V portfoliu poplatků mají finanční domy například:

  • poplatek za zpracování žádosti a vyřízení půjčky
  • poplatek za vedení úvěrového účtu
  • poplatky za výpisy z účtu
  • poplatek za čerpání atd.

Online srovnání nebankovních půjček

Všechny poplatky přímo provázané s půjčkou se promítají do RPSN a zvyšují celkové náklady půjčky. 

Vedle toho se ještě můžete setkat s přidruženými poplatky k půjčce, ty se v RPSN objevit mohou, ale nemusejí: podle toho, zda je k půjčce přidáte. Například poplatky na pojištění půjčky (nepovinné), za předčasné splacení nebo za prodlení se splátkou (těm se vyhnete řádným splácením).

Úroková míra pevná a variabilní: jak se projeví v ceně půjčky?

„Pevná úroková sazba zůstává stejná po celou dobu fixace úvěru, což zajišťuje předvídatelnost splátek. Variabilní úroková sazba se mění v čase podle tzv. referenční sazby (vyvíjí se spolu s trhem). Obě úrokové sazby mají své výhody a nevýhody, volba mezi nimi proto závisí na toleranci k riziku a na očekáváních ohledně vývoje sazeb na trhu po dobu trvání půjčky,“ říká Libor Vojta Ostatek, úvěrový expert Broker Trustu. 

Variabilní úroková sazba se mění v závislosti na vývoji referenční sazby (např. PRIBOR, 2T repo, IRS). Může vám přinést úsporu, pokud sazby klesnou, ale nese s sebou též riziko zvýšení splátek při růstu sazeb. 

Čím déle splácíte, tím víc na úrocích zaplatíte

Délka splácení má významný vliv na celkovou částku, kterou na úrocích zaplatíte. Čím delší je totiž doba splácení, tím více odvedete věřiteli na úrocích (za předpokladu zachování pevné úrokové sazby). Například:

  • půjčka 100 000 Kč s 9% úrokem na 3 roky: celkem přeplatíte přibližně o 15 000 Kč
  • půjčka 100 000 Kč s 9% úrokem na 6 let: celkem přeplatíte přibližně o 30 000 Kč.

Nejlevnější půjčka od Zonky

Jak co nejvíce snížit úrok, tedy přeplatek z půjčky?

Netřeba říkat, že zájmem každého dlužníka (klienta půjčky) je co nejnižší RPSN, a proto i úrok. Ale: jak to zařídit, abyste si k nižšímu úročení půjčky vůbec dostali? Možností a cest je samozřejmě víc, a odvíjejí se i od toho, zda půjčku teprve vybíráte, nebo už ji splácíte

Jestliže půjčku teprve vybíráte, pak si vyberte variantu s co nejnižším RPSN. A/nebo zvolte kratší dobu splácení, pokud to vaše finanční situace dovolí (a pokud zkrácení doby trvání půjčky nebude znamenat zvýšení úrokové sazby).

Pakliže už půjčku máte a splácíte ji, snažte se platit vyšší splátky, než je minimum požadované věřitelem. Ale pozor: jen u půjček s možností mimořádných splátek zdarma. Někteří poskytovatelé vám totiž za vyšší než dohodnutou splátku mohou naúčtovat další extra poplatek.

Zvážit můžete i refinancování půjčky, když najdete výhodnější nabídku, a když poplatek za předčasné splacení úvěru nepřevýší úsporu z refinancování. A jestli máte prostředky k předčasnému splacení půjčky, prostě jen doplaťte úvěr dřív (když vám to smlouva umožňuje bez poplatku, nebo jen s drobnou sankcí).

Pro výpočet úroků s výhodou využijete úvěrovou kalkulačku

Kalkulačky úroků z půjčky vám umožní rychle a přesně spočítat nejen výši úroků, ale i měsíční splátky a celkovou částku, kterou zaplatíte. Většina online kalkulaček zohledňuje i postupné splácení jistiny. Díky tomu získáte přesnější obraz o skutečných nákladech půjčky a o vývoji splácení v čase. Navíc si v kalkulačce můžete rychle porovnat náklady při různých parametrech půjčky.

Často se ptáte

Proč se úroky dají snížit refinancováním půjčky?

Refinancování znamená splacení stávající půjčky novou půjčkou, ale s nižší úrokovou sazbou, resp. RPSN. A díky nižší úrokové sazbě bude nižší i výsledný úrok ze zbývající části půjčky. Před refinancováním se nejprve ujistěte, že úspora na úrocích převýší případné poplatky spojené s předčasným splacením současného úvěru.

Jaké jsou výhody předčasného splacení půjčky?

Jedinou výhodou je úspora celkových nákladů na půjčku. Čím kratší dobu úvěr splácíte, tím méně u něj uhradíte na úrocích. 

Na druhou stranu: předčasná splátka vyžaduje hotovost, úspory, které musíte odeslat poskytovateli úvěru, abyste ho doplatili. A tím se zbavíte možnosti využít tyto peníze na jiný účel. Třeba na investice. To je přímo nevýhodné v situacích, kdy výnos z investic převyšuje úrokovou míru půjčky.

KOMENTÁŘE k článku Výpočet úroků z půjčky – jak na to

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Výpočet úroků z půjčky – jak na to

Výpočet úroků z půjčky – jak na to

25.10.2024 Půjčka

Kdokoliv uvažuje o půjčce, měl by nejprve pochopit, jak se počítají úroky z půjčky nebo měsíční splátky úvěru. Vědět by také měl, jaké další faktory ovlivňují celkové ceny půjček (přeplatek nad půjčenou částku). S naším návodem se v této oblasti lépe zorientujete. Ukážeme vám, jak minimalizovat náklady půjčky refinancováním, předčasným splacením, ale především hned na začátku procesu: výběrem nejlevnější půjčky.

Státní půjčka pro mladé: Podmínky, výhody a jak o ni požádat

Státní půjčka pro mladé: Podmínky, výhody a jak o ni požádat

22.10.2024 Půjčka

Uvažujete o rekonstrukci domu, ale trápí vás financování? Nová státní půjčka "Oprav dům po babičce" může být řešením. Nabízí kombinaci dotace a úvěru až 4 miliony Kč bez zástavy, s nízkým úrokem a dlouhou dobou splatnosti. Zjistěte, jak tuto výhodnou nabídku využít pro vaše bydlení a proč ji už zvolilo téměř 500 lidí.

Půjčka s registrem: Podmínky získání a jak zvýšit šanci na schválení

Půjčka s registrem: Podmínky získání a jak zvýšit šanci na schválení

10.10.2024 Půjčka

Půjčky pro osoby se záznamem v registru neboli půjčky pro dlužníky jsou cestou, jak získat peníze i přesto, že máte záznam v registru dlužníků. Jak získat půjčku se zápisem v rejstříku? Jaké jsou hlavní výhody a nevýhody půjček pro zadlužené a na co si dát při sjednávání půjčky pozor?

Půjčka v insolvenci: Jaké jsou možnosti a na co si dát pozor?

Půjčka v insolvenci: Jaké jsou možnosti a na co si dát pozor?

27.9.2024 Půjčka

Ocitli jste se v insolvenci a zoufale hledáte finanční pomoc? Pozor, půjčka insolvenci může být nebezpečnou pastí! Odhalíme vám skryté nástrahy půjček v oddlužení, vysvětlíme, proč se jim vyhnout, a ukážeme bezpečnější alternativy. Dozvíte se o zákonných omezeních, rizicích lichvářských praktik a možných fatálních důsledcích pro vaše oddlužení. 

Nefér poskytovatelé půjček: Jak se chránit a kde hledat pomoc

Nefér poskytovatelé půjček: Jak se chránit a kde hledat pomoc

22.8.2024 Půjčka

Půjčování peněz je běžnou součástí života. Na trhu se však setkáte i s nepoctivci, kteří se snaží využít situace lidí v nouzi. Jak je rozpoznat, jak se před nimi chránit a co dělat, když už jste se stali jejich obětí? Nabízíme praktické informace, jak se v džungli půjček neztratit a nenechat se napálit. Jak poznat varovné signály a jaké nejčastější podvodné praktiky. Ukážeme, kam se obrátit o pomoc, když už jste se stali obětí neférového jednání, či přímo podvodu.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte. Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější. V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %. Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku. Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit. Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu. Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem. Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

90% Hypotéka

Až 90 procent z ceny nemovitosti, kterou ručíte. Přesně tolik si můžete půjčit na hypoteční úvěr. Abyste ale 90% hypotéku dostali, musíte splnit několik požadavků. Jsou to zejména základní podmínky pro získání hypotéky – tedy například: věk,příjemči bonita.Oproti nižším půjčkám ale musíte u 90% hypotéky počítat s méně výhodnými podmínkami. Protože má hypotéka pokrýt 90 procent z ceny nemovitosti, je pro banku riskantnější než menší úvěry. A proto poskytovatelé toto riziko obvykle kompenzují vyšším úrokem. Pro většinu lidí je přitom 90% hypotéka nejvyšší možná. Podle pokynů České národní banky mohou poskytovatelé víc peněz půjčit jen v 5 procentech případů. Potřebujete tak mít naspořeno alespoň 10 procent z kupní ceny. V praxi to vypadá tak, že u bytu za 3 000 000 korun získáte maximálně 2 700 000 korun. Zbytek doplatíte vy. Pokud si chcete pomocí hypotéky půjčit víc než 90 procent z ceny domu či bytu, musíte ručit více nemovitostmi. V takovém případě stoupne hodnota zástavy, ze které se půjčka počítá. Výhodou je, že se tím pádem můžete dostat na nižší LTV (obvykle do 80 %) a získáte tak nižší úrok než u 90% hypotéky. Pokud jste například původně ručili bytem za 2 500 000 korun a nyní k němu přidáte další byt ve stejné ceně, stoupne hodnota zástavy na 5 000 000 korun. U hypotéky na zmíněných 2 500 000 tak bude LTV 50 %. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2024, všechna práva vyhrazena