Banky.cz Články Reality Měřáky zbytečné nejsou, PENB ano

Měřáky zbytečné nejsou, PENB ano

Měřáky zbytečné nejsou, PENB ano
11.3.2015 Reality

K 1.1. 2015 mají bytové domy dvě nové zákonné povinnosti – mít instalované poměrové měřiče tepla a vyhotovený průkaz energetické náročnosti budovy (PENB). Budou tato opatření pro vlastníky bytů reálným přínosem či pouze vyhozenými penězi?

Poměrové měřiče tepla

poměrové měřáky - rozúčtování tepla

Zhruba 10% bytových domů stále nemá instalované poměrové měřiče tepla a náklady rozpočítává pouze dle podlahové plochy jednotlivých bytů. Od ledna letošního roku jsou nicméně dle novely zákona 406/2000 Sb. (o hospodaření energií) poměrové měřiče bez výjimky povinné pro všechny bytové domy a za nesplnění této povinnosti hrozí pokuta fyzickým osobám až 50 000 Kč a právnickým osobám až 200 000 Kč. Proč posledních 10% bytových domů s instalací poměrových měřičů otálí? Někdo už má objednáno a čeká se jen na realizaci, jinde se toto nařízení snaží družstva a společenství vlastníků ignorovat (čímž se vystavují riziku pokuty a uloženému příkazu k nápravě – stát slibuje začátek kontrol v druhé polovině letošního roku) a najdou se i tací, kterým se uložená povinnost o měřácích hrubě nelíbí a chtějí za ni Českou republiku žalovat až ve Štrasburku.

Instalované měřiče tepla přinášejí za relativně malý peníz (řádově stovky až tisíce korun na bytovou jednotku) dva nesporně pozitivní efekty – úspory plynoucí z poklesu celkové spotřeby tepla za bytový dům a větší spravedlnost při rozúčtování na bytové jednotky.

Úspory

Teoretické odhady hovoří o možném poklesu spotřeby tepla po instalaci měřičů o 10-15% na bytový dům jako celek. V reálu se ale najdou i velmi extrémní případy, kde spotřeba tepla klesla až na polovinu. Dokud se platí víceméně stejně, ať už topíme každý den naplno nebo kohoutkem za celou zimu neotočíme ani jednou, nikdo není motivován k úsporám a většina se chová rezignovaně nešetrně.  

Spravedlnost

Nejlepší hypotéka online

Není to sice stále dokonalé, neboť po odečtení reálné spotřeby z měřáků vstupují do hry ještě všemožné modifikátory dle světových stran a min/max. odchylky od průměrné spotřeby, ale stále je to mnohem lepší než prostá neadresná rozúčtování dle podlahové plochy bytu. Jde spíše o psychologický efekt, kdy se doposud neadresná spotřeba stává na první pohled adresnou. Málokdo zkoumá vyúčtování detailněji, kde by našel, že 40-50% nákladů je stále rozúčtováváno dle podlahové plochy bytu a pouze zbylých 50-60% je dle odečtené spotřeby z měřáků (následně korigované o modifikátory zmíněné výše). I zde se však blýská na lepší časy a od roku 2016 by měl být zvýšen podíl variabilní složky až na 70%. Do roku 2020 by mělo dojít k dalšímu navýšení na 80% a k postupnému rušení modifikátorů světových stran a odchylek od průměru. Fixní část 20% je ekvivalentní ceně, která by se měla platit nezávisle na spotřebě tepla za možnost zatopit si (i když netopím, tu možnost mám a musím tedy platit náklady na údržbu kotle a ztráty při rozvodu tepla). Ač se to mnohým nebude líbit, další modifikátory by do hry vstupovat neměly, neboť jsou již reflektovány v ceně bytu (byt s okny na jih ve druhém patře má vyšší tržní cenu oproti přízemnímu bytu na sever).

Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB)

PENB - průkaz energetické náročnosti budovy

Novela 318/2012 Sb zákona 406/2000 Sb. definuje povinný přechod bytových domů na PENB pomocí této cestovní mapy:

  • 2013: povinnost mít PENB jen v případě, že se byt prodává (PENB lze nahradit účty za energie za poslední 3 roky) =
  • 2015: povinnost mít PENB i když se byt neprodává/nepronajímá, pokud je celková energeticky vztažná plocha bytového domu větší než 1500m2 =
  • 2016: povinnost mít PENB při pronájmu bytu =
  • 2017: povinnost mít PENB i když se byt neprodává, pokud je celková energeticky vztažná plocha bytového domu větší než 1000m2 =
  • 2019: všichni musejí mít PENB bez výjimek
Nejlepší hypotéka online

Cena PENB pro bytové domy se liší podle počtu bytových jednotek/velikosti domu a pohybuje se obvykle v rozmezí 6-12 000 Kč. Průkaz je platný pouze 10 let, tedy nejpozději od roku 2019 budou všechny bytové domy potřebovat nové PENB každých 10 let. To je vcelku slušný business pro certifikované energetické inspektory.

Zavedení energetických průkazů náročnosti byl jistě správný krok v případě elektrických spotřebičů (ledničky, pračky, atd.). Naučili jsme se kupovat sice dražší, ale úspornější spotřebiče a ve výsledku jsme ušetřili. Nicméně v případě bytových domů je toto opatření zcela nesmyslné.

PENB mají jedinou funkci – informovat kupujícího/nájemce při prodeji/pronájmu nemovitosti o energetické nákladnosti daného bytu. Byt vždy prodává/pronajímá fyzická osoba vlastník. Právnická osoba společenství vlastníků není smluvní stranou v těchto právních aktech, tedy společenství vlastníků si budou muset platit každých 10 let PENB, ačkoliv pro něj nebudou mít žádné využití. Náklady na prodej/pronájem nemovitosti by měl nést vždy jen majitel dotyčného bytu, ne celé společenství vlastníků. Navíc aby se i toto vyplatilo, muselo by v bytovém domě při cenách PENB 2 000Kč/byt a 6-12 000 Kč/bytový dům dojít k více než 3-6 převodům každých 10 let, což zejména pro menší bytové domy (kterým budou náklady na PENB vadit nejvíce) reálné není. Akce „PENB pro bytové domy“ tak má pouze jediného vítěze – certifikované energetické inspektory, kteří budou mít zajištěný slušný kšeft v podobě odbytu průkazů, které společenství vlastníků budou muset nakupovat, ačkoliv pro ně jakožto právní osoby nebudou mít žádného využití.

ANKETA k článku Měřáky zbytečné nejsou, PENB ano

Považuji PENB za zbytečnost?

Počet odpovědí: 307

KOMENTÁŘE k článku Měřáky zbytečné nejsou, PENB ano

Přidejte nový komentář

Novelizace, Komentoval(a): Tomáš

28.07.2016 09:56:11

Na webu jsem se dočetl, že vešla v platnost novelizace, která podmínky zpracování PENB upravuje. Máte někdo zkušenost s prodejem objektu, jenž nebyl po roce 1947 rekonstruován?

klanova2@seznam.cz, Komentoval(a): Hana

18.12.2016 13:26:45

Dobrý den, měřáky tepla zbytečné rozhodně nejsou. Já ho pořídila a neměnila bych.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Vývoj cen nemovitostí v ČR v letech 2020 až 2024

Vývoj cen nemovitostí v ČR v letech 2020 až 2024

29.5.2024 Reality

Ať už plánujete kupovat nebo stavět dům, rozhodně se vám bude hodit mít přehled o vývoji cen nemovitostí na nemovitostním trhu. Připravili jsme si pro vás přehledné shrnutí toho, jak se ceny nemovitostí vyvíjely v letech 2020 až 2024.

Předání nemovitosti krok za krokem: Jak na to?

Předání nemovitosti krok za krokem: Jak na to?

24.5.2024 Reality

Při pořízení vlastního bydlení nebo stěhování do nájmu je jedním z klíčových okamžiků předání nemovitosti. Přečtěte si, na co se zaměřit, jaké dokumenty jsou zapotřebí a na co si dát pozor.

Investování do nemovitostí v roce 2024: Stále se vyplatí?

Investování do nemovitostí v roce 2024: Stále se vyplatí?

15.5.2024 Reality

Ještě před několika lety se mluvilo o investování do nemovitostí jako o jedné z nejvýhodnějších investic vůbec. S růstem úrokových sazeb v minulých letech však zájem o investiční nemovitosti ochladl. Postupný pokles úrokových sazeb v letošním roce šel ale ruku v ruce s opětovným zvýšeným zájmem o nemovitosti ze strany investorů. Jsou tedy opravdu nemovitosti vhodnou investiční příležitostí?

Vlastnictví nebo pronájem nemovitosti? Co se aktuálně vyplatí

Vlastnictví nebo pronájem nemovitosti? Co se aktuálně vyplatí

6.5.2024 Reality

Nové bydlení je vždycky spojeno s náročným rozhodováním: do nájmu nebo do vlastního? Obě varianty mají výhody i nevýhody, které se však v čase mění. Navíc jsou subjektivní: závisejí na konkrétní situaci nebo na dalších životních plánech. Měnit se budou i s vývojem realitního trhu, který bude stále lépe umět pracovat s nemovitostmi s aktivní hypotékou. Podle čeho se tedy rozhodovat, zda do nájmu či do hypotéky?

Ceny bytů se do konce léta vyšplhají opět na maxima

Ceny bytů se do konce léta vyšplhají opět na maxima

23.4.2024 Reality

Ceny bytů se v atraktivních lokalitách vracejí k rekordním hodnotám z roku 2022. Experti očekávají další růst, a to i kvůli rozvolnění hypotečních limitů ČNB. V současnosti jsou hypotéky dostupné s průměrnými sazbami okolo 5 %. Do léta sice mohou ještě o něco klesnout, ale s ohledem na rostoucí ceny bydlení doporučují experti s nákupem nemovitosti moc neotálet.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte. Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější. V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %. Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku. Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit. Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu. Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem. Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

90% Hypotéka

Až 90 procent z ceny nemovitosti, kterou ručíte. Přesně tolik si můžete půjčit na hypoteční úvěr. Abyste ale 90% hypotéku dostali, musíte splnit několik požadavků. Jsou to zejména základní podmínky pro získání hypotéky – tedy například: věk,příjemči bonita.Oproti nižším půjčkám ale musíte u 90% hypotéky počítat s méně výhodnými podmínkami. Protože má hypotéka pokrýt 90 procent z ceny nemovitosti, je pro banku riskantnější než menší úvěry. A proto poskytovatelé toto riziko obvykle kompenzují vyšším úrokem. Pro většinu lidí je přitom 90% hypotéka nejvyšší možná. Podle pokynů České národní banky mohou poskytovatelé víc peněz půjčit jen v 5 procentech případů. Potřebujete tak mít naspořeno alespoň 10 procent z kupní ceny. V praxi to vypadá tak, že u bytu za 3 000 000 korun získáte maximálně 2 700 000 korun. Zbytek doplatíte vy. Pokud si chcete pomocí hypotéky půjčit víc než 90 procent z ceny domu či bytu, musíte ručit více nemovitostmi. V takovém případě stoupne hodnota zástavy, ze které se půjčka počítá. Výhodou je, že se tím pádem můžete dostat na nižší LTV (obvykle do 80 %) a získáte tak nižší úrok než u 90% hypotéky. Pokud jste například původně ručili bytem za 2 500 000 korun a nyní k němu přidáte další byt ve stejné ceně, stoupne hodnota zástavy na 5 000 000 korun. U hypotéky na zmíněných 2 500 000 tak bude LTV 50 %. ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2024, všechna práva vyhrazena