Banky.cz Články Komerční sdělení Půjčka na Vánoce je velkou hrozbou. Co dělat, když je ale nutná?

Půjčka na Vánoce je velkou hrozbou. Co dělat, když je ale nutná?

Zadlužit se kvůli vánočním dárkům není dobrý nápad. Prožijete sice hezké svátky, ale v novém roce se vám bude vaše rozhodnutí vracet jak bumerang, každý měsíc budete muset splácet dluh, který se vás může zuby nehty držet až do příštího Štědrého dne. Jenže občas se Vánoce bez půjčky prostě neobejdou. Co v takové situaci dělat?

REKLAMA

Půjčovat si kvůli nejnovějšímu modelu mobilního telefonu, luxusní dovolené nebo oblečení je nesmysl. Jenže občas je nutné na Vánoce pořídit potřebnou věc, jako je lednička, pračka, vysavač nebo třeba televize. To vše pár tisíc korun stojí, chybí-li ale i malá finanční rezerva, pak ani na tuto většinou nezbytnou elektroniku a domácí spotřebiče nejsou peníze.

V této situaci zapomeňte na unáhlené úvěry typu půjčka před výplatou, raději se poohlédněte po zboží u prodejců, kteří nabízí nákup na splátky, někde před Vánoci natrefíte i na nákup na splátky bez navýšení.

Nejdříve jděte pro půjčku do banky

Ne vše lze ale pořídit na splátky, v takovém případě přichází na řadu neúčelové spotřebitelské půjčky. Ze všeho nejdříve zajděte o půjčku zažádat do banky, a to nejlépe do té vaší, kde už vás znají. . Hlavní výhodou bank je, že půjčku tolik nepřeplatíte. Pokud si například půjčíte 20 000 Kč s dobou splatnosti jeden rok, pak za ni u českých bank zaplatíte od 500 Kč až do 1 500 Kč.

U nebankovních společností by to bylo více, přesto lze ale i na Vánoce volit nebankovní úvěr. Jestliže vám v bance nevyjdou vstříc, pak vám ani nic jiného nezbude. U nebankovní půjčky si ale dejte pozor na výši RPSN. Roční procentní sazba nákladů často skrývá vysoké poplatky, které v úrocích nenajdete.

Jak vybrat vánoční půjčku a jak ji příští rok předejít?

Vánoční půjčky jsou často unáhlené a sjednávané impulzivně. Lidé se v době adventu pouští do rizikových dluhů hlava nehlava. Rychlá půjčka je to, po čem mnozí touží. Avšak právě před Vánoci bychom měli velmi pečlivě přemýšlet nad svými kroky, proto, jakmile si zodpovíte, zda je půjčka pro vás opravdu nutná, pusťte se do porovnání úvěrů. 

Jak už bylo zmíněno, jen v bankovních půjčkách se může rozdíl jejich ceny lišit v řádech stovek korun, u nebankovních půjček to pak jsou tisícové rozdíly. A co porovnávat? Především RPSN, její součástí je úrok i veškeré poplatky. 

Samozřejmě si nezapomeňte také ujasnit i to, zda na půjčku budete mít a zda ji v novém roce zvládnete splácet. A co se příštích Vánoc týká, na ty se připravte s předstihem. Na dárky začněte šetřit už od ledna a na první nákupy vyrazte už v září. Díky tomu pro vás Vánoce nebudou tak velkým narušením rodinného rozpočtu a vše hravě zvládnete pořídit za své a včas.

REKLAMA

KOMENTÁŘE k článku Půjčka na Vánoce je velkou hrozbou. Co dělat, když je ale nutná?

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Fond NEMO je nově v režimu dlouhodobého investičního produktu

Lokální investiční nemovitostní fond NEMO je nově v režimu dlouhodobého investičního produktu neboli DIP. Klientům tak nabízí další alternativu k existujícím penzijním fondům a doplňkovému penzijnímu spoření. Stát chce nově podporovat zodpovědné občany, kteří se nebudou spoléhat pouze na státní důchodový systém. 

Chtějte erudovaného a současně přívětivého pojišťovacího poradce

Když člověk řeší otázky spojené s pojištěním, je důležité mít na blízku někoho, na koho se může spolehnout – nejde totiž o nic menšího než o ochranu milionových hodnot v oblasti majetku, života a zdraví. Profesionálně vyškolený a empatický poradce dokáže ušetřit spoustu času a starostí.

Nejlepší pojišťovací poradkyně na světě je z České republiky

Skutečný zájem o klienta a zároveň inovativní přístup k partnerství s ním – to hodnotí prestižní mezinárodní soutěž Global Advisor Excellence Contest, které se účastní více než 160 000 pojišťovacích poradců skupiny Generali. Tuto obrovskou konkurenci za sebou nechala Jana Šestáková z Generali České pojišťovny. Dokázala, že umí nejlépe reagovat na vyvíjející se potřeby klientů a zároveň jako poradce dokáže efektivně využívat dostupné digitální nástroje.


Obliba privátních značek i slevových kuponů stále roste – jedná se o způsoby, jak čeští spotřebitelů bojují s inflací

Prodeje spotřebního a rychloobrátkového zboží privátních značek v České republice stoupají – v současnosti tvoří celou čtvrtinu celkového trhu. Navíc téměř tři ze čtyř spotřebitelů plánují kupovat privátní značky i po stabilizaci ekonomiky, vyplývá z průzkumu provedeného společností Promo-Codes. Oblibě se také čím dál více těší slevové kupony a propagační kódy.

V bankovním sektoru vládnou věrnostní programy jako hlavní prostředek zapojení zákazníků

V dynamickém prostředí bankovního sektoru, kde má každý druhý člověk v průměru pět bankovních účtů, se konkurence mezi finančními institucemi den ode dne stupňuje. Uprostřed tohoto boje o klienty banky používají různé strategie, jak si udržet zákazníky, mezi nimiž věrnostní programy vynikají jako nástroj s největším potenciálem.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena